Fermierii americani sunt puși în fața unei noi probleme, cauzate – conform unor organizații nonguvernamentale din SUA – de utilizarea excesivă a erbicidelor (în special al glifosatului): buruienile rezistente la acestea. Conform unor cercetători, în unele părți din țară buruienile rezistente la glifosat se regăsesc în majoritatea terenurilor pe care se cultivă boabe de soia și porumb – 90% dintre ele fiind modificate genetic.
Multe grupuri și persoane asociază proliferarea culturilor transgenice și utilizarea într-un grad fără precedent a erbicidelor pe baza de glifosat cu apariția buruienilor rezistente la aceasta. Un studiu publicat acum circa un an de compania de cercetare Stratus din SUA, rapoartele privind „buruienile rezistente la glifosat” au crescut cu 34% în doar un singur an.
Industria producătoare de semințe transgenice, rezistente la glifosat, nu își asumă responsabilitatea pentru această problemă, susținând că buruienile rezistente la glifosat au fost prezente în natură încă dinaintea lansării primelor semințe de acest fel, în 1996. Conform unui reprezentant USDA, fenomenul rezistenței la erbicide este prezent de decenii – plantele dezvoltă rezistență în timp, prin selecție naturală la orice sistem de erbicide.
Reprezentantul ONG-ului local Anti-GMO Center for Food Safety, este de părere însă că fenomenul dezvoltării rezistenței la erbicide a fost accelerat serios de proliferarea semințelor rezistente transgenice. Un studiu publicat de Pioneer, subsidiara producătorului de semințe GMO DuPont, pare să confirme această idee: glifosatul a fost folosit de două decenii în momentul lansării semințelor GMO rezistente la el, iar problema cu buruienile rezistente a apărut în urma utilizării repetate a glifosatului în același sezon pe aceeași suprafață agricolă, timp de mai mulți ani de zile.
Conform USDA, problema nu este cauzată de semințele GMO, ci mai degrabă de practicile alese de fermieri, care au adoptat într-o mare măsură sistemul de erbicide și semințe vândute de companiile de biotehnologie. Aceștia s-au bazat într-o prea mare măsură pe aceste sisteme, uneori chiar abuzând de ele, negăsind nici o alternativă.
Apariția superburuienilor este un cerc vicios, susține Dr. Charles Benbrook, expert în politica aplicării pesticidelor. Apariția buruienilor rezistente la erbicide duce la creșterea utilizării acestora de către fermieri, chiar și cu 25% anual. Conform unor experți americani, autorizarea unor semințe rezistente la mai multe erbicide va crește gradul de utilizare a acestora cu cel puțin 50%.
Sursa: Agrobroker.ro
Comentarii