Lucrări în stupină în luna martie: ce trebuie să facă apicultorii la început de primăvară

0

Luna martie, prima lună calendaristică de primăvară, se caracterizează printr-o vreme în curs de încălzire, dar deseori foarte schimbătoare, informează site-ul Asociației Crescătorilor de Albine din Romania. Nu sunt puţini anii în care, în luna martie, ninge şi temperatura scade sub 0ºC. Oricum, ziua creşte până la a fi egală cu noaptea, iar condiţiile de climă fac posibilă apariţia primelor flori în special polenifere (ghiocei, brânduşe, viorele, urzicuţa, cornul, aninul, ulmul de câmp salcia căprească şi zălogul) fapt ce contribuie la o bună stimulare a dezvoltării familiilor de albine.

Dezvoltarea coloniei de albine este dată de creşterea raportului de albine tinere în defavoarea celor bătrâne, creşterea puietului pe un număr tot mai mare de faguri în funcţie de prolificitatea mătcii şi a gradului de acoperire a fagurilor cu albină. În această lună, puterea familiilor diferă, dar în general le putem aprecia ca familii puternice pe acelea care au 7-8 intervale ocupate de albină, familii de putere medie cu 5-6 intervale, iar cele de putere mică sunt ocupate de albină pe 3-4 spaţii. În aceste condiţii consumul de miere creşte la 2,0 – 2,5 kg.

În luna martie apicultorul trebuie să aibă în vedere următoarele activităţi:

  • stimularea şi supravegherea zborului general de curăţire (în regiunile cu primăvară târzie). Odată cu supravegherea zborului se notează toate stările anormale care există, prin aprecierea zborului la urdiniş, a semnelor de boală (fecale la urdiniş în cazul nosemozei, albine care se deplasează anormal în cazul acarienilor). Zborurile de curăţire intense şi energice le fac numai familiile puternice şi sănătoase care au o activitate normală şi o dezvoltare pe măsură. Abundenţa albinelor care au polen în coşuleţe şi vin la urdiniş denotă că în cuib există mult puiet.
  • efectuarea reviziei sumare de primăvară, în zilele călduroase cu peste 13ºC, cand se verifică prezenţa mătcii şi starea generală a familiilor de albine şi se execută o serie de lucrări pentru o bună dezvoltare a acestora: curăţirea fundurilor de stup, îndreptarea familiilor de albine orfane, unirea familiilor de albine slabe, completarea rezervelor de hrană la 6-8 kg pe o familie de albine, uscarea materialelor izolatoare, strâmtorarea cuiburilor la familiile slabe şi mijlocii pentru menţinerea căldurii;
  • un control mai amănunţit (revizia de fond) poate fi facută numai dacă temperatura exterioară atinge 20ºC şi nu există vânt. Se apreciază cantitatea de puiet, hrană şi modul de repartizare, se constată prezenţa şi calitatea mătcii observând puietul de toate vârstele, se curăţă fundul stupului şi se strânge cuibul la ramele cu hrană si puiet acoperite de albină. Familiile de albine nu trebuie sa fie descoperite mai mult de 10 minute;
  • completarea proviziilor se poate face cu rame cu miere de la rezervă sau de la familiile unde se apreciază că există un excedent;
  • ținând cont de faptul ca sunt necesare 40 de zile pentru a obţine o primă serie de albine culegătoare, în scopul intensificării creşterii de puiet pentru valorificarea culesurilor intense (rapiţă de toamnă, salcâm) se trece imediat ce timpul se încălzeşte la stimularea familiilor de albine cu sirop de zahăr 1:1, administrat la început în porţii de 0,15 – 0,25 litri în funcţie de puterea familiilor şi pe măsură ce timpul se încălzeşte la porţii de 0,3 – 0,5 litri/ familie la intervale de timp de 4-7 zile; pentru combaterea nosemozei, siropul poate fi preparat cu Protofil –17ml (o lingură de supă) /litru sirop;
  • tot în scopul intensificării creşterii de puiet pot fi administrate turtele proteice cu aprox 10-20% polen din propria stupină (recoltat de la familii sănătoase şi conservat corespunzător) mai ales începând cu a doua jumătate a lunii martie când zborul de curăţire nu mai poate fi periclitat din cauza timpului nefavorabil;
  • asigurarea apei la adăpător în care poate fi dizolvată o cantitate de 5g sare/litru apă;
  • formarea de familii temporare şi ajutătoare cu mătci de la rezervă acolo unde este cazul;
  • aplicarea tratamentelor necesare împotriva varoozei şi dacă e cazul (mortalităţi sau stări anormale fără cauză aparentă) se recoltează probe şi se trimit către analiză;
  • instalarea unei familii de putere mijlocie pe cântarul de control;
  • luarea de măsuri pentru preîntâmpinarea furtişagului;
  • reaşezarea stupilor pentru a beneficia de căldura soarelui încă de dimineaţă, asigurându-se prin această măsură stimularea activităţii de cules şi de creştere a puietului;

