Despre ce au discutat producătorii de pomușoare cu reprezentanții rețelelor de magazine din țară

0

Relațiile comerciale, aspecte de marketing și achizițiile de pomușoare au fost principalele subiecte discutate de producătorii de pomușoare din Republica Moldova și reprezentanții rețelelor de magazine din țară.

La evenimentul organizat de proiectul „Îmbunătățirea productivității și accesul la piață al producătorilor de pomușoare” (AMIB) au participat producători de căpșune, zmeură, mure, coacăză neagră, aronie, goji și afine din raioanele Strășeni, Telenești, Dondușeni, Călărași, Orhei, Criuleni, Ialoveni, Florești, Rezina, Ungheni, Anenii-Noi și municipiul Chișinău.

Reprezentanții rețelelor de magazine Linella/Unimarket, METRO și Fourchette au prezentat, consecutiv, principiile de colaborare cu producătorii, printre care condițiile de livrare, logistică, standardele de calitate, ambalare și preț. Managerii de achiziții de la rețele de supermarkete au notat că în 2016 s-a înregistrat o creștere a cererii la pomușoare, comparativ cu 2015. Totodată, a fost trecută în revistă nedorința producătorilor de a livra unele poziții din asortimentul de pomușoare, astfel formându-se un vid pe rafturile magazinelor. În special, s-a constat lipsa în unele magazine a zmeurei.

Printre cele mai importante probleme în relațiile cu producătorii au fost menționate lipsa de continuitate în livrări, ne-dorința producătorilor de a lucra după principiul achitării la termen, dar și lipsa de comunicare dintre personalul punctelor de vânzare (magazinelor) și furnizorilor.

Analizând comportamentul consumatorului, atât producătorii cât și retailerii au notat că tendința de procurare a pomușoarelor din supermarkete este în creștere. Însă, piețele agricole rămân principala sursă de procurare a produselor agricole. Participanții la întrunire au fost unanimi în necesitatea promovării intensive a procurării pomușoarelor în stare proaspătă din supermarkete.

Părțile au făcut schimb de contacte pentru o mai bună comunicare în sezonul 2017.

Întâlnirea dintre producători de pomușoare și rețele de supermarkete a fost una din acțiunile proiectului AMIB, îndreptate spre îmbunătățirea relațiilor dintre producători de pomușoare și rețele de retail. Acțiunile ulterioare vor viza facilitarea comunicării dintre producători și distribuitori, precum și procesatori. Astfel, producătorii vor avea o strategie și viziune clară a portofoliului de cumpărători pentru următorul sezon.

Proiectul „Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare”, finanțat de Fundația HEKS-Moldova, este implementat de AO Centrul de Consultanță în Afaceri, în anii 2016 – 2018 (inclusiv).

 

AIPA va relua recepționarea cererilor pentru subvenții

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) va relua recepționarea cererilor de obținere a subvențiilor peste limita fondului de subvenționare, ca urmare a solicitărilor venite din partea agenţilor economici şi a Asociaţiilor de producători agricoli. Decizia vine ca urmare a indicațiilor primite de la premierul Pavel Filip, anunță serviciul de presă al Executivului.

Pentru anul 2016 au fost depuse 2659 de dosare de subvenționare înainte ca Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură să stopeze recepţionarea cererilor pentru acordarea subvenţiilor în conformitate cu „Regulamentul cu privire la repartizarea mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2016”. Dosarele recepţionate peste limita fondului de subvenţionare disponibil pentru anul curent vor fi autorizate spre plată în anul 2017.

