‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 4 mai, 2024
18.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAsigurarea animalelor: cerință obligatorie pentru subvenții per cap de animal

Asigurarea animalelor: cerință obligatorie pentru subvenții per cap de animal

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Începând cu 1 aprilie fermierii vor putea depune dosarele pentru a obține plăți directe per cap de animal. Una dintre cerințele obligatorii pe care trebuie să le întrunească întreprinderea ce urmează să beneficieze de subvenții este asigurarea animalelor.

Agrobiznes a solicitat informații de la MADRM referitor la companiile de asigurare din țară care au notificat ministerul și pot presta aceste servicii crescătorilor de animale.

„La moment, două companii au notificat ministerul despre faptul că vor presta aceste servicii: Moldasig și General Asigurări. În cazul asigurării, fermierii trebuiau să includă în evidența contabilă valoarea animalelor ce urmează a fi asigurate. Dacă acest lucru nu a fost făcut, valoarea animalului va fi stabilită de comun acord cu asiguratorul”, a explicat Valentin Roșca, direcția politici de producție, procesare și reglementare a catității produselor de origine animalieră.

Amintim că, începând cu 16 ianuarie 2021 statul subvenționează 70% din valoarea primei de asigurare.

Cum se întocmește un cotract de asigurare a animalelor

Contractul de asigurare poate fi încheiat pe perioada  nui ciclu agricol, un an sau mai mulţi.

Atenție! Analizați bine riscurile asigurate, nu acceptați să achitați pentru riscuri aproape că ireale. În cotractul de asigurare se include obligatoriu marcarea individuală, specia, rasa, starea sanitară veterinară a animalului.

Se admite subvenţionarea primelor de asigurare la asigurarea animalelor: pieirea din cauză de boală, furtună, grindină, inundaţie, răcire excesivă, traumă, precum şi sacrificarea de necesitate a animalelor conform indicaţiilor serviciului veterinar de stat.

‹ adv ›

Prima de asigurare în cazul contractului de asigurare încheiat pe mai mulţi ani se plăteşte anual. În fiecare an, asigurătorul trebuie să ofere întreprinderii ce și-a asigurat animalele poliţă de asigurare în care se concretizează obiectul asigurat, suma asigurată, prima de asigurare.

Compania care vă prestează servicii de asigurare poartă răspundere de la data plăţii primei de asigurare, dar nu mai devreme decât de la data inclusă în contract.

Dacă planificați să sacrificați animalele pentru carne asigurate, sunteți obligat să anunțați asiguratorul cel tîrziu cu 10 zile înainte de ziua prognozată pentru a începe aceste activităţi.

‹ adv ›

Nu pot fi supuse asigurării: animalele bolnave, precum şi animalele care se află în zona de carantină.

Pentru a beneficia de asigurare, în caz de pieire sau de vătămare a animalelor, asiguratul este obligat să înștiințeze asiguratorul în 24 de ore de la data depistării pieirii sau vătămării şi să înregistreze faptul pieirii sau vătămării animalelor la serviciul veterinar de stat.

Copia de pe înştiinţare se prezintă de către asigurat la primărie în acelaşi termen.

Asigurătorul este obligat, în 15 zile de la data înştiinţării să întocmească, cu participarea reprezentanţilor asiguratului şi al serviciului veterinar de stat, un act de constatare a pagubelor.

Asigurătorul, în termen de 10 zile de la data semnării actului de constatare a pagubelor, efectuează calculul şi plăteşte asiguratului despăgubiri de asigurare.

Mai multe detalii despre modul de asigurare a animalelor și culturilor agricole găsiți pe acest link.

Detalii despre subvenții per cap de animal, în următorul video:

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›