‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriBERD va acorda sub formă de împrumut 10 milioane de euro întreprinderilor mici și...

BERD va acorda sub formă de împrumut 10 milioane de euro întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană (UE) vor acorda 10 milioane de euro întreprinderilor mici și mijlocii din Republica Moldova prin intermediul unei linii de creditare EU4Business-BERD de care se vor ocupa băncile moldovenești. Împrumuturi maxime de care va putea beneficia o companie constituie 3 milioane euro. Totodată băncile vor acorda și o componenta de grant oferit de către UE.

Linia de creditare EU4Busines-BERD face parte dintr-o inițiativă mai largă „Inițiativa EU4Busines-BERD”, ce oferă suport ÎMM-urilor din Moldova în privința accesării piețelor oferite de către Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA).

Prima linie de creditare

‹ adv ›

Aceasta este prima linie de creditare pe care BERD a oferit în formă de împrumut pentru Mobiasbanca – Groupe Société Générale. Linia de creditare oferă credite BERD disponibile prin băncile locale, granturi UE disponibile pentru proiectele implementate cu succes, dar și asistență tehnică gratuită oferită de către un grup internațional de experți tehnici.

Șeful biroului BERD la Chişinău, Dimitri Gvindadze, a menționat că BERD în continuare va susțină întreprinderile locale.

Șeful biroului BERD la Chişinău, Dimitri Gvindadze. Sursa FOTO: Profil Facebook BERD.

„Această linie de creditare, cât și suportul mult apreciat din partea UE, va ajuta la perfecționarea standardelor și serviciilor, astfel încât întreprinderile să poată valorifica oportunități noi oferite de către DCFTA. Aceasta este în beneficiul tuturor: beneficiază sectorul privat, consumatorii locali și cei europeni, și întreaga populație a Moldovei – toți au de câștigat ca rezultat al impulsionării comerțului regional și a integrării investiționale, care la rândul lor stimulează creșterea economică și ocuparea forței de muncă”, a spus Dimitri Gvindadze.

Pirkka Tapiola, ambasadorul UE în Republica Moldova, a spus la rândul său că vrea ca oamenii de afaceri din Moldova să se unească cu ajutorul DCFTA cu acea comunitatea unde clasa de mijloc contează.

Pirkka Tapiola, ambasadorul UE în Republica Moldova. Sursa FOTO: Profil Facebook BERD.

„Împreună cu partenerii noștri de la BERD, vă ajutăm să implementați reformele indispensabile și să valorificați la maxim oportunitățile oferite de către DCFTA pentru succesul economic al Republicii Moldova. Suntem împreună pentru a schimba spre bine viețile oamenilor, prin suport concret oferit pentru dezvoltarea afacerilor în țară”, a spus Tapiola.

‹ adv ›

Elena Guzun, Director comercial pentru Corporate Banking la Mobiasbanca – Groupe Société Générale, a adăugat că strategia Mobiasbancă este de a oferi întreprinderilor mici şi mijlocii produse de finanțare accesibile şi avantajoase, împreună cu expertiza pentru dezvoltarea durabilă și modernă a afacerilor.

Elena Guzun, Director comercial pentru Corporate Banking la Mobiasbanca – Groupe Société Générale.  Sursa FOTO: Profil Facebook BERD.

„Din acest considerent, dezvoltăm parteneriate cu instituții financiare europene pe axa atragerii fondurilor internaționale în cele mai favorabile condiții de finanțare pentru clienții noștrii, inclusiv cu componenta de grant, şi sprijinim ÎMM-urile să-şi fortifice capacitatea de dezvoltare și competitivitatea. Consideram, că prin acest efort noi contribuim direct la dezvoltarea businessului mic si mijlociu, ceea ce la rândul său va impulsiona creșterea economiei naționale”, a spus Guzun.

Aceasta a fost întrebată și în privința suportului pentru sectorul agricol. Elena Guzun a recunoscut că sectorul agricol este privit de către bănci ca și un sector de risc din cauza dependenței producerii mărfuri de condițiile climaterice. Totuși, aceasta crede că și acest sector poate fi revitalizat dacă statul împreună cu asociațiile agricole ar merge în comun pentru a accesa credite de la bănci.

