Ucraina riscă probleme grave în următorul sezon de exporturi

0

Exporturile de cereale din Ucraina ar putea întâmpina probleme în următoarea campanie dacă Rusia impune propriile reguli în Crimeea, au avertizat analiştii SovEcon, care au estimat deasemenea o creştere a preţurilor pentru grâul din Rusia.

Pierderea Crimeei în favoarea Rusiei reprezintă pentru Ucraina nu doar o scădere a capacităţii de export, dar şi o diminuare a transporturilor din alte porturi ale Ucrainei, Mariupol şi Berdyansk.

Acestea sunt porturi la Marea Azov, nu direct la Marea Neagră ceea ce înseamnă că sunt obligate să negocieze cu autorităţile din Rusia la strâmtoarea Kerci dintre Rusia şi Ucraina care face legătura cu Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

„Sper să nu ajungem până acolo, însă, în prezent, Rusia controlează în totalitate strâmtoarea Kerci, şi, poate introduce taxe Ucrainei pentru a permite trecerea. Ar putea crea serioase probleme Ucrainei pe termen lung care ar putea fi prinsă ca într-o capcană”, a declarat Andrey Sizov Jr, directorul companiei SovEcon cu sediul la Moscova.

Ucraina, tară cu o capacitate de export de 40-45 de milioane de tone de cereale, a vândut în străinătate 33 de milioane de tone în sezonul 2013-2014. Anexarea de Rusia a Crimeei a adus o diminuare a exporturilor cu 4-4,5 milioane de tone şi pierderea portului Mariupol cu o capacitate de 12 milioane de tone.

Potrivit lui Sizov, preţurile cerealelor din Rusia vor continua să crească.

Prețurile, pe lângă scumpirile cerealelor la nivel mondial, au fost încurajate de decizia multor comercianţi de a apela la cerealele din Rusia pentru „îndeplinirea obligațiilor”, în defavoarea Ucrainei, de teama unor întreruperi ale livrărilor.

În condiţiile în care rubla este în scădere, fermierii preferă să aştepte preţuri şi mai bune pe piaţă.

„Prețurile vor continua să crească în următoarele două săptămâni, cel puțin. Într-adevăr, reticența fermierilor de a vinde pare să fie cauza menţinerii preţurilor ruseşti la un nivel ridicat în ciuda tendinţei de ieftinire de la nivel mondial. Piaţa are propria dinamică”, a adăugat Sizov.

Asta ar însemnă că traderii ar putea „acoperi” pierderile în exporturile ruseşti, care vor ramâne şi luna viitoare la un nivel acceptabil în condiţiile în care foarte multe comenzi au fost deja plasate.

Sursa: Recolta.eu

Sfaturi utile pentru depozitarea și prerăcirea fructelor și legumelor

0

În ultimul timp a crescut semnificativ interesul în prerăcirea fructelor si legumelor, care au nevoie de o viață mai bună de depozitare și trebuie să prezinte o înaltă calitate pentru a intra și a concura pe piețele de desfacere. Necătând la aceasta, mulţi agricultori nu folosesc metoda de prerăcire a fructelor înainte de depozitare sau livrare. Acest fapt se datorează costurilor de investiție sau/şi problemei de a decide, care metodă de prerăcire este mai eficientă.

Compania Autehton Grup vine cu recomandări şi bune practici la acest capitol, prezentând exemple deja implementate în Republica Moldova.

Ce este prerăcirea?

Prerăcirea este eliminarea rapidă a căldurii din produsele proaspăt recoltate. Acest proces are loc înainte de livrarea produsului la piață sau depozitarea lui la rece.

De ce produsele proaspete trebuie prerăcite?

Produsele proaspete încep procesul de alterare imediat după recoltare. Aceasta se datorează respirației produselor, adică are loc procesul de oxidare enzimatică în produs, rezultatul acestui proces este consumul de zaharuri, amidon şi umiditate, fără aport din planta. Dioxidul de carbon și alte gaze, împreună cu căldură sunt generate în acest proces. Dacă temperatura nu este eliminată, procesul se accelerează. Echimoza produsului accelerează în continuare aceste procese, ca rezultat avem pierderea de textură, fermitate, culoare, gust și aspect. În plus, mai poate fi pierdută o anumită valoare nutritivă. Când apar aceste pierderi, produsul este în general considerat cu calităţi de prospețime și calitate pierdute.

