Ce cred vizitatorii Agrobiznes.md despre inițiativa legislativă a Federaţiei Naţionale a Fermierilor

0

Zilele trecute am publicat un material în care se vorbea că Federaţia Naţională a Fermierilor propune adoptarea unei legi prin care în fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli să se aloce anual 1,5% din PIB. Din mijloacele respective 50% ar urma să fie repartizate gospodăriilor ţărăneşti (de fermier) şi încă 50% altor întreprinderi agricole, prin plăţi directe a câte 400 lei pentru un hectar de teren agricol prelucrat.  

V-am rugat în știrea respectivă să scrieți opiniile referitor la această inițiativă. Unii dintre voi au fost foarte receptivi și au comentat activ în cadrul materialului. Mai jos vă propunem să citiți opiniile lor. (Din considerente ortografice, ne-am permis să edităm puțin comentariile.)

„Este o propunere bună în condițiile în care se află astăzi fermierii și ținând cont că suntem o țară agrară. Trebuie să fim conștienți de faptul că Moldova nu are petrol, aur, cărbune, lemn și niciodată nu vom construi rachete, avioane sau mașini. Avem doar pământ negru și bogat care trebuie lucrat ca pe vremuri. Doar prin viile și livezile noastre noi vom ridica puțin nