Asociația și-a transmis poziția, care a fost deja înregistrată printr-o inițiativă legislativă de deputații PAS, către Parlament, Guvern și ANRE, transmite infomarket.md.
În scrisoare se menționează că mecanismul de limitare a prețurilor la produsele petroliere de bază contravin Constituției, potrivit căreia economia Moldovei este una de piață, orientată pe respectarea proprietății private și pe libera concurență.
Asociația scoate în evidență și lipsa transparenței în luarea unor decizii. De exemplu, metodologia pentru formarea și aplicarea prețurilor la produsele petroliere de bază s-a schimbat de 16 ori în ultimii 10 ani, în timp ce schimbările apar de fiecare dată în timpul ciclurilor electorale.
Asociația constată că limitarea prețului maxim este oferită fără a lua în considerare factorii importanți de stabilire a prețurilor:
- reduceri comerciale oferite cumpărătorilor, inclusiv în cadrul proiectelor PPP;
- costul stocurilor de produse petroliere la depozitele de petrol;
- închiderea periodică a rafinăriilor;
- creșterea anuală a salariului minim pe țară și valoarea contribuțiilor la fondul de asigurări medicale obligatorii și asigurările sociale de stat;
- creșterea taxelor locale;
- monopolizarea pe piață pentru furnizarea de servicii de verificare a calității produselor petroliere etc.
Asociația subliniază că, stabilirea prețurilor la fiecare două săptămâni, pe baza cotațiilor Platt’s pentru perioada precedentă, va pune agenții economici în dezavantaj, furnizorii internaționali vând produse petroliere folosind cotațiile medii ale lui Platt pentru o perioadă de până la 10 zile, iar companiile trebuie să suporte pierderi financiare (conform experienței mai-august 2018, când au pierdut profiturile).
Într-o situație de criză economică datorată COVID-19, repetarea unei astfel de situații va crea pierderi irecuperabile pentru companii. Asociația indică lipsa unei analize tehnice și economice, încălcarea principiilor de separare a puterii de stat și principiile independenței ANRE, precum și neconcordanța proiectului de lege cu legislația europeană.
Comentarii