‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBovine Black Angus – afacere profitabilă cu carne marmorată

Bovine Black Angus – afacere profitabilă cu carne marmorată

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Aberdeen-Angus (Black Angus) – este rasa de bovine cu tip morfo-productiv de carne, de la care se obține mai mult decât 80% din volumul mondial de carne de vită marmorată.

În comparație cu alte rase de bovine de carne, Aberdeen-Angus are numeroase avantaje: ea prezintă o viteză mai mare de creștere și îngrășare, este mai puțin pretențioasă la condițiile de întreținere, raportul de carne în carcasă este mai mare și calitățile gustative ale acesteia sunt superioare.

Datorită valorii înalte a produsului obținut, rasa Angus este numită și „perla neagră” a sectorului de creștere a bovinelor pentru carne.

‹ adv ›

Citiți în acest articol:

  • Originea rasei Black Angus;
  • Descrierea bovinelor Angus;
  • Productivitatea rasei Black Angus;
  • Întreținerea bovinelor Angus;
  • Alimentația tăurașilor Angus;
  • Avantajele rasei Black Angus;
  • Dezavantajele rasei Angus.

Originea rasei Black Angus (Aberdeen-Angus)

Vacile Angus își au originea în Scoția, fiind considerate drept una din cele mai vechi rase de bovine.

Istoria rasei începe cu câteva sute de ani în urmă, de la bovinele britanice lipsite de coarne, care pe parcursul anilor erau utilizate ca animale de lucru în comitatele Aberdeen și Angus din nord-estul Scoției.

‹ adv ›

Aceste două orașe sunt porturi maritime, amplasate în zona de climă temperată. Pășunile de pe aceste litorale au condiții perfecte pentru creșterea vegetației abundente. Astfel, animalele din zonă sunt adaptate la pășunat încă de pe vremuri.

Așadar, acele bovine negre, lipsite de coarne, care pășteau pe dealurile Scoției de nord-est, au stat la baza creării rasei Angus. Denumirea nouă a fost atribuită în jurul anului 1775. 

‹ adv ›

Atunci, specialiștii și-au pus drept scop îmbunătățirea precocității, a exteriorului, a randamentului la sacrificare și a calităților cărnii taurilor locali.

Lucrările au durat ceva mai puțin de o sută de ani, însă rasa obținută a meritat toate eforturile. În 1873 bovinele Aberdeen-Angus au început a fi exportate în America de Nord. Crescătorii au apreciat în special precocitatea acestei rase.

Ulterior, Angușii au fost răspândiți în întreaga lume și sunt înalt apreciați pentru calitățile sale până în prezent.

Citiți și despre rasa Jersey – cele mai frumoase vaci cu cel mai gras lapte.

Descrierea bovinelor Angus

Caracteristica de bază a taurinelor Aberdeen-Angus este culoarea neagră și lipsa coarnelor. Aceste particularități se transmit prin ereditate la încrucișarea cu alte rase ca caractere dominante.

Exteriorul bovinelor ne vorbește imediat că rasa este una crescută pentru carne.

  • Constituția fină, robustă-afânată, conformație corporală compactă;
  • Talia mică, înălțimea la greabăn 116-120 cm;
  • Capul mic, cu fruntea ușor proeminentă, botul scurt și ceafa îngustă;
  • Gât lat și scurt, care trece treptat în umerii musculoși;
  • Corpul este bine sculptat, musculos, acoperit cu păr fin;
  • Spatele formează o linie dreaptă;
  • Piept lat și adânc;
  • Membre scurte, poziționate corect și cu musculatura bine dezvoltată.

Vedeți și cum îngrijim vacile după fătare pentru o recuperare rapidă.

Productivitatea rasei Aberdeen-Angus

Angusul se consideră una din cele mai bune rase pentru obținerea cărnii de vită marmorate. Acest produs se caracterizează prin structură perfectă, gust excelent și o aromă fină.

Se consideră că rasa este predispusă genetic la formarea acestor striuri de grăsime printre fibrele musculare. Iar datorită alimentației cu porumb și limitării treptate a mișcării se obțin feliile de carne cu rețeaua perfectă de striuri de grăsime.

În timpul gătitului la temperatura înaltă aceste striuri se topesc rapid, lăsând steak-urile deosebit de fine și suculente. Această carne este înalt apreciată de gurmanzii din toată lumea, costul ei fiind considerabil.

