Ferma de sturioni de la Tiraspol – Afacere de lux „Made in Moldova”

3

La Tiraspol, un om de afaceri a creat o adevărată comoară – una dintre cele mai mari crescătorii de sturioni din Europa. Caviarul obținut se vinde cu o mie de euro kilogramul şi ajunge pe pieţe aflate la zeci de mii de kilometri distanță de Republica Moldova.

Peștii sunt crescuți la o fermă dotată cu cele mai noi tehnologii şi ating mărimea unui om, aşa că nu doar cumpărătorii, ci și turiștii se îmbulzesc cu gura căscată la crescătorie. Mai ales că aici ei pot vedea şi cum sunt prelucrate unele dintre cele mai scumpe delicii culinare – icrele negre.

Totul a început acum opt ani, când a fost construită prima hală pentru creşterea sturionilor. Astăzi complexul arată mai mult a uzină, decât a crescătorie de pești – este „o adevărată fabrică de făcut bani”, spun specialiștii în domeniu. Afacerea se întinde pe 7 hectare de teren, are șapte hale pentru recircularea apei, creșterea și reproducerea peștelui, bazine cu o capacitate de 30 de tone și laboratoare dotate cu tehnologii de ultimă generație. În fiecare an, aici pot fi produse câte cinci tone de caviar și 50 de tone de pește. Cel puțin, asta se prevede până în 2019, iar în prezent, anual, se obține o tonă de icre negre. Potrivit specialiştilor, în categoria sturionilor se înscriu mai multe specii: morun, cega, nisetru, păstruga etc. Iar denumirea de „caviar” nu poate desemna decât icrele de sturion conservate cu sare, cele provenite de la alte specii de pește pot fi denumite doar „înlocuitor de caviar”.

„Creșterea sturionului pentru dobândirea caviarului este o afacere scumpă, dar răsplătită cu profit. Caviarul nostru este fără conservanți. Ne străduim să păstrăm gustul caviarului tradițional, de pe vremuri. Aceasta ne face vulnerabili în fața rețelelor de supermarketuri, care cer ca produsele să poată fi păstrate cât mai mult timp. Totuși, pentru noi sănătatea consumatorului este prioritară. Caviarul este o plăcere scumpă și cei care îl cumpără au dreptul să solicite un produs calitativ”, spune doctorul în biologie Svetlana Kasaeva, director executiv al complexului.

Rafinamente culinare la prețuri regale

În restaurantele de lux din marile capitale ale lumii, o porție de 30 de grame de caviar de sturion costă circa 150 de euro, însă există varietăți de caviar al căror preț atinge 300 de euro pentru aceeași cantitate, în funcție de aromă, consistență și culoare. Asta ar însemna că prețul ajunge la circa 10.000 de euro per kilogram.

Cererea, cu mult peste ofertă

Astăzi, pe piața internațională, cererea pentru carnea de sturion și, mai ales, a icrelor acestuia a depășit de aproape zece ori oferta. Anual, solicitarea de caviar este de 1.200 de tone, în timp ce oferta se limitează la doar 180 de tone. Pe piața din Republica Moldova kilogramul de sturion se vinde cu 10 – 12 euro, iar cel de icre costă 1.000 de euro. În Occident, însă, prețul caviarului crește de cinci-șase ori. Prelucrarea caviarului are loc sub stricta monitorizare a Svetlanei Kasaeva, care a venit să muncească la Tiraspol tocmai din orașul Astrahan, Federația Rusă. În fosta URSS, povestește specialista, era o singură universitate care, o dată la patru ani, forma câte un grup de studenți pentru a-l iniția în secretele prelucrării icrelor negre. Acum această meserie este transmisă de la meseriaș la ucenic, direct la fabrică.

Se fabrică peste 100 de produse din peşte

Sturionul este un pește longeviv. În captivitate acesta atinge vârsta de maturitate la opt ani. Până atunci, însă, peștele are nevoie de hrană și de un mediu prielnic, care înseamnă apă filtrată și cu o temperatură constantă care nici vara, nici iarna nu depășește 18 grade Celsius. Pentru a răspunde acestor cerințe, crescătoria de sturioni de la Tiraspol e dotată cu tehnologii moderne daneze, germane, belgiene, rusești, japoneze, dar și locale. Peștele este hrănit cu furaje aduse din Olanda.

