‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBoris Boincean: Temperaturile negative nu au afectat culturile de toamnă

Boris Boincean: Temperaturile negative nu au afectat culturile de toamnă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Starea grânelor de toamnă depinde de mai mulți factori, printre care premergători, termeni de însămânțare, norma de însămânțare ș.a. 

Despre aceasta a menționat pentru Agrobiznes, Boris Boincean, doctor habilitat în științe agricole, care susține că situația curentă este mai favorabilă decât ceea ce am avut în anii precedenți, dar fermierii trebuie să aibă grijă și să administreze îngrășăminte, astfel vom avea o producție bună în acest an. 

„În principiu, temperaturile joase care s-au înregistrat în ultimele câteva zile nu au influențat negativ semănăturile de toamnă. Bineînțeles că, plantele au fost stresate, dar au influențat mai mult fluctuațiile de temperatură din luna februarie. Pe parcursul iernii s-au înregistrat, cred că, 2-3 stresuri fiziologice. Totodată, temperaturi scăzute nu au fost o perioadă îndelungată, respectiv plantele fiind răsărite într-o stare normală, au înfrățit din toamnă bine, astfel că au reacționat mai puțin la fluctuațiile de temperatură din luna martie-aprilie. Acum nu ne rămâne decât să sperăm că nu vom avea alte calamități care ar putea afecta culturile cum ar fi seceta, vânturile puternice, temperaturile înalte. În anul acesta, avem speranță cu mult mai mare, comparativ cu anii precedenți și în mod deosebit anul 2020”.

Boris Boincean spune că, la moment este necesar ca producătorii să administreze suplimentar îngrășăminte grânelor.

„Cred că fermierii cunosc procedura care trebuie realizată – cu ajutorul semănătorilor, la adâncimea nodului de înfrățire se administrează îngrășăminte cu azot. Acestea nu se aplică la suprafață, deoarece din cauza vânturilor riscăm să le pierdem. Folosirea azotului din îngrășămintele minerale este foarte mic, iată de ce este important să fie administrat corect, pentru a nu contribui la încălzirea globală. Dacă gospodarii vor „hrăni” grânele de toamnă acum în primăvară, mai rămâne administrarea îngrășăminteloe pentru calitate, care se realizează cu uree după înflorire. Problema este că, efectul intervenției cu uree poate fi majoră doar în cazul în care grânele sunt amplasate după premergători favorabili cum ar fi mazărea, lucerna, borceaguri. Cu părere de rău, la noi în mare parte, grâul este semănat după floarea-soarelui, porumb, respectiv efectul „hrănii” asupra calității este foarte mică. De aici apare problema cheie – să amplasăm grânele după premergători buni. Și acum, când nu este târziu, să ne străduim să evităm mărirea suprafețelor cu floarea-soarelui”.

‹ adv ›

Specialistul a mai adăugat că, agricultorii trebuie să se gândească bine unde vor semăna grâul la toamnă, pentru ca să obțină roade de calitate. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›