Până în anul 2030, un hectar de pământ va trebui să hrăneasca cinci oameni

0

Fiecare hectar de teren agricol din lume va trebui să hrăneasca cinci oameni în anul 2030, în condițiile în care acum câteva decenii a trebuit să susțină doar doi, a declarat Dominique D. Zygmont, directorul companiei Syngenta pentru Sud-Estul Europei, la o conferință care a avut loc la Budapesta.

Creșterea populației și efectele de mediu nefavorabile cresc nevoia pentru o producție agricolă sutenabilă. Conform domnului Zygmont, problema este agravată de diferențele enorme dintre persoanele din mediul urban care concep reglementările agricole și cei din mediul rural.

Conform declarației directorului, producția agricolă la nivel mondial va trebui să crească cu 70-100% până în anul 2050 pentru a putea asigura alimentația populației lumii, care va crește de la nivelul curent de circa 7 miliarde la 9 miliarde de persoane. În același timp, schimbările climatice reduc atât resursele de apă, cât și suprafețele agricole utilizabile.

În asemenea condiții este nevoie de eforturi suplimentare pentru a ajunge la o producție agricolă sustenabilă, bazată pe creșterea productivității, scăderea efectelor negative ale agriculturii asupra mediului înconjurător și asigurarea profitabilității activităților agricole pentru a garanta bunăstarea persoanelor din mediul rural și pentru menținerea tinerilor în acest sector.

//agrobroker.ro

Bumacov: Sunt mulți tineri care vor să procure terenuri agricole și să lanseze afaceri

0

Aproape 240 de mii de hectare de terenuri agricole au rămas neprelucrate anul trecut. Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov, spune că au influenţat mai mulţi factori.

„Politica de stat nu a fost neprietenoasă pământului. Guvernările au vorbit că este o bogăție neprețuită. Totuşi, față de țăran, față de cei care ne aduc pâinea pe masă atitudinea nu a fost cea pe care o merită. La sat infrastructura și condițiile de viață sunt cele care sunt. Lucrurile însă se schimbă, sunt mulți tineri care ar vrea să procure terenuri, să facă business agricol, care, deși este riscat, poate fi profitabil”, a subliniat ministrul într-o emisiune la Radio Moldova.

În opinia oficialului, terenurile care nu se prelucrează în mare parte nu au proprietari reali. „Cotele sunt repartizate, dar o parte din cei cărora le aparțin nu mai sunt în viață, iar moștenitorii nu se grăbesc să le prelucreze, să le înregistreze după ei. De aceea, din anul trecut este introdusă o măsură de subvenționare, prin care 50% din cheltuielile necesare pentru perfectarea actelor la notar și de înregistrare sunt acoperite de către stat”, a subliniat ministrul.

Vasile Bumacov spune că, dacă terenurile ar fi consolidate mai repede, s-ar găsi cumpărători pentru ele, printre oamenii de afaceri locali. „Deși am fost criticat pentru aceasta, cred că procedăm corect oferind mai întâi investitorilor locali șansa de a procura terenuri. Iar dacă nu se vor descurca, atunci s-ar putea să apelăm și la cei străini”, a mai spus ministrul agriculturii și industriei alimentare, relatează IPN.

Topul celor mai interesante și neobișnuite piețe agroalimentare din lume

0

Vă prezentăm un top al celor mai faimoase și mai vechi piețe agricole de pe pământ în care fermierii își vând produsele direct consumatorilor.

Piața Sf. Laurențiu (St. Lawrence Market) din or. Toronto, Canada

Istoria Pieței

Aceasta a fost fondată în 1803 și până în prezent nu a suferit schimbări în arhitectura sa. Și nici locația nu a fost modificată.

Ce puteți procura aici

Piața este specializată în vânzarea produselor locale: legume, fructe, brânzeturi și chiar carne de păsări sălbatice. De asemenea, se poate procura produse din pește, prăjituri de casă și pâine proaspăt coaptă.

E bine de știut

Pentru o taxă suplimentară puteți angaja un bucătar care vă va însoți în timp ce faceți cumpărăturile, vă va da sfaturi utile și vă poate spune cum să alegeți cele mai bune produse. Dacă veniți la piață dimineața devreme, la sigur că o să vă întâlniți cu cei mai buni bucătari din Toronto, care își procură alimente pentru restaurantele lor. Piața este înconjurată de cafenele și restaurante, iar în sezonul de recoltare aici are loc festivalul de muzică BuskerFest.

