‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 21 iunie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAtenție, fermieri! Există riscul fenomenului de săltare a plantelor

Atenție, fermieri! Există riscul fenomenului de săltare a plantelor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Săltarea plantelor (descălțarea plantelor) este fenomenul produs în urma decalajelor de temperatură (îngheț, dezgheț) pe câmpurile unde nu a fost respectată adâncimea de semănat.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în următoarele zile, după temperaturi scăzute, sunt prognozate temperaturi pozitive, iar apoi înghețuri.

Astfel, fenomenul de descălțare a plantelor poate afecta dezvoltarea acestora. Din cauza fluctuațiilor de temperatură, stratul superior al solului se ridică, ceea ce provoacă ruperea rădăcinilor și dezgolirea nodului de înfrățire.

Ulterior, când temperatura crește, iar solul se dezgheață, plantele respective nu pot obține cantitatea suficientă de substanțe nutritive sau apă. Odată cu evaporarea apei, plantele încep a se usca.

Cum poate fi evitat fenomenul de descălțare a plantelor

Pentru a proteja semănăturile, unul dintre cele mai importante aspecte este realizarea semănatului la adâncimea optimă.

„Fenomenul este caracteristic pentru câmpurile unde nu a fost respectată adâncimea de încorporare a semințelor. În acest caz are loc săltarea plantelor, popular numit fenomenul fiind descălțarea plantelor, produs în cazul fluctuațiilor de temperatură. Câmpurile unde semințele au fost încorporate la o adâncime mai mică, sunt supuse riscului”, a explicat Daniela Dubiț, expert în fitotehnie.

Pentru a ameliora situația din câmpuri, este necesar de realizat tăvălugirea solului.

„Tăvălugirea se realizează în această perioadă, când au loc fluctuațiile de temperatură, iar mașinile agricole au acces în câmp. Această tasare sau comprimare ajută inclusiv la înfrățirea plantelor. În următoarea perioadă, după temperaturi pozitive ce urmează, sunt prognozate înghețuri, astfel, câmpurile unde nu a fost respectată adâncimea de semănat sunt supuse riscului”.

Măsuri de prevenire a săltării plantelor: 

  • realizarea în timp util a lucrărilor solului; 
  • tăvălugirea arăturii – înainte şi după semănat; 
  • semănarea soiurilor care formează nodul de înfrăţire mai adânc;
  • prelucrarea seminţelor cu retardanţi. 
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›