Aproximativ 4,5 milioane de lei au mai rămas să fie achitate pentru anul 2015, dosarele respective sunt în prezent procesate de către AIPA. Amintim că pe parcursul anului curent au fost achitate datorii față de producătorii agricoli pentru anii 2014-2015 în sumă de aproximativ 480 milioane de lei, după cum urmează:

  • 15,4 milioane de lei (14 beneficiari) – dosare de subvenţionare depuse până la 31 octombrie 2014, autorizate şi neachitate;
  • 42,9 milioane de lei (109 beneficiari) – dosare de solicitare a sprijinului financiar depuse, conform prevederilor Regulamentului privind modul de acordare a sprijinului financiar producătorilor de fructe din 2014;
  • 292,9 milioane de lei (2381 beneficiari), dosare de subvenţionare depuse până la 31 octombrie 2015, autorizate şi neachitate;
  • 13 milioane de lei – contribuția statului în Fondul Viei și a Vinului;
  • 115,5 milioane de lei (1251 beneficiari) – dosare de subvenţionare depuse până la 31 octombrie 2015 şi neautorizate, ca urmare a epuizării mijloacelor Fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli pentru anul 2015.

Comisia Europeană prevede prețuri mici pentru cereale și în 2017

0

Cotațiile grâului, porumbului și orzului au potențial redus pentru creșteri importante de prețuri pe parcursul anului viitor ca urmare unei ofertei ample disponibile la nivel mondial, arată Comisia Europeană într-un raport dat recent publicității.

„Oferta globală amplă rezultă în prețuri mici pentru cereale pentru anul următor, dar prețurile semințelor și boabelor oleaginoase se vor menține ca urmare a unei cereri crescute pentru sroturi”, notează raportul Comisiei Europene, citat de agrofinanciar.ro.

Prognozele făcute de oficialii de la Bruxelles arată că declinul recoltelor cumulate de grâu și porumb ale Uniunii Europene nu reprezintă un element determinat în evoluția prețurilor în acest sezon în condițiile în care volumele de cereale disponibile la nivel mondial sunt la niveluri record.

Recolta cumulată de cereale (grâu, porumb, orz) la nivel global va depăși 2 miliarde de tone în acest sezon, nivel de record istoric absolut.

Puțin peste jumătate din acest volum este acoperit de producția mondială de porumb ce depășește 1 miliard de tone în acest sezon, restul fiind acoperit în proporție de trei sferturi de cele 743 milioane de tone de grâu disponibile la nivel mondial.

Aceste niveluri de recoltă se suprapun și unor stocuri abundente din sezoanele trecute, ceea ce ridică nivelul ofertei de grâne la nivel mondial la 2,5 miliarde de tone în acest sezon

„Cu o astfel de ofertă amplă, prețurile cerealelor sunt așteptate să rămână la niveluri reduse în următoarele luni. Acestea este un caz valabil în special pentru grâu, produs ale cărui prețuri au atins niveluri foarte scăzute, ce nu au mai fost înregistrate de la începutul anilor 2000”, notează documentul Comisiei Europene.

Prețul grâului este în prezent cu până la 20% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut. Cotațiile sunt pe minus atât la Marea Neagră, în porturile franțuzești sau în Statele Unite.

Prețul mediu al grâului de la Marea Neagră este cu 11% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.

Prețul de export al grâului românesc din portul Constanța depășea ieri cu puțin pragul de 150 euro/tonă FOB. O cotație similară era disponibilă pentru grâu 12% și în porturile rusești.

Cotațiile de export din bazinul Mării Negre sunt în prezent cele mai competitive pentru grâu în condițiile în care prețul din porturile americane sau franțuzești este cu cel puțin 10 euro/tonă mai mare.

Presiunea noii recolte din emisfera nordică apasă greu și asupra prețului porumbului. Cotația medie din porturile americane este deja cu 10% mai mică față de cea din perioada similară a anului trecut.

Prețul-reper din porturile nord-americane influențează direct întreaga piață globală a acestui produs astfel că restul furnizorilor internaționali sunt nevoiți să se apropie de nivelul dictat de piața americană.

Cotația medie de export pentru porumbul american (FOB, Oceanul Atlantic) era astăzi echivalentul a 146 euro/tonă, nivel ce arată un minus de 9% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Diferența nu este majoră față de prețurile de export ale furnizorilor de la Marea Neagră. Cotația de astăzi a americanilor este cu numai 2 euro/tonă mai mică față de prețul mediu de export din Constanța sau din porturile ucrainene.