Piața La Boqueria Barcelona, Spania

Istoria Pieței

Piață a apărut la răscrucea secolelor XII-XIII. Inițial aici se vindea doar carne de porc. Piața în mod repetat a fost reorganizată și a fost mutat pe Rambles Boulevard. În forma sa actuală există din 1853. Acum aceasta este considerată una dintre cele mai bune piețe în aer liber din lume.

Ce puteți procura aici

Fructe din întreaga lume, carne de pasăre, salam, șuncă, brânză, vin, pește viu, dar și sărat, fructe de mare, pâine, dulciuri, măsline și ulei.

E bine de știut

O mare parte dintre vânzătorii La Boqueria sunt descendenții primilor „locuitori” ai pieței, deschise în 1853. Ei lucrează aici în a patra generație. Cele mai bune restaurante și baruri din Barcelona sunt tot aici. Fermierul Dmitri Klimov spune că aici peștele și salamul este vândut de vânzători obișnuiți, care își cunosc bine marfa și cu care nu poți negocia prețul.

Piața Union Square (Union GreenMarket Square), New York, Statele Unite ale Americii

Istoria Pieței

Aceasta este o piață relativ nouă. A fost deschisă în 1970 și a devenit destul de repede cea mai aglomerată piață din Manhattan. În sezonul de recoltare, peste 140 de fermieri locali, pescari și brutari își vând producția aici. Peste 60.000 de persoane vizitează săptămânal piața, întrucât aici poate fi găsită cea mai mare selecție de produse locale organice.

Ce puteți procura aici

Fructe de sezon și legume de la fermele din apropiere, cafea, produse de patiserie proaspete, pește și carne .

E bine de știut

Pe site-ul acestei piețe este publicat zilnic o listă completă a fermierilor ce își vor vinde produsele în acea zi. Aici au loc cursuri de culinărie, lecții de cultivare a legumelor ecologice, ateliere de lucru pe teme agricole pentru copiii. Și tot aici sunt expuse și vândute lucrările unor artiști din New York.

Mercado (Mercado Central), Santiago, Chile

Istoria Pieței

Piața a fost construită în 1868, în stil britanic. Inițial a fost planificată pentru a fi utilizată ca un centru expozițional.

Ce puteți procura aici

Pește proaspăt și fructe de mare, fructe, legume și produse artizanat local.

E bine de știut

În piața se cântă în mod constant muzică live. Chiar pe teritoriul acesteia sunt restaurante și cafenele, unde se poate găti și servi orice delicatesă locală pe care o vezi pe tejghea. Localnicii spun că piața Mercado Central este centrul tuturor formelor de viață a țării.

Piața Marche Provencal, Antibes, Franța

Istoria Pieței 

Aceasta este una dintre cele mai vechi piețe din Europa. Din 1481, Antibes este parte a Franței, și de atunci comerțul a fost unul prosper aici. Acum, această piață acoperită este considerată cea mai bună piață de pe Côte d’Azur și din regiunea mediteraniană.

Ce puteți procura aici

Aici se vând specialitățile regiunii Provence și Coastei de Azur: brânză, vin, ierburi, legume și fructe, mezeluri, carne, dulciuri și săpun de lavandă organică. Doar aici poți cumpăra „foie gras” și vin roz local.

E bine de știut

Alimentele se vând doar dimineața, după-amiază fermierii sunt înlocuiți de meșteșugarii și artiștii locali. În zilele de duminică fermierii nu lucrează, dar tarabele lor sunt ocupate de restauratorii locali care pun mese pentru turiști. Aici, aceștia pot și trebuie să încerce tot ce le propun bucătarii francezi. Mâncărurile din produse agricole locale sunt pregătite în fața cumpărătorilor.

Borough Market, Londra, Marea Britanie

Istoria Pieței

Prima menționare a pieței de lângă London Bridge a apărut în 1276, deși se spune că comerțul a început aici cu 250 ani mai înainte. Piața a fost mutată în noua sa clădire la mijlocul secolului al XIX-lea, iar din 2001 a avut parte de o reconstrucție pe scară largă.

Ce puteți procura aici

Carne, pește, brânză, pâine, mere, miere și gemuri din întreaga țară, precum și salam spaniol, brânză franceză.

E bine de știut

În această piață au fost filmate scene din filmul „Jurnalul lui Bridget Jones”, „Lock, Stock și două butoaie pentru fumători” și „Harry Potter și Prizonierul din Azkaban”. Supa de pește și de cidru de mere este lideră în vânzări. În plus, aici puteți mânca chiar și un burger din carne de antilopă sau de cangur. În pofida varietății gastronomice, oamenii nu vin aici atât pentru alimente, cât pentru atmosfera de acolo, precum și pentru posibilitatea de a plonja în lumea gastronomiei.

