‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriAvertismentul petroliștilor: Moldova s-ar putea confrunta cu o criză de carburanți

Avertismentul petroliștilor: Moldova s-ar putea confrunta cu o criză de carburanți

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Adoptarea proiectului propus de deputatul Alexandru Oleinic – privind stabilirea de prețuri plafon la comercializarea benzinei, motorinei și a gazului lichefiat ar putea avea efecte grave asupra siguranței asigurării țării cu produse petroliere, susțin companiile petroliere membre ale Asociației Investitorilor Străini din Moldova (FIA), scrie Mold-street.

Într-o scrisoare adresată autorului inițiativei, Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe și Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, semnatarii menționează că proiectul care prevede stabilirea prețurilor sub supravegherea unui Consiliu consultativ desemnat de Parlament, nu reflectă toți factorii care în mod practic ar trebui să determine prețul de vânzare cu amănuntul al produselor petroliere.

Noi interdicții, în loc de liberalizare

„Mai mult decât atât, în perioada aprilie-septembrie a fiecărui an, se constată deficit al gazului lichefiat. Astfel, pentru asigurarea cantităților necesare în Republica Moldova, acest produs se achiziționează din Federația Rusă, care vinde gazul lichefiat la prețuri fixe, neutilizând cotațiile. Astfel, pot fi situații când prețul de achiziție a gazului lichefiat poate depăși semnificativ valoarea cotației Argus DAF Brest, prevăzută în proiectul de lege. În asemenea condiții importul acestui produs și comercializarea lui ulterioară cu amănuntul pe piața Republicii Moldova devine ineficientă și poate să aducă la deficit al gazului lichefiat în Moldova”, se arată în scrisoare.

‹ adv ›

Petroliștii susțin că prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a principalelor produse petroliere nu pot fi determinate separat pentru fiecare lot de produs importat, întrucât companiile vor fi nevoite să calculeze un preț maxim de fiecare dată când efectuează orice procedură de import al acestor produse, indiferent de cantitatea acesteia.

Or, în practică companiile petroliere pot efectua circa o sută de intrări respective, ceea ce este imposibil de implementat în practică.

Totodată, ei afirmă că reintroducerea interdicției de revânzare a produselor petroliere cu ridicata va limita posibilitatea operatorilor, care nu au acces la resursele oferite de uzinele de prelucrare a petrolului din regiune, de a alege furnizorul de produse petroliere cu cea mai avantajoasă ofertă.

‹ adv ›

În opinia petroliștilor păstrarea mecanismului actual, concomitent cu creșterea pieței și metodelor de comercializare va permite evitarea apariției deficitului de produse petroliere pe piață, datorită majorării cererii și sporirea mediului concurențial.

Potrivit lor, interdicția va limita nejustificat libertatea pieței, va duce la diminuarea volumelor de produse petroliere vândute cu ridicata și în consecință va micșora taxele încasate la bugetul de stat. 

Țara poate rămâne fără carburanți

„În caz de implementare, companiile petroliere vor fi nevoite să diminueze/sisteze activitatea în Republica Moldova. În ceea ce ține de importul PPP (în general), odată ce Proiectul va fi aprobat, importul principalelor produse petroliere va scădea considerabil, punând siguranța petrolieră a Republicii Moldova în pericol de insuficiență a produselor petroliere”, avertizează autorii.

‹ adv ›

Amintim că, Parlamentul a votat pe 18 martie 2021, în prima lectură, modificări la Legea privind piața produselor petroliere, care prevăd stabilirea prețurilor plafon la benzină și motorină sub supravegherea unui Consiliu consultativ desemnat de Legislativ.

Motivul invocat sunt majorările de preț la carburanți din ultimele luni care sunt considerate nejustificate de către deputați și unii experți.

Țara noastră importă 99,9% din necesarul de carburanți.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›