‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 2 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBoala petelor de bronz la ardei și tomate – sfaturi pentru control

Boala petelor de bronz la ardei și tomate – sfaturi pentru control

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Boala petelor de bronz la ardei (Tomato spotted wilt virus on peppers) și (tomate Tomato spotted wilt virus – TSWV) este una gravă, răspândită în întreaga lume în țările producătoare de tomate.

Boala petelor de bronz este o viroză (produsă de virusuri) considerată un generalist prin excelență printre alte virusuri, cu o gamă de plante gazdă descrisă ce ajunge la peste 1000 de specii, distribuite în peste 90 de familii de angiosperme.

Răspândirea virusului boala petelor de bronz la nivel mondial:

‹ adv ›

Gazde importante ale TSWV includ culturile Solanaceae precum tomatele, ardeiul și tutunul, pentru care TSWV este o constrângere majoră a producției la nivel mondial.

Boala petelor de bronz este transmisă de la o plantă la alta de tripsul californian (Frankliniella occidentalis) – insectă foarte mică galbenă/maronie, care măsoară mai puțin de 1 milimetru. TSWV poate fi răspândit și prin tripsul tutunului (Thrips tabaci).

Boala petelor de bronz – simptome

În funcție de momentul infectării și condiții, TSWV se poate manifesta diferit de diferite organe ale plantei:

‹ adv ›

Pe frunze, de cele mai multe ori, apare un mozaic, inele concentrice maronii, pete clorotice, brune, frunzele devin fragile la atingere. La baza frunzelor petelor tind să se împreuneze, frunzulițele se ofilesc.

Pețiolul și tulpina pot prezenta leziuni necrotice alungite închise la culoare. La rândul lor, fructele au pete caracteristice, datorită cărora și denumirea în limba română, formându-se pete circulare de culoarea bronzului.

Calitatea fructelor este puternic depreciată, acestea, chiar dacă ajung la maturitate, nu se colorează uniform, în interior se observă pete închise.

‹ adv ›

Comparativ cu celelalte plante sănătoase, cele atacate de virus au creșterea afectată, sunt mai mici, pipernicite. Dacă infecția se produce înainte de formarea primului etaj, planta nu produce fructe.

Cum se răspândește boala petelor de bronz?

Precum am menționat, boala petelor de bronz este răspândită cu ajutorul tripșilor, în special tripsul californian. Tripșii dobândesc virusul în timpul hrănirii (injectează saliva infectată în plantă, apoi consumă sucul celular) atunci când se află în stadiul larvar și îl pot transmite pentru tot restul vieții.

Larvele de stadiul I și II, consumând plante infectate de către tripsul adult infectat, îl preiau din acestea.

Dacă un trips adult intră în contact cu virusul, îl poate dobândi, dar nu îl poate transmite.

Virusul nu se transmite la urmași, respectiv, următoarele generații nu vor fi infectate. În schimb, un trips infectat de virus în stadiul larvar îl va putea transmite toată viața.

Odată ce tripsul s-a hrănit cu o plantă sănătoasă, simptomele vor începe să apară 7-10 zile mai târziu, fiind necesare minim 4 zile. De obicei, virusul se răspândește în întreaga plantă până când aceasta este infectată cu TSWV.

Boala petelor de bronz – există tratament?

Odată ce tripsul a înțepat frunza și introdus saliva infectată, nu există un remediu pentru plantele infectate și acestea trebuie îndepărtate pentru a preveni răspândirea la plantele vecine neinfectate. Respectiv, nicio substanță chimică sau tratament nu poate combate virusul.

Chiar și în cazul ingerării de către trips a sucului celular tratat cu insecticid sistemic, acesta deja a reușit să transmită virusul plantei, în condițiile în care pentru aceasta sunt necesare doar câteva secunde după înțepare.

