Asociațiile de agricultori din Republica Moldova sunt profund îngrijorate de situația critică și fără precedent din sectorul agricol. În acest context, acestea au expediat o scrisoare instituțiilor statului cu solicitarea de a se implica. Mai mult ca atât, au propus și soluții, care în viziunea lor, pot minimaliza impactul negativ asupra sectorului.
Starea de lucruri menționată este cauzată de mai mulți factori care afectează sectorul. Pe lângă pandemie, care impune constrângeri majore la comercializarea produselor agricole prin blocaje și perturbări ale lanțului valoric, se suprapun înghețurile târzii de primăvară și o secetă pedologică extremă.
„Conform evaluărilor preventive ale experților, condițiile meteorologice nefavorabile au afectat sectorul pomicol și vor cauza pierderi din recoltă de circa 30-40%. Cele mai afectate fiind livezile de caise și piersici cu pierderi de 50-70% din recoltă, după care urmează plantațiile de cireș 30-40% pierderi. În segmentul de prun situația este mai optimistă cu o deteriorare estimată de circa 25%”, se arată în scrisoare.
Seceta pedologica a compromis toate culturile însămânțate în toamnă și primăvară, în special grâul, orzul, ovăzul, lucerna, masa verde (hrana pentru bovine de lapte), în diferite grade de consecință, în dependență de amplasarea geografică.
„Situația este critică, dar mai grav este faptul că, în prognozele meteo nu apar șanse de precipitații până la sfârșitul lunii mai, astfel pierderile vor fi mai mari decât putem aproxima. În același timp, accesul la sursele de apă pentru irigare din bazinele subterane și procedurile de eliberare a autorizațiilor de utilizare specială a apei rămân complicate, iar soluționarea acestor probleme este un angajament al instituțiilor statului neîndeplinit încă din anul 2018”, mai menționează producătorii.
Mai mult ca atât, în premieră resursele disponibile în Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural în anul 2020 sunt diminuate considerabil (60%) prin acumularea restanțelor față de producătorii agricoli din 2019 în sumă de 570 milioane de lei.
„În acest context, 10 organizații care reprezintă și apără interesele producătorilor agricoli, solicităm organizarea urgentă a evaluării situației din sectorul agricol, provocată de starea epidemiologică COVID-19 și efectele climatice adverse, în scopul aprecierii pagubelor suportate de agricultori și implementării unui ansamblu de acțiuni în sprijinul lor. Concomitent, solicităm considerarea măsurilor urgente de ameliorare a situației din sector, care sunt prezentate”.
Astfel, asociațiile au propus:
- Majorarea bugetului Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, până la valoarea de cel puțin 1,5 miliarde de lei.
- Crearea unei comisii guvernamentale cu implicarea partenerilor de dezvoltare împuternicite să evalueze impactul secetei asupra sectorului agricol și să dezvolte un set de măsuri economice, legale și financiare pentru a reduce pagubele agricultorilor în 2020 și a asigura baza de producere pentru anii viitori. A asigura cu bază furajeră sectorul zootehnic atât fermele, cât și gospodăriile casnice implicate în creșterea animalelor pentru producerea lapte brut, carne carne de pui, ouă.
- Crearea comisiilor speciale raionale cu implicarea reprezentanților din cadrul MADRM pentru a constata în mod oficial prejudiciile cauzate de temperaturile negative de la -7… -13°C în noaptea din 31 martie- 1 aprilie 2020, pentru fiecare producător de fructe.
- Ajustarea urgentă a cadrului legal și regulator secundar în concordanță cu modificările și completările la unele acte legislative adoptate de Parlamentul Republicii Moldova în data de 23 aprilie 2020, cu numărul de înregistrare: 169 (H.G.443 din 16.05.2018), care vin să soluționeze problemele legate de accesul legal la sursele de apă pentru irigare din bazinele terestre și cele subterane.
Pentru diminuarea efectelor negative ale COVID-19, se propun următoarele măsuri de sprijin:
- Înghețarea pentru o perioadă de 6 luni a plăților dobânzilor aferente creditelor întreprinderilor agricole, precum și re-eșalonarea plăților de bază.
- Negocierea „Coridoarelor verzi” de transport pentru facilitarea traversării frontierelor sau a tranzitului unităților de transport cu produse agroalimentare destinate exportului sau importului de mijloace de producție cu România, Federația Rusă, Ucraina și alte țări.
- Vacanță de cel puțin 6 luni la achitarea în bugetul de stat a impozitelor și taxelor aferente plăților salariale. Păstrarea mijloacelor financiare pentru plata muncii și procurarea mijloacelor de producție.
- Apelarea la fondurile de finanțare internațională pentru sprijinirea agriculturii mici, cum ar fi Programul Global pentru Agricultură și Securitate Alimentară, care a fost creat în urma crizei alimentare din 2007-2008 în acest scop.
- Apelarea la partenerii de dezvoltare: Ambasada SUA, Delegația UE pentru suplinirea și asigurarea cu furaje a sectorului zootehnic.
- Scutirea agricultorilor de impozitul pe venit pentru anul agricol 2020.
„Considerăm că, aceste măsuri de importanță majoră, vor rezulta în soluții și angajamente concrete atât din partea instituțiilor de stat, cât și din partea agenților economici și reprezentaților asociațiilor de profil”.
Vedeți pe acest link propunerile înaintate de asociații pentru îmbunătățirea cadrului legal existent pentru sporirea accesului la sursele de apă pentru irigare.
Scrisoarea a fost semnată de Asociația „Moldova Fruct, Federația Agricultorilor din Moldova, Federația Națională a Fermierilor din Moldova, Uniunea Republicană „UniAgroProtect”, Asociația producătorilor de struguri de masă, Asociația Națională a Apicultorilor, Asociația Exportatorilor de Produse Apicole din Moldova, Asociația Națională Patronală a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate „LAPTE”, Asociația Patronală „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” și Patronatul Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne.
Comentarii