‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 5 noiembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleDefrișează și supraltoiesc peste 500 ha de nuc: Trebuie omologate și subvenționate doar soiurile...

Defrișează și supraltoiesc peste 500 ha de nuc: Trebuie omologate și subvenționate doar soiurile productive

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tot mai mulți producători de nuci din țară supraltoiesc livezile de soiuri vechi, cu cele moderne, solicitate pe piață. Această practică are loc în ultimii ani, în condițiile în care soiurile plantate anterior s-au dovedit a fi neproductive.

În această situație s-a pomenit și producătorul Vitalie Balea, din Telenești, care de 5 ani defrișează și supraltoiește livezile pe care le-a plantat anterior.

„Din cauza informării deficiente, au fost plantate soiuri cum ar fi Costiujeni sau Cazacu. Nu se știa că acestea nu produc suficiente nuci, nici măcar pentru a acoperi cheltuielile nu ajunge. În plus, nucile nu corespund nici calitativ, nici cantitativ cerințelor. Astfel, nu ne puteam recupera munca și investițiile făcute. Practic, aceste soiuri nu fructificau deloc. Livezile care aveau vârsta de peste 15 ani au fost defrișate, iar restul supraltoite. Pierderile sunt foarte mari, dar nu avem de ales”, ne-a explicat Mihai Negrescu, agronomul întreprinderii.

Pe parcursul a 5 ani, în cadrul companiei, au fost supraltoite 170 de hectare, 54 au fost defrișate și reînființate cu soiul de nuc Chandler (schema de plantare 7×8 metri), iar restul, aproximativ 300 de hectare, urmează a fi realtoite în perioada următoare.

‹ adv ›

Cheltuielile sunt destul de mari, aproximativ 5-7 euro per pom supraltoit, variind în dependență de vârstă și particularitățile din câmp.

Întreprinderea a început supraltoirea în anul 2015, iar recoltele pe care au reușit să le obțină sunt promițătoare: de peste o tonă de nuci.

„Obținem 1-1,2 tone per hectar din livezile realtoite, la schema de plantare 10×10, astfel suntem mulțumiți. Circa 3% din noua plantație constituie soiuri utilizate în calitate de polenizator: Fernor, Franquette”.

Această problemă este caracteristică mai multor întreprinderi. Doar în 2020, potrivit datelor asociației „Nucicultorilor” din țară, peste 500 de hectare de livezi de nuc au fost supraltoite.

‹ adv ›

Unul din stimuli de a planta livezile cu soiuri vechi sunt subvențiile acordate pentru acestea, doar în ultimii ani au fost incluse câteva soiuri noi în Catalogul soiurilor de plante.

În mare parte, soiurile de nuc omologate (36 per total) nu corespund cerințelor pieței:

Mihai Negrescu susține că toate livezile plantate acum circa 10 ani, per total peste 500 ha, vor fi realtoite sau defrișate. Acestea includ soiurile Costiujeni, Cazacu.

Livada de nuc la 4 ani după supraltoire

„Dacă ar fi omologate și subvenționate doar soiurile productive, atât importate sau cele autohtone productive, cum ar fi Pescianski, Calarași, ar fi mult mai puține probleme. Ar fi bine să nu se ofere subvenții pentru soiurile ce nu sunt productive și fac doar bătăi de cap. Astfel, greșeala nu ar repeta-o alți producători. Costiujeni cred că este cel mai rău soi, în cei mai buni ani de pe cele mai bune parcele am obținut doar circa 300-350 kg de nuci per hectar, începând cu anul 8 de la plantare”.

‹ adv ›

Nucile Chandler produse în cadrul întreprinderii sunt procesate, iar ulterior exportate în Franța și Germania.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›