4 soiuri de cais cu productivitate înaltă pentru Republica Moldova

5

În scopul satisfacerii cerinţelor consumatorilor şi producătorilor de fructe, amelioratorii aproape în fiecare an perfectează sortimentul cultivat al caisului cu soiuri noi. Soiurile noi trebuie să posede eficienţă cât mai înaltă. Aceasta este determinată în primul rând de productivitate înaltă, rezistenţă la boli şi dăunători, calităţi gustative care să corespundă cerinţelor consumatorului.

În ultimii ani cererea de caise pe piaţa europeană este în creştere, iar producţia de fructe de înaltă calitate devine tot mai profitabilă, criteriile importante fiind aspectul atractiv, fermitate, gust şi aromă plăcută. La moment cele mai populare soiuri pentru consumatori au devenit soiurile cu o coloraţie intensă de portocaliu spre roşu.

În ultimii 10 ani se pune accentul pe introducerea în producţie a celor mai bune soiuri, care se cultivă în multe ţări din Uniunea Europeană şi din alte ţări ale lumii. Aşadar, în anul 2015 au fost înregistrate în Catalogul soiurilor de plante al RM 3 soiuri de cais de perspectivă, solicitate de producători, consumatorii interni dar şi de piaţa internaţională: Kyoto, Orange Red (NJA 32), Tsunami (EA 5016).

KIOTO*

kioto

Origine: Franţa, pepiniera Escande E.A.R.L..

Pomul: are vigoare medie spre mică, înfloreşte tîrziu, se adaptează bine în locurile mai reci.

Fructul: este rotund, de dimensiuni medii, cu pieliţa de culoare oranj, acoperită cu roşu pe 30-50% din suprafaţă, aroma plăcută, nu acidă, se păstrează foarte bine pe pom.

Aprecierea generală: Soiul este auto-fertil, productivitatea 30-35 t/ha,

Epoca recoltării: ultima decadă a lunii iunie.

Zona de cultivare: soiul este înregistrat pentru zona de Centru şi Sud-Est al Republicii Moldova.

BIG RED® EA4006*

big-red

Origine: Franţa, pepiniera Escande E.A.R.L..

Pomul: vigoare medie spre mare, fructifică pe ramuri scurte, (buchete de mai, săgeţi).

Polenizatori: Tsunami, Soledane, Pinkcot, Spring Blush, Sweet Red.

Fructul: mărime medie, forma rotundă, pulpa este de culoare portocaliu intens şi cu o fermitate înaltă, pieliţa este de culoare roşu intens şi strălucitor, este rezistent la manipulare.

Aprecierea generală: Productivitatea este de 35 t/ha, tăierea în verde este necesară pentru a menţine coronamentul mai mic.

Epoca de recoltare: 20-25 iunie.

Zona de cultivare: soiul nu este înregistrat.

TSUNAMI® EA5016*

tsunami

Origine: Franţa, pepiniera Escande E.A.R.L..

Pomul: vigoare medie, un comportament standard, cu ramuri verticale.

Fructul: mare, formă rotundă-ovală, culoarea portocalie acoperită cu roşu pe 60-70% din suprafaţă, pulpa este fermă suculentă şi dulce.

Aprecierea generală: Este unul din cele mai timpurii soiuri, epoca de recoltare 15-20 iunie.

Polenizatori: Big Red, Soledane, Pinkcot, Spring Blush.

Productivitatea este mare, fructele au un peduncul puternic. Soiul nu este pretenţios la cultivare.

Zona de cultivare: soiul este înregistrat pentru zona de Centru şi Sud al Republicii Moldova.

ORANGE RUBIS®

orange-rubis

Origine: Staţiunea Maillard, Franţa

Pomul: de vigoare mare, fructifică pe toată suprafaţa ramurilor.

