‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAu ales agricultura: Cum e să fii femeie-fermier în Republica Moldova

Au ales agricultura: Cum e să fii femeie-fermier în Republica Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

O fi uneori greu, alteori problematic, dar, totuși, agricultura a devenit marea pasiune a vieții pentru mii de femei din țară.

Loc de refugiu și creație – câmpul, livada sau orice altceva pentru femeile implicate în agricultură au ajuns a fi mai mult decât o parte importantă a vieții.

8 Martie vine să marcheze Ziua internațională a femeii, iar afacerile frumoase dezvoltate datorită contribuției femeilor nu ne lasă să trecem peste această zi fără a marca aportul lor în dezvoltarea sectorului agricol autohton.

‹ adv ›

Inspirate de exemplul părinților, din dorința de a-și susține soțul, copiii sau de a-și lansa propria afacere au reușit să parcurgă o cale extraordinară și să devină exemple de succes, indiferent de vârsta la care s-au implicat în agricultură sau specialitatea pe care au studiat-o.

Cum e să fii fermieră în Republica Moldva, am aflat de la unele dintre cele mai bune agricultoare din țară, membre ale cooperativei Agrostoc:

„Chiar dacă am studii în medicină, am ajuns să activez în cadrul unei întreprinderi agricole și cred că e cel mai frumos lucru care putea să mi se întâmple. Este afacerea noastră de familie, căreia ne dedicăm cu trup și suflet. Cred că în agricultură vedem cele mai frumoase lucruri care există.

Nu avem un grafic stabil de lucru, iar problemele în fiecare sezon s-ar părea că taie din avânt, am reușit să îndrăgesc tot ceea ce fac din tot sufletul. Avem 620 de hectare culturi de câmp, suntem orientați spre obținerea unui profit bun și stabil, de aceea am ales să devenim membrii cooperativei Agrostoc. Cred că am crescut împreună cu toți membrii, iar pentru noi a fost o onoare de a deveni membru”, povestește Ina Tomacinschi de la FrandalexAgro SRL.

Irina Vârlan este una dintre persoanele datorită căreia C.Î. Agrostoc de 20 de ani se dezvoltă dinamic și se bucură de succes în rândurile fermierilor. Acum, aceasta susține că membrii cooperativei au reușit să formeze o familie.

„Sectorul agricol este influențat nu doar de condițiile climaterice, ci și de colaborarea pe care o au fermierii unul cu altul. Am fost de la bun început parte a schimbărilor generate de C.Î. Agrostoc. Inițial, eram 4 persoane, iar acum am ajuns a fi 56 dintre care 13 sunt femei.

Din 2007 activez în calitate de director financiar. Am crescut profesional împreună cu cooperativa, deoarece o asemenea activitate inspiră, te ajută să te dezvolți, dar și îți pune în față sute de provocări. Trecem prin toate metamorfozele împreună, creștem împreună și stabilim scopuri comune”, susține Irina Vârlan, directorul financiar al cooperativei.

‹ adv ›

Din cele 146 de întreprinderi care formează cooperativa, 33 sunt administrate de femei, iar alte zeci se dezvoltă datorită contribuției acestora.

La nordul Moldovei se dezvoltă una dintre cele mai moderne afaceri din țară. Soții Panfil, au reușit să devină un exemplu pentru ambii feciori, Astfel aceștia tot și-au lansat afaceri în agricultură.

„Am început de la 7 hectare, acum avem peste 1300. Nu e greu să fii femeie agricultor atunci când ai alături 3 bărbați care te susțin. Mă bucur mult că s-au implicat și copiii în dezvoltarea afacerii, ba chiar au reușit singuri să lanseze propriile activități în agricultură. Noi vindem producția prin intermediul cooperativei, dar și beneficiem de suport în cultivare. Cred eu că, pe lângă faptul că împreună e mai ușor de trecut peste anumite impedimente, iar succesul altor membri sunt motiv de inspirație pentru noi”, ne-a spus Aurelia Panfil.

Tânăra Serejnicova Tatiana a ales agricultura acum 6 ani, iar de atunci reușește să gestioneze eficient afacerea lansată acum peste două decenii de către tatăl ei.

‹ adv ›

Per total, întreprinderea Sant-Agro SRL are în gestiune o mie de hectare pe care sunt cultivate culturi de câmp și specii pomicole.

„Mereu am avut exemplul tatălui meu. Acum 6 ani acesta a plecat în Rusia, astfel am fost nevoită să mă implic eu în gestionarea întreprinderii. Noi producem local, iar tata gestionează comercializarea din Rusia. Suntem membri Agrostoc de peste 15 ani, tatăl a fost cel care a inițiat colaborarea. În orice afacere se încearcă metode diferite de colaborare, noi am ales cooperativa Agrostoc, deoarece cifrele ne arată cât de eficientă este cooperarea. Sunt acei parteneri care își îndeplinesc obligațiunile, iar acest lucru îl apreciem cel mai mult”.

Valentina Boiștean la fel a ales agricultura. De peste 8 ani alături de soț produce culturi de câmp pe o suprafață de 900 de hectare.

„Am lansat afacerea în 2012, tot atunci am devenit membri Agrostoc. Nu este un domeniu ușor, însă e foarte interesant, am reușit să îndrăgesc agricultura din inimă. Nu cred că este vreo diferență fie ești femeie sau bărbat, important este să iubești ceea ce faci.

Totuși, 2020 a schimbat mult planurile noastre. Vom avea nevoie de minim câțiva ani pentru a ne reveni. Ținând cont de munca și efortul depuse, nu cred că putem vorbi despre abandonarea agriculturii. A devenit parte din viața noastră. Cred că, împreună cu alți membri ai cooperativei vom reuși să trecem peste probleme”.

Dragi femei, vă dorim mult succes și realizări în afaceri. Ne bucurăm mult că sunteți parte a schimbărilor ce fac agricultura autohtonă prosperă. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›