‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBabesioza – cea mai periculoasă boală transmisă de căpușe la animale

Babesioza – cea mai periculoasă boală transmisă de căpușe la animale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Proprietarii de animale de companie și fermierii știu, de obicei, cât de importantă este prevenirea în cazul infestării cu căpușe. Cu toate acestea, nu există o metodă sută la sută de a proteja animalul de companie sau cel de rentă.

Babesioza este o afecțiune cauzată de protozoare numite Babesia spp, care intră în sânge împreună cu saliva căpușei. Aceasta vizează celulele roșii din sânge, în care se înmulțește, determinând descompunerea acestora.

Paraziții din sânge Babesia spp se transmit prin căpușele ixodide. Babesioza este caracterizată de obicei prin febră și hemoliză intravasculară care duce la anemie progresivă, hemoglobinurie și icter și poate duce la moarte.

‹ adv ›

Diagnosticul se face în principal prin evaluarea microscopică a frotiurilor de sânge.

Babesioza este boala clinică asociată cu infecția de protozoare din genul Babesia ce infectează mamiferele sălbatice și domestice: bovinele, caii, oile și caprinele, porcinele, pisicile și câinii.

În plus, babesioza este o boală zoonotică care afectează oamenii. Boala în unele cazuri poate fi fatală și este caracterizată de obicei prin febră și hemoliză intravasculară care duce la anemie progresivă, hemoglobinurie și icter.

‹ adv ›

Etiologia și patogenia babesiozei la animale

Babesiile sunt paraziți intraeritrocitari din familia Apicomplexa, ordinul Piroplasmida. Există peste 100 de specii de Babesia, care afectează animale domestice (bovine, cai, oi, capre, porci, câini și pisici), animale sălbatice și, ocazional, oameni.

În mod tradițional, Babesia spp au fost clasificate pe baza morfologiei și specificității vectorului și gazdei; cu toate acestea, caracterizările moleculare recente sugerează o complexitate mai mare.

Babesia bovis este un organism mult mai virulent decât Babesia bigemina. La majoritatea tulpinilor de Babesia bigemina, efectele patogene se referă mai direct la distrugerea eritrocitelor.

‹ adv ›

Următoarele indică faptul că Babesia spp afectează animalele domestice; cu toate acestea, lista este departe de a fi completă:

Babesioza la bovine

Babesia divergens și Babesia major sunt două specii din zonă temperată cu caracteristici comparabile cu cele ale Babesiei bovis și, respectiv, Babesiei bigemina.

Babesia divergens este o Babesie mică, patogenă, de importanță considerabilă în Insulele Britanice și nord-vestul Europei, în timp ce Babesia major este o Babesia mare, cu patogenitate mai scăzută.

Babesia divergens este transmisă de Ixodes ricinus, iar Babesia major de Haemaphysalis punctata.

Babesioza la cabaline

Piroplasmoza ecvină este cauzată de Theileria (fostă Babesiaequi sau Babesia caballiTheileria equi este un mic parazit și este mai patogen decât Babesia caballi.

Theileria equi a fost reclasificată ca Theileria în 1998. Babesioza ecvină se găsește în Africa, Europa, Asia, America de Sud, America Centrală și sudul SUA. Se transmite prin căpușe din genurile RhipicephalusDermacentor și Hyalomma . Infecția intrauterină, în special cu Theileria equi, este, de asemenea, relativ frecventă.

Babesioza la ovine și caprine

Deși rumegătoarele mici pot fi infectate de mai multe specii de Babesia, cele mai importante sunt două specii – Babesia ovis și Babesia motasi, transmise de căpușele Rhipicephalus bursa și, respectiv, Haemaphysalis spp.

Infecția este importantă în Orientul Mijlociu, sudul Europei și în unele țări africane și asiatice.

Babesioza la porcine

S-a observat că Babesia trautmanni provoacă boli severe la porci. Acest parazit a fost raportat în Europa și Africa. O altă specie, Babesia perroncitoi, are o patogenitate similară, dar se pare că are o răspândire limitată în zonele menționate mai sus.