Fructul: are formă alungită, culoare portocalie, 30-40% din suprafaţa fructelor sunt colorate în roşu. Gustul este foarte bun, aromat şi cu aciditate scăzută. Pieliţa este netedă, fara puf, fermitatea pulpei este medie.

Aprecierea generală: Productivitate ridicată şi constantă, epoca de recoltare 15-20 iunie, este autofertil şi adaptat în toate zonele climatice, şi la toate tipurile de coroană.

Zona de cultivare: soiul nu este înregistrat.

NOTĂ: Material elaborat de către Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Audit la subdiviziunea ANSA din Cantemir, care n-a contracarat pericolul apariției pestei porcine africane

0

Gheorghe Gaberi, Director General al Agenției pentru Siguranța Alimentelor a întreprins o vizită de lucru la Cantemir, unde a luat cunoștință de activitatea subdiviziunii ANSA din acest raion. În cadrul întâlnirii cu colaboratorii Direcției respective, au fost scoase în vileag mai multe lacune și deficiențe în lucru, fapt cauzat în mare parte de managementul insuficient, organizarea sub nivel a procesului de activitate cotidiană, disciplina scăzută a unor colaboratori, care se află mai mult timp în concediu decât la serviciu. Din cauzele enumerate relațiile de colaborare dintre funcționarii Direcției și agenții economici din raion sunt întrerupte, producătorii agricoli fiind nevoiți să recurgă la serviciile subdiviziunilor ANSA din alte raioane, anunță instituția într-un comunicat de presă.

Potrivit informației, tot din lipsă de inițiativă și pasivitate cronică Direcția pentru siguranța alimentelor din Cantemir n-a întreprins toate măsurile de rigoare pentru a contracara, conform cerințelor, pericolul apariției pestei porcine africane. Sub nivel este organizat procesul de instruire a crescătorilor de porcine, de evidență a animalelor, lipsește interacțiunea cu medicii veterinari de liberă practică, care au sarcina de a se implica cât mai activ în munca de prevenire a acestei boli periculoase. Gaberi a solicitat lichidarea de urgență a lacunelor existente.

În discuția întreținută cu colaboratorii acestei direcții raionale, Gheorghe Gaberi a specificat că la nivel de conducere a Agenției starea de lucruri existentă nu va fi tolerată, în cel mai apropiat  timp în această subdiviziune va afi efectuat un audit, rezultatele căruia vor servi drept temei pentru a lua măsuri de ordin organizatoric, care vor avea drept scop consolidarea managementului acestei subdiviziuni.

Efectele pestei porcine: Producătorii locali de carne vor pierde accesul pe piața din spaţiul postsovietic

0

Confirmarea infestării animalelor cu pesta porcină africană din localităţile din nordul ţării a avut ca efect imediat impunerea de interdicţii la importurile de carne şi produse din carne din Republica Moldova de către mai multe state.

Aşa a procedat Rusia, Belarus, România, dar şi regiunea separatistă.

„Am decis să interzicem introducerea în țară, inclusiv prin micul trafic, al tuturor produselor de origine animală din cele două țări (Moldova şi Ucraina). Virusul poate pătrunde în două moduri: transportat de cetățeni în alimente care conțin carne de porc infestată și porcii mistreți. Din păcate, partea care ține de porcii mistreți reprezintă circa 70% din risc”, a anunţat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii al României.

Amintim că un laborator din Spania a confirmat prezența virusului de pestă porcină în probele aduse din Republica Moldova, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. Conform unei dispoziții emisă de autoritățile de la Chișinău satele Moșana și Cernoleuca din raionul Dondușeni au fost declarate oficial în stare de alertă, astfel specialiștii urmînd să efectueze acțiuni de combatere a virusului pe parcursul a 45 de zile.

Efectele acestor restricţii vor lovi în special în câteva companii care se ocupau de livrarea de carne şi produse din carne pe piaţa din spaţiul postsovietic şi care astfel vor pierde accesul pe piaţă.