Scăderea rapidă a temperaturii produselor și apoi menținerea ei la o temperatură scăzută constantă minimizează enzimatica și a altor procese, care cauzează aceste pierderi. Prin urmare prerăcirea este o cerință foarte importantă pentru menținerea calității optime a produselor, în special pentru acele tipuri de produse cu rate ridicate a respirației naturale.

Alte beneficii obţinute în rezultatul prerăcirii fructelor si legumelor

Pierderi minime de producție: Variabilitatea timpului în perioada sezonului de recoltare poate provoca maturizarea rapidă sau întârziată a produselor, decât era planificat. Dacă produsul nu este recoltat în momentul optim, se vor produce pierderi. Recoltarea târzie are loc atunci când oportunitățile pieții nu sunt disponibile la moment. Prerăcirea și depozitarea la rece sunt nişte instrumente valoroase, care păstrează o calitate înaltă produselor și permite realizarea lor cu o valoarea adăugată înaltă, atunci când piețele devin disponibile.

Economia timpului de operațiune la recoltare: Orele de recoltă zilnice pot fi extinse, pentru ca ulterior efectul temperaturilor ambiante pe produse, vor fi diminuate în urma prerăcirii. Această flexibilitate duce la o mai bună utilizare a echipamentelor și a personalului.

Pierderi reduse la minimum, timpul de introducere pe piață: Unele tipuri de produse se alterează foarte repede, dacă nu sunt prerăcite imediat după recoltare. Aceste tipuri de produse trebuie vândute într-o zi sau două după recoltare, pentru a avea o calitate acceptabilă. Ca exemplu: căpșunile sau legumele cu frunze.

Utilizare îmbunătățită de consum: Consumatorilor se poate livra produse de calitate superioară, cu un termen de valabilitate mai lung (în rezultatul prerăcirii). Această durată de viață extinsă diminuează urgența de a consuma sau procesul de preparare rapidă, după ce este cumpărat produsul.

Oportunități de piață extinse: Vânzarea cu amănuntul necesită produse de cea mai înaltă calitate, care au viață lungă şi practică de depozitare. Un produs foarte perisabil, care nu este prerăcit, păstrat la rece și manipulat cu grijă, va pierde calitatea și nu va putea concura cu un produs calitativ. Prerăcirea este, prin urmare, cheia succesului pentru produsele perisabile, de a intra și de a face concurenţă pe piața cu amănuntul.

Mai multe informații găsiți pe site-ul www.autehton.md.

(P) – Conținut Sponsorizat

Oportunitate de stagiere în Germania pentru tineri specialişti din agricultură și zootehnie

0

Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova şi Schorlemer Foundation of the German Farmers Association desfăşoară programul practic de instruire a specialiştilor din sectorul agrar al Republicii Moldova, împărtăşind ideea că personalul calificat poate aduce o contribuţie semnificativă în modernizarea agriculturii, creşterii economice, bunăstării şi schimbului intercultural între ţări.

Programul oferă posibilitatea desfăşurării stagierilor practice a tinerilor spacialişti din sectorul agrar al Republicii Moldova în Republica Federativă Germană pe o perioada de la 3 la 12 luni în gospodăriile de fermer. Scopul stagierii este instruirea practică, schimbul de competenţe profesionale precum şi schimbul intercultural.

Condiţii de participare

Candidaţii sunt selectaţi conform criteriilor:

  1. Vârsta până la 35 de ani, excepţie 40 de ani,
  2. Motivat şi dornic de a studia şi de a desfăşura o practică activă,
  3. Studii medii sau superioare finisate în domeniul agrar (sau domenii conexe) sau desfăşurarea activităţii practice în domeniul agrar de cel puţin trei ani sau să posede statutul de student cel puţin al anului 3 a instituţiei superioare sau colegiului din domeniul agrar,
  4. Scopuri clar definite în vederea desfăşurării stagierii precum şi planuri de aplicare a cunoştinţelor, deprinderilor şi a abilităţilor aplicate la întoarcere în ţară,
  5. Cunoaşterea fluentă a limbii germane sau engleze.