10 sfaturi pentru o recoltă bogată de roșii

1

Cultivarea roșiilor este una dintre activitățile care unesc atât marii fermieri, cât și micii producători. Pentru că secretele pentru obținerea unei recolte bogate de tomate sunt aceleași fie că este vorba despre o fermă care sau despre o grădină.

În ambele cazuri, munca omului este cea care face diferența, împreună cu câteva mici tehnici care ajută plantele să dea roade mai mari, mai frumoase și mai sănătoase.

1.Soiul, hibridul, răsadul  contează! Lesne de la bun început că unele varietăți de roșii au un potențial de producție mai mare decât altele.

Așa că trebuie să studiați atent și să vă gândiți ce tip de roșii doriți să cultivați – dacă le comercializați sau vreți o cantitate mai mică, pentru autoconsum.

Opțiunile sunt numeroase și în toate acestea, sursa semințelor sau a răsadurilor trebuie să fie una de încredere!

2.Roșiile au nevoie de fertilizare. Le trebuie mai ales potasiu, așa că puteți apela la fertilizanți cu soluție de permanganat de potasiu. Aplicați îngrășămintele în funcție de nevoile plantelor – mai rar dacă vedeți că acestea nu dau semne precum frunze palide, dacă nu dezvoltă suficiente roșii.

Dacă aveți însă astfel de probleme, puteți face o soluție de permanganat de potasiu și o puteți administra o dată la 10 zile. Puteți să vă bazați și pe alte îngrășăminte bio!

3. Roșiile nu trebuie udate excesiv. În faza de răsad, tomatele au o nevoie medie de apă! De abia în momentul când le mutăm la locul definitiv de plantare deja necesarul de umiditate crește.

De aceea, vom avea grijă să plantăm răsadurile în „mocirlă”, adică în lăcaşul în care va sta turnăm atâta apă, încât, practic, se formează o mică băltoacă. De ce? Pentru că aşa asigurăm pe termen lung necesarul de apă, deoarece, după transplantare, este bine să nu deranjăm planta 5-7 zile nici cu hrană și nici cu apă.

După transplantarea la locul definitiv, cam o săptămână, lăsăm plantele în pace (n-ați uitat că le-am plantat „în mocirlă”), după care, regimul de udare va fi cam același ca la răsaduri: o dată la 5-7 zile, din belșug, cam ½ de galeată de plantă și, firește, cu mulcirea ulterioară a plantei. În perioada de legare rod (înmugurire, înflorire, fructificare), udarea se rărește la o dată la 9-12 zile.

În perioada de coacere a fructelor, udarea va fi și mai rară: cam la 2 săptămâni – 20 de zile. După unii specialiști, udarea ar trebui încetată o dată cu datul în pârg al fructelor.

4. Trebuie făcută copilirea mai ales în cazul roșiilor crescute în solar și pentru roșiile care cresc în grădină, roșii înalte cu tip de creștere nedeterminată.

Operațiunea de copilire constă în înlăturarea, cu ajutorul unei foarfeci de grădină sau chiar direct, cu mâinile – ajutați de unghii, a lăstarilor tineri ce cresc la baza tulpinii sau a frunzelor principale.

Această lucrare ce se execută la cultura de tomate necesită un volum mare de muncă, mai ales dacă vorbim de suprafețe mari, dar este absolut necesară pentru a avea roșii dezvoltate conform caracteristicilor de soi.

