‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBogdan Oleinic, tânăr agricultor: Pentru a ne dezvolta avem nevoie de cunoștințe, brațe de...

Bogdan Oleinic, tânăr agricultor: Pentru a ne dezvolta avem nevoie de cunoștințe, brațe de muncă și finanțe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Este ambițios, perseverent și dedicat agriculturii. Are doar 25 de ani și ultimii șase și i-a dedicat dezvoltând propria afacere agricolă.

Cultivă cereale precum rapiță, orz, grâu, porumb și floarea-soarelui pe o suprafață de 150 de hectare, folosind metode convenționale și, ocazional, tehnologia mini-till pentru a combate seceta și deteriorarea solului.

Respectarea strictă a asolamentului este secretul său pentru un pământ fertil și recolte bogate.

‹ adv ›

Bogdan Oleinic este implicat și în pomicultură, având o livadă de 33 de hectare unde cultivă mere și prune.

Fructele sale ajung pe mesele moldovenilor și ale cetățenilor din statele UE, datorită certificării Global GAP.

Cunoștințele lui în domeniu sunt validate și prin studii de profil, are licență și masterat în agronomie.

„Agricultura nu mai poate fi făcută cu ideea m-am pornit și o să vedem ce o să fie.

Este nevoie de planificare bună și multe cunoștințe, pentru că lansarea unei afaceri în agricultură implică multe riscuri.

Dacă nu le cunoști, nu știi să le preîntâmpini și poți să o dai în bară. Iar asta demotivează și duce la pierderi financiare sau chiar la renunțarea din start.”

‹ adv ›

Bogdan a simțit pe propria piele impactul secetei și al costurilor ridicate pentru cultivarea grâului. Costurile de 7.000 de lei/ha și randamentele scăzute au evidențiat necesitatea unor sisteme eficiente de irigare.

Livada sa este dotată cu un sistem de irigare, iar pentru viitorul apropiat, plănuiește să extindă acest sistem pe 60 de hectare și să crească suprafața cu prune intensive.

De asemenea, intenționează să construiască un frigider pentru depozitare și să achiziționeze tehnică de precizie și o uscătorie.

„Anul acesta pregătim locația și platforma pentru uscătoria de prune, iar cuptorul de uscare cu o capacitate de șase tone este deja cumpărat”, spune Bogdan.

‹ adv ›

Bogdan știe că informațiile și asistența profesională sunt cruciale pentru dezvoltarea antreprenorială. De aceea, participă activ la instruiri, vizite peste hotare și schimburi de experiență.

Evenimentele organizate de APA „Teragronord”, Organizația Teritorială FARM din Soroca l-au ajutat semnificativ în cei șase ani de activitate.

„Am încercat de două ori să depun dosare pentru subvenționare și de fiecare dată au fost întoarse.

După ce m-am adresat d-nei Marchitan, ea a aranjat totul profesionist și mi-a explicat ce și cum să fac. Sunt foarte recunoscător, datorită colaborării cu ea, am reușit să obțin finanțare foarte rapid.”

Bogdan subliniază importanța serviciilor oferite de FARM:

„Antreprenorii din agricultură au nevoie de cunoștințe, brațe de muncă și finanțe pentru a avea succes.

Am participat la schimburi de experiență și vizite de studiu în Polonia, unde se face agricultură performantă cu tehnologii de ultimă generație.

Așa trebuie să tindem și noi. Dar pentru a obține rezultate avem nevoie de combinația dintre cunoștințe, brațe de muncă și finanțe.”

Bogdan este unul dintre cei 3.500 de fermieri care au beneficiat de sprijinul FARM în perioada 2021-2023, demonstrând că FARM este un MENTOR și GHID pentru fermieri.

Pentru a accesa serviciile FARM, adresați-vă la cel mai apropiat oficiu al Organizațiilor Regionale FARM. Pentru a accesa lista completă a Organizațiilor Regionale FARM, accesați aici. 

Sau apropiați-vă la sediul din Chișinău, str. Ștefan cel Mare 123 V.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›