Pe lângă producerea caviarului, complexul prelucrează circa 650 de tone de produse din pește anual. În condițiile în care sturionul este amenințat cu dispariția, creşterea acestuia în ferme special amenajate a devenit o afacere foarte profitabilă în toată lumea, dar și extrem de costisitoare. În total, aici sunt fabricate circa 117 tipuri de produse din pește afumat, sărat, uscat etc. Este o activitate care asigură compania cu venituri constante, iar pe cei 130 de angajați – cu locuri de muncă.

Vor să cucerească şi piaţa europeană

Cea mai mare parte a caviarului este vândută pe piața internă. În cantități mai mici acesta este exportat în Ucraina și SUA. Deși s-a convins că piața americană este destul de pretenţioasă şi e cam ocupată, producătorul nu renunță definitiv la ea. Miza cea mare, totuși, este piața europeană, pe care ambițioșii proprietari își propun să o cucerească. Şi au mari şanse să o facă, pentru că deţin certificatele de calitate europene. „Consider că piața europeană ne va accepta. Gustul caviarului pe care îl producem este mai autentic, iar cei care înțeleg valoarea unui gust adevărat vor aprecia cu siguranță produsul nostru”, ne-a spus optimistă Svetlana Kasaeva.

Crescătoria de peşti din Tiraspol, o nouă atracție turistică

Crescătoria de sturioni de la Tiraspol stârnește curiozitatea oamenilor. O mulțime de doritori din toate colțurile republicii vin să viziteze ferma pentru a vedea cum este întreținut în captivitate peștele a cărui lungime atinge statura unui om și cum sunt prelucrate unele dintre cele mai scumpe rafinamente culinare – icrele negre.

Proprietarii intenționează să construiască în preajma fermei un restaurant, în care să fie servite deliciile din peștele crescut și prelucrat pe loc, și un magazin unde doritorii să poată procura icre și produse din pește. „Puține țări au pe teritoriul său astfel de complexe. Este un prestigiu să produci unul dintre cele mai luxoase produse în lume. Este o carte de vizită, ceea ce te deosebește de vecini. Mai ales că populația sturionului este atât de mică acum…”, menționează Svetlana Kasaeva.

O altă afacere colaterală, dar la fel de profitabilă, pe care intenționează să o lanseze proprietarii fermei este producerea pielicelelor de sturion. Centuri, portofele, genți și chiar pantofi din acest material reprezintă o nouă tendință în lumea modei de lux, concurând la preț și calitate cu cele de șarpe sau de crocodil. Un decimetru de pielicică de sturion costă circa zece euro, aceasta e rezistentă la umiditate, îmbibă doar cinci-șapte procente de apă și poate fi colorată în aproape cinci mii de nuanțe.

O altă afacere care poate fi pusă pe roate la crescătoria de pește este cleiul din sturion. Folosit la restaurarea icoanelor, picturilor și a mobilei, acesta este foarte scump. Cu un conținut de 80 de procente de proteine, adezivul natural oferă lemnului o durabilitate de peste 160 de ani. Spre deosebire de alte cleiuri de origine animală, cel de sturion aderă foarte bine și are o vâscozitate scăzută.

Articol publicat în numărul 4 al Revistei Guvernului ˝Infogov˝.

China dă Ucraina în judecată pentru că n-a respectat condițiile acordului de credit

0

China și Ucraina au semnat un acord în cursul anului 2012, conform căruia țara asiatică va pune la dispoziția Ucrainei 3 miliarde USD, în schimbul căruia Ucraina s-a obligat să livreze cereale, într-un volum maxim total de 6 milioane de tone în fiecare an. 

