Nu poți controla vremea, dar poți controla cum reacționezi la ea. Și poți fi pregătit pentru a face față provocărilor înainte ca acestea să apară.
Prevenirea apariției bolilor la culturile agricole este o adevărată încercare pentru fermieri care își doresc recolte mari și calitate corespunzătoare. Astăzi, cu ajutorul senzorilor, care monitorizează condițiile din câmp și softurilor inteligente, este posibilă identificarea bolilor în fazele incipiente de dezvoltare, lucru care permite aplicarea tratamentelor preventive pentru a evita chiar și cele mai mici pierderi.
Durata acțiunii fungicidelor aplicate preventiv și curativ:
Aspecte agronomice și economice:
- Efectuați tratamente chimice doar în cele mai potrivite condiții.
- Aplicarea tratamentelor în fazele de eliberare a sporilor și inițializarea infecțiilor.
- Alegerea fungicidelor în funcție de risc și presiunea reală a infecției.
- Eficiența sporită a tratamentelor efectuate în condiții optime.
- Condițiile meteorologice influențează asupra eficienței pesticidelor de la 20 la 100%.
- Ineficiența pesticidelor poate reduce calitatea cu până la 80 % și recolta cu până la 30 %.
Soluții SMART pentru managementul eficient al bolilor
Monitorizați condițiile meteorologice cu ajutorul dispozitivelor IoT, pentru a cunoaște condițiile din câmp.
Cu ajutorul stațiilor, monitorizați o gama largă de parametri precum: temperatura, umiditatea relativă, umiditatea frunzelor, precipitațiile, radiația solară, temperatura solului și viteza/direcția vântului.
Datele de la dispozitivele de măsurare le combinați cu cele 80 de modele de boli pentru 45 de culturi.
Exemplu de modelare a datelor la cultura Vița de Vie, patogenul Mana Viței de Vie (Plasmopara Viticola):
Avanataje
Având o evaluare a riscului de presiune a bolilor pentru fiecare câmp în parte, ne putem orienta în luarea deciziilor de întreținere a culturilor.
- Presiunea exercitată de bolile din câmp este adesea o problemă nevăzută până la apariția simptomelor când deja este prea târziu.
- Toate modele de boli folosite de METOS® se bazează pe cercetări științifice.
- Biologia bolilor nu se schimbă de la o regiune la alta, ceea ce se schimbă este modul în care se lucrează pe teren, momentul și tehnicile de gestionare utilizate.
- Doar dispozitivele din nemijlocita apropiere de câmpuri vă permit să identificați cu o precizie înaltă dezvoltarea bolilor.
Feedback de la utilizator
Stația meteo este un mare ajutor pentru agronomul din ziua de azi.
“De când avem stația în podgorie, mă simt mai sigur, deoarece putem anticipa riscul de boli sau invazia unor dăunători. Cu ajutorul modelelor de îmbolnăviri facem economii de pesticide, deoarece până la moment ne străduiam să facem tratamente preventive, neștiind sigur ce riscuri avem în cultură. În schimb, acum, nu tratăm până nu consultăm stația meteo. Un mare avantaj este că ea ne indică perioada optimă pentru tratamente, ne indică clar și precis când avem condiții optime pentru tratare cu pesticide.
Cu ajutorul stației meteo, putem vedea datele meteo pentru zona noastră, temperatura solului, umiditatea solului, suma temperaturilor active, suma precipitațiilor căzute până la moment sau anume care fază ne interesează. Plusul cel mai mare e că toate aceste date se stochează și ai acces oricând la ele. Nu e neapărat sa fii prezent în câmp, ai acces la stație oriunde te-ai afla, cred că aceasta e viitorul, dar nu exclude prezența în câmp a agronomului,” spune Andrei Gangan – Agronom, Expert în viticultură.
Ești interesat să afli mai multe?
Vizitează pagina noastră web și găsește soluția potrivită pentru nevoile specifice fermei pe care o gestionați. Pentru că vremea și bolile culturilor nu așteaptă – trebuie să fii pregătit.
Aflați aici și despre Gestionarea corectă a umidității solului – factori important de știut.
Comentarii