Piața de pește Tsukiji (Tsukiji), Tokyo, Japonia

Istoria Pieței 

Piața a început să funcționeze în 1935. Acum este cea mai mare piață de pește din lume. Zilnic sunt vândute aproximativ 3 tone de pește și fructe de mare.

Ce puteți procura aici

450 de specii de pești și fructe de mare – de la alge și crustacee la ton gigant și caviar scump – roșu, negru și chiar alb.

E bine de știut

Există licitații pentru ton, dar la care turiștii nu sunt admiși. În schimb, toată lumea se poate bucura aici de sashimi și sake cald.

Sursa: Lavkagazeta.com

Traducere și adaptare: S. Tataru

Începe „Săptămâna Verde” – cel mai mare târg agroalimentar din lume

0

„Grüne Woche” (în traducere: „Săptămâna Verde”) este socotit drept cel mai mare târg agroalimentar din lume și şi-a deschis porţile astăzi în capitala germană. 

Târgul, care are o istorie de 88 de ani, va avea ca ţară invitată anul acesta Estonia şi va fi inaugurat joi de ministrul german al agriculturii, Hans-Peter Friedrich.

Săptămâna Verde, care se va încheia în 26 ianuarie, va reuni 1.650 de expozanţi din 70 de ţări diferite care vor prezenta 100.000 de specialităţi provenite din întreaga lume, potrivit Agerpres.

Responsabilul evenimentului, Christian Göke, a declarat într-un comunicat că târgul este, totodată, „expoziţia agrară cea mai importantă, o privire globală asupra sectorului agroalimentar, precum şi o experienţă unică pentru public”.

Săptămâna Verde reunește şi alte activităţi precum celebrarea celui de-al VI-lea Forum Mondial pentru Alimentaţie şi Agricultură (GFFA), care se desfăşoară între 16 şi 18 ianuarie şi la care se aşteaptă să participe peste 70 de miniştri şi miniştri adjuncţi ai agriculturii, precum şi responsabili şi reprezentanţi din industria agricolă şi alimentară.

Organizatorii speră să primească 400.000 de vizitatori din întreaga lume, între care şi 100.000 de specialişti în domeniu, pe o suprafaţă care ocupă 124.000 de metri pătraţi, repartizaţi în 26 de saloane la Centrul Berlin ExpoCenter City. 

Pe site-ul târgului, Republica Moldova nu apare în calitate de participant care ar avea un stand la fața locului. Ministerul Agriculturii a anunțat anterior doar participarea ministrului Vasile Bumacov.

Bumacov urmează să discute la Berlin cu ministrul rus al agriculturii problema vinurilor

0

Ministrul agriculturii, Vasile Bumacov urmează să discute cu omologul său rus, Nicolai Fedorov, problema interdicţiei vinurilor moldoveneşte pe piaţa rusească. Discuția urmează să aibă loc în zilele următoare la expoziţia Săptămâna Verde de la Berlin (Germania). 

Bumacov a avut o intervenție la Radio Moldova în care a spus că regretă această situație, potrivit IPN. Ministrul a spus că negocierile cu Federaţia Rusă pentru reluarea exporturilor de vin continuă.

„Am fost de patru ori la Moscova din septembrie anul trecut, când a fost aplicată interdicţia. De fiecare dată ne-au promis că peste o săptămână interdicțiile vor fi ridicate, dar nu s-a întâmplat. Nu cunoaștem care ar mai putea fi problema, pentru că toate cerințele pe care le-au înaintat partenerii noștri din Federația Rusă le-am îndeplinit. Dar vom continua să negociem. Vom continua să discutăm și cu alte autorități din Rusia până ajungem la o înțelegere în beneficiul ambelor părți și a consumatorilor ruși, care apreciază vinurile moldovenești”, a subliniat Vasile Bumacov.

Întrebat când va fi exportată în UE prima partidă de vinuri sub brandul de țară „Vin de Moldova”, lansat recent, Vasile Bumacov a spus că foarte curând, în cadrul unei expoziții internaționale care se va desfășura tot la Berlin.

Agrobiznes.md – Partener Media Strategic al Târgului internațional de agricultură „Agro Expo Bucovina”

0

Camera de Comerț și Industrie din Suceava în parteneriat cu Agrobiznes.md invită agenții economici din Republica Moldova să participe în cadrul celei de-a XII-a ediții a celui mai mare târg de agricultură și industrie agroalimentară din zona Moldovei (România), cu participare națională și internațională – „Agro Expo Bucovina”.

