În cadrul celui de-al treilea Congres Global privind biologia plantelor și biotehnologii, care are loc în Singapore între 11 și 13 martie, reprezentanții Institutului de Cercetare, Dezvoltare Agricolă și Alimentară din Murcia au prezentat un raport privind soiurile de struguri de masă obținute în cadrul programului de îmbunătățire a geneticii culturii utilizând instrumente biotehnologice.
Noile soiuri de struguri sunt fără semințe, adaptate condițiilor agroclimatice regionale, au o calitate bună și sunt rentabile pentru producători. Acestea au fost elaborate din necesitate, deoarece consumul de struguri de masă în lume s-a dublat în ultimii ani. În Statele Unite, strugurii sunt deja clasați pe locul trei în lista celor mai consumate fructe proaspete, după banane și mere.
Oamenii de știință a Universității Agrare din Murcia au obținut 17 soiuri înregistrate, care se disting prin textură crocantă, productivitate ridicată și cerințe mai mici față de tehnologiile de creștere. Producătorii au plantat struguri de soiuri îmbunătățite pe un teritoriu de peste 900 de hectare în ultimii șapte ani.
La dezvoltarea varietăților, cercetătorii au stabilit obiectivul: prezența rezistenței la boli, în special împotriva putregaiului și făinării, care reprezintă cea mai mare amenințare în Spania, dar și în alte zone ale planetei.
Itumfifteen a fost primul soi înregistrat acum doi ani, rezistent la oidium, are boabe crocante, un gust plăcut de muscat și o culoare roșie naturală – caracteristici care, alături de perioada de recoltare timpurie, au determinat să devină un soi foarte popular.
Soiul alb Itumseventeen – ultimul dintre soiurile prezentate care este rezistent la oidium, are un gust cu note de muscat, precum și fructe de pădure, o textură crocantă și recoltă timpurie.
Principalul avantaj al cultivării acestor soiuri este pierderi a recoltei mai scăzute și economii în timpul tratărilor fitosanitare, astfel, fiind redusă cantitatea de reziduuri de pesticide din fructe și impactul chimiei agricole asupra mediului.
Inițial, dezvoltarea soiurilor noi a avut drept scop sprijinirea producătorilor locali, dar datorită interesului manifestat de producătorii din alte părți ale lumii, materialul vegetal a fost trimis pentru cultivare în Chile, Peru, Brazilia, Africa de Sud și Australia. Acestea sunt țările din emisfera sudică, care produc struguri în afara sezonului și unde soiurile de struguri din Murcia sunt foarte populare.
În Spania, în scopul promovării soiurilor de struguri autohtone, vor fi alocate mai mult de 200 de hectare pentru soiurile din Murcia, ceea ce reprezintă o suprafață record. Soiul Itumfifteen va ocupa mai mult de jumătate din aceasta.
Comentarii