Ruperea lăstarilor sau copilirea este recomandată să se facă înainte ca lăstarul să atingă lungimea de 5 cm. Dacă copilirea se face când lăstarul are 2-3 cm rănile se cicatrizează rapid, planta se vindecă mult mai repede și nu suferă de pe urma acestei operațiuni.

Dacă se întârzie copilitul planta va începe să îndrepte către lăstari o mare parte din produșii de fotosinteză în dauna creșterii fructelor, scade ritmul de apariție a noilor frunze și a inflorescențelor, iar rana produsă de ruptură este mult mai mare și mai greu de vindecat, transformându-se în adevărate porți de intrare a bolilor.

5. Legarea roșiilor este o procedură obligatorie pentru a ajuta plantele să rodească mai mult. Legarea roșiilor, a răsadurilor de tomate, se numește palisare și reprezintă operațiunea de susținere a plantelor pentru a crește în sus și ridicarea lor de pe sol, ceea ce face ca și producția și calitatea legumelor obținute să fie mai bună.

Palisarea pe ață a roșiilor se poate face mai ales în sere și solarii, fiind o procedură mai complicată pentru o cultură în câmp sau grădină. Astfel, ”baza” tehnicii o reprezintă structura solarului care trebuie să fie unul solid pentru a susține plantele și rodul lor ulterior.

La palisarea cu ață, specialiștii de la Marcoser (www.marcoser.ro) arată că sunt trei metode de fixare a aței – cu un inel special (clips – vezi foto sus), prin legarea aței la baza plantei sau prin legarea aței cu un țăruș care se înfige în pământ lângă fiecare plantă.

Pentru solarii mai mici, dar și pentru culturi de grădină sau în câmp, recomandarea specialiștilor este ca palisarea legumelor să se facă pe araci.

Aracii se înfing în pământ cât mai aproape de plantă, această operațiune realizându-se cu mare atenție deoarece se pot răni sau distrug rădăcinile plantelor.

Din acest motiv, se recomandă ca imediat după ce s-a terminat de înfipt aracii, să se administreze prin apa de irigare, un fungicid sistemic, care să micșoreze riscul îmbolnăvirii plantelor.

6.Monitorizați cultura de roșii. Aceasta este expusă numeroaselor boli și dăunători, așa că încă de la primele semne ar trebui să interveniți. O acțiune de prevenire este recomandată și, foarte important, evitați emreu aglomeratea plantelor, un factor care favorizează apariția problemelor în cultură.

7. Ajutați gustul bun al roșiilor fie prin cultivarea altor plante în jur, așa cum este busuiocul, fie prin o atenție sporită frunzelor de pe plantă. Mai exact, acestea din urmă pot bloca accesul razelor solare la fructe, încetinind coacerea și chiar cauzând o coacere neuniformă, ce se va cunoaște și în gust – unul ușor amărui.

8. Coacerea roșiilor poate fi ”ajutată” cu o tehnică simplă, lipsită de costuri , 100% naturală, dar care trebuie efectuată la momentul perfect pentru a ajuta planta să rodească mai repede.

Vorbim despre ceea ce legumicultorii și grădinarii numesc foarte simplu ”cârnit”! Cârnitul roșiilor (și nu numai a roșiilor) este o tehnică înrudită cu copilitul întrucât se realizează manual și constă în îndepărtarea unei mici părți a plantei.

Practic, cârnitul se face prin ruperea vârfurilor de creștere ale plantelor, o procedură ce se face la stadiul de 4 inflorescențe pentru ciclul scurt de primăvară-vară și la maxim 8 inflorescențe pentru ciclul lung vară-toamnă, ce se poate întinde până în octombrie uneori.

9. Culesul roșiilor din grădină sau din solar este o adevărată sărbătoare. Momentul când este bine să culegem roșiile depinde în primul rând de soiul sau hibridul folosit. Unele plante fac tomate timpurii, altele abia din august încep să rodească. Dar la toate, culesul este influențat de culoarea și de fermitatea fructelor.

Este bine să culegeți roșiile în funcție de destinația pe care vreți să le-o dați: dacă vindeți tomatele, atunci le vreți ferme, dacă le consumați imediat – în două-trei zile, le vreți bine coapte, iar dacă le faceți bulion, sunt bune și cele mai moi.