Manifestarea, eveniment de referință pentru industria agro-alimentară este specializată în mașini, utilaje și tehnologii pentru industria alimentară; aparatură de laborator; produse alimentare; miere și produse apicole; arome, esențe, coloranți și aditivi pentru industria alimentară; legume și fructe; conserve; echipamente de protecție pentru industria alimentară; igienizare, detergenți, dezinfectanți pentru industria alimentară; instalații frigorifice; producători agricoli; utilaje forestiere; mașini, utilaje și unelte agricole; anvelope și piese de schimb pentru tractoare și utilaje agricole; semințe și material săditor; îngrășăminte și pesticide; tehnologii și echipamente pentru irigații; animale de rasă și păsări; tehnologii de creșterea animalelor; tehnologii și metode de îmbunătățire a raselor; incubatoare; mașini și echipamente pentru abatorizare; furaje, nutrețuri, concentrate, aditivi, premixuri; metode de hrănire, sisteme de distribuție a hranei; instrumente, tratamente și medicamente de uz veterinar, dezinfectanți; echipamente de încălzire și aer condiționat; silozuri, uscătoare și mijloace de transport a cerealelor; tehnologii de reproducere și creștere artificială a peștelui; tehnologii de pescuit; flori și plante de apartament, pentru grădini, parcuri și sere; mobilier și accesorii pentru grădini și terase; echipamente și unelte pentru grădinărit; altele.

Târgul se va desfășura în perioada 21 – 23 martie 2014. Mai multe detalii puteți găsi pe www.agro-expo.ro.

Agrobiznes.md este Partener Media Strategic al târgului „Agro Expo Bucovina” și va fi promovat activ în cadrul evenimentului. Asta datorită unei înțelegeri la care am ajuns cu Camera de Comerț și Industrie din Suceava.

Vă vom ține la curent cu cele mai importante știri de la eveniment.

Prognoza meteo pentru acest sfârșit de săptămână

0

Vremea se menține închisă și cu maxime pozitive. Începând de săptămâna viitoare se va răci treptat și va începe să ningă.  

Astăzi cerul va fi mai mult noros, dar cu vreme stabilă. Regimul termic rămâne aproape neschimbat. Ziua vom avea +8 grade Celsius, iar în orele nocturne mercurul din terometre va coborî până la -6 grade. Vântul va sufla moderat, cu până la 8 m/s.

În prima zi de weekend vom avea vreme instabilă în nordul și centrul țării. Cerul va fi acoperit de nori care ne vor aduce averse sub formă de lapoviță. În regiunile din sudul republicii vremea va fi însorită. Mâine temperaturile vor continua să urce, astfel vom avea maxime primăvăratice de +12 grade Ceslius, noaptea vor fi +4 grade. Vântul va sufla moderat.

Duminică, vremea nu se schimbă radical. În nordul și centrul țării va cădea lapoviță, iar în partea de sud a republicii vremea va fi frumoasă. Temperaturile mai coboră, astfel vom avea o maximă de +6 grade Celsius, iar noaptea se vor înregistra +4 grade.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), începând de săptămâna viitoare sunt prognozate ninsori slabe, iar temperaturile vor fi în continuă scădere.

Pregătirile pentru Expoziţia Mondială „Milano 2015” sunt în toi! Cum va arăta pavilionul Moldovei

0

Compania responsabilă de construcţia pavilionului Republicii Moldova pentru Expoziţia Mondială „Milano 2015”, care va avea loc în perioada 1 mai – 31 octombrie anul viitor, va fi selectată în urma unui concurs internaţional. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul şedinţei Comitetului organizatoric pentru pregătirea participării ţării noastre la acest eveniment grandios, informează Ministerul Economiei.

Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, care este şi Comisar naţional şi preşedinte al Comitetului Organizatoric, a remarcat importanţa unei pregătiri riguroase pentru Expoziţia mondială din 2015.

„Peste 20 de milioane de vizitatori sunt aşteptaţi la Expo Milano-2015, astfel Moldova are o ocazie unică, pe care trebuie să o exploateze la maximum, pentru promovarea ţării noastre la nivel mondial, ca ţară producătoare de alimente de calitate, prin tehnologii durabile”, a accentuat viceprim-ministrul.

Planurile de acţiuni şi de finanţare pentru Expo Milano 2015, care au fost aprobate în şedinţă, prevăd cheltuieli estimate la 24 mln de lei, pentru anul 2014. 15 mln de lei vor fi alocaţi din bugetul de stat, iar pentru restul cheltuielilor urmează a fi identificaţi parteneri interesaţi în a susţine participarea Republicii Moldova la Expoziţia Mondială de la Milano.

