‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 11 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAu primit gratuit material genetic certificat pentru producerea reginelor de albine

Au primit gratuit material genetic certificat pentru producerea reginelor de albine

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

14 tineri apicultori din țara noastră, care produc regine de albine rasa Carpatină, au primit gratuit material genetic certificat, produs de Asociația apicultorilor „MoldApis” în primul laborator de însămânțare artificială a reginelor de albine, lansat recent cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.

Apicultorii au participat mai întâi la un curs de instruire pe tema reproducerii și a importanței materialului genetic în apicultură, care a durat câteva luni, a precizat președintele Asociației „MoldApis”, Petru Sacara.

„După ce li s-a dat aceste regine, ei trebuie să le multiplice. Ar trebuie să facă de la fiecare regină primită alte 12-16 regine pe care ulterior le vor pune în familiile de albine pe care le dețin. Timp de un an trebuie să urmărească evoluția familiei de albine, să măsoare catitatea de miere, rezistența la boli, procesul de roire. Au și un tabel în care vor nota toate aceste observații”, a precizat pentru Agrobiznes, Petru Sacara.

Ca urmare a observațiilor și verificărilor pe care le vor face apicultorii, vor fi selectate regine productive, pentru fiecare zonă a țării, cu caracteristici genetice deosebite și randament înalt pentru formarea familiilor de albine în stupinele apicultorilor din țara noastră.

„Este primul pas în promovarea materialului genetic certificat autohton pentru familiile de albine. Această activitate are scopul de a dezvolta un circuit de diseminare și promovare a materialului genetic de calitate superioară, capabil să creeze familii de albine sănătoase, care produc volume importante de miere”, a  mai adăugat Petru Sacara.

‹ adv ›

Petru Chireacov, unul din tinerii apicultori din orașul Comrat, care a primit material genetic, deține în jur de 150 de familii de albine, iar de trei ani produce regine.

Potrivit apicultorului, creșterea selectivă și îmbunătățirea materialului genetic oferă soluții pe termen lung pentru provocările, inclusiv cauzate de secetă, cu care se confruntă industria apicolă din Moldova.

„Pierderile enorme pe care le suportă apicultorii din cauza secetei, ne determină pe noi, producătorii de regine, să întreprindem acțiuni mai riguroase pentru selecția, îmbunătățirea și menținerea materialului genetic din Republica Moldova”, menționează Petru Chireacov. 

Apicultori care au beneficiat de materialul genetic certificat oferit de Asociația „MoldApis” au declarat că se vor alătura campaniei lansate de asociație și, la rândul lor, vor împărți, în anul viitor, regine apicultorilor interesați de reproducerea acestora.

‹ adv ›

Primul laborator pentru însămânțarea artificială a reginelor de albine deținut de producătorii de regine din Republica Moldova a fost lansat în luna iunie, curent cu suportul financiar al proiectului USAID/APM. Valoarea acestuia este de aproximativ 400 mii de lei și este prevăzut cu echipament de însămânțare, incubator, microscop care permite producerea materialului genetic de calitate.

Calitatea materialului genetic apicol este un element determinant pentru sănătatea și eficiența familiilor de albine, precum și pentru volumul și calitatea mierii produsă. În Moldova sunt înregistrate circa 260 mii de familii de albine, iar pentru asta, anual, sectorul apicol are nevoie de aproximativ 100 de mii de regine.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›