Afacere riscantă, dar foarte profitabilă: Cultivarea cartofilor după tehnologie olandeză

1

Cartoful a căpătat o extindere deosebită în toată lumea datorită calităţilor sale nutritive, culinare şi tehnologice. Acesta conține zeci de substanțe nutritive și poate înlocui cu succes alimentele de origine animalieră, în special în perioada posturilor. Din acest motiv, cartoful este destul de căutat prin piețele agroalimentare, dar și prin magazine. Însă, pentru ca acesta să ajungă în vânzare e nevoie de multă muncă.

Astăzi, o bună parte dintre producătorii agricoli încă mai folosesc metode primitive de cultivare a cartofilor. Ei se bazează pe principiul: semănarea-mușuroirea-strânsul. Agricultorii însă de multe ori uită despre alegerea corectă a semințelor, introducerea corectă și echilibrată a erbicidelor și, în general, de tehnologia de cultivare a cartofului. Roada medie de cartofi obținută astfel la fermele specializate este de aproximativ 12 t/ha. Aplicarea tehnologiilor olandeze permit însă creșterea randamentului de până la 30-40 t/ha. Ceea ce înseamnă, o producție triplă de cartofi!

Tehnologia olandeză prevede:

1 . Folosirea soiurilor olandeze care au un randament mare de până la 40 t/ha (EBA, Mona Lisa, Asterix, etc.);
2 . Folosirea semințelor sănătoase cu diametrul de 30-50 mm și cu o rată de germinare de 100%;
3 . Respectarea corectă a tehnologiei de plantare: densitatea – nu mai puțin de 30 de tulpini per m² , adâncimea – nu mai mult de 4 cm. Norma o constituie de la 400 la 1.000 de tuberculi la 100 m². După răsărire, e necesară mușuroirea pentru a forma crestele de 25 cm înălțime;
4 . Respectarea distanței între rânduri care ar trebui să fie de 65 – 80 cm;
5 . Aplicarea la timp a erbicidelor, lupta cu insectele dăunătoare și cu bolile virale. Stropirea tuberculilor de cartofi de cel puțin 5-6 ori;
6 . Aplicarea uneltelor corespunzătoare;
7 . Recoltarea la timp: pentru semințe – la începutul lunii august, în scopuri alimentare – la sfârșitul lunii august. Când are loc recoltarea cartofilor după tehnologia olandeză, mai întâi se taie partea de sus a tuberculilor și doar după 10-12 de zile se strâng și cartofii. Ca rezultat, cartofii au o coajă mai tare și se păstrează mai mult timp;
8 . Respectarea rotației. În același loc, cartofii pot fi plantați doar o dată la trei ani, după ce au fost recoltate culturi cerealiere;
9 . În plus, tehnologia olandeză implică din start o „curățire” printre rândurile de cartofi imediat după germinare pentru a distruge buruienile și pentru a îmbunătăți condițiile de formare/creștere a tuberculilor;
10. Totodată, cartofii trebuie udați de cel puțin 3 ori pe sezon – înainte de înflorire și după 10 zile de la aceasta.

Plan de afacere

Este important ca înainte de a iniția o afacere în acest domeniu (după tehnologia olandeză), să întocmiți un business-plan în care să vă evaluați capacitățile fizice și financiare.

Cerințe
1. Suprafața – de la 5 ha;
2. Îngrășăminte organice – 400-500 kg/100 m²;
3. Semințe olandeze cu rata de 400 – 1000 tuberculi/100 m²;
4. Înregistrarea afacerii ca Gospodărie Țărănească ca o formă a Întreprinderii Individuale (Î.I.)
5. Locuri de muncă pentru cel puțin 4 persoane;
6. Utilaje + echipamente speciale;
7. Mașina de sortare;
8. Un depozit de păstrare a cartofilor.

Cheltuieli inițiale
1. Achiziționarea unui tractor cu remorcă – de la 30.000 euro, dar poate fi și arendat.
2. Material săditor pentru plantarea a 5 hectare (10 – 20 de tone) – 35.000 lei.
3. Sortator – de la 70.000 lei;
4. Îngrășăminte și erbicide – de la 20.000 de lei;
5. Depozitul pentru cartofi – de la 70.000 de lei;
6. Alte cheltuieli (chirie, activități de înregistrare, contracte , etc) – 20.000 lei.