Mult mai grave vor fi efectele acestei boli pentru producătorii locali care ar putea fi impuşi să îşi sacrifice vitele. În plus ar putea scădea consumul de carne şi produse de carne.

Or, oficial Moldova nu poate livra carne şi produse din carne de porc şi vită pe piaţa UE. Principalele pieţe de desfacere erau Rusia şi Belarus, dar şi câteva state arabe, care importă masiv oi şi miei din Moldova.

export-import-carne

Importurile de carne de trei ori mai mari decât exporturile

În acelaşi timp piaţa locală este practic invadată cu carne şi produse din carne de import şi care este „şi de cea mai proastă calitate uneori”, după cum sisţin unii reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii.

Astfel în ultimii şase-şapte ani importurile de carne şi produse ale regnului animal au depăşit în permanenţă exporturile. E adevărat că dacă în anul 2009 importurile au fost de 10 ori mai mari decât exporturile, apoi în 2014 diferenţa s-a redus la 2,6 ori, ca apoi să crească până la trei ori în 2015.

Potrivit datelor statistice în anul 2015 exporturile de animale vii şi produse animaliere din Republica Moldova au constituit doar 37,2 milioane de dolari, din care cote parctic egale de circa 15% aveau Rusia, Siria şi Irak. În acelaşi timp în 2014 circa 40% au fost în Belarus, iar 22% în Rusia.

În acelaşi timp în 2015, importurile au constituit circa 100 de milioane de dolari şi au fost efectuate în special din Ucraina, Germania şi România.

Via Mold-Street 

Producătorii de pomușoare sunt invitați la o vizită de studiu în Polonia. Locurile sunt limitate

0

A.O. „Centrul de Consultanță în Afaceri” ONG invită toți producătorii de pomușoare să participe la o vizită de studiu în Polonia în perioada 17-21 octombrie 2016.

Agenda presupune vizitarea mai multor plantații și pepiniere de arbuști fructiferi și căpșun (mure, zmeură, afine, coacăză neagră), precum și vizitarea Institutului de Horticultură din Skierniewice.

Fiecare participant va achita doar cazarea în hotel pentru 4 nopți, restul cheltuielilor vor fi suportate de către organizatorii vizitei.

Pentru informații adăugătoare privind condițiile de participare și rezervarea locurilor puteți scrie pe adresa de email: [email protected] sau sunați la numărul de telefon – 068225589.

Agrobiznes Alert – un nou serviciu de distribuire a știrilor către cititori

0

Toți vizitatorii site-ului nostru au posibilitatea să se aboneze la un nou serviciu de distribuire a informațiilor pe care le publicăm pe site. Este vorba despre un sistem de notificări de tip „Push” pe care noi l-am numit „Agrobiznes Alert” și care este absolut gratuit și foarte comod.

Cum funcționează „Agrobiznes Alert”

În momentul când un vizitator accesează site-ul nostru, în partea de sus apare o notificare în care este anunțat: „Agrobiznes ar dori să vă trimită notificări când apar informații noi pe site”. După selectarea butonului „Permite” se va deschide o fereastră în care trebuie iarăși de răspuns afirmativ. Și asta e tot. În final vizitatorul primește un scurt mesaj de la noi în care este anunțat că înregistrarea a fost făcută cu succes.

Ulterior, atunci când reporterii noștri publică careva materiale pe site, vizitatorului i se afișează o scurtă notificare în browser în care vede subiectul publicat. Dacă îl interesează, poate face click pe această notificare, care îl va duce direct la material.

Cui îi este adresat „Agrobiznes Alert”

Acest serviciu este adresat tuturor cititorilor noștri care vor să țină rapid pasul cu firul evenimentelor din sectorul agro-industrial. Nu mai este o noutate că informația înseamnă putere, iar în afaceri informația primită la timp este la prețul aurului.