Conform ediției în limba chineză a publicației online Radio Vocea Rusiei, China intenționează să apeleze la Curtea Internațională de Arbitraj cu sediul în Londra, deoarece în schimbul banilor nu a primit decât cereale în valoare de 153 milioane USD, adică 180.000 de tone, scrie agrobroker.ro.

Prima jumătate a creditului chinez a fost livrat la Kiev până în luna martie 2013, în schimbul căreia Ucraina plănuia să exporte 4 milioane de tone de cereale către China.

Ministerul Agriculturii a format o comisie pentru salvarea de la faliment a combinatului Aroma S.A.

0

Pentru a salva de la faliment combinatul de vinuri și divinuri Aroma S.A., Ministerul Agriculturii a format un grup de lucru, condus de viceministrul Sergiu Ghețiu. Ministrul Vasile Bumacov a semnat ordinul respectiv. 

În documentul citat de agenția „INFOTAG” se spune că comisia a fost constituită cu scopul rezolvării problemelor întreprinderii, apărute după ce Curtea de Apel Chișinău a inițiat procedura de insolvabilitate a acesteia și a dispus evaluarea, până la 24 martie, a planului de restructurare a fabricii, elaborat de administratorul procedurii de insolvabilitate, Veaceslav Timotin.

Ordinul obligă grupul de lucru să efectueze o evaluare a planului până la 17 martie, să elaboreze un plan de acțiuni pentru îmbunătățirea situației de la întreprindere, dar și să se pronunțe pe marginea raportului companiei General Expert, care a evaluat patrimoniul combinatului Aroma. În opinia lui Vasile Bumacov, activele au fost subestimate intenționat, și anul trecut ministrul calificase evoluțiile din jurul combinatului drept acțiuni de raider.

Întreprinderea de Stat Aroma are circa 50 de creditori, cărora le datorează circa 250 mil. lei, având cele mai mari datorii față de Banca de Economii — 51,9 mil. lei și 470 mii euro, și față de FinComBank — 36,7 mil. lei.

Combinatul Aroma a fost fondat în anul 1898, iar 100% din acțiunile sale aparțin statului, reprezentat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Întreprinderea produce zeci de feluri de vinuri și rachiuri, iar în 2012 a comercializat băuturi alcoolice în valoare de 40,8 mil. lei, în principal, peste hotare.

Afacere riscantă, dar foarte profitabilă: Cultivarea cartofilor după tehnologie olandeză

1

Cartoful a căpătat o extindere deosebită în toată lumea datorită calităţilor sale nutritive, culinare şi tehnologice. Acesta conține zeci de substanțe nutritive și poate înlocui cu succes alimentele de origine animalieră, în special în perioada posturilor. Din acest motiv, cartoful este destul de căutat prin piețele agroalimentare, dar și prin magazine. Însă, pentru ca acesta să ajungă în vânzare e nevoie de multă muncă.

Astăzi, o bună parte dintre producătorii agricoli încă mai folosesc metode primitive de cultivare a cartofilor. Ei se bazează pe principiul: semănarea-mușuroirea-strânsul. Agricultorii însă de multe ori uită despre alegerea corectă a semințelor, introducerea corectă și echilibrată a erbicidelor și, în general, de tehnologia de cultivare a cartofului. Roada medie de cartofi obținută astfel la fermele specializate este de aproximativ 12 t/ha. Aplicarea tehnologiilor olandeze permit însă creșterea randamentului de până la 30-40 t/ha. Ceea ce înseamnă, o producție triplă de cartofi!

Tehnologia olandeză prevede:

1 . Folosirea soiurilor olandeze care au un randament mare de până la 40 t/ha (EBA, Mona Lisa, Asterix, etc.);
2 . Folosirea semințelor sănătoase cu diametrul de 30-50 mm și cu o rată de germinare de 100%;
3 . Respectarea corectă a tehnologiei de plantare: densitatea – nu mai puțin de 30 de tulpini per m² , adâncimea – nu mai mult de 4 cm. Norma o constituie de la 400 la 1.000 de tuberculi la 100 m². După răsărire, e necesară mușuroirea pentru a forma crestele de 25 cm înălțime;
4 . Respectarea distanței între rânduri care ar trebui să fie de 65 – 80 cm;
5 . Aplicarea la timp a erbicidelor, lupta cu insectele dăunătoare și cu bolile virale. Stropirea tuberculilor de cartofi de cel puțin 5-6 ori;
6 . Aplicarea uneltelor corespunzătoare;
7 . Recoltarea la timp: pentru semințe – la începutul lunii august, în scopuri alimentare – la sfârșitul lunii august. Când are loc recoltarea cartofilor după tehnologia olandeză, mai întâi se taie partea de sus a tuberculilor și doar după 10-12 de zile se strâng și cartofii. Ca rezultat, cartofii au o coajă mai tare și se păstrează mai mult timp;
8 . Respectarea rotației. În același loc, cartofii pot fi plantați doar o dată la trei ani, după ce au fost recoltate culturi cerealiere;
9 . În plus, tehnologia olandeză implică din start o „curățire” printre rândurile de cartofi imediat după germinare pentru a distruge buruienile și pentru a îmbunătăți condițiile de formare/creștere a tuberculilor;
10. Totodată, cartofii trebuie udați de cel puțin 3 ori pe sezon – înainte de înflorire și după 10 zile de la aceasta.

Plan de afacere

Este important ca înainte de a iniția o afacere în acest domeniu (după tehnologia olandeză), să întocmiți un business-plan în care să vă evaluați capacitățile fizice și financiare.

Cerințe
1. Suprafața – de la 5 ha;
2. Îngrășăminte organice – 400-500 kg/100 m²;
3. Semințe olandeze cu rata de 400 – 1000 tuberculi/100 m²;
4. Înregistrarea afacerii ca Gospodărie Țărănească ca o formă a Întreprinderii Individuale (Î.I.)
5. Locuri de muncă pentru cel puțin 4 persoane;
6. Utilaje + echipamente speciale;
7. Mașina de sortare;
8. Un depozit de păstrare a cartofilor.

Cheltuieli inițiale
1. Achiziționarea unui tractor cu remorcă – de la 30.000 euro, dar poate fi și arendat.
2. Material săditor pentru plantarea a 5 hectare (10 – 20 de tone) – 35.000 lei.
3. Sortator – de la 70.000 lei;
4. Îngrășăminte și erbicide – de la 20.000 de lei;
5. Depozitul pentru cartofi – de la 70.000 de lei;
6. Alte cheltuieli (chirie, activități de înregistrare, contracte , etc) – 20.000 lei.

Deci, este nevoie în jur de 50.000 de euro pentru a iniția afacerea. Desigur, dacă nu se cumpără un tractor atunci o mare parte din cheltuieli se reduc. Există și posibilitatea de a cere un ajutor din partea statului sub forma unor subvenții.

Echipament

1. Semănatul
Cartofii sunt plantați cu remorci speciale, prin aplicarea simultană a îngrășămintelor. Acest echipament vă permite să sădiți uniform sămânță în raport cu lungimea, lățimea și adâncimea tuberculilor.

2. Prelucrarea
În scopul de a elimina buruienile și pentru a crea condiții favorabile pentru creșterea cartofilor e necesară folosirea așa-ziselor „cultivatoare de frezat”.

3. Recoltarea
Recoltarea se efectuează, de preferință cu ajutorul cu un echipament special care seamănă cu un „lift-excavator”. Acesta sortează solul și pune cartofii săpați în arborele cardanic din spatele său.

4. Sortarea și Ambalarea
Sortarea cartofilor recoltați are loc cu mașina de sortare, care permite de a diviza tuberculii în 5 fracțiuni: care au mai puțin de 30 de grame, de 30-50 grame, de 50-80 grame, de 80-100 g sau mai mult. Sortarea este necesară pentru a selecta cartofii de sămânță, cartofii de vânzare și cartofii bolnavi. Cartofii de vânzare sunt convenabili de ambalat în pungi de 2.5 kg la 35 kg.