Deci, este nevoie în jur de 50.000 de euro pentru a iniția afacerea. Desigur, dacă nu se cumpără un tractor atunci o mare parte din cheltuieli se reduc. Există și posibilitatea de a cere un ajutor din partea statului sub forma unor subvenții.

Echipament

1. Semănatul
Cartofii sunt plantați cu remorci speciale, prin aplicarea simultană a îngrășămintelor. Acest echipament vă permite să sădiți uniform sămânță în raport cu lungimea, lățimea și adâncimea tuberculilor.

2. Prelucrarea
În scopul de a elimina buruienile și pentru a crea condiții favorabile pentru creșterea cartofilor e necesară folosirea așa-ziselor „cultivatoare de frezat”.

3. Recoltarea
Recoltarea se efectuează, de preferință cu ajutorul cu un echipament special care seamănă cu un „lift-excavator”. Acesta sortează solul și pune cartofii săpați în arborele cardanic din spatele său.

4. Sortarea și Ambalarea
Sortarea cartofilor recoltați are loc cu mașina de sortare, care permite de a diviza tuberculii în 5 fracțiuni: care au mai puțin de 30 de grame, de 30-50 grame, de 50-80 grame, de 80-100 g sau mai mult. Sortarea este necesară pentru a selecta cartofii de sămânță, cartofii de vânzare și cartofii bolnavi. Cartofii de vânzare sunt convenabili de ambalat în pungi de 2.5 kg la 35 kg.

5. Depozitarea
Există mai multe moduri de a păstra cartofii: în vrac, în containere, în cutii sau în pungi . Este de remarcat faptul că, înainte de recolta cartofii, depozitul pentru aceștia trebuie curățat de sol și alte deșeuri. Încăperea trebuie aerisită, uscată și dezinfectată împotriva bolilor și dăunătorilor. E necesară o inspecție de rutină la sistemul de ventilație utilizat și în echipamentul de depozitare.
Pierderile financiare depind în mare parte de modul de stocare și păstrare a cartofilor. Aceștia trebuie să fie întregi, curați, uscați și copți.

Realizarea și profitul

Cu un randament de 30 t/ha la 5 ha suprafață este posibil să obțineți până la 150.000 kg de cartofi. Prețul mediu realizat este de 5 lei/kg. Prețurile scad toamna și pot ajunge și la 1-3 lei/kg, dar în primăvară pot ajunge la 10-15 lei/kg.

În general, ținând cont de pierderile în timpul depozitării (15 %), veniturile din vânzarea cartofilor la preț de 5 lei/kg va fi de aproximativ 600.000 lei. Costul producției de cartofi este în jur de 2 lei/kg. Prin urmare, profitul obținut din vânzarea de 1 kg este de 3 lei. Profitul brut din vânzări de cultură pe sezon este de aproximativ 300.000 de lei.

Perioada de recuperare a investițiilor este de 2 ani (2 sezoane). Pentru aceasta țineți cont de canalele de realizare a producției:
• Magazinele;
• Piețele agroalimentare și târguri;
• Clienții en-gros;
• Restaurante, cafenele sau săli de festivități;
• Magazine alimentare și tarabele de legume.

Venitul va depinde nu numai de faptul cum veți vinde cartofii, dar de asemenea, și de perioada când se face. Prin urmare, este important să fie pusă la punct problema de stocare a cartofilor pentru a-i vinde iarna și primăvara, la cele mai bune prețuri.

S. Tataru

METEO. Cum va fi vremea în primele zile din primăvara 2014

0

În weekend vom avea parte de vreme închisă și precipitații sub formă de ploi în cea mai mare parte a țării. 

Ultima zi de iarnă ne aduce vreme mohorâtă. Cerul va fi acoperit mai mult de nori însă nu este exclus că vom avea parte și de câteva raze de soare. Maxima zilei va fi de +8 grade Celsius. În orele nocturne temperaturile vor coborî până la -1…0 grade. Vântul va sufla moderat.

