‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
26.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAvertizare: Atacul gândacului ghebos în culturile de toamnă

Avertizare: Atacul gândacului ghebos în culturile de toamnă

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Dintre dăunătorii cerealelor de toamnă, cel mai mare pericol îl prezintă larvele gândacului ghebos (Zabrus tenebrioides). În ultimii ani, toamnele lungi și secetoase, urmate de ierni calde și fără strat de zăpadă, au favorizat dezvoltarea dăunătorului. 

Totuși, luând în calcul că în anul curent din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile multe suprafețe sunt semănate târziu, există condițiile necesare ca plantulele tinere să fie supuse unui atac puternic al gândacului ghebos, în special pe câmpurile unde se practică monocultura.

În condițiile din lunile iulie-august, cu temperaturi de peste 30ºC și secetă, gândacii s-au retras în sol la diferite adâncimi, unde au trecut în diapauză estivală. La finele lunii august, pe unele câmpuri de sub păioase cu samuraslă, s-a semnalat ieșirea gândacilor din diapauză și depunerea ouălor, însă dezvoltarea a fost stopată de condițiile climaterice nefavorabile.

După precipitațiile căzute la finele lunii septembrie, s-au creat condiții optime pentru dezvoltarea dăunătorului, gândacii au revenit la suprafața solului, iar femelele au continuat depunerea ouălor, în special pe câmpurile cu cantitate considerabilă de resturi vegetale (paie, pleavă, boabe).

FOTO: ukrbin.com; Gândacul ghebos

Acest dăunător dezvoltă o generație pe an. Iernează în stadiul de larvă de vârsta a II-a, uneori de prima, retrasă în galerii la 15-40 cm adâncime. Ouăle sunt depuse, în condiții normale, în cursul lunilor septembrie-octombrie, dar în condiții de secetă, se prelungește până în luna noiembrie. Larvele apărute își sapă galerii tubulare în jurul plantelor răsărite și se hrănesc numai cu frunzele şi tulpinile plantelor.

Din frunzele atacate rămân numai nervurile, ce, uscându-se, seamănă cu fibre de câlți răsucite, situate la baza plantei. Larvele atacă atât toamna, cât si la începutul primăverii. Hrănirea larvelor toamna va continua până când temperatura aerului va scădea sub 0-5ºC (noiembrie-decembrie) şi în „ferestrele” calde din timpul iernii, fapt care va condiționa și nocivitatea permanentă a larvelor de diverse vârste.

‹ adv ›

Densitatea sporită a larvelor se prognozează pe câmpurile cu păioase de toamnă, semănate după premărgători ca graminee și cu semințe netratate cu insecticide.

Măsuri de menținere sub control și combatere: rotația culturilor, distrugerea resturilor vegetale, efectuarea arăturii imediat după recoltat, evitarea formării samuraslei ș.a.

Combaterea chimică a gândacului ghebos al cerealelor se realizează prin aplicarea tratamentelor cu insecticide la semințe și în perioada vegetației. În condițiile toamnei secetoase, la depistarea atacurilor în perioada apariției plantulelor, combaterea larvelor gândacului ghebos (în câmpurile după premergători – graminee) se efectuează reieșind din densitatea plantelor la 1 m²:

‹ adv ›
  • în faza „răsărire – 1-2 frunze” la o densitate de 450-600 plantule la 1 m2 valoarea pragului economic de dăunare (PED) constituie 1 larvă/ m2
  • în faza „2-3 frunze-înfrățire” PED este egal cu 2-3 larve/ m2
FOTO: ansa.gov.md; simptome de atac câmp

Produsele utilizate pentru combaterea dăunătorului prin tratarea semințelor sunt omologate produsele: Austral Plus, Force 20 CS, Signal. Prin stropire în perioada vegetației dăunătorul poate fi combătut cu: Haski EW, Michigan 20 WP.

La aplicarea tratamentelor se va respecta tehnica securității muncii.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›