‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriAu investit toți banii pentru a construi o seră: „Credem într-un viitor în țară,...

Au investit toți banii pentru a construi o seră: „Credem într-un viitor în țară, vrem să întoarcem părinții acasă”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ana și Sergiu Cațer formează o tânără familie de horticultori, ambii cu studii în domeniu, ambii activează în sector și ambii cred într-un viitor mai bun acasă.

La întrebarea „Cum acesta poate fi construit?”, aceștia răspund că prin muncă și răbdare. Astfel, lucrând în calitate de agronomi la 2 întreprinderi agricole, au adunat ceva bani, apoi au accesat un credit pentru a-și realiza visul – au construit o seră proprie.

„Avem acest vis de peste 2 ani, dar nu prea reușeam. Într-un final, în 2020 am decis că ori încercăm, ori plecăm din țară pentru a munci peste hotare. Era ideea lui Sergiu, visa să avem propria seră, iar după am început și eu a crede în o asemenea afacere. Am solicitat și suportul ODIMM, am accesat un credit și am spus că trebuie să reușim, chiar dacă ne va fi greu”, povestește Ana.

Au finalizat construcția și instalat sistemul de încălzire, iar primele plăntuțe deja și-au făcut locul în seră.

‹ adv ›

Tinerii locuiesc la Drochia, astfel planifică să vândă legumele pe piața locală și să colaboreze cu supermarketurile.

„Deja am plantat răsadul crescut de noi. Suprafața totală a serei este de 0,3 hectare. Vom produce roșii, castraveți, vinete și ardei. Am început a colabora cu magazinele, ne dorim să vindem nu doar la piață, ci și să livrăm. Sperăm să reușim”.

Iar pentru că aspirațiile și ideile sunt o continuitate normală a lucrurilor, Sergiu și Ana vor să vândă legumele sub propriul brand.

„Acum nu cred să mai găsim resurse, dar la toamnă, la al doilea ciclu de producere, planificăm să vindem sub propriul brand. Avem în zonă și alți colegi care produc legume, de aceea, avem în plan să deschidăm și o cooperativă – împreună e mult mai ușor să te dezvolți. Cine știe, poate vom ajunge și peste hotare cu produsele noastre… important e să credem în noi”.

Stimulul tinerilor este mare – au două fetițe pe care nu-și pot imagina cum ar fi să le lase acasă și să plece peste hotare, dar și vor să creeze locuri de muncă în zonă – inclusiv pentru mamele lor, care muncesc în străinătate.

„Suntem conștienți că nu va fi totul perfect. În paralel, activăm la întreprinderi, suntem agronomi la 2 livezi. Nici până acum nu a fost ușor, însă nu credem că soluția este de a pleca. Sunt tot mai mulți tineri care doresc să schimbe ceva, iar faptul că mulți cred în propriile puteri și într-un viitor acasă ne dă și nouă mari speranțe că vom reuși. Mamele noastre sunt plecate peste hotare, iar asta ne face să ne dorim să schimbăm ceva aici, pentru a le întoarce”.

‹ adv ›

Datorită afacerilor inițiate de tinerii din Moldova, în diferite zone ale țării au fost create sute de locuri de muncă, iar pe piața locală sunt furnizate produse sănătoase și deosebite.

Ana și Sergiu spun că nu există nimic imposibil, dacă există un scop.

„Nu trebuie să ne credem incapabili de a face ceva în țară, chiar dacă pierzi de mai multe ori, trebuie efort, curaj și muncă. Vrem să fim și un exemplu pentru copiii noștri, pentru cei cărora le este frică sau nu au curaj suficient pentru a deschide o afacere și vrem să producem ceva pentru ai noștri. Noi suntem cei care putem schimba lucrurile, nu altcineva, important să fim uniți, să muncim și să nu cedăm”.

În câteva luni, primele legume crescute de tinerii horticultori vor apărea pe piața locală, iar acesta e un motiv în plus de a analiza proveniența legumelor și opta pentru un produs autohton.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›