Prima zi de primăvară va debuta cu vreme închisă și ușor instabilă. Cerul va fi variabil, iar în sudul țării sunt prognozate precipitații slabe. Începând de mâine, vremea se încălzește. Ziua mercurul din termometre va urca până la +10 grade Celsius, iar noaptea vor fi +1…+3 grade. Vântul va sufla moderat.

Duminică, meteorologii prognozează vreme noroasă și ploi precipitații în toată țara. Temperaturile se vor menține ridicate. Maxima zilei va fi de +10 grade, iar pe timp de noapte se vor înregistra +5 grade. Vântul va prezenta intensificări și va sufla cu până la 12 m/s.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), săptămâna viitoare vom avea parte de vreme instabilă, dar mai caldă. Temperaturile vor urca până la +15 grade Celsius.

Guvernul a aprobat simplificarea procedurii de lichidare a întreprinderilor

0

Procedura de lichidare a businessului va fi simplificată. Acest fapt este prevăzut de amendamentele care urmează a fi operate la legislaţie, aprobate miercuri de guvern. 

Potrivit Infotag, Ministrul Economiei Valeriu Lazăr a amintit în cadrul şedinţei Cabinetului de miniştri că actualmente, o companie poate fi creată şi înregistrată în Moldova în decurs de cinci zile, pe când lichidarea durează nu mai puţin de 12 luni de la iniţierea procedurii de lichidare cu aplicarea unor proceduri birocratice anevoioase.

Potrivit spuselor sale, amendamentele propuse reduc termenii procedurilor de lichidare benevolă a companiei. În special, se propune reducerea termenului de înaintare a creanţelor față de întreprinderea în proces de lichidare de la 6 la 2 luni din momentul publicării avizului în „Monitorul Oficial al Republicii Moldova” sau de la data înştiinţării despre lichidare.

De asemenea, se preconizează reducerea termenului de repartizare a activelor – de la 12 luni din data publicării avizului şi de la 2 din momentul aprobării bilanţului lichidării la un termen unificat – 1 lună din momentul aprobării bilanţului lichidării.

Documentul specifică condiţiile de dizolvare a persoanei juridice şi atribuţiilor administratorului/lichidatorului, explicarea expresă a procedurilor referitor la bilanţul de lichidare termenului de repartizare a activelor şi executarea creanţelor creditorilor, simplificarea autentificării notariale şi introducerea radierii din oficiu a gospodăriilor ţărăneşti.

AIPA a deschis un oficiu nou la Hâncești

0

Anul 2014 vine cu noutăți bune pentru producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în raza de acoperire a raioanelor Hâncești, Leova și Cimișlia. 

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că la Hâncești a fost deschis un oficiu nou, care va facilita accesul agricultorilor în obținerea ajutorului financiar nerambursabil din partea statului.

Amintim că până în 2014, raioanele Hâncești și Cimișlia se deserveau la Secția Teritorială Chișinău, iar Leova la Secția Teritorială Cahul.

În cadrul alocuțiunii susținute cu acest prilej, directorul AIPA, Petru Maleru a declarat că măsura data vine să diminueze costul și timpul alocat de către producătorii agricoli pentru a se informa și a depune dosarul de subvenționare la centrul de deservire.

Oficiul își are sediul în orașul Hâncești, str. Mihalcea Hâncu, 126.

Afacere de familie: Creșterea iepurilor decorativi

0

În ultimii ani, la oraș a devenit un fel de modă să ții în casă un iepure decorativ. Aceste animăluțe sunt dulci, afectuoase și pot face orice copilărie fericită și interesantă. Creșterea iepurilor decorativi este o idee bună pentru o afacere de familie. Sunt mici, se înmulțesc repede și plus la toate nu folosesc multă hrană. Să nu credeți însă că și prețul la care se vând este la fel de mic.

O mai mare cerere pentru astfel de iepuri există în general la orașe și în zona capitalei. Din câte ne-am interesat noi, un iepure decorativ cu vârsta de 3 luni ajunge să coste peste 300 de lei, iar în cazul animalelor adulte prețul urcă și mai mult. Cele mai frecvente canale de distribuție sunt piețele, magazinele de animale de companie și, desigur, pe internet. Publicitatea pe internet poate fi făcută pe mai multe canale: site-uri de anunțuri, forumuri, bloguri, rețele sociale, etc.

