Temperaturile ridicate, de +7…+11°C, care se înregistrează în această perioadă, nu afectează dezvoltarea culturilor cerealiere de toamnă, per general, starea acestora este foarte bună, susține Boris Boincean, directorul interimar al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”.
Contactat de Agrobiznes, specialistul a menționat că, în urma monitorizării directe din câmp s-a constatat că rădăcinile plantelor de grâu, care au fost semănate în epoca optimă, adică în luna octombrie, sunt bine dezvoltate, au înfrățit, deja a început vegetația.
În ceea ce ține de grâul care a fost semănat mai târziu, încă nu a înfrățit, dar s-a dezvoltat bine sistemul radicular primar.
Boris Boincean susține că, cea mai periculoasă perioadă, totuși, este primăvara, în lunile martie – aprilie, atunci când pe timp de zi temperatura ajunge până la +..14°C, iar noaptea coboară până la -..14°C.
Specialistul îndeamnă agricultorii să monitorizeze situația din câmp, pentru că sunt însămânțate diferite soiuri, în diferite perioade, cu diferiți premergători, astfel că situația este diferită de la câmp la câmp.
În acest context, Boris Boincean a amintit fermierilor despre faptul că, este foarte importantă alegerea soiurilor adaptate la asemenea condiții de climă.
Comentarii