Aplicarea practică a taxei pe valoarea adăugată (TVA) în agricultură și la întreprinderile de prelucrare strâns legate de aceasta este una dintre problemele principale ale politicii fiscale a Moldovei. Potrivit agenției Infotag, despre aceasta a anunțat, miercuri, viceprim-ministrul și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuţa.
La şedinţa Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, unde au fost discutate măsurile statului de susținere a mediului de afaceri în legătură cu pandemia virusului COVID-19, ministrul a spus că instituția a creat o comisie specială de lucru, care elaborează propuneri optime pentru aplicarea TVA în acest sector al economiei.
„Pot spune deja că propunerea nu va fi ideală, deoarece se referă la interesele diferitelor grupuri de producători, dar va fi optimă din punct de vedere al agriculturii, al fermierilor și al bugetului, prin care statul îndeplinește obligațiile sociale față de cetățeni”, a remarcat ministrul.
Potrivit lui, în prezent, grupul de lucru, care include experți, reprezentanți ai businessului, deputaţi, discută două opțiuni de lucru. Prima ţine de reducerea și unificarea TVA. A doua ţine de subvenționarea acestui impozit de la bugetul de stat.
„Nu pot spune care va fi rata TVA în agricultură și în industria prelucrătoare – 8%, 10%, 12% sau 18%. Deocamdată se discută despre mărimea acestei taxe”, a spus ministrul.
El și-a exprimat speranța că deja la toamnă, când va fi discutată politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, grupul de lucru va propune cea mai bună opțiune pentru TVA în agricultură.
Comentarii