Iepurii decorativi se deosebesc de cei obișnuiți mai ales prin dimensiunea mult mai mică și aspectul exterior ˝exotic˝. Adulții cântăresc maxim 1-1,5 kg. Iepurii decorativi sunt crescuți în cuști. Se hrănesc în principal cu fân, morcovi, varză, cereale, crengi de copac, adică cam tot ce mănâncă și frații lor mai mari (iepurii obișnuiți).

Cei care plănuiesc să se facă cu un astfel de animal de companie trebuie să știe că iepurii decorativi nu sunt capricioși. Nu necesită să fie scoși la plimbare și învață destul de repede să-și facă nevoile într-un colț al camerei, la fel ca pisicile. Sunt animale extrem de comunicative și se deprind repede cu compania oamenilor.

Animăluțele sunt destul de fertile. Femela își duce sarcina o lună de zile, iar asta înseamnă că anual poate aduce pe lume până la 8-9 generații de urmași. În dependență de rasă, femela iepurelui decorativ poate naște chiar și 16 pui. Iepurașii cresc foarte repede. La vârsta de 6 zile greutatea lor practic se dublează, iar peste o lună ajung să cântărească de 10 ori mai mult decât la naștere.

S-ar putea să vă gândiți că, dacă într-adevăr au capacități de înmulțire atât de bune, nu mănâncă mult și pe deasupra și se vând la un preț ridicat, atunci de ce această industrie nu a prins în rândul fermierilor. Adică de ce nimeni nu-i crește în număr mare? Există o mică problemă cu creșterea iepurilor decorativi la scară industrială. Chestia e că acești iepuri sunt animale de companie, care ulterior trebuie vânduți oamenilor (copiilor), deci persoana care îi crește trebuie să fie în contact permanent cu ei. În caz contrar, animalele devin sălbatice și nu mai poți face nimic cu ele. Iată de ce vă spunem că această afacere presupune implicarea a maxim 2 persoane, în condiții normale, casnice.

FOTO: euforia.tv
FOTO: euforia.tv

 

Câteva sfaturi pentru cei care au decis să-și încerce norocul și priceperea în această afacere:

  • Pentru reproducția iepurilor decorativi este nevoie de mai multe celule separate în cuști: pentru masculi și pentru femelele cu puii. În celule se instalează tot de ce au nevoie pentru a se hrăni și bea apă.
  • Înainte de împerechere, iepurilor li se verifică starea de sănătate și de pregătire a procesului.
  • Pentru împerechere femela trebuie plasată în celula masculului și ținută acolo ceva timp (până la 3 împerecheri). Există cazuri în care iepuroaica refuză să se împerecheze. În acest caz, trebuie să așteptați câteva zile și să repetați procesul.
  • După împerechere trebuie să treacă între 29-31 de zile până când femela va aduce pe lume puii. Între timp (anume după 29 de zile) în cușcă trebuie plasat mai mult fân, pentru ca femela să-și facă culcuș.
  • Puii se nasc orbi, surzi și fără puf. Deschid ochii după aproximativ 2 săptămâni de la naștere. Nu este recomandat să-i atingeți până când corpul lor nu se va acoperi cu puf.
  • Puii petrec alături de mama lor în jur de 45 de zile. Între timp ei trebuie să învețe să mănânce de sine stătător. Iepurii decorativi trebuie ținuți în curățenie strictă, hrăniți la timp și atunci totul va decurge cum trebuie.

Leancă i-a cerut lui Bumacov să elimine urgent barierele administrative la exportul vinurilor

0

Prim-ministrul Iurie Leancă i-a solicitat ministrului agriculturii să întreprindă măsuri pentru eliminarea barierelor interne administrative la exportul de vinuri. 

Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova regim liber la exportul de vinuri pe piaţa comunitară (fără taxe şi restricţii cantitative), cu începere de la 1 ianuarie 2014. Premierul Iurie Leancă spune că producţia moldovenească nu este însă întotdeauna competitivă, în multe cazuri din cauza barierelor administrative interne.

