Cotațiile grâului, porumbului și orzului au potențial redus pentru creșteri importante de prețuri pe parcursul anului viitor ca urmare unei ofertei ample disponibile la nivel mondial, arată Comisia Europeană într-un raport dat recent publicității.
„Oferta globală amplă rezultă în prețuri mici pentru cereale pentru anul următor, dar prețurile semințelor și boabelor oleaginoase se vor menține ca urmare a unei cereri crescute pentru sroturi”, notează raportul Comisiei Europene, citat de agrofinanciar.ro.
Prognozele făcute de oficialii de la Bruxelles arată că declinul recoltelor cumulate de grâu și porumb ale Uniunii Europene nu reprezintă un element determinat în evoluția prețurilor în acest sezon în condițiile în care volumele de cereale disponibile la nivel mondial sunt la niveluri record.
Recolta cumulată de cereale (grâu, porumb, orz) la nivel global va depăși 2 miliarde de tone în acest sezon, nivel de record istoric absolut.
Puțin peste jumătate din acest volum este acoperit de producția mondială de porumb ce depășește 1 miliard de tone în acest sezon, restul fiind acoperit în proporție de trei sferturi de cele 743 milioane de tone de grâu disponibile la nivel mondial.
Aceste niveluri de recoltă se suprapun și unor stocuri abundente din sezoanele trecute, ceea ce ridică nivelul ofertei de grâne la nivel mondial la 2,5 miliarde de tone în acest sezon
„Cu o astfel de ofertă amplă, prețurile cerealelor sunt așteptate să rămână la niveluri reduse în următoarele luni. Acestea este un caz valabil în special pentru grâu, produs ale cărui prețuri au atins niveluri foarte scăzute, ce nu au mai fost înregistrate de la începutul anilor 2000”, notează documentul Comisiei Europene.
Prețul grâului este în prezent cu până la 20% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut. Cotațiile sunt pe minus atât la Marea Neagră, în porturile franțuzești sau în Statele Unite.
Prețul mediu al grâului de la Marea Neagră este cu 11% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut.
Prețul de export al grâului românesc din portul Constanța depășea ieri cu puțin pragul de 150 euro/tonă FOB. O cotație similară era disponibilă pentru grâu 12% și în porturile rusești.
Cotațiile de export din bazinul Mării Negre sunt în prezent cele mai competitive pentru grâu în condițiile în care prețul din porturile americane sau franțuzești este cu cel puțin 10 euro/tonă mai mare.
Presiunea noii recolte din emisfera nordică apasă greu și asupra prețului porumbului. Cotația medie din porturile americane este deja cu 10% mai mică față de cea din perioada similară a anului trecut.
Prețul-reper din porturile nord-americane influențează direct întreaga piață globală a acestui produs astfel că restul furnizorilor internaționali sunt nevoiți să se apropie de nivelul dictat de piața americană.
Cotația medie de export pentru porumbul american (FOB, Oceanul Atlantic) era astăzi echivalentul a 146 euro/tonă, nivel ce arată un minus de 9% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Diferența nu este majoră față de prețurile de export ale furnizorilor de la Marea Neagră. Cotația de astăzi a americanilor este cu numai 2 euro/tonă mai mică față de prețul mediu de export din Constanța sau din porturile ucrainene.
Comentarii