‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRoboții care îi vor înlocui pe oameni în agricultură: există motive de îngrijorare?

Roboții care îi vor înlocui pe oameni în agricultură: există motive de îngrijorare?

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Roboții ar putea să ocupe locurile vacante în agricultură în următorii 20 de ani, scrie aggeek.net. Mașinile devin mai inteligente, mai ieftine și mult mai eficiente. Totodată, oamenii în scurt timp nu vor mai putea concura cu roboții.

Roboții pot automotiza întreg procesul de producere în agricultură

În viitorul apropiat mașinele îi vor înlocui pe oameni în mai multe domenii, inclusiv în agricultură. Roboții au devin multifuncționali, iar munca omului devine mai puțin eficientă și mult mai costisitoare. Mai jos este prezentat un tabel care arată că peste zece ani (în anul 2027) costul muncii omului și cel al unui robot se va egala.

Agroroboți vor fi populari în țările cu populația preponderent afectată de fenomenul îmbătrânirii. Un exemplu potrivit este Japonia unde vârsta medie a fermierului care culege căpșuni constituie 70 de ani.

‹ adv ›

Nu panicați! Și oamenii vor fi utili

Dezvoltarea tehnologiei nu înseamnă că oamenii în totalitate vor fi înlocuiți cu roboți. Tehnologiile pot lucra în locul nostru, dar și ele au nevoie de deservite: asamblare, reparație, alcătuirea programelor, introducerea sarcinei.

Roboții vor avansa creșterea economică al țărilor aflate în dezvoltare

În multe țări dezvoltate agricultura nu mai reprezintă o prioritate. De exemplu, în SUA sectorul agricol deja formează mai puțin de 5% din PIB. Totodată, ocuparea forței de muncă în acest domeniu în ultimii 50 de ani s-a redus de la 30% până la 4,2%.

O altă situație vedem în țările aflate în curs de dezvoltare din Africa și Oceania: acolo în agricultură sunt implicați 52% și respetiv 59% din populație. Per total, 48% din locurile de muncă sunt în agricultura în țările aflate în dezvoltare.

‹ adv ›

Țările din Africa ar putea să se urbanizeze foarte rapid, luând exemplul Chinei în anii 1980, în cazul în care vor implementa roboții în afacerile agricole.

Autorii concluzionează că globalizarea va fi un proces inevitabil.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›