În general, exceptând ultima variantă – pentru procesare, aveți două momente când puteți culege roșiile – unul când ele capătă o culoare uniformă și textura lor este între moale și tare, și o a doua variantă este atunci când ele încep doar să se înroșească și după cules se lasă câteva zile pentru a coace integral.

Această din urmă procedură este de mare ajutor dacă aveți tomate mari, care, dacă sunt lăsate pe plantă, riscă să cadă. De altfel, unul din modurile de a testa o roșie că este coaptă integral este să o puneți într-un vas cu apă și dacă ea se scufundă, atunci este bine pârguită.

10. Puneți pasiune. O cultură frumoasă de roșii reflectă și grija ce i-a fost purtată. Iar recompensa pe care plantele de tomate v-o oferă la schimb este greu de egalat de alte culturi de legume întrucât doar roșia are acel gust care vă poate aduce aminte de copilărie, vă poate transforma o masă întreagă într-un festin!

Procuratura a sechestrat 300 tone de miez de nucă în valoare de circa două milioane de dolari

0

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu Serviciul Vamal și INI al Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei cauze penale care se află în gestiunea PCCOCS din luna august 2016, a deconspirat activitatea desfășurată de un agent economic care se ocupă de achiziționarea miezului de nucă și exportul acestuia în Olanda, Germania, Austria și alte state din UE, informează Agora.md.

Două persoane reținute

Două persoane au fost reţinute, după ce ar fi încercat să scoată din ţară peste 300 de tone de miez de nucă, în valoare de 1.840.000 de dolari.

Potrivit datelor acumulate, întreprinderea vizată efectuează exporturile prin utilizarea frauduloasă a documentelor, astfel încât, pentru a justifica proveniența mărfurilor exportate, prezenta organului vamal acte de achiziție a miezului de nucă de la persoane fizice de pe întreg teritoriul țării, deși niciuna dintre persoanele indicate în actele de achiziție, care au fost audiate până în prezent, nu au confirmat faptul vânzării miezului de nucă către agentul economic.

Astfel la data de 6 martie 2017 de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, în comun cu Serviciul Vamal și INI al MAI, au fost efectuate un șir de percheziții la oficiile și depozitele agentului economic care se ocupă de achiziționarea miezului de nucă și exportul acestuia.

300 de tone de nucă în valoare de 1.840.000 de lei

În cadrul perchezițiilor efectuate, au fost depistate și ridicate cinci unități de transport în care se aflau aproximativ 100 tone de nuci decojite în valoare de cca 640.000 de dolari SUA, care urmau să părăsească teritoriul țării, iar de la depozitele întreprinderii au fost depistate și ridicate aproximativ 200 tone de nuci decojite în valoare de aproximativ 1.200.000 de dolari SUA.

Ca urmare a acțiunilor desfășurate au fost reținuți un reprezentant al agentului economic și o persoană care furniza nuci fără acte de proveniență pentru întreprindere, iar alte două persoane au fost recunoscute în calitate de bănuiți.

Dacă vor fi găsiți vinovați riscă pedepse cu închisoare de la 3 la 10 ani, cu amendă în mărime de la 6000 la 11000 unități convenționale.

Cum o universitate din Australia poate schimba agricultura

0

Australienii utilizează foarte activ roboții în lucrările agricole în câmp, scrie aggeek.net. În ultimul timp Australia a devenit una dintre cele mai inovative țări în sfera agroroboticii.

Centru australian al lucrărilor agricole pe lângă Universitte din Sidney este unul dintre cele vestite centre științifice din acest domeniu. Președintele centrului, Salah Succari, a elaborat o serie de roboți menirea cărora constă în ușurarea muncii fermierilor.

Interesul australienilor în privința roboților nu este unul întâmpltor, și asta deoarece în agricultură din Australa activează mulți pensionari sau cei pentru care agricultura este o afacere de familie. Atfel, funcția roboților constă în ușurarea muncii pentru pensionari, dar și ca să-i atragă pe tineri în acest domeniu.

Mai jos am selectat cele mai interesante inovații din cadrul Universitații din Sidney.

