‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 4 august, 2024
21.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaPrețul de export al grâului, la cel mai mic nivel din ultimii 4 ani....

Prețul de export al grâului, la cel mai mic nivel din ultimii 4 ani. Recolta, mult sub așteptări

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În prima a anului 2024, preţul mediu de export al unei tone de grâu din Republica Moldova a constituit doar 3.390 de lei, ceea ce este cu circa 26% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2023.

Acesta este cel mai mic preţ de export al grâului, înregistrat în prima jumătate a anului în ultimii patru ani, potrivit unei analize a expertului Iurie Rija, citată de Mold-street.

În plus, în luna aprilie 2024, preţul mediu de export al grâului a constituit doar 3.180 de lei (circa 180 de dolari) pentru o tonă, în timp ce un an în urmă era de 4.530 lei (peste 250 de dolari), adică cu 30% mai mare. 

‹ adv ›

Scăderea semnificativă a preţurilor de export a fost urmată de o creştere cu circa 72% a exporturilor de grâu din Republica Moldova în prima jumătate a 2024, faţă de aceeaşi perioadă din 2023.

Faţă de prima jumătate a anului 2022, creşterea este de aproape opt ori, dar atunci timp de aproape patru luni au fost impuse restricţii la exportul de grâu.

„Acest volum neobișnuit de mare de exporturi pentru primul semestru se explică prin faptul că producătorii se așteptau la o recoltă foarte bună de cereale de primă grupă în acest an, bazându-se pe condițiile meteorologice favorabile și precipitațiile abundente care ar fi trebuit să ducă la o productivitate ridicată. Totuși, conform previziunilor actuale din perioada recoltei, roada va fi mult mai mică, până la un milion de tone”, estimează Iurie Rija. 

Expertul estimează că, preţurile ar putea crește în a doua jumătate a anului, având în vedere așteptările nejustificate privind recolta din 2024. Dar, totul depinde de evoluția prețului pe piața internațională.

‹ adv ›

Potrivit datelor MAIA, la grâul de toamnă recolta medie pe țară este de 3,02 tone.

Totodată, preţul de achiziţie a grâului din recolta nouă nu le dă mari speranţe agricultorilor. Datele Ministerului Agriculturii relevă că preţul de achiziţie a grâului furajer în raioanele de Nord şi Centru este de doar 2.600-2.750 lei tona şi de abia în Sudul ţării ajunge la 3.000 lei pentru o tonă.

„Prețurile de comercializare au fost semnificativ mai mici, ceea ce înseamnă că veniturile producătorilor au scăzut considerabil. Deși exportul pentru cele 6 luni din 2024 a fost mai mare cu 72% decât în perioada similară din 2023, veniturile au crescut doar cu 26%”, spune expertul.

Preţul grâului alimentar ajunge la 3.400-3.500 lei pentru o tonă (TVA la cota zero). În cazul unor conditii de livrare – EXW Giurgiulești (TVA 8%), preţul grâului ajunge la circa 3.700 lei pentru o tonă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›