La data de 22 aprilie 2016 Oficiul Național al Viei și Vinului a organizat masa rotundă cu subiectul „Activitatea birourilor de proiectare a plantaţiilor viticole cu soiuri pentru vin, în condiţiile cadrului regulatoriu actual”. Evenimentul este parte a planul de activități pentru implementarea sistemului de producere a produselor vitivinicole cu indicaţie geografică protejată (IGP) și denumire de origine protejată (DOP) în Republica Moldova.
Masa rotundă a fost dedicată experților în domeniu– reprezentanţii birourilor de proiectare a plantaţiilor viticole, inginerii agrimensori şi pedologii acestor companii – cu scopul de a asigura implementarea normelor cadrului regulatoriu existent în domeniul proiectării plantaţiilor viticole noi, destinate pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP/DOP.
În cadrul evenimentului moderat de dr. conf. univ. Vladimir COROBCA, expert principal al Direcţiei Viticultură şi Vinificaţie din cadrul ONVV, participanţii s-au familiarizat cu toate nuanţele cadrului regulatoriu existent şi au elaborat propuneri privind amendarea acestuia. Mai mult decât atât, ei au dezbătut condiţiile de bază la proiectarea plantaţiilor viticole, destinate pentru producerea produselor vitivinicole cu IGP/DOP, precum și elaborarea schemei grafice a parcelelor viticole care urmează a fi înregistrate în Registrul Plantațiilor Viticole, evaluând costurile de executare a acestora.
Dr. conf. univ. Vladimir COROBCA, expert principal al Direcţiei Viticultură şi Vinificaţie, ONVV: „Începând cu anul 2013 sectorul vitivinicol al Republicii Moldova înregistrează o reformă profundă, care include mai multe măsuri: de la calificarea vinului drept produs alimentar şi până la înfiinţarea plantaţiilor viticole noi, cu o densitate minimă de cca 4000 viţe/ha. Odată cu sezonul de recoltare a strugurilor 2015 s-a trecut la producerea produselor vitivinicole cu IGP. În anul 2016 încep a fi create primele asociaţii de producători de produse vitivinicole cu DOP. Este cunoscută teza, conform căreia circa 85% din calitatea produselor vitivinicole cu IGP/DOP se creează în plantaţiile viticole. Pentru ca această teză să se adeverească, plantaţiile viticole noi trebuie înfiinţate, respectând toate cerinţele viţei-de-vie faţă de condiţiile pedo-ecologice,fiind amplasate pe pante, cu o densitate minimă de cca 4000 plante/ha și formând butucii în forme cu habitusul mic (Guyot sau Royat, unilateral sau bilateral), utilizând sisteme de suport moderne etc.”
Necesitatea organizării mesei rotunde pe acest subiect este motivată prin faptul că majoritatea viticultorilor şi birourilor de proiectare nu cunosc cadrul regulatoriu existent (Legea 57_2006, HG 356_2015, extras HG 282_2016, ordin MAIA 196_2015 etc.) şi nu sunt familiarizaţi cu particularităţile înfiinţării şi exploatării plantaţiilor viticole, destinate pentru producerea produselor vitivincole cu IGP/DOP. Lipsa de cunoştinţe în domeniul particularităţilor înfiinţării şi exploatării plantaţiilor viticole destinate pentru producerea produselor vitivincole cu IGP/DOP poate fi completată prin trei modalităţi: cercetări de lungă durată efectuate de către instituţia de profil; preluarea de către vinării a bunelor practici din ţări cu condiţii pedo-climatice asemănătoare cu cele din RM; combinaţie eficientă între aceste două metode.
Conform legislaţiei în vigoare, plantaţiile viticole cu suprafaţa mai mare de 0,5 ha pot fi create numai în baza unui proiect de înfiinţare a plantaţiei viticole, elaborat de un birou de proiectare înregistrat de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. În prezent în Republica Moldova activează circa 10 birouri de proiectare a plantaţiilor viticole, care includ cel puţin următorii specialişti: agronom-viticultor, pedolog-agrochimist, inginer-agrimensor şi economist financiar.
Comentarii