RIIPA – robotul care poate estima recolta

Robotul RIIPA funcționează cu ajutorul bateriilor solare, care pot lucra circa 21 de ore în câmp. Funcția principală a robotului constă în lupta cu buruiene. Atunci când robotul găsește buruieni, acesta elimină o doză de herbicide în locul în care a identificat buruiene. De asemenea, RIIPA poate introduce în sol îngrășăminte și să caute în câmp obiecte străine cum ar pietre, metal, sticlă.

Mantis и Shrimp — sunt roboții care verifică starea culturilor

Mantis и Shrimp — sunt doi roboți identici, funcția cărora constă în verificarea stării de coacere a culturilor și identificarea momentului când culturile sunt gata pentru a fi culese.

Totodată, aceștia pot să analizeze dacă plantele au suficientă hrană și apă. Roboții fac analize cu ajutorul unui radar, lidar și termocameră. Ulterior, roboții transmit datele culese fermierul prin WI-FI.

Sistemul de încărcare a dronelor

Daniel Wilson colaborator științific al universității din Sidney a elaborat un aparat cu ajutorul cărora dronele pot fi încărcate în aer. Sistema este compusă din 3 elemente: drona-lider, doc-stație și drona-succesor.

Drona-lider este conectată de un aparat, care alimentează, la rândul său, drona principala. Cea de a doua dronă urmează drona-lider și încărcătorul cu ajutorul sensorilor de mișcare. Ulterior aceasta alege momentul potrivit de conectare pentru a fi alimentată drona-lider de acumulator. Fiecare dronă este dotată cu aplicațiile GPS.

Autorul proiectul vreă să prefecționeze aparatul, astfel ca ultimul să devină mai rezistent la vânt.

J3 Cub – aparatul care elaboreză hărți tehnologice

De asemenea, cercetătorii australieni au făcut un aaparat de zbor din avionul Piper J-3 pentru a face fotografii aeriene. Cu ajutorul sensorilor și camerelor de luat vedere avionul fără pilot îl ajută pe fermier să identifice locurile unde apar buruiene în câmp și să analizeze relieful locului. Potrivit cercetătorilor, calitatea acestor fotografii este mai bună decât cea făcută de sateliți.

Potrivit lui Succari, în anul 2050 datorită roboților noi vom avea ferme autonome sau semiautonome în care mașinele vor putea deservi câmpurile tot anul. Mai mult, pe viitor omul practic poate și să nu participe în procesul de producere a hranei.

Moldova va putea să cumpere echipament agricol din grantul japonez de circa 5 milioane de dolari

0

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene,Andrei Galbur, şi Ambasadorul al Japoniei la Chişinău, domnul Masanobu Yoshii, au semnat astăzi, 7 martie, Acordul de grant, prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Japoniei privind implementarea Proiectului „Agricultura conservativă – dezvoltarea unui sistem durabil de gestionare a solurilor în Republica Moldova”.

Scopul acestui proiect este procurarea tehnicii şi echipamentului agricol pentru agricultura conservativă şi are un buget de 500 de milioane de yeni (circa 4,8 milioane de dolari SUA).

Grantul este oferit de către partea niponă în cadrul Programului de dezvoltare socială şi economică, un instrument al Asistenţei Oficiale de Dezvoltare (ODA) al Japoniei.

În acest context, Ministrul Andrei Galbur a mulţumit Guvernului Japoniei pentru asistenţa acordată Republicii Moldova în sectoarele prioritare: agricultură, sănătate, educaţie, mediu ambiant, cultură ş.a.

Anterior ceremoniei de semnare, Ministrul Andrei Galbur şi Ambasadorul Masanobu Yoshii au avut o întrevedere de curtoazie şi au făcut un schimb de opinii pe marginea acestui proiect, care urmează să fie administrat de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Părţile şi-au manifestat încrederea că odată cu implementarea proiectului, degradarea solurilor în Republica Moldova se va reduce, iar pe termen lung, ţara noastră va deveni mai competitivă în domeniul agricol.

Semnarea acestui Acord are loc în preajma aniversării a 25-a de la stabilirea relaţiilor diplomatice moldo-nipone, la 16 martie 1992. În această perioadă, asistenţa financiară oferită de Japonia Republicii Moldova a fost de peste 150 de milioane de dolari SUA. În aspect bilateral, Japonia este al treilea donator al Republicii Moldova, după Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

Roboții care îi vor înlocui pe oameni în agricultură: există motive de îngrijorare?

0

Roboții ar putea să ocupe locurile vacante în agricultură în următorii 20 de ani, scrie aggeek.net. Mașinile devin mai inteligente, mai ieftine și mult mai eficiente. Totodată, oamenii în scurt timp nu vor mai putea concura cu roboții.

Roboții pot automotiza întreg procesul de producere în agricultură

În viitorul apropiat mașinele îi vor înlocui pe oameni în mai multe domenii, inclusiv în agricultură. Roboții au devin multifuncționali, iar munca omului devine mai puțin eficientă și mult mai costisitoare. Mai jos este prezentat un tabel care arată că peste zece ani (în anul 2027) costul muncii omului și cel al unui robot se va egala.

Agroroboți vor fi populari în țările cu populația preponderent afectată de fenomenul îmbătrânirii. Un exemplu potrivit este Japonia unde vârsta medie a fermierului care culege căpșuni constituie 70 de ani.

Nu panicați! Și oamenii vor fi utili

Dezvoltarea tehnologiei nu înseamnă că oamenii în totalitate vor fi înlocuiți cu roboți. Tehnologiile pot lucra în locul nostru, dar și ele au nevoie de deservite: asamblare, reparație, alcătuirea programelor, introducerea sarcinei.

Roboții vor avansa creșterea economică al țărilor aflate în dezvoltare

În multe țări dezvoltate agricultura nu mai reprezintă o prioritate. De exemplu, în SUA sectorul agricol deja formează mai puțin de 5% din PIB. Totodată, ocuparea forței de muncă în acest domeniu în ultimii 50 de ani s-a redus de la 30% până la 4,2%.

O altă situație vedem în țările aflate în curs de dezvoltare din Africa și Oceania: acolo în agricultură sunt implicați 52% și respetiv 59% din populație. Per total, 48% din locurile de muncă sunt în agricultura în țările aflate în dezvoltare.

Țările din Africa ar putea să se urbanizeze foarte rapid, luând exemplul Chinei în anii 1980, în cazul în care vor implementa roboții în afacerile agricole.

Autorii concluzionează că globalizarea va fi un proces inevitabil.

7 ponturi pentru reușita unei culturi de porumb

0

Revista Ferma din România vine în întâmpinarea fermierilor și a selectat 7 metode pentru a avea o reușită unei culturi de porumb.

1 Alegerea corectă a hibridului

În selecţia hibridului, cultivatorii trebuie să aibă în vedere o serie de factori ce ţin de: performanţa şi stabilitatea hibridului, disponibilitatea acestuia, destinaţia (morărit, furajare), comportarea la condiţii variabile de mediu şi tehnologie, grupa de maturitate şi pierderea apei la maturitate şi nu în ultimul rând de preţ.

2 Pregătirea terenului

Efectuarea lucrărilor de înfiinţare a culturii (arat, discuit, pregătirea patului germinativ) pe solul încă umed poate crea mari probleme culturii viitoare prin gradul mare de compactare a solului. Un teren tasat, mai cu seamă pe solurile grele, acolo unde lucrările de scarificare nu au fost efectuate sau au fost executate superficial, poate conduce la:

răsărire deficitară, rădăcinile plantei nu reuşesc să exploreze solul pentru apă şi elemente nutritive (din acest motiv primele simptome de carenţă, în special azot, apar pe frunzele bazale, chiar din faze timpurii de creştere);

băltiri ce determină levigarea unor elemente nutritive, procese degenerative ireversibile ale rădăcinilor la mai mult de 72 de ore de la instalare;

polenizare/fecundare în etape cu maturarea eşalonată a plantelor şi pierderi importante de producţie.

Află aici De ce se usucă și cad florile la roșii, cum evităm fenomenul.

La fertilizare, trebuie ţinut cont de cartarea agrochimică pentru a putea stabili cea mai bună reţetă de nutriţie. Potrivit dr. ing. Tomel Petrache, Field Sales Agronomist – DuPont Pioneer, un minim de 60 -70 kg s.a./ha azot trebuie asigurat, iar o cantitate de până 120-150 kg s.a./ha se poate regăsi în sporul de producţie adus într-un an în care nivelul precipitaţiilor şi repartiţia acestora se încadrează în normal. Aplicarea fracţionată a acestuia aduce cele mai bune rezultate.

Astfel, cca 1/3 din totalul aplicat să fie considerat starter (pe întreaga suprafaţă sau localizată) şi 2/3 cu aplicare în vegetaţie (70% după 6 frunze şi 30% înainte de înflorire). La administrarea îngrăşămintelor cu azot în vegetaţie trebuie amintit aspectul necesităţii încorporării atât a celor granulate, dar mai ales a celor lichide. E bine de ştiut că eficacitatea acestora e mai mare dacă aplicarea s-a făcut pe un teren uscat, iar ulterior a primit apa din ploi sau irigaţii. Pe terenurile deja umede, odată cu evaporarea apei se pierde şi mare parte din azotul aplicat.

De asemenea, trebuie asigurat fosforul cu rol determinant la pornirea în vegetaţie, creşterea şi dezvoltarea ulterioară a culturii.

3 Tratamentul seminţei

Companiile producătoare asigură tratamentul seminţei doar împotriva principalelor boli cu incidenţă în stadiile timpurii de vegetaţie. În ceea ce priveşte dăunătorii, aplicarea insecticidului la sămânţă a rămas la latitudinea cultivatorilor.

Tratamentul seminţei se dovedeşte a fi mai mult decât o necesitate, iar lipsa acestuia nu oferă garanţia răsăririi culturii şi evoluţiei acesteia (sănătatea culturii, păstrarea indicelui foliar, păstrarea densităţii, scăderea populaţiei de patogeni şi dăunători).

4 Momentul semănatului

În ceea ce priveşte momentul semănatului, data calendaristică trebuie să fie una doar orientativă. Diferenţele dintre ani pot fi foarte mari. Din acest motiv, urmărirea atentă a informărilor meteo e foarte importantă. La momentul decis a se semăna timpuriu, (6 °C), trebuie ales corect hibridul care se pretează la o astfel de abordare.

5 Stabilirea normei de sămânţă la semănat

În stabilirea densităţii plantelor trebuie să ţinut cont, atât de specificul fermei (aşezare geografică, tehnologie aplicată, momentul semănatului), dar şi de parametrii de calitate ai seminţei. Pe această bază se poate calcula necesarul de sămânţă/hectar.

6 Stabilirea adâncimii de semănat

La stabilirea adâncimii de semănat trebuie să se ţină cont de: tipul solului, momentul semănatului, modul de pregătire a patului germinativ şi chiar de energia germinativă a seminţei. Tomel Petrache consideră că un minim de 5 cm ca fiind obligatoriu. La mai puţin de 5 cm, creşte riscul neuniformităţii culturii, datorat umidităţilor şi temperaturilor foarte fluctuante din prima perioadă de vegetaţie. În faze târzii de dezvoltare apare riscul căderii din rădăcină, mai ales pe terenuri compactate.

Ți-ar plăcea să afli și despre Tehnica cultivării legumelor în baloturi de paie. Simplu și eficient.

Adâncimea de semănat poate fi mărită în primăverile secetoase, astfel încât toată sămânţa să ajungă în stratul umed de sol şi primele viitoare 4-5 noduri, generatoare de rădăcini, să se afle sub nivelul solului. În cazul atacului de dăunători pe rădăcină (Diabrotica virgifera), o masă mare de rădăcini oferă o siguranţă mai mare culturii.

7 Cultivarea de hibrizi din grupe diferite de maturitate

Alegerea unor hibrizi din grupe diferite de maturitate aduce o serie de avantaje. Primul este cel al eşalonării semănatului. Trebuie făcută precizarea că pentru a diferenţia perioada de înflorire (critică pentru porumb) între hibrizii mai timpurii şi cei mai tardivi, trebuie să se înceapă semănatul cu hibrizii mai timpurii, continuându-se apoi pe măsura creşterii maturităţii. Înflorirea eşalonată a hibrizilor oferă o mai mare siguranţă în obţinerea unor producţii bune. Toamna-i un anotimp cu o multitudine de lucrări (semănături, recoltări, arături). Or, recoltarea eşalonată a porumbului este un mare avantaj în gestionarea lucrărilor din fermă.

