‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 17 noiembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAsociațiile agricole nu sunt de acord cu procedura de distribuire a compensațiilor pentru fermierii...

Asociațiile agricole nu sunt de acord cu procedura de distribuire a compensațiilor pentru fermierii afectați de înghețuri

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asociaţia Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Asociaţia producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova Fruct”, Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova şi Federaţia Naţională a producătorilor agricoli „AGROinform” nu sunt de acord cu procedura de distribuire a asistenţei financiare pentru fermierii care au avut de suferit în urma îngheţurilor din aprilie.

Solicitat de INFOTAG, preşedintele „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a spus că procedura de distribuire a asistenţei financiare este foarte birocratizată şi va tergiversa mult soluţionarea problemei. Joi, cele patru organizaţii au expediat Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare o scrisoare în care solicită să organizeze o întâlnire pentru a revizui regulamentul.

„Nu este clar pentru ce a fost nevoie să fie creată o asemenea procedură complicată, căci mai întâi fermierul trebuie să se adreseze la o comisie de la primărie, apoi la direcţia raională de agricultură, după care la secţia locală a Agenţiei pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA), iar apoi documentele să fie transmise la direcţia centrală a AIPA”, a spus Slusari.

El a amintit că în luna mai ministerul a promis să soluţioneze problema în cel mai scurt timp. A fost creată o comisie, ai cărei membri au vizitat gospodăriile agricole din raioanele afectate de îngheţuri, au evaluat prejudiciile şi au întocmit actele.

„În baza actelor eliberate, fermierul ar putea să se adreseze direct la AIPA şi să primească ajutorul financiar. Întreaga procedură ar dura nu mai mult de 10-14 zile”, consideră el.

‹ adv ›

În opinia sa, agricultorii pot accepta suma de 45 mil. lei care urmează a fi alocată din Fondul de rezervă al Guvernului, precum şi cu formula complicată de calculare a ajutorului financiar, însă ei nu pot fi de acord cu concepţia regulamentului, în general.

„Probabil că Guvernul pur şi simplu nu are bani, de aceea ei tergiversează acest proces”, susţine Slusari.

Proiectul hotărârii de Guvern şi regulament sunt publicate pe site-ul particip.gov.md pentru discuţii publice.

Înghețurile târzii de primăvară, înregistrate pe 26 și 27 aprilie, au compromis esențial recolta de fructe în raioanele Briceni, Dondușeni, Drochia, Glodeni, Ocnița, Râșcani și, parțial, Soroca. Suprafața totală de livezi afectate de înghețuri constituie 6,42 mii ha, recolta compromisă este aproximativ de 62 mii tone, iar prejudiciile constituie aproximativ 207 mil. lei. Afară de livezi, au mai avut de suferit plantaţiile de sfeclă de zahăr şi soia.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›