‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 martie, 2024
18.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriBere cu adaos de romaniță – o premieră pe piața din Republica Moldova

Bere cu adaos de romaniță – o premieră pe piața din Republica Moldova

‹ adv ›
‹ adv ›

Denis Buța un tânăr ambițios din Capitală, care deține o mini fabrică de producere a berii artizanale urmează să scoată pe piață un produs nou, în premieră. Este vorba de berea cu adaos de romaniță. Tânărul povestește că primele încercări de a produce acest tip de bere au fost acum doi ani.

Atunci a produs cantități mici și doar pentru apropiați, ei fiind și primii care au gustat băutura. Acum, la aproape un an de când și-a deschis propria fabrică, și a înțeles care sunt preferințele consumatorilor moldoveni a hotărât să vină cu ceva nou pentru ei.

„Romanița este un adaos la tradiționalele ingrediente folosite la fabricarea berii. Este un tip de bere blaj. Anterior când am făcut a ieșit un produs gustos și de asta am hotărât să mai facem. Berăria mea este una de tip craft, ceea ce ne permite să improvizăm și să scoatem pe piață diferite tipuri de bere cu diferite adaosuri”, susține antreprenorul.

„De regulă când scoatem un produs nou ne orientăm după ceea ce ne place nouă,familiei, prietenilor . Însă un studiu calitativ despre cerințele pieței vom putea face după ce vom avea berea cu adaos de romaniță în vânzare ”, a mai adăugat Denis.

Antreprenorul spune că tehnologia de producere a acestui tip de bere e simplă, malț, hamei, ingredientul principal –romanița, coriandru și multă pasiune.


„Se face cu malț de orz, se adaugă 30-40% de malț de grâu, se mai adaugă 2 feluri de hamei. La urmă se adaugă romanița și coriandru. Florile de romaniță nu trebuiesc pregătite în mod special, le folosim uscate, așa ca pentru ceai. Trebuie să fim atenți doar ca florile să nu aibă și vreo codiță uitată, asta ar putea da un gust amar băuturii”, explică antreprenorul.

„La 500 de litri de bere se folosește un kilogram de romaniță. Cantitativ nu-i multă romaniță, e cam o zi de cules. E o bere blondă, nu este amară. E puțin dulcie. Dacă nu știți ce tip de bere beți, vă veți putea da seama că e anume cu romaniță după mirosul pe care îl are. La fel ca și ceaiul din romaniță, el miroase”, ne dă asigurări Denis Buța.

Denis Buța spune că acest tip de bere este mai mult pentru femei, însă speră că va fi și pe gustul bărbaților.

„Dacă va fi solicitată, atunci noi vom putea produce acest tip de bere anul împrejur. Și nu ne oprim aici. Avem planuri mari de viitor. Vrem să producem și bere din gutui. În acest an vom face o cantitate mică, de probă. Dacă romaniță găsim anul împrejur, atuni gutuie mai greu. Unde mai pui că și cantitatea diferă. De exemplu, pentru 500 de litri de bere ar trebui cam 20 de kilograme de gutui. Pe timp de iarnă ele sunt cam greu de găsit. Berea de gutui ar fi și mai scumpă”, povestește Dorin Buța.

La moment antreprenorul pregătește în jur de 500 de litri de bere de romaniță. În aproximativ o lună va fi tocmai bună de savurat. Însă, speră că moldovenilor o să le placă acest tip de bere și prognozează să pregătească, pe viitor, în jur de o mie de litri pe lună. Berea de romaniță va putea fi găsită la fabrica lui Denia Buța din Capitală, Octo Beer, precum și în câteva localuri din oraș. Prețul acesteia va fi de 35 de lei litrul.  

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii