Iepurii crescuți în cadrul fermelor sau gospodăriilor sunt sensibili la o bună parte din factorii de mediu, dar și față de condițiile create.
În special, aceștia sunt sensibili la schimbările de temperatură. Temperaturile sub 10°C provoacă diverse afecțiuni respiratorii, ce pot duce la moartea animalelor, iar cele de peste 27°C au efecte negative asupra sănătății iepurelui.
Înfierbântarea excesivă a corpului în zilele de caniculă vara va duce la moartea animalului. Frecvent întâlnite la iepurii crescuți în captivitate mai sunt și bolile precum pietrele la vezica urinară, blocajul digestiv, cauzat de părul înghițit de animale (cu ocazia când își efectuează toaleta pilozității).
Bolile se manifestă, în general, prin scăderea poftei de mâncare, excremente mai puține sau mai mici.
Pasteureloza, o boală infecțioasă bacteriană, se manifestă prin scurgeri nazale și din ochi, dificultăți în respirație etc.
Citește mai multe despre simptomele bolilor la iepuri și metode de combatere pe acest link.
O problemă serioasă de sănătate la iepuri o constituie și abcesele – acumulări de puroi produse de agenți infecțioși, paraziți, ciuperci sau corpuri străine (precum așchiile, țepii) care intră în țesut și produc infectarea.
Cele mai des întâlnite cauze ale abceselor la iepuri sunt rănile provocate prin mușcătură, răni ce se infectează, ducând deseori la infecția sângelui și moartea animalului.
Afecțiunile dentare se numără printre cele mai des întâlnite probleme de sănătate la iepuri. Spre deosebire de dinții omului, cei ai iepurilor nu au smalț, ceea ce îi face să se tocească destul de ușor.
Ei au rădăcini deschise și continuă să crească pe parcursul întregii vieți a animalului și nu necesită prea multă îngrijire.
Tocarea hranei cu dinții din față și mestecarea cu ajutorul celorlalți, le asigura uzura constantă, prevenind creșterea excesiva a dinților.
Cum să determini dacă iepurii au paraziți sau nu, citește pe acest link.
Uneori, însă, dinții își pierd alinierea și duc la închiderea defectuoasă a maxilarelor (malocluzie). În cazul malocluziei masivilor, dinții de jos cresc foarte lungi, iar cei de sus se curbează spre interiorul gurii, iepurele nemaiputând să reteze hrana.
Malocluzia duce adesea la formarea de muchii ascuțite de dinți, cauzate de tocirea lor neregulată. Aceste muchii pot tăia obrajii și limba, fiind foarte dureros pentru animal și complicându-se cu infecții.
Izolarea iepurilor bolnavi
Dacă știți că unul dintre iepuri este bolnav sau credeți că este bolnav, trebuie să-l izolați pentru a-i proteja pe ceilalți.
Cușca pentru asemenea iepuri trebuie să fie la o distanță de cel puțin zece metrii de celelalte.
Dacă iepurii bolnavi sunt prea aproape de cei sănătoși, nu este exclus că boala să se răspândească rapid și să-i molipsească și pe cei sănătoși.
Iepurii bolnavi trebuie să fie hrăniți ultimii, altfel boala poate fi transmisă la cei sănătoși prin mâinile crescătorului. După ce ați hrănit iepurii bolnavi, spălați-vă bine mâinile.
Când iepurii bolnavi sunt luați din cușca de carantină, aruncați toata mâncarea care a rămas. Această cușcă particulară trebuie să fie curățată obligatoriu de două ori pe săptămână cu soluție de înălbitor de 3-5%.
În caz contrar, următorii iepuri, puși în aceeași încăpere, se pot îmbolnăvi cu ușurință.
Când cumpărați iepuri noi, ii veți pune în cușcă de carantină pentru o perioadă de minim 30 de zile, ca să fiți siguri că sunt sănătoși și nu bolnavi, după care le veți administra vaccinurile corespunzătoare.
Recomandări la întreținerea iepurilor
- Iepurii care primesc apă curată, mâncare bună și sunt întreținuți în încăperi curate, vor fi niște iepuri sănătoși.
- Examinați iepurii des, cel puțin o dată la fiecare 2-3 săptămâni, pentru a depista la timp apariția bolilor.
- Examinați foarte bine ochii, urechile, nasul și organele genitale.
Dacă observați că ceva nu este în ordine, izolați imediat animalele ce vă trezesc îndoieli.
Având în vedere numeroasele probleme de sănătate pe care le pot avea iepurii (chiar și la apariția primelor semne de boală), un bun crescător trebuie să țină periodic legătura cu medicul veterinar pentru consultarea efectivelor sale de iepuri.
Dacă credeți că unul dintre iepuri este bolnav, dar nu sunteți convins, adresați-vă preventiv medicului veterinar. Consultația lui este mai ieftină decât cumpărarea noilor exemplare.
Comentarii