Potrivit estimărilor experților, în primele două luni ale acestui an au fost exportate circa 53 de mii de tone de mere. Totodată, în perioada noiembrie – decembrie alte 36 de mii de tone au fost livrate consumatorilor din afara țării.
În pofida prognozele optimiste prezentate de către MADRM la finele anului 2019, potrivit cărora Republica Moldova ar trebui să exporte circa 200-230 de mii de tone până la finele lunii mai 2020, lucrurile s-au schimbat esențial în ultimele săptămâni.
Potrivit datelor prezentate de EastFruit cu referire la estimările Asociației Moldova Fruct, în frigiderele din țară, la începutul lunii martie erau depozitate circa 100-120 de mii de tone de mere.
Ținând cont de situația favorabilă de pe piața externă din acest an, acestea urmau să fie exportate până în luna mai inclusiv. Chiar dacă furnizorii mari menționează că, indiferent de cursul valutar al rublei rusești, livrările se efectuează în aceleași volume, alți exportatori din Moldova menționează că partenerii ruși au stopat total importul.
Furnizorii speră că livrările vor fi reluate începând cu ultima săptămână a lunii martie.
Totodată, mai mulți furnizori din Ucraina au menționat că țările europene precum Italia, Spania, Norvegia sau Kuweit și altele au stopat importurile, iar o parte din loturi sunt blocate în vamă.
Bună ziua .
Spuneți va rog aveți jona gold sau Red cif sau goldn și cât costă pentru export la Libia
Mulțumesc cu respect
Abdo.