Beniamino Contessotto este economist și a venit în Republica Moldova în 2007, iar în următorii 10 ani a activat în cadrul unei bănci.
Recent, italianul a început o afacere autonomă: are propriul său oficiu unde oferă consultanță celor care vor un startup, în special investitorilor străini.
„Am ales Moldova pentru că o văd interesantă pentru investitori, pentru că este la mijloc între est și vest. Și din punct de vedere personal, m-am adaptat bine aici. Ofer asistență pentru investitorii care vor să-și inițieze o afacere. Mă ocup de tot ce este legat de promovarea business, dar nu ceea ce ține de PR – aceasta nu este lucrul meu. Mai degrabă găsesc acea structură organizatorică și rețeaua de vânzare adecvată creșterii cu venituri. Mă ocup și de căutarea clienților și furnizorilor. Adică o întreprindere care vine din Italia, de exemplu, care are nevoie de a stabili relații cu piața altei țări, se poate adresa la mine”, a explicat Beniamino pentru stirilocale.md.
Deși se află aici, lucrează cu investitori care își doresc afacerea în altă țară, nu neapărat în Moldova. Beniamino Contessotto consideră că având tehnologiile la îndemână, poți lucra oriunde și nu e necesar să fii acolo unde se află clientul sau furnizorul, important este să poți comunica.
„Moldova poate fi atractivă pentru investitori având în vedere terenurile agricole, forța de muncă ieftină, manufactura, IT – în acest domeniu forța de muncă nu este ieftină, dar calitatea este foarte bună. Programatorii din Moldova au un nivel de școlarizare foarte înalt și sunt capabili”, ne-a vorbit Beniamino.
Moldovenii apelează la serviciile sale mai rar. Zice el, că societatea noastră duce lipsa unei „culturi de business”, iar o afacere fără un plan bine structurat pe foaie nu va avea succes. Chiar dacă încearcă mereu să atragă investitori străini să-și inițieze afacerea în Moldova, Beniamino spune că acest lucru este complicat.
„Flexibilitatea este egalată cu zero. Dacă lipsește o virgulă într-un document atunci, gata, se oprește tot proiectul. Lucrul trebuie să meargă ușor, nu să umbli zilele după o ștampilă. Pentru companiile care vor să investească nu are importanță unde să o facă, aici sau în alte țări. Investitorii trebuie atrași, demonstrându-le că aici este mai bine decât în alte țări”, ne-a explicat Beniamino Contessotto.
Pieței Republicii Moldova îi este caracteristică activitatea de lobby sau altfel spus, oamenii de afaceri încearcă să determine puterea legislativă sau executivă să adopte o poziție sau să ia o decizie care să le servească interesele legitime.
Economistul italian crede că țara noastră are multe posibilități de colaborare cu alte state. Iar faptul că suntem o țară mică, poate fi un avantaj în dezvoltarea rapidă – singurul lucru ce ne-ar putea salva.
Comentarii