˝Dle ministru Bumacov, noi încercăm să penetrăm și alte piețe mai puțin tradiționale, dar, în același timp, noi am constatat atunci când am discutat și la Consiliul Economic, dar și la întâlnirea cu vinificatorii moldoveni, câteva probleme – bariere administrative interne, ce fac ca exporturile noastre să fie mult mai scumpe şi mai puțin competitive. Iar așa cum am stabilit noi, cuvântul „competitiv” trebuie să fie cel mai important cuvânt-cheie pentru săptămânile și lunile care ne așteaptă.

Dumneavoastră știți foarte bine cât costă un certificat de conformitate a producţiei alcoolice. Am constatat, dle ministru, până la discuția cu vinificatorii, că costă în jur de 2.000 de lei. Asta în timp ce în Uniunea Europeană un astfel de certificat costă de la 12 la 20 de euro.

Deci, vă solicit în regim de urgență, dle ministru, nu doar să examinați, dar și să reduceți aceste costuri cel puțin în jumătate. Astfel încât atunci când în mod special e vorba de unele partide de testare a pieței, cum a fost cazul pe care l-au invocat vinificatorii, noi să putem să stimulăm exportatorii noștri și nu, prin aceste bariere existente, doar să le creăm probleme˝, a declarat premierul Leancă.

Ai o idee de afacere? Participă la CONCURSUL NAŢIONAL DE BUSINESS PLANURI PENTRU TINERI, ediţia a X-a

0

Dacă eşti tânăr cu vârsta 18-35 de ani şi doreşti să iniţiezi sau să dezvolţi propria afacere, înregistrează-te la CONCURSUL NAŢIONAL DE BUSINESS PLANURI PENTRU TINERI, ediţia a X-a şi vei avea posibilitatea de a beneficia de granturi de inițiere a afacerii, vei acumula cunoştinţe în elaborarea unui plan de afaceri de succes, vei fi susținut și ghidat de către mentorii profesioniști, iar finaliştii vor avea şansa să-şi prezinte ideea și capacitățile de antreprenor, investitorilor prezenți la Gala Ideilor de Afaceri. 

Concursul este organizat în perioada 25 februarie – 12 iunie 2014 de către Asociaţia Naţională a Tinerilor Manageri din Moldova (ANTiM) cu susținerea Fundației ARGIDIUS, ODIMM şi a altor partenerilor locali.

Scopul acestui concurs este de a susține și promova ideile tinerilor care doresc să-și deschidă propria afacere, astfel contribuind la dezvoltarea social-economică a țării noastre.

Ediția a X-cea a Concursului va avea următoarele etape:
I etapă – Lansarea concursului și înregistrarea participanților prin înregistrarea on-line a conceptelor de afacere – 25 februarie 2013- 20 martie 2014,
II etapă – Selectarea a 100 de participanți prin evaluarea conceptelor și intervievarea directă – 25 martie -13 aprilie 2014
III etapă – Cursuri de instruire on line și consultanța mentorilor pentru tinerii de la etapa a doua 14 aprilie – iunie 2014,
IV etapă – Selectarea finaliștilor în baza evaluării planurilor de afaceri elaborate și a prezentărilor orale în fața juriului profesionist – 26 mai -10 iunie 2014,
V etapă – Decernarea a 25 finaliști, care vor primi granturi pentru inițierea sau dezvoltarea afacerii, în cadrul Galei Ideilor de Afaceri – 12 iunie 2014.

Finaliştii Concursului, precum și persoanele instruite, vor beneficia de susținere consultativă și informațională post-concurs timp de 12 luni.

Pentru prima dată la această ediție instruirile vor fi on-line, ceea ce nu necesită deplasarea și prezența în sală pentru a învăța cum să elaborezi planul de afaceri. Valoarea grantului va fi intre 150 mii și 60 mii lei.

Vrei să intri în Concurs? Intră pe site-ul www.cbp.antim.org, crează-ţi un cont personal şi expune-ţi ideea ta de afaceri. Tot pe website vei găsi toată informaţia cu privire la regulament, premii şi criterii de evaluare.