În primul trimestru al anului curent va fi lansat concursul de selectare a companiei care va elabora proiectul de executare şi construcţie a pavilionului Republicii Moldova la „Expo – 2015”.

Genericul pavilionului Republicii Moldova este „Energia soarelui. Energia vieţii” şi va include trei subteme: energia pământului, energia poporului şi energia vieţii. Elementul de atracţie al pavilionului va fi instalaţia „Floarea Solară”, ce reprezintă o tulpină care iese din pămînt având în capăt un cub triplu de oglinzi, ce va urmări mişcarea soarelui şi va reflecta razele solare spre cubul de deasupra pavilionului. Efectul Solar va fi vizibil de departe, iar vizitatorii EXPO 2015 vor fi tentaţi să descopere Pavilionul Moldovei.

Un alt element cheie al pavilionului constă în prezentarea simultană pe trei ecrane a unui film documentar-artistic despre ansamblul de dans „Joc”, dansul fiind considerat întruchiparea caracterului, puterii şi energiei poporului. Proiecţia va fi vizibilă atât în interiorul, cât şi în exteriorul pavilionului, datorită pereţilor transparenţi.

Floarea Solară şi proiecţia documentarului vor atrage vizitatorii către zona în care vor fi expuse produsele moldoveneşti. Aici, vor putea fi savurate produsele ecologice, într-o manieră inedită, având parte de o prezentare digitalizată a procesului de preparare, de la plantarea fructelor până la produsul ce se află în mâna vizitatorului. Totodată, vor avea loc degustaţii ale vinurilor şi preparatelor specifice bucătăriei moldoveneşti.

„Este nevoie de 1 miliard de lei pentru modernizarea rapidă a agriculturii până la semnarea Acordului cu UE”

0

Ar fi nevoie de cel puţin 1 miliard de lei pentru modernizarea agriculturii moldoveneşti mai cu seamă în condiţiile semnării Acordului de Asociere, implicit a celui de liber schimb cu UE, spune Alexandru Slusari, președintele UniAgroProtect.

„Dacă aţi citit anexele 15 a,b,c la acest Acord acolo sunt prevăzute mai multe limitări pentru produsele agricole moldoveneşti la exportul în ţările UE, dar şi standarde de comercializare mai înalte. Toate aceste lucruri impun agricultorii să facă cât mai rapid modernizarea. Fără fonduri de subvenţionare mai semnificative nu vom putea moderniza agricultura. Noi avem nevoie de minim 1 miliard de lei”, a declarat Slusari pentru Radio Europa Liberă.

Deşi nu e pe măsura aşteptărilor agricultorilor majorarea fondului de subvenţionare la 500 de milioane de lei este un pas înainte spune Alexandru Slusari întrucât pe parcursul anului fondul s-ar putea mări încă cu 100 de milioane.

Analizând proiectul Regulamentului de subvenţionare pentru anul 2014, aflat în faza consultărilor publice, copreşedintele Partidului Popular şi fostul ministrul al agriculturii Valeriu Cosarciuc a ajuns la concluzia că micii fermieri, considerați a fi motorul agriculturii, ar putea fi discriminaţi în raport cu marii producători.

„Producătorii mici obţin foarte puţin suport din partea statului. an de an, începând cu 2011, fermierii mici, gospodăriile ţărăneşti obţin de la fondul de subvenţionare nu mai mult de 20 la sută. Adică cei care contribuie la produsul agricol anual cu 70%, obţin de la fondul de subvenţionare a statului numai 20%. E o chestiune foarte nefavorabilă pentru ţărănimea noastră.”

Autorii regulamentului de subvenţionare, printre care şi Nicolae Ciubuc, director adjunct la AIPA, spun că agricultorii vor resimţi această majorare întrucât proiectul prevede condiţii mai simple de obţinere a subvenţiilor, dar şi măsuri de sprijin mai durabile. Bunăoară, fermierii care vor investi în ferme zootehnice de bovine vor primi o subvenţie majorată de la 50 la 60 la sută din suma totală a investiţiilor. Iar cei care vor investi în case de ambalare vor primi de le stat 75 la sută din investiţie.

Factori decizionali de la Ministerul Agriculturii au declarat în repetate rânduri că fondurile alocate pentru subvenționare sunt mereu sub cotele dorite, prin urmare mereu se va discuta în contradictoriu despre lista de priorităţi şi corectitudinea distribuirii banilor, ceea ce încurajează găsirea unor soluții optime.