Împrumuturi și granturi

‹ adv ›

Linia de creditare și schema de suport prin intermediul granturilor EU4Business-BERD reprezintă un program flexibil, care poate acorda susținere diferitor proiecte de modernizare, prin trei abordări diferite:

Abordarea LTE: Este convenabilă companiilor ce procură echipament, care este menționat deja în lista noastră pre-aprobată de echipament și tehnologii. Aceste tehnologii pot fi finanțate direct de către Băncile noastre Partenere în cadrul Liniei de Creditare EU4Business-BERD, cu împrumuturi de până la 300 000 Euro. La verificarea implementării cu succes a proiectului, un grant de 10% va fi disponibil.

Abordarea SPS-FS: Aceasta este o procedură rapidă simplificată pentru împrumuturile de până la 300 000 Euro pentru investiții în domeniile creșterii calității și siguranței produselor agricole și a produselor din sectorul prelucrării alimentelor. Consultantul proiectului va verifica planul de investiție pentru a se asigura că el respectă criteriile clare de eligibilitate. La verificarea implementării cu succes a proiectului, un grant de 15% va fi disponibil.

Abordarea Complexă a Proiectelor: Această abordare este rezervată pentru împrumuturi de până la 3 milioane Euro, și sunt disponibile pentru majoritatea proiectelor de modernizare din sectorul industrial sau cel al serviciilor. Investițiile ce vor avea nevoie de evaluări tehnice și financiare mai riguroase, pot beneficia de asistență tehnică gratuită pentru optimizarea planului de investiții. La verificarea implementării cu succes a proiectului, un grant de 15% va fi disponibil.

Participanții la lansarea linii de creditare EU4Business-BERD. Sursa FOTO: Profil Facebook BERD.

Cine poate aplica

De fapt, orice ÎMM sau întreprindere individuală poate aplica la un împrumut și grant din partea BERD. Totuși sunt și anumite criterii de selectare:

  • Compania trebuie să aibă mai puțin de 250 de angajați și o cifră anuală de afaceri mai joasă de echivalentul a 50 milioane Euro, și/ sau o balanță anuală ce nu depășește echivalentul a 43 milioane Euro.
  • Compania trebuie să fie creată în conformitate cu legislația Republicii Moldova. Întreprinderile individuale trebuie să fie înregistrate și să conducă activități economice în conformitate cu legislația Republicii Moldova.
  • Compania trebuie să opereze în majoritate în Moldova, sau să aibă producerea/ oficiile plasate în Moldova.
  • În cazul în care Guvernul Republicii Moldova, sau administrația locală, sau orice altă formațiune politică, guvernamentală sau administrativă, deține acțiuni în companie, maximul admisibil este de 49% și entitatea publică nu trebuie să fie implicată în administrarea companiei, sau să controleze direct afacerea.

Condițiile din partea băncii

Lista tehnologiilor eligibile din partea băncii Mobiasbanca:

  • Achiziționarea de noi mașini, echipamente de producție, echipamente pentru laborator, linii de producție, cazane, sisteme de răcire, pompe de căldură, mașini pentru ambalare, autovehicule și remorci de transportare a mărfii, mașini și echipamente pentru prelucrarea pământului.
  • Renovarea și construcția de clădiri de producție, de instalații de depozitare, camere frigorifice, depozite.
  • Sisteme de depozitare a cerealelor, mori, întreprinderi pentru producerea furajelor.

Împrumutul către Mobiasbanca – Groupe Société Générale este parte componentă a unui program mai larg ce constă din 380 milioane de euro sub formă de credite și garanții ale BERD oferite instituțiilor financiare pentru creditarea întreprinderilor din Moldova, Georgia și Ucraina, în timp ce UE oferă 19 milioane de euro pentru asistență tehnică, granturi și partajare a riscurilor.

‹ adv ›
‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›