Caracteristicile productive:

  • Tipul morfo-productiv: carne;
  • Greutatea corporală a animalelor adulte: vaci – 500-550 kg, tauri – 750-900. În funcție de rație, acești indici pot crește cu până la 200 kg;
  • Greutatea corporală la naștere: femelele – 22-25 kg, masculii 25-28 kg;
  • Sporul mediu zilnic – 1000 – 1200 g;
  • Greutatea corporală medie la 6 luni – 180 kg, la 15 luni – 480 kg;
  • Rasa este precoce, viteza de îngrășare este mare, însă creșterea în greutate se oprește destul de devreme. În continuare se acumulează mai mult seu, decât masă musculară, îngrășarea ulterioară nefiind justificată economic;
  • Randamentul la sacrificare: 62-68%, cu un raport foarte bun de carne-oase;
  • Vârsta introducerii în reproducere: 14-16 luni (greutatea corporală minimă – 350 kg);
  • Prima fătare revine la vârsta de 24-27 luni. Fătările sunt ușoare, complicațiile sunt rare;
  • Producția de lapte: 1500-2000 kg.

Întreținerea bovinelor Angus

Rasa Aberdeen-Angus foarte ușor se adaptează la diferite condiții climaterice. Animalele se vor simți bine și în zonele cu climă rece, și în cele calde. Ele sunt în stare să suporte temperaturile de la –30 la +30 oC.

Datorită acestei particularități, Angusul poate fi perfect întreținut în condiții permanente de pășune.

Aflați și despre întreținerea vacilor pe timp de iarnă.

Bovinele Angus sunt nepretențioase la condițiile de întreținere. Principalele cerințe sunt igiena, umiditatea redusă și ventilarea bună, fără curenți puternici de aer. Ele au o imunitate înaltă și o rezistență bună la bolile specifice bovinelor.

Tăurașii nu creează probleme la îngrijire, având un temperament calm și domol. Majoritatea crescătorilor cunosc că pentru a obține o producție bună, animalelor li se asigură liniște și confort.

Deci, se întreprind toate măsurile posibile pentru a evita la maximum factorii de stres.

Alimentația tăurașilor Angus

O rație sănătoasă și echilibrată stă la baza obținerii producției bune de carne marmorată, cu o calitate și gust bun. Striurile de grăsime, condiție obligatorie din punct de vedere gustativ, depind în principal de nutriția bovinelor.

Din primele zile, tăurașii sunt alăptați de mame, care au un comportament matern bine pronunțat, ceea ce stimulează o imunitate înaltă a tineretului. Aceștia vor fi lăsați liberi lângă mame până la vârsta de 8-9 luni. Între timp, vor consuma iarba de pășune împreună cu animalele adulte.

Vedeți și cum hrănim vițeii la diferite vârste pentru o creștere rapidă.

Ulterior, în rație se introduc furajele grosiere, în special fânul. Treptat se adaugă și concentratele, prioritar porumbul. Condițiile perfecte pentru un produs de calitate superioară – 180 de zile de nutriție pe bază de porumb. Anume acesta favorizează apariția striurilor de grăsime și le conferă culoarea albă.

În același timp, se limitează activitatea fizică. Înainte de sacrificare animalele se trec la stabulație și se hrănesc intens cu cereale. 

Astfel carnea va obține calitățile ideale. Un tăuraș hrănit și crescut corect va asigura până la 350-400 kg de carne premium, cu calități organoleptice superioare.

Citiți și despre cele mai frecvente boli ale tractului digestiv la vaci.

Avantajele rasei Aberdeen-Angus

  • Calități superioare ale cărnii, care este în mare cerere, la prețuri înalte;
  • Sporul mediu zilnic este mare, tăurașii atingând rapid greutatea optimă pentru sacrificare;
  • Raport mare de carne, oasele prezentând doar 15-18% din greutatea carcasei;
  • Cerințe reduse la factorii de întreținere;
  • Adaptabilitate bună la condițiile climaterice;
  • Posibilitatea întreținerii la pășune practic pe toată durata anului;
  • Precocitate înaltă;
  • Fătări ușoare;
  • Comportament matern bine pronunțat;
  • Caractere genetice valoroase, care se transmit descendenților în procesul de selecție la încrucișarea cu rasele mai puțin performante.

Dezavantajele rasei Angus

  • Animalele sunt foarte active și necesită spațiu suficient pentru mișcarea zilnică;
  • Cerințe speciale la nutriție pentru obținerea calității înalte a cărnii;
  • Deși rasa tolerează temperaturile înalte, totuși există riscul de supraîncălzire a organismului în caz de expunere la razele directe de soare în zilele cu arșiță sau cu umiditatea mare a aerului;
  • Musculatura puternic dezvoltată și corpul alungit pot cauza apariția Osteocondritei disecante;
  • Cererea sporită față de reprezentanții acestei rase favorizează reproducerea lor de către crescătorii mai puțin responsabili, așadar, apariția bovinelor cu calități genetice necorespunzătoare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›