5. Depozitarea
Există mai multe moduri de a păstra cartofii: în vrac, în containere, în cutii sau în pungi . Este de remarcat faptul că, înainte de recolta cartofii, depozitul pentru aceștia trebuie curățat de sol și alte deșeuri. Încăperea trebuie aerisită, uscată și dezinfectată împotriva bolilor și dăunătorilor. E necesară o inspecție de rutină la sistemul de ventilație utilizat și în echipamentul de depozitare.
Pierderile financiare depind în mare parte de modul de stocare și păstrare a cartofilor. Aceștia trebuie să fie întregi, curați, uscați și copți.

Realizarea și profitul

Cu un randament de 30 t/ha la 5 ha suprafață este posibil să obțineți până la 150.000 kg de cartofi. Prețul mediu realizat este de 5 lei/kg. Prețurile scad toamna și pot ajunge și la 1-3 lei/kg, dar în primăvară pot ajunge la 10-15 lei/kg.

În general, ținând cont de pierderile în timpul depozitării (15 %), veniturile din vânzarea cartofilor la preț de 5 lei/kg va fi de aproximativ 600.000 lei. Costul producției de cartofi este în jur de 2 lei/kg. Prin urmare, profitul obținut din vânzarea de 1 kg este de 3 lei. Profitul brut din vânzări de cultură pe sezon este de aproximativ 300.000 de lei.

Perioada de recuperare a investițiilor este de 2 ani (2 sezoane). Pentru aceasta țineți cont de canalele de realizare a producției:
• Magazinele;
• Piețele agroalimentare și târguri;
• Clienții en-gros;
• Restaurante, cafenele sau săli de festivități;
• Magazine alimentare și tarabele de legume.

Venitul va depinde nu numai de faptul cum veți vinde cartofii, dar de asemenea, și de perioada când se face. Prin urmare, este important să fie pusă la punct problema de stocare a cartofilor pentru a-i vinde iarna și primăvara, la cele mai bune prețuri.

S. Tataru

METEO. Cum va fi vremea în primele zile din primăvara 2014

0

În weekend vom avea parte de vreme închisă și precipitații sub formă de ploi în cea mai mare parte a țării. 

Ultima zi de iarnă ne aduce vreme mohorâtă. Cerul va fi acoperit mai mult de nori însă nu este exclus că vom avea parte și de câteva raze de soare. Maxima zilei va fi de +8 grade Celsius. În orele nocturne temperaturile vor coborî până la -1…0 grade. Vântul va sufla moderat.

Prima zi de primăvară va debuta cu vreme închisă și ușor instabilă. Cerul va fi variabil, iar în sudul țării sunt prognozate precipitații slabe. Începând de mâine, vremea se încălzește. Ziua mercurul din termometre va urca până la +10 grade Celsius, iar noaptea vor fi +1…+3 grade. Vântul va sufla moderat.

Duminică, meteorologii prognozează vreme noroasă și ploi precipitații în toată țara. Temperaturile se vor menține ridicate. Maxima zilei va fi de +10 grade, iar pe timp de noapte se vor înregistra +5 grade. Vântul va prezenta intensificări și va sufla cu până la 12 m/s.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), săptămâna viitoare vom avea parte de vreme instabilă, dar mai caldă. Temperaturile vor urca până la +15 grade Celsius.

Guvernul a aprobat simplificarea procedurii de lichidare a întreprinderilor

0

Procedura de lichidare a businessului va fi simplificată. Acest fapt este prevăzut de amendamentele care urmează a fi operate la legislaţie, aprobate miercuri de guvern. 

Potrivit Infotag, Ministrul Economiei Valeriu Lazăr a amintit în cadrul şedinţei Cabinetului de miniştri că actualmente, o companie poate fi creată şi înregistrată în Moldova în decurs de cinci zile, pe când lichidarea durează nu mai puţin de 12 luni de la iniţierea procedurii de lichidare cu aplicarea unor proceduri birocratice anevoioase.

Potrivit spuselor sale, amendamentele propuse reduc termenii procedurilor de lichidare benevolă a companiei. În special, se propune reducerea termenului de înaintare a creanţelor față de întreprinderea în proces de lichidare de la 6 la 2 luni din momentul publicării avizului în „Monitorul Oficial al Republicii Moldova” sau de la data înştiinţării despre lichidare.

