‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
-0 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBicarbonatul de potasiu – fungicid eco, util în culturile de legume și la pomi

Bicarbonatul de potasiu – fungicid eco, util în culturile de legume și la pomi

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Efectele bicarbonatului de potasiu și de sodiu împotriva diferitelor boli ale plantelor sunt binecunoscute. Datele arată că diverse preparate cu bicarbonat asigură controlul cel puțin parțial al multor boli de tipul făinării.

Acestea sunt de natură mai superficială și sunt localizate pe suprafața plantelor, ceea ce face posibilă contactul mai larg al agentului patogen cu produsul.

Mecanismul acțiunii bicarbonaților este de contact, aceștia perturbă echilibrul ionilor de potasiu sau sodiu din interiorul celulei fungice, provocând distrugerea peretelui celular.

‹ adv ›

Bicarbonatul de potasiu este un fungicid de contact, ce afectează și omoară sporii și miceliul unor ciuperci fitopatogene, prin modificarea valorii pH-ului și a presiunii osmotice, precum și prin acțiunea ionilor de bicarbonat.

Bicarbonatul de potasiu se utilizează în agricultura ecologică pentru controlul bolilor, iar în acest articol vom discuta câteva aspecte utile pentru micii grădinari sau legumicultori, orientați spre metodele naturale de protecție a plantelor.

În legumicultură, bicarbonatul potasiu este recomandat a fi utilizat pentru controlul: făinării la tomate, la ardei, la vinete, la castraveți, la pepene galben, la dovlecei, țelină și alte specii.

‹ adv ›

Spre exemplu, pentru a ține sub control boli cum ar fi făinarea tomatelor, se stropeşte la intervale de 10 zile cu o soluţie de 0,1-0,2% (100-200 grame/100 litri de apă).

La castraveți, rezultate bune au fost obținute în controlul făinării utilizându-se soluții cu concentrația de 0,4% pentru tratamente repetate la 7-10 zile.

V-ar putea plăcea și articolul Săpunul de potasiu – insecticid ecologic. Vezi cum se utilizează.

‹ adv ›

La culturile sămânțoase, spre exemplu cum ar fi mărul, produsul poate fi utilizat pentru tratamente în prevenirea răspândirii mai multor boli (rapăn, făinare, boala petelor de rugină).

Pentru controlul bolilor cum ar fi rapănului, se utilizează bicarbonat de potasiu în combinație cu sulf (bicarbonat de potasiu (4–5 kg/ha) + sulf micronizat (6–8 kg/ha) în fazele de dezmugurit până la faza butonului alb și sfârșitul înfloririi până la atingerea dimensiunii fructului fruct cât nuca (bicarbonat de potasiu (4–5 kg/ha) + sulf micronizat (2–4 kg/ha).

Cu o recomandare orientativă de utilizare a bicarbonatului de potasiu în menținerea sub control a rapănului la specii cum ar fi mărul și părul vine FIBL (Institutul de Cercetare a Agriculturii Ecologice):

Important! Bicarbonatul de potasiu are cea mai bună acțiune atunci când este aplicat pe frunzișul umed în timpul fazei de infectare.

La culturile sâmburoase, bicarbonatul de potasiu se utilizează în alternarea tratamentelor de prevenire a răspândirii moniliozei, având efect parțial asupra acesteia.

Cel mai bun efect se obține în cazul tratamentelor regulate din fenofaza de buton alb până la sfârșitul înfloririi. În caz de atac puternic al infecției, are doar efect parțial.

În România, este omologat un singur produs ce conține bicarbonat de potasiu (Karbicure, Ideus) recomandat în doză de 3 kg/ha în controlul făinării la speciile de legume și 5 kg/ha la pomi pentru menținerea sub control a rapănului, făinării, moniliozei.

V-ar putea plăcea și articolul despre Idei de combatere a omizilor în grădină fără produse chimice.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›