Ținând cont de faptul că nu există tratament pentru boala petelor de bronz, este recomandată prevenirea acesteia prin:

Controlul eficient al tripșilor în culturi

  • Utilizarea benzilor albastre cu adeziv pentru monitorizarea tripșilor, realizarea tratamentelor.
  • Utilizarea foliei de mulcire pentru evitarea transformării celor două stadii ale tripsului din sol.
  • Realizarea controlului buruienilor – mai multe specii pot fi gazdă pentru tripși sau virus. În special, oferiți o atenție deosebită în combaterea buruienilor cum ar fi știrul (Amaranthus retroflexus), loboda (Chenopodium album), susai (Sonchus asper), laptucă (Lactuca serriola), iarbă grasă (Portulaca oleracea).
  • Utilizarea plaselor anti-insecte (gurile de ventilație și ușile structurilor de protecție trebuie protejate cu plasă, orificiile plasei trebuie să fie de maxim 215 micrometri sau mai mici).
  • Tăierea și arderea vârfurilor de plante puternic infestate cu tripși.
  • Evitarea aplicării excesive de îngrășăminte cu azot, care pot promova populații mai mari de trips.
  • Optați pentru prădători naturali ai tripșilor pentru a evita dezvoltarea rezistenței la insecticide.
  • Alegeți varietăți tolerante.
  • Realizați controlul tripșilor și în alte culturi, nu doar tomate și ardei.
  • Luați în considerare utilizarea unei culturi capcane pentru trips și a unei plante indicator pentru TSWV. Culturile-capcană, cum ar fi fasolea și petunia, sunt atractive pentru trips și vă vor anunța despre prezența lor. Soiurile de Petunia „Calypso”, „Summer Madness” și „Super Blue Magic” au fost raportate a fi deosebit de atractive. Plantele indicator pot prezenta simptome TSWV mai devreme decât alte culturi susceptibile, anunțându-vă că există un focar al virusului. S-a raportat că atât petunia cât și gloxinia dezvoltă leziuni la 2-3 zile după infectare. Adăugarea de plăci galbene neadezive în spatele petuniei (la înălțimea plantei) poate crește atractivitatea acestora pentru trips.

Citiți mai multe despre Controlul biologic al dăunătorilor în sere: ce insecte putem utiliza, cum o facem corect.

Sfat! Îndepărtați tot materialul vegetal la sfârșitul sezonului din sere. Apoi, opriți încălzirea, ventilați structurile și lăsați-le să înghețe pentru o perioadă. Apoi, închideți sera, porniți căldura pentru a „păcăli” dăunătorii să apară, apoi opriți căldura și deschideți-le și lăsați-le să înghețe din nou. Faceți acest lucru de trei ori. Prevenirea iernării este dificilă în sere cu producții pe tot parcursul anului (în special în cele încălzite) și în structurile tunel înalt, unde nu există pauză în producție.

Realizarea tratamentelor cu insecticide contra tripșilor cu produse omologate, de exemplu cele ce conțin: acetamiprid (Mospilan 20 SP tomate – 0,04%), abamectin (Vertimec 1,8% EC spații protejate 1,0-1,2 l/ha), acibenzolar-s-metil (Minecto Alpha 1,0 l/ha prin irigare picurare), azadiractina A (NeemAzal-T/S 2-3 l/ha, Azatin EC 1,0 – 1,5 l/ha), oxamil (Vydate 10 L 10 l/ha) și altele.

Important! Tripsul obține rezistență la insecticide foarte rapid. Utilizați produse ce conțin substanțe active diferite, respectați doza indicată de producător și termenul de așteptare. 

Tripsii pot scăpa, de asemenea, de aplicațiile de insecticide datorită dimensiunilor lor mici. Se pot ascunde în muguri sau în alte părți ale plantelor. Ouăle sunt introduse în frunză și este posibil să nu fie accesibile insecticidelor.

Citiți mai multe despre Tripșii, transmițători ai virusurilor la plante.

Bibliografie:

  1. Tomato Spotted Wilt Virus of Tomato & Pepper. Utah State University.
  2. Tomato Spotted Wilt Virus (TSWV): a virus you should know and be able to identify! Rebecca Sideman.
  3. Raport științific: Evolutionary dynamics of Tomato spotted wilt virus within and between alternate plant hosts and thrips.
  4. Natural Resources Resistance to Tomato Spotted Wilt Virus (TSWV) in Tomato (Solanum lycopersicum).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›