De asemenea, se preconizează reducerea termenului de repartizare a activelor – de la 12 luni din data publicării avizului şi de la 2 din momentul aprobării bilanţului lichidării la un termen unificat – 1 lună din momentul aprobării bilanţului lichidării.

Documentul specifică condiţiile de dizolvare a persoanei juridice şi atribuţiilor administratorului/lichidatorului, explicarea expresă a procedurilor referitor la bilanţul de lichidare termenului de repartizare a activelor şi executarea creanţelor creditorilor, simplificarea autentificării notariale şi introducerea radierii din oficiu a gospodăriilor ţărăneşti.

AIPA a deschis un oficiu nou la Hâncești

0

Anul 2014 vine cu noutăți bune pentru producătorii agricoli care își desfășoară activitatea în raza de acoperire a raioanelor Hâncești, Leova și Cimișlia. 

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță că la Hâncești a fost deschis un oficiu nou, care va facilita accesul agricultorilor în obținerea ajutorului financiar nerambursabil din partea statului.

Amintim că până în 2014, raioanele Hâncești și Cimișlia se deserveau la Secția Teritorială Chișinău, iar Leova la Secția Teritorială Cahul.

În cadrul alocuțiunii susținute cu acest prilej, directorul AIPA, Petru Maleru a declarat că măsura data vine să diminueze costul și timpul alocat de către producătorii agricoli pentru a se informa și a depune dosarul de subvenționare la centrul de deservire.

Oficiul își are sediul în orașul Hâncești, str. Mihalcea Hâncu, 126.

Afacere de familie: Creșterea iepurilor decorativi

0

În ultimii ani, la oraș a devenit un fel de modă să ții în casă un iepure decorativ. Aceste animăluțe sunt dulci, afectuoase și pot face orice copilărie fericită și interesantă. Creșterea iepurilor decorativi este o idee bună pentru o afacere de familie. Sunt mici, se înmulțesc repede și plus la toate nu folosesc multă hrană. Să nu credeți însă că și prețul la care se vând este la fel de mic.

O mai mare cerere pentru astfel de iepuri există în general la orașe și în zona capitalei. Din câte ne-am interesat noi, un iepure decorativ cu vârsta de 3 luni ajunge să coste peste 300 de lei, iar în cazul animalelor adulte prețul urcă și mai mult. Cele mai frecvente canale de distribuție sunt piețele, magazinele de animale de companie și, desigur, pe internet. Publicitatea pe internet poate fi făcută pe mai multe canale: site-uri de anunțuri, forumuri, bloguri, rețele sociale, etc.

Iepurii decorativi se deosebesc de cei obișnuiți mai ales prin dimensiunea mult mai mică și aspectul exterior ˝exotic˝. Adulții cântăresc maxim 1-1,5 kg. Iepurii decorativi sunt crescuți în cuști. Se hrănesc în principal cu fân, morcovi, varză, cereale, crengi de copac, adică cam tot ce mănâncă și frații lor mai mari (iepurii obișnuiți).

Cei care plănuiesc să se facă cu un astfel de animal de companie trebuie să știe că iepurii decorativi nu sunt capricioși. Nu necesită să fie scoși la plimbare și învață destul de repede să-și facă nevoile într-un colț al camerei, la fel ca pisicile. Sunt animale extrem de comunicative și se deprind repede cu compania oamenilor.

Animăluțele sunt destul de fertile. Femela își duce sarcina o lună de zile, iar asta înseamnă că anual poate aduce pe lume până la 8-9 generații de urmași. În dependență de rasă, femela iepurelui decorativ poate naște chiar și 16 pui. Iepurașii cresc foarte repede. La vârsta de 6 zile greutatea lor practic se dublează, iar peste o lună ajung să cântărească de 10 ori mai mult decât la naștere.