Dosarele aplicate e necesar de a fi transmise cu cel puţin trei luni înainte de începerea programului.

Serviciile organizaţiei:

  1. Oformarea invitaţiilor pentru stagiari necesare pentru deschiderea vizelor cu drept de lucru,
  2. Elaborarea planurilor individuale pentru stagiere şi asigurarea programului de desfăşurare a stagierii cu componente active de instruire în producere,
  3. Selectarea părţilor gazdă şi asigurarea cu trai şi alimentare în gospodăriile de fermer de pe teritoriul Germaniei,
  4. Asigurarea stagiarilor cu asigurări medicale pe caz de boală, accidente şi responsabilităţi,
  5. Garantarea transportului pentru deplasarea stagiarilor în cadrul programului pe teritoriul Germaniei,
  6. Garantarea remunerării lunare a unei burse echivalente cu cel puţin 250 euro/lună,
  7. Eliberarea certificatelor de desfăşurare a practicii stagiarilor. Monitorizarea şi controlul calităţii stagierilor.

Acte necesare

Solicitanţii urmează să completeze şi să prezinte Camerei de Comerţ şi Industrie a RM următoarele acte:

  1. Formularul de participare, în engleză sau germană ANMELDEFORMULAR INBOUND (formularul se acordă la solicitare sau sub www.chamber.md),
  2. Diploma de studii (superioare sau medii), cu traducere în limba germană (notarial legalizată),
  3. Studenții prezintă certificatul de înmatriculare Immatrikulationsbescheinigung (formularul se acordă la solicitare sau sub www.chamber.md),
  4. CV-ul şi o scrisoare de motivare,
  5. Scrisoare de referinţă,
  6. Copia paşaportului,
  7. Cazier judiciar.

Înregistrare şi informaţii: 

Telefon / Fax: (022) 23 52 94;

Email: [email protected]

Cum s-a făcut fierar un legumicultor din Telenești

0

Afacerea lui Victor Zmuncilă constituie o parte din cartea de vizită a satului Negureni, Teleneşti. Pavilioanele de la intrarea în primărie, de la mai multe fântâni din sat, grădiniţa de copii sunt înfrumuseţate cu edere din metal, care parcă-s sculptate. Grigore Munteanu, primarul satului spune că Victor Zmuncilă face ceea ce place comanditarilor. Fierarul trăieşte destul de modest, pentru că investeşte venitul în deschiderea noilor locuri de muncă şi extinderea afacerii.

Mai întâi a fost ajutorul tatălui

A lucrat mulţi ani în cultură, apoi profesor de desen la şcoală, adică în domenii cu salarii modeste. A încercat să se ocupe de creşterea legumelor, un timp a muncit în Rusia, după ce a decis să-şi deschidă o afacere proprie la baştină. Fierăria este o meserie cunoscută în familia Zmuncilă. Victor spune că a deprins meşteşugul de la tatăl său, care a fost fierar în colhoz. În 2008 Victor reuşeşte să deschidă micul său atelier de prelucrare a fierului. În anul trecut cifra de afaceri a atelierului a ajuns la 200 mii de lei.

Fratele Leonid, care munceşte în Irlanda, l-a ajutat cu bani. Victor afirmă că a investit în afacere peste 700 mii de lei, dintre care mai mult de jumătate sunt bani proprii. La început, a procurat o încăpere care cândva a aparţinut colhozului din localitate, investind în restaurarea şi utilarea atelierului sume solide.

După mai bine de cinci ani de activitate, antreprenorul consideră că afacerea este una reuşită şi vrea s-o dezvolte. În acest scop Victor a aplicat la Programul „Remitenţele dezvoltă comunităţile din Moldova”, implementat de Asociaţia Hilfswerk Austria International, câştigând un grant de 14 800 euro pentru procurare de utilaje şi echipamente, grant care i-a permis să modernizeze esenţial atelierul.