Vectorii acestor Babesia nu au fost clarificați, deși s-a demonstrat că Rhipicephalus spp transmite Babesia trautmanni.

Babesioza la câini și Pisici

Babesia spp au fost raportate la câini din majoritatea zonelor geografice. Acestea includ B. canisB. vogeli și B. rossiBabesia canis este transmisă de Dermacentor reticularis în Europa, B. vogeli de Rhipicephalus sanguineus în țările tropicale și subtropicale și B. rossi de Haemaphysalis elliptica în Africa de Sud.

Consecințele infecției cu Babesia variază de la o boală ușoară, tranzitorie, la o
boală acută care duce rapid la moarte. Babesia gibsoni este cealaltă Babesia importantă a câinilor și este un parazit mult mai mic.

Are o distribuție mai limitată și, în mod caracteristic, provoacă o boală cronică cu anemie progresivă, severă, care nu este ușor tratată cu babesiacide normale.

Boala de severitate diferită cauzată de Babesia felis la pisicile domestice a fost raportată în principal în sudul Africii, precum și de Babesia leo și Babesia lengau și specii mai puțin bine definite.

O caracteristică neobișnuită a Babesia felis este lipsa de răspuns la babesiacidele normale.

Transmiterea și epidemiologia babesiozei la animale

Babesioza este o boală transmisă de căpușe și, prin urmare, distribuția sa geografică este determinată de distribuția vectorilor de căpușe.

Principalii vectori ai Babesiei bigemina și bovis sunt căpușele Rhipicephalus (Boophilusspp cu o gazdă, care sunt răspândite în zonele tropicale și subtropicale.

Transmiterea are loc transovarian. Deşi aceste Babesii pot fi transmise cu ușurință experimental prin inoculare cu sânge, transmiterea mecanică prin insecte sau în timpul procedurilor chirurgicale nu are importanță practică.

Au fost raportate și infecții intrauterine, dar sunt rare. Vițeii au un nivel de imunitate (legat atât de anticorpii derivați din colostru, cât și de factorii
specifici vârstei) care persistă aproximativ 6-8 luni, în timp ce animalele mai în vârstă fără imunitate sunt susceptibile la boli clinice.

Animalele care se recuperează de la infecțiile cu Babesia sunt în general imune pentru durata de viață productivă tipică a animalelor crescute în medii comerciale.

Riscul zoonotic

Până în prezent, la om s-au diagnosticat speciile Babesiarhodianidivergens, equiboviscanis.

Descoperirile clinice ale babesiozei la animale Babesioza acută durează în general o perioadă de ~ 1 săptămână sau mai puțin.

Primele semne clinice sunt letargia, slăbiciunea, depresia și febra (frecvent ≥ 41°C), care persistă pe tot parcursul bolii, iar acestea sunt însoțite mai târziu de inapetență, anemie, icter și scădere în greutate; hemoglobinemia și hemoglobinuria apar în fazele finale.

Implicarea Sistemului Nervos Central din cauza aderării eritrocitelor parazitate în capilarele creierului poate apărea în cazul infecțiilor cu Babesia bovis.

Vacile gestante la termen târziu pot avorta, iar la tauri poate apărea infertilitate
temporară din cauza febrei tranzitorii. Multe animale se recuperează; cu toate acestea, unele pot muri dacă nu sunt tratate.

Animalele care se recuperează din boala acută rămân infectate un număr de ani cu Babesia bovis sau câteva luni cu Babesia bigemina.

Nu sunt evidente semne clinice în această stare de purtător. Leziunile postmortem (în special cu Babesia bovis) includ următoarele:

  • splina mărită și friabilă.
  • ficat umflat cu vezica biliară mărită, care conține bilă granulară groasă.
  • rinichi congestionați, de culoare închisă.
  • anemie generalizată și icter.

Majoritatea cazurilor clinice de Babesia bigemina au hemoglobinurie; cu toate acestea, acesta nu este invariabil cazul cu Babesia bovis. Alte organe, inclusiv creierul și inima, pot prezenta congestie sau peteșii.

Diagnosticul Babesiozei la animale

  • Examen fizic și anamneza;
  • Evaluarea microscopică ușoară a frotiurilor de sânge;
  • Testul PCR;
  • Testare serologică.