S-ar putea să vă gândiți că, dacă într-adevăr au capacități de înmulțire atât de bune, nu mănâncă mult și pe deasupra și se vând la un preț ridicat, atunci de ce această industrie nu a prins în rândul fermierilor. Adică de ce nimeni nu-i crește în număr mare? Există o mică problemă cu creșterea iepurilor decorativi la scară industrială. Chestia e că acești iepuri sunt animale de companie, care ulterior trebuie vânduți oamenilor (copiilor), deci persoana care îi crește trebuie să fie în contact permanent cu ei. În caz contrar, animalele devin sălbatice și nu mai poți face nimic cu ele. Iată de ce vă spunem că această afacere presupune implicarea a maxim 2 persoane, în condiții normale, casnice.

FOTO: euforia.tv
FOTO: euforia.tv

 

Câteva sfaturi pentru cei care au decis să-și încerce norocul și priceperea în această afacere:

  • Pentru reproducția iepurilor decorativi este nevoie de mai multe celule separate în cuști: pentru masculi și pentru femelele cu puii. În celule se instalează tot de ce au nevoie pentru a se hrăni și bea apă.
  • Înainte de împerechere, iepurilor li se verifică starea de sănătate și de pregătire a procesului.
  • Pentru împerechere femela trebuie plasată în celula masculului și ținută acolo ceva timp (până la 3 împerecheri). Există cazuri în care iepuroaica refuză să se împerecheze. În acest caz, trebuie să așteptați câteva zile și să repetați procesul.
  • După împerechere trebuie să treacă între 29-31 de zile până când femela va aduce pe lume puii. Între timp (anume după 29 de zile) în cușcă trebuie plasat mai mult fân, pentru ca femela să-și facă culcuș.
  • Puii se nasc orbi, surzi și fără puf. Deschid ochii după aproximativ 2 săptămâni de la naștere. Nu este recomandat să-i atingeți până când corpul lor nu se va acoperi cu puf.
  • Puii petrec alături de mama lor în jur de 45 de zile. Între timp ei trebuie să învețe să mănânce de sine stătător. Iepurii decorativi trebuie ținuți în curățenie strictă, hrăniți la timp și atunci totul va decurge cum trebuie.

Leancă i-a cerut lui Bumacov să elimine urgent barierele administrative la exportul vinurilor

0

Prim-ministrul Iurie Leancă i-a solicitat ministrului agriculturii să întreprindă măsuri pentru eliminarea barierelor interne administrative la exportul de vinuri. 

Uniunea Europeană a oferit Republicii Moldova regim liber la exportul de vinuri pe piaţa comunitară (fără taxe şi restricţii cantitative), cu începere de la 1 ianuarie 2014. Premierul Iurie Leancă spune că producţia moldovenească nu este însă întotdeauna competitivă, în multe cazuri din cauza barierelor administrative interne.

˝Dle ministru Bumacov, noi încercăm să penetrăm și alte piețe mai puțin tradiționale, dar, în același timp, noi am constatat atunci când am discutat și la Consiliul Economic, dar și la întâlnirea cu vinificatorii moldoveni, câteva probleme – bariere administrative interne, ce fac ca exporturile noastre să fie mult mai scumpe şi mai puțin competitive. Iar așa cum am stabilit noi, cuvântul „competitiv” trebuie să fie cel mai important cuvânt-cheie pentru săptămânile și lunile care ne așteaptă.

Dumneavoastră știți foarte bine cât costă un certificat de conformitate a producţiei alcoolice. Am constatat, dle ministru, până la discuția cu vinificatorii, că costă în jur de 2.000 de lei. Asta în timp ce în Uniunea Europeană un astfel de certificat costă de la 12 la 20 de euro.

Deci, vă solicit în regim de urgență, dle ministru, nu doar să examinați, dar și să reduceți aceste costuri cel puțin în jumătate. Astfel încât atunci când în mod special e vorba de unele partide de testare a pieței, cum a fost cazul pe care l-au invocat vinificatorii, noi să putem să stimulăm exportatorii noștri și nu, prin aceste bariere existente, doar să le creăm probleme˝, a declarat premierul Leancă.