‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 4 august, 2024
21.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAtenție, pericol excepțional de incendiu! A ars o remorcă cu stupi din cauza incendiilor...

Atenție, pericol excepțional de incendiu! A ars o remorcă cu stupi din cauza incendiilor de vegetație

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Temperaturile extreme și lipsa precipitațiilor cresc foarte mult riscul declanșării incendiilor de vegetație. Pe lângă pagubele produse la culturile agricole, pot fi grav afectate și obiectele aflate în zonele cu posibilele riscuri.

Ieri, 18 iulie, unui apicultor i-a ars remorca cu stupi și familiile de albine.

„Stupina se afla în extravilanul orașului Leova, în apropierea unei păduri de salcâm. În apropiere se află groapa pentru deșeuri a orașului. Am fost apelat de către paznicul de la groapa de deșeuri care m-a informat că arde miriștea și pădurea la distanță de vreo 400-500 de metri de stupină. Când am ajuns la fața locului, am văzut doar fum și erau semne că focul se liniștește. Pompierii în alt capăt al pădurii luau măsuri să nu să se extindă focul asupra lanurilor de grâu.
În afară de remorca, mai aveam și 35 de roiuri amplasata la sol, pe care am început a-i muta mai departe de copaci, dar, din cauza vântului puternic, focul s-a extins în câteva secunde pe o suprafață foarte mare de teren împădurit și miriște, a ars remorca pe care erau amplasați 32 de stupi verticali cu familii de albine, plus corpuri de rezerva și alt inventar apicol. Roiurile de la sol nu au luat foc, dar au avut de suferit din cauza temperaturii foarte mari. La fel s-au intoxicat și albinele, multe au murit. Gunoiștea arde și în prezent”, ne-a spus Iurii Mitelea, apicultor.

Amintim că, conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, până pe data de 22.07.2022 pe arii extinse, se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

‹ adv ›

În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, îndeamnă populația să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor.

Totodată, pompierii recomandă persoanelor să se abțină de la utilizarea focului pe suprafețe deschise în special în preajma lanurilor cu cereale, spații forestiere și locuri de agrement.

Orice scânteie în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă poate duce la producerea incendiilor pe arii extinse. Mai mult, o atenție maximă trebuie acordată copiilor, pentru a evita jocul acestora cu focul și respectiv izbucnirea unor situații excepționale. În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

‹ adv ›

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›