Constatările clinice și istoricul pot oferi un diagnostic prezumtiv de babesioză; cu toate acestea, alte afecțiuni provoacă și semne clinice similare. Examinarea frotiurilor de sânge sau de organe colorate cu Giemsa prin microscopie luminoasă este esențială pentru a confirma diagnosticul.

De la animalul viu, frotiurile de sânge trebuie preparate din capilare, de exemplu din vârful urechii sau al cozii, pentru a îmbunătăți sensibilitatea detectării
Babesiei bovis, deoarece eritrocitele infectate cu B.bovis aderă la endoteliul capilar.

Frotiurile de creier, mușchi, rinichi, splină și dintr-un vas de sânge dintr-o extremitate trebuie luate la examinarea post-mortem.

Babesia bovis este în general mică, cu paraziții în formă pereche la un unghi obtuz unul față de celălalt și măsurând ~1–1,5 × 0,5–1 mcm. B. bigemina este mai mare (3–3,5 × 1–1,5 mcm), cu paraziți perechi aflați aproape paralel sau în unghi ascuțit unul față de celălalt. Formele unice ale ambilor paraziți sunt, de asemenea, frecvent întâlnite.

Tratamentul, controlul și prevenirea babesiozei la animale

  • Tratament medicamentos specific;
  • Tratament de susținere;
  • Controlul căpușelor;
  • Utilizarea raselor rezistente;
  • Vaccinare.

Tratament medicamentos specific

O varietate de medicamente au fost folosite pentru a trata babesioza bovină; cu toate acestea, numai aceturatul de diminazen și dipropionatul de imidocarb sunt încă de uz comun. Aceste medicamente nu sunt disponibile în toate țările endemice sau utilizarea lor poate fi restricționată.

Trebuie urmate recomandările producătorilor. Pentru tratarea bovinelor, diminazenul se administrează la 3,5 mg/kg, im, o dată. Pentru tratament, imidocarb se administrează la 1,2 mg/kg, sc, o dată.

La o doză de 3 mg/kg, imidocarb oferă protecție împotriva babesiozei timp de aproximativ 4 săptămâni și poate elimina, de asemenea, Babesia bovis și bigemina de la animalele purtătoare.

Tratament de susținere

Tratamentul de susținere este recomandabil, în special la animalele valoroase, și poate include utilizarea de medicamente antiinflamatoare, corticosteroizi și terapie cu fluide. Transfuziile de sânge pot salva vieți la animalele foarte anemice.

Controlul căpușelor

Controlul căpușelor, prin acaricide sau practici de management, poate fi util în reducerea poverii căpușelor, ceea ce poate reduce ratele de transmitere. Cu toate acestea, acest lucru poate duce la populații mai sensibile de bovine, cu riscul de apariție a bolii în cazul în care populațiile de căpușe cresc.

Controlul chimic al căpușelor nu poate fi bazat pe prevenirea transmiterii Babesia, iar focarele apar adesea după introducerea vitelor susceptibile în zonele endemice, în ciuda utilizării acaricidelor.

Rezistența la acaricide este, de asemenea, o problemă în creștere. Cu toate acestea, controlul acaricid al căpușelor înainte de a muta animalele din zonele infestate cu căpușe este util pentru a preveni introducerea căpușelor și a babesiozei în zonele fără căpușe.

Eradicarea vectorului căpușă este rareori fezabilă în locații individuale, dar poate funcționa la nivel regional în programe bine coordonate.

Vaccinare

Vaccinarea folosind tulpini vii atenuate ale paraziților Babesia a fost folosită cu succes în țări precum Argentina, Australia, Brazilia, Israel, Africa de Sud și Uruguay.

Vaccinul este disponibil fie sub formă refrigerată, fie sub formă congelată. O singură vaccinare produce o imunitate adecvată pentru durata de viață productivă tipică a animalelor crescute în medii comerciale. Vaccinurile comerciale bazate pe antigeni recombinanți nu sunt încă disponibile.

Vezi și Deparazitarea vacilor, oilor, caprelor – aspecte importante.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›