Lansarea serviciului „Agrobiznes Alert” se încadrează perfect în strategia managementului Agrobiznes de a livra contentul pe mai multe căi către cititori. În timpul apropiat „Agrobiznes Alert” va fi disponibil utilizatorilor de telefoane inteligente și posesorilor de tablete.

Sfaturi pentru recoltarea corectă a merelor

1

Recoltarea fructelor reprezintă ultima şi una din cele mai importante verigi tehnologice ale procesului de producere. Recoltarea merelor la momentul potrivit ne ajută nu doar pentru a obţine fructe de calitate dar şi de a maximiza durata de viaţă în timpul păstrării.

Mai întâi de toate, merele mature sunt ferme, crocante şi suculente, cu o culoare intensă şi o aromă caracteristică soiului. La soiurile roşii însă, culoarea nu este un bun indicator al maturităţii. Soiul Red Delicious, de exemplu, se va transforma bine în roşu înainte ca fructul să fie copt. Culoarea seminţelor de asemenea, nu este un indicator sigur. Marea majoritate a soiurilor de mere au seminţe maro la maturitate, însă la unele soiuri seminţele pot de asemenea să se brunifice cu 7-10 zile înainte de maturare.

Unul din cel mai sigur indicator pentru stabilirea momentului optim de recoltare al fructelor este conţinutul de amidon. Odată cu maturarea mărului, amidonul acumulat natural se transformă în glucoză. Aşadar, testul de amidon se bazează pe gradul de hidroliză a amidonului în glucoză, ceea ce este corelat cu evoluţia etilenei.

FOTO: facebook.com/valentin.cornaci
FOTO: facebook.com/valentin.cornaci

Reguli generale la recoltarea merelor

  • Fructele se recoltează pe vreme bună, după ce s-au uscat şi nu mai conţin picături de ploaie sau de rouă.
  • Recoltarea merelor se efectuează în zilele în care temperatura maximă nu depăşeşte 15 °C.
  • Fructele se culeg manual fără a fi atinse tare sau presate în mână.
  • O deosebită atenţie se atrage ca fructele să nu fie zgâriate, sau şterse de pruină.
  • Culesul începe de la baza coroanei spre vîrf şi de la exterior spre interiorul coroanei.
  • Merele se desprind de pe ramură cu peduncul (codiţă), printr-o uşoară rotire, şi nu prin smulgere.
  • Merele se culeg în saci speciali de recoltat, care se golesc prin deschiderea fundului în lăzi containere.
  • Lăzile sau containerele cu fructe recoltate, pînă la transportarea lor din livadă, se păstrează în locuri umbrite, ferite de soare şi praf.
FOTO: facebook.com/valentin.cornaci
FOTO: facebook.com/valentin.cornaci

Echipamente pentru recoltare

Cum s-a menţionat mai sus, recoltarea este o acţiune de mare importanţă şi, ca sa fie realizată cu succes este necesar ca producătorii să se asigure cu tot echipamentul necesar. Pentru a facilita acest proces şi a mări productivitatea muncii se recomandă utilizarea sacilor cu fundul mobil şi a platformelor de recoltare.

Sacii de recoltare sunt dotaţi cu o carcasă din metal sau plastic, protejaţi de un înveliş moale, astfel încât să asigure protecţia fructelor culese. În partea inferioară are un sac fără fund, care cu ajutorul clamelor se prinde pe carcasă înainte de cules şi se desprinde înainte de golirea sacului. Astfel de saci pot fi transportaţi către muncitori (carcasa dispune de doua centuri late pentru umeri), sau pot fi fixaţi direct pe container.

Platforma de recoltare are un mare avantaj prin poziţionarea muncitorilor la înălţime, prin aceasta se economiseşte timp, deoarece nu trebuie de instalat scări, sau să se urce şi să se coboare de fiecare dată pentru a poziţiona scara la fiecare pom în parte. În rezultat efortul fizic depus de muncitori se reduce semnificativ şi sporeşte productivitatea.

NOTĂ: Material elaborat de către Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.