‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBoris Boincean: Cerealele de toamnă sunt în stare bună. În caz că se va...

Boris Boincean: Cerealele de toamnă sunt în stare bună. În caz că se va menține căldura, trebuie să fim pregătiți cu rezerve de semințe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Temperaturile ridicate, de +7…+11°C, care se înregistrează în această perioadă, nu afectează dezvoltarea culturilor cerealiere de toamnă, per general, starea acestora este foarte bună, susține Boris Boincean, directorul interimar al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”.

Contactat de Agrobiznes, specialistul a menționat că, în urma monitorizării directe din câmp s-a constatat că rădăcinile plantelor de grâu, care au fost semănate în epoca optimă, adică în luna octombrie, sunt bine dezvoltate, au înfrățit, deja a început vegetația.

În ceea ce ține de grâul care a fost semănat mai târziu, încă nu a înfrățit, dar s-a dezvoltat bine sistemul radicular primar. 

„Per general, starea culturilor este foarte bună în comparație cu anul precedent, atunci când grânele au răsărit și au înfrățit în luna februarie – martie. Desigur, nu putem nega că, temperaturile înalte din această perioadă provoacă un stres pentru plante, deoarece în aceste condiții începe vegetația, dar depinde foarte mult cât va dura perioada cu asemenea temperaturi.
Dacă nu va dura mai multe săptămâni, dar din prognoze deja de săptămâna viitoare temperaturile vor fi în scădere, nu va avea un efect negativ asupra culturilor. La fel, este important cât de brusc vor trece temperaturile de la cele pozitive la cele negative. Odată ce se mențin temperaturi ridicate, plantele încep să consume substanțele zaharoase, plastice din nodul de înfrățire, ceea ce duce la reducerea nivelului de călire a plantelor”. 

‹ adv ›

Boris Boincean susține că, cea mai periculoasă perioadă, totuși, este primăvara, în lunile martie – aprilie, atunci când pe timp de zi temperatura ajunge până la +..14°C, iar noaptea coboară până la -..14°C. 

„Specialiștii vor colecta monolite la sfârșitul iernii și vom putea determina impactul temperaturilor înalte din această perioadă asupra culturilor. Da, este un stres, nu cunoaștem cât este de profund, dar sperăm că impactul va fi unul pozitiv și nu vom ajunge în situația în care să fim nevoiți să reînsămânțăm, sau să îndesim semănăturile de toamnă”. 

Specialistul îndeamnă agricultorii să monitorizeze situația din câmp, pentru că sunt însămânțate diferite soiuri, în diferite perioade, cu diferiți premergători, astfel că situația este diferită de la câmp la câmp. 

„În cazul în care temperaturile înalte se vor menține o perioadă mai îndelungată ar trebui să fim pregătiți cu rezerve de semințe pentru reînsămânțare sau pentru îndesire”.

În acest context, Boris Boincean a amintit fermierilor despre faptul că, este foarte importantă alegerea soiurilor adaptate la asemenea condiții de climă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›