Vinăriile pot participa fără taxe la Concursul Internaţional de Vinuri din Bucureşti

0

Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole din România (ONVPV) anunţă o nouă ediţie a Concursului Internaţional de Vinuri Bucureşti IWCB, care se va desfăşura în perioada 25-28 mai la Bucureşti, anunță finewine.md. IWCB este cel mai important concurs internaţional de vinuri din Europa de Est.

IWCB se desfăşoară sub înaltul patronaj al Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului (OIV). După o atentă monitorizare, începând cu anul 2016, IWCB a fost acceptat în „superliga” Fedetaţiei Marilor Concursuri Internaţionale de Vinuri şi Băuturi Spirtoase – VINOFED. Şi în 2017 înregistrarea probelor se va face fără taxă pentru producătorii de vinuri.

„Idealul ar fi ca IWCB să fie folosit de autorități, valorificat de asociațiile de producători, de instituțiile de învățământ superior pentru a culege date prelucrate şi pentru a-și expune mesajele, materialele științifice, în fața unei comunități compacte, valoroase, greu de „atins” în mod individual. Beneficiile şi economiile sunt evidente”, afirmă Cătălin Păduraru, CEO IWCB.

În anul 2016, au intrat în competiţie 1495 de probe din 32 de ţări producătoare, probele producătorilor din străinătate reprezentând 52% din totalul înscrierilor. 238 de operatori români şi străini au trimis probe la IWCB.

La ediția de anul trecut, vinurile moldoveneşti au fost recompensate cu 70 de medalii, dintre care un Grand Gold Medal; 27 medalii de aur şi şi restul – de argint. În juriu, Republica Moldova a fost reprezentată de către ministrul adjunct al Agriculturii, Vasile Luca și de actualul director ONVV, Gheorghe Arpentin.

Economist: evoluția prețurilor la produsele agricole a fost influențată de recoltă mare din anul trecut

0

Recolta mare de anul trecut s-a lăsat cu prețuri mici la produsele agricole, scrie economist.md. Dacă anul trecut a fost unul din cei mai prolifici pentru sectorul agricol, fiind înregistrată una din cele mai bogate recolte din ultimii ani la mai multe culturi, prețurile la produsele agricole au evoluat în cele mai multe cazuri în sens negativ.

Biroul Național de Statistică a afișat evoluția prețurilor medii la produsele agricole în anu 2016, care relevă o reducere a prețurilor la marea majoritate a produselor.

Cea mai mare recoltă de floarea-soarelui din istorie

Această scădere în general, a prețurilor, se datorează, în mare parte, recoltei foarte bune de anul trecut la majoritatea produselor agricole.

Producţia agricolă a crescut cu 19% comparativ cu 2015. Majorarea a fost determinată, în mare parte, de recolta bogată de producţie vegetală.

Astfel, recolta de seminţe de floarea soarelui a constituit 673.000 de tone, fiind cu 39% mai mare față de anul 2015.

Şi recolta de grâu a fost una dintre cele mai bogate din istorie, ajungând la 1,29 milioane de tone, în creştere cu aproape 40%.

La rândul său producţia de porumb s-a majorat cu 29% şi a constituit 1,38 milioane de tone de boabe.

…și cea mai mică de tutun

Pe de altă parte, anul trecut a continuat diminuarea producţiei de tutun, care s-a redus cu încă 28%. În anul 2016 s-au strâns doar 900 de tone, cel mai mic rezultat din istoria Republicii Moldova şi cel mai prost rezultat din ultimul jumătate de secol.

Cât privește producţia animalieră aceasta s-a majorat anul trecut cu 3%, în special datorită majorării volumului producţiei de ouă cu 7% și producției de vite şi păsări în masă vie cu 4,8%. Producţia de lapte s-a diminuat anul trecut cu 0,8% în rezultatul micșorării efectivului mediu de vaci în întreprinderile agricole cu 10,1% și în gospodăriile populației – cu 1,9%.