La edițiile din 2012-2013, 41 de tineri au primit granturi în valoare de peste 170 mii EURO. Menţionăm că la Concurs au aplicat peste 2500 de persoane, din care 500 au fost selectate pentru interviu, iar la instruiri au participat peste 100 de persoane. De asemenea, absolvenții programului beneficiază de susținere continuă din partea consultanților în afaceri, care îi ajută să dezvolte afacerea și să promoveze produsele noi pe piață.

Ministerul Agriculturii are una dintre cele mai proaste și ineficiente linii fierbinți anticorupție

0

Liniile fierbinţi anticorupţie ale Autorităţilor Publice Centrale sunt ineficiente şi nefuncţionale. Din 20 de pagini web a autorităţilor monitorizate, doar 3 instituţii au respectat cele mai necesare condiţii pentru funcţionarea liniei. Monitorizarea a fost efectuată de către Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei. 

Potrivit lui Radu Jigău, expert la CAPC liniile fierbinţi cele mai funcţionale sunt ale Serviciului Vamal, Ministerului Educaţiei şi Centrului Naţional Anticorupţie. Cele mai nefuncţionale sunt liniile fierbinţi ale Ministerului Agriculturii, Ministerului Muncii şi Ministerului Afacerilor Externe, transmite IPN.

Potrivit autorului monitorizării, aceste linii fierbinţi sunt nefuncţionale deoarece sunt greu de găsit pe paginile web ale instituţiilor. Pentru a găsi un număr de telefon este necesar să fie deschise mai multe ferestre necorespunzătoare cerinţei. Un alt aspect al nefuncţionalităţii ţine de faptul că la telefonul de încredere răspund persoane nespecializate, uneori acestea sunt funcţionarii din anticamere. Iar la Ministerul Muncii la telefon răspunde un robot care nu poate oferi un răspuns la o sesizare de corupţie.

Investigaţia a constat că nicio instituţie nu a sesizat Centrul Naţional Anticorupţie cu referire la un caz de corupţie. Ceea ce înseamnă că mai degrabă că sesizările nu au fost înregistrate decât că oamenii nu au apelat. De asemenea, în rapoartele privind implementarea strategiei anticorupţie toate autorităţile au scris că nu au avut niciun apel.

Expertul spune că liniile directe sunt promovate slab. Anunţuri în acest sens sunt afişate doar pe paginile web sau în holurile instituţiei. O recomandare ar fi ca APC să elaboreze spoturi, afişe vizibile, pentru ca oamenii să poată sesiza uşor cazurile de corupţie.

Totuşi, spune Radu Jigău, faţă de anul 2012, în anul trecut autorităţile au lucrat cu liniile fierbinţi, fiind puţin mai vizibile decât erau.

Uniunea Vamală ar putea bloca importul pentru mai multe produse ucrainene

0

Șeful Rosselhoznadzor Serghei Dankvert nu exclude faptul că Uniunea Vamală ar putea impune restricții de import pentru unele produse ucrainene, informează Interfax. 

˝Noi împreună cu colegii din Belarus suntem foarte îngrijorați de situația din Ucraina. Este posibil ca în viitorul apropiat să impunem restricții cu privire la importul de produse cu risc veterinar și fitosanitar ridicat din această țară. Restricțiile ar putea viza și transporturile de tranzit˝, a declarat Dankvert.

Potrivit acestuia, condițiile în care lucrează experții ucraineni sunt îngrijorătoare și există îndoieli cu privire la capacitatea lor de a supraveghea un control riguros. Mai ales datorită faptului că în Ucraina au fost raportate cazuri de pestă porcină africană.

După cum a menționat Dankvert, cooperarea veterinară și fitosanitară se bazează în mare parte pe încredere.

„Și dacă condițiile în care activează serviciul ucrainean nu se vor îmbunătăți în viitorul apropiat, sau, mai mult, se va schimba conducerea sa, aceasta va avea implicații asupra relațiilor noastre de colaborare după care lucrăm în ultimii ani˝, a mai spus șeful Rosselhoznadzor.

Rusia și Belarus au stabilit un monitoring asupra produselor ucrainene la posturile vamale din regiunile Breansk și Gomel.

Deocamdată nu se știe ce fel de produse ucrainene ar putea fi interzise pe teritoriul Uniunii Vamale. Acest lucru urmează să fie decis în baza monitoringului inițiat de Rusia și Belarus.