Maşină de amprentat – un mecanism unical

Din grantul obţinut de la Asociaţia Hilfswerk-Austria Intrenational Victor şi-a procurat o maşină de amprentat fier forjat. Acest agregat, care costă cât un Mercedes, amprentează pe metal tot felul de uzoare şi desene, care dau oricărui articol fabricat aici un aspect deosebit. „Amprentăm pe tablă, vergi de metal, ţevi tot ceea ce doreşte clientul. Circa 90 la sută din toate lucrările pe care le executăm astăzi sunt făcute cu ajutorul acestui utilaj”, a mărturisit fierarul.

Victor nu se plânge că duce lipsă de clienţi, mulţi dintre care pun mare preţ pe originalitate. Din mâinile fierarului de la Negureni ies adevărate opere de artă, mi-au spus mai mulţi consăteni.

La întreprinderea lui Victor lucrează patru persoane. Salariile pe care le primesc angajaţii asigură un trai mai bun la circa 20 de persoane din familiile acestora.

Cât despre pavilioanele cu ederă din metal, fierarul mi-a spus că sunt rezultatul unui tender anunţat de primărie. “Au fost prezentate mai multe oferte, dar comisia de licitaţie a considerat mai convenabilă propunerea meşterului din sat”, ne-a relatat Grigore Munteanu, primarul comunei Negureni.

O afacere de perspectivă

Pentru a-şi extinde businessul şi pentru a mări productivitatea muncii, fierarul spune că investeşte mulţi bani în utilaje noi şi performante. Totodată este dispus să majoreze investiţiile în instruirea angajaţilor.

“La şcolile de meserii se încearcă a pregăti fierari, sudori, dar de cele mai dese ori băieţii care vin de acolo au cunoştinţe şi deprinderi foarte modeste. Pe mine tata m-a învăţat de mic cum să lucrez cu aparatul de sudat, cum să forjez metalul. Dacă faci un lucru care-ţi place şi viaţa are sens”, spune Victor Zmuncilă.

Ion Cernei // Cuvintul.md

Porci de rasă pură crescuți la o fermă din Glodeni

0

Alexandru Oțel din Cuhnești, Glodeni, a deschis o fermă de porci de rasă pentru carne în 2010, crescuți în condiții ecologice, iar acum vinde anual circa 500 de purceluși și spune că afacerea este una de succes.

Creșterea porcilor nu a fost un teren total neexplorat de fermierul din Cuhnești, părinții lui fiind cei care au crescut permanent purcei. S-a specializat în creșterea porcilor de prăsilă cu o productivitate înaltă a căror carne este considerată foarte calitativă și conține puțină grăsime. Este vorba despre rasele Landrace și Yorkshire.

„Mai aproape de natură”

„Am avut toată viața un post de muncă ce mă ținea cam departe de ceea ce înseamnă agricultură și nu credeam că voi avea ambiția și curajul să mă implic într-o afacere în acest domeniu. Când am ieșit la pensie, mi-am dat seama că vreau să fiu mai aproape de natură, să fac ceea ce îmi place. Zis și făcut. În 2010 am aranjat o încăpere părăsită care aparținea fostului colhoz și am amenajat o minifermă pentru purcei de rasă pură”, își amintește Alexandru Oțel.

Purcei de rasă pură crescuți ecologic

Primii purceluși au fost aduși de la Întreprinderea de Stat pentru cercetare în selecție și hibridarea suinelor „Moldsuinhibrid”, deoarece nu voia să riște, iar calitatea, în opinia fermierului, aduce permanent calitate. „Nu știam foarte multe despre creșterea purceilor, însă m-a îndrumat în toate administratorul gospodăriei din localitate, Gheorghe Lungu. Am citit și literatură de specialitate și am decis ca să cresc purcelușii în condiții ecologice. Nu folosim hrană stropită cu chimicale, purcelușii nu sunt injectați cu nimic și le asigur toate condițiile ca să le fie comod. Colaborez în acest sens cu veterinarii și ecologiștii din regiune pentru a face totul corect”, a menționat fermierul.

Investiții inițiale de 800 de mii de lei

Pentru a asigura hrana purcelușilor, a cultivat două hectare cu lucernă, dar le dă și porumb, orz sau grâu. Rasele selectate de Alexandru Oțel sunt considerate ca fiind de o productivitate înaltă, iar carnea este una din cele mai calitative și mai sănătoase. Crescătorul de purcei de rasă tradițională spune că ferma este iluminată, încălzită, se face permanent curățenie și igienizarea încăperii, iar pucelușilor le este asigurat un spațiu larg. „Am estimat investițiile inițiale într-o astfel de fermă la circa 800 de mii de lei, însă cred că se merită fiecare bănuț. Nu pot să spun că este o activitate care îți dă multe bătăi de cap. Principala problemă este, de obicei, cererea mică sau lipsa pieței de desfacere. Ceea ce nu putem spune și despre noi. Avem cereri permanent, comenzi a câte o sută sau 50 de purcei. Anual vindem circa 500 de purceluși, cu vârsta de două luni, care ajung la zece kilograme. Marea parte a venitului îl investesc, fiindcă îmi doresc ca afacerea să prospere”, a mai spus Alexandru Oțel.

Fermă ca în filme

Ferma a devenit și o oportunitate pentru cei care căutau un loc de muncă, pe moment aici activând cinci angajați. Au un salariu de 1 400 de lei, dar mai câștigă și din vânzarea purcelușilor. Fermierul spune că pentru el este foarte important acest aspect, de a oferi o șansă celor din sate care nu au unde munci. „Acum am vreo 200 de purcei și vreau să procur în curând încă 175 de purceluși. Voi aduce vieri pentru a îmbunătăți rasele purceilor. Nu vreau să cresc purcei și de alte rase, fiindcă am vorbit cu mai mulți crescători și m-am convins că acestea sunt cele mai rentabile. Totuși, cu timpul sper să dezvolt o fermă ca în filme, să aduc și nutrii, dar și tăurași”, își destăinuie fermierul planurile de viitor.

Există perspectivă pentru agricultură

Purcelușii sunt procurați la un preț de o sută de lei per kilogram și sunt vânduți la același preț. Alexandru Oțel a reușit într-un timp relativ scurt să lanseze și să dezvolte cu succes această afacere, iar faima despre calitatea purcelușilor i-a adus cumpărători din toate raioanele vecine. Fermierul spune că are destulă ambiție și curaj ca să arate că afacerile în agricultură au perspectivă dacă îți dorești cu adevărat să fii mai aproape de pământ și natură.

Virginia Nica // Ziarulnational.md

Ferma de vaci – o afacere profitabilă dacă nu colaborezi cu intermediarii

0

În R. Moldova, practic fiecare domeniu este dominat de intermediari, încât ajungi uneori să te întrebi ce este mai profitabil: să fii producător ori intermediar.

Astfel că cei care și-au deschis o afacere în R. Moldova spun că pentru a reuși au nevoie pe lângă investiții substanțiale și de nervi tari și perseverență.

După o tentativă de a munci peste hotare, acum trei ani, Svetlana Botnaru din Telenești, împreună cu soțul ei au decis să-și pună pe picioare propria afacere. „Cred că nu există om care să nu vrea să facă o afacere, mai ales în R. Moldova. Pentru că având casă, având copii, aproape că ești nevoit să începi o mică afacere. E imposibil să-ți întreții familia doar din salariul de 3 mii de lei”, povestește tânăra, mamă a doi copii.

O afacere aproape de suflet

Svetlana spune că soțul ei a venit cu inițiativa de a deschide afacerea. „Lui îi plac animalele și atunci a venit cu ideea să facem o crescătorie. Am început pentru noi, ca să ne alimentăm sănătos, pentru că în magazine nu prea poți procura hrană sănătoasă, ecologică. Ulterior, având surplus, am încercat să-l comercializăm. Nu poți ține toate animalele doar pentru tine. Dacă ai crescut 10 găini și tu ai mâncat doar cinci, restul nu o să le lași pentru anul viitor că îmbătrânesc, trebuie să faci ceva cu ele”, consideră antreprenoarea. Mai mult, tânăra este convinsă că domeniul de activitate ales este potrivit și poate deveni destul de profitabil, întrucât produsele ecologice sunt apreciate, chiar dacă costă mai mult. „Lumea oricum caută ceva de calitate, vrea să se alimenteze sănătos. Peste tot auzi despre produsele ecologice. Și ne-am gândit de ce să nu ne extindem, de ce să muncim undeva unde nu ne place, pur și simplu pentru că ne-ar aranja salariul”, menționează Svetlana Botnaru.

Tânăra povestește că inițial nu prea a agreat ideea de a construi o fermă. „Eu sunt născută la țară, am muncit foarte mult și când auzeam iar de țară și de pământ, cam strâmbam din nas. Dar soțul mi-a zis: uite cât de relaxant poate fi să privești un iepuraș ori un vițeluș cum mănâncă. Astfel tu faci ceva din plăcere, animalul crește și ai și un venit. Asta ne-a determinat să începem”, spune antreprenoarea.

Părinții care muncesc peste hotare sponsorizează afacerea

Au început cu doi viței pe care i-au crescut pentru carne. În prezent, la ferma soților Botnaru cresc 20 de viței. Întrebată fiind cum a fost începutul, Svetlana spune că nu e greu să începi o afacere, ci mult mai greu e s-o menții și s-o dezvolți. „Acesta este al treilea an de când ne ocupăm cu creșterea vițeilor pentru carne. Observăm că este în creștere cererea, piața la noi nu este saturată cu produse autohtone. Noi toate le importăm și nu sunt de cea mai bună calitate”, remarcă Svetlana.

Antreprenoarea spune că a investit în afacere economiile adunate, precum și banii trimiși de părinții ei care muncesc peste hotare. Cu băncile nu vor „să intre în cârdășie”. „Părinții ne sponsorizează, pentru că ne gândim ca mai târziu să-i putem aduce și pe ei acasă. Să nu muncească acolo, că deja sunt în vârstă, ci să vină acasă. Mie o să-mi fie mult mai ușor dacă o să fie ei acasă, dacă tăticul meu o să aibă grijă de ferma mea. Eu o să fiu 100% sigură că am un angajat care-mi vrea binele, care-i cointeresat de succesul nostru și căruia o să-i pot plăti și un salariu bun”, subliniază tânăra.

Cât privește problemele cu care se confruntă de la demararea afacerii, Svetlana spune că cea mai importantă este forța de muncă. „Noi ducem lipsă de muncitori. Angajații tineri, buni sunt peste hotare, iar în mare parte cei care au rămas la țară ori sunt alcoolici, ori pensionari, ori n-au nicio calificare. Ne străduim să aducem tehnici și metode diferite ca să-i entuziasmăm, să-i motivăm să facă muncă calitativă, ca să vină la muncă. Le promitem premii, salarii bune, le oferim chiar și îmbrăcăminte, încălțăminte, telefon, ca să fie așa situații de genul că azi i-am dat salariu și mâine nu mai vine că l-a băut. Animalele trebuie tot timpul îngrijite”, spune Svetlana.

„Micii antreprenori au nevoie de susținere pentru a deveni mari”

Pe viitor cei doi soți vor să-și extindă afacerea. În primul rând, vor să construiască un abator pentru vite ca să nu le dea la alte abatoare pentru sacrificare. „Trebuie să ai un abator propriu. Pe urmă poți să vinzi tu carnea, nu s-o dai la alții pe nimic. La noi este sistemul acesta de intermediari și uneori ajungi să te întrebi ce e mai bine: să fii producător ori intermediar. Astfel sperăm să evităm o parte din intermediari. Mai bine să vinzi direct de la producător. Tu știi ce vinzi, cu ce ai alimentat animalele celea, și tu ești capabil să-ți vinzi produsul mult mai bine decât o face intermediarul”, consideră proprietara fermei de vite.

Cât privește subvențiile de stat pentru agricultură, tânăra spune că ar vrea să afle mai multe despre ele și cum ar putea beneficia de aceste subvenții. „Subvențiile sunt bune, dar ar trebui s-o înceapă nu de la producătorii mari, dar de la cei mici, ca să-i ridici la un nivel mare. Și impozitarea să nu înceapă cu toate pentru toți. Aceleași impozite pentru unul care are venit de 10 milioane de lei și altul care are 10 mii de lei. Și să nu-i avantajeze pe cei mari. E un producător mic, dar el poate deveni mare dacă are susținere”, subliniază tânăra antreprenoare din Telenești.

Ala Coica // Timpul.md

Starea semănăturilor de toamnă

0

Semănăturile de toamnă (grâu, orz, rapiță) nu au fost afectate de gerul din această iarnă. Conform unei note informative a Ministerului Agriculturii, cca. 90 la sută din semănături sunt într-o stare bună și satisfăcătoare de dezvoltare.

Potrivit informațiilor, toamna trecută semănatul culturilor de toamnă s-a desfăşurat pe o suprafaţă de cca. 389 mii ha terenuri.

Suprafaţă semănată cu culturi de toamnă constituie:

• Grâu de toamnă – 300 mii ha;

• Orz de toamnă – 58,0 mii ha;

• Rapiţă de toamnă – 31 mii ha;

• Total – 389 mii ha.

Specialiștii au stabilit că rezervele de umezeală productivă în stratul de sol cu grosimea de până la 15 cm pe 75 la sută din teritoriul ţării sunt la nivelul mediei multianuale, parțial în zona de centru și sud-est înregistrându-se valori sub medie.

Fertilizarea culturilor de toamnă este pe sfârșite. Până acum au fost fertilizate cca. 95 la sută din suprafețele culturilor de toamnă, respectiv cca. 375 mii ha, dintre care 290 mii ha cu grâu de toamnă.

Bine ați venit pe noul Agrobiznes.md

0

După cum probabil ați observat, în ultimul timp am fost mai pasivi. Pe site s-au plasat mai puține știri și articole interesante, iar în ultimele zile chiar deloc.

Noi nu am făcut-o intenționat. Motivul e că am fost ocupați cu realizarea noului site. L-am făcut de la zero, ținând cont în primul rând de nevoile voastre de a găsi cât mai rapid ceea ce căutați.

Este un site care arată altfel decât v-ați obișnuit până acum. Am făcut tot posibilul pentru ca să fie cât mai simplu și comod în utilizare. Unora s-ar putea să le pară chiar prea simplu. Ideea e că noi îl vom dezvolta mai departe. Avem planuri mari legate de funcționalul site-ului și o să vedeți și voi că în scurt timp se vor schimba multe lucruri.

Știind că în vechiul site au fost multe probleme legate de plasarea și vizualizarea anunțurilor, am acordat aici o atenție specială acestui modul. Acum platforma de anunțuri este aparte și nu se va amesteca în nici un fel cu știrile. Cu părere de rău conturile voastre de pe vechiul site nu s-au păstrat, așa că dacă vreți să plasați un anunț trebuie să vă înregistrați din nou. Despre toate vom scrie mai pe larg în scurt timp.

Deocamdată noul Agrobiznes.md este în perioadă de testare, iar asta înseamnă că urmează să mai punem la punct câte ceva pentru ca voi să aveți o navigare plăcută și comodă pe site. Dacă observați anumite devieri și probleme, nu vă fie lene să ne scrieți pe [email protected].

Împreună putem face lucruri frumoase!

Rusia și-a închis definitiv graniţele pentru mărfurile din Ucraina

0

TIR-urile cu marfă produsă în Ucraina sunt stopate la vamă rusească, fără să fie oferite explicaţii. Ca urmare, la hotarul între Ucraina şi Rusia s-au format cozi kilometrice de TIR-uri.

Începând cu 20 martie, ora 00.00, Rusia a stopat accesul mărfurilor ucrainene pe teritoriul său.

Potrivit reprezentanţilor companiilor ucrainene de transport, maşinile cu produsele din Ucraina nu mai sunt lăsate să treacă vama rusească.

În acelaşi timp, nu sunt oferite nici un fel de explicaţii, iar marfa care urmează a fi exportată nu este inspectată. Nici vameşii nu prezintă documente oficiale care să le justifice acţiunile.

Din cauza acestei situaţii vor avea de suferit cel mai mult producătorii de legume crescute în sere, care îşi realizează o jumătate din roadă pe teritoriul Federaţiei Ruse.

Experţii companiei АПК-Информ consideră că din cauza acestei situaţii preţul castraveţilor crescuţi în seră se va prăbuşi, iar anumite companii din Ucraina vor înregistra pierderi majore.