‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAtenție, fermieri! Legea privind asigurarea subvenționată - în vigoare

Atenție, fermieri! Legea privind asigurarea subvenționată – în vigoare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Legea privind asigurarea subvenționată în agricultură a intrat în vigoare la 16 ianuarie 2021. În Monitorul Oficial din 16 octombrie 2020 a fost publicată Legea nr. 183 din 11 septembrie 2020 privind asigurarea subvenționată în agricultură.

Producătorii agricoli și grupurile de producători își vor putea asigura interesele patrimoniale împotriva riscurilor specifice activităților agricole: seceta excesivă, grindina, inundații, ploi torențiale, atacuri ale organismelor dăunătoare, boli sau patologii la animale. 

Cota subvenției se va stabili în baza primelor de asigurare calculate conform condițiilor speciale de asigurare a riscurilor de producție în agricultură și va constitui 70% din valoarea acestora, dacă valoarea cumulată a subvențiilor pentru asigurarea subvenționată autorizată spre plată în anul anterior încheierii contractului de asigurare constituia până la 6% din mărimea Fondului.

‹ adv ›

Noțiuni generale

Suma asigurată în cazul recoltei culturii agricole reprezintă produsul dintre volumul recoltei medii prognozate la hectar și prețul anticipat de comercializare a recoltei, dacă părțile nu convin asupra unui nivel mai mic al sumei asigurate.

Recolta medie prognozată la hectar se calculează ca producția medie a culturii agricole ce urmează a fi asigurată, obținută de către producătorul agricol în 3 din ultimii 5 ani, cu excluderea anului în care s-a obținut cea mai mare recoltă și a anului în care s-a obținut cea mai mică recoltă.

În același timp, la cererea asiguratorului, a asiguratului sau a AIPA, părțile recalculează recolta prognozată dacă, din cauza unor factori, alții decât cei împotriva cărora s-a asigurat, se constată că recolta fie va fi mai mică de 75% din cea prognozată, fie va fi mai mare cu peste 50% din cea prognozată.

‹ adv ›

Potrivit legii, prima de asigurare se stabilește în conformitate cu tarifele de bază aplicate la suma asigurată și include cheltuielile de gestionare ale asigurătorului, care nu pot constitui mai mult de 15% din valoarea primelor subscrise pe contract.

Asigurătorul poate accepta efectuarea plății primei de asigurare în tranșe, în termenul indicat în contractul de asigurare.

Riscurile în agricultură ce pot fi asigurate

  • secetă excesivă;
  • grindină;
  • înghețuri timpurii de toamnă, de iarnă și târzii de primăvară;
  • inundații;
  • ploi torențiale;
  • suflarea semințelor;
  • polignirea culturilor;
  • incendierea culturilor cerealiere;
  • atac al organismelor dăunătoare.

Nu pot fi supuse asigurării

  • recolta culturii anuale care, fiind cultivată pe parcursul ultimilor 3 ani consecutivi, a produs mai puțin de 30% din recolta medie a culturii date în unitatea administrativ-teritorială de nivelul al doilea, conform datelor Biroului Național de Statistică, sau nu a rodit deloc;
  • recolta plantației multianuale care, fiind în fază de fertilitate, în ultimii 5 ani a produs mai puțin de 30% din recolta medie a acestei culturi în unitatea administrativ-teritorială de nivelul al doilea, conform datelor Biroului Național de Statistică, sau nu a rodit deloc;
  • recolta plantației multianuale în care peste 20% dintre tufele/pomii proiectați lipsesc sau au pierit, care a fost întreținută în condiții neconforme cu normele agrotehnice sau al cărei termen de funcționare utilă rămas este mai mic sau egal cu 2 ani.

Mai multe detalii despre criteriile de asigurare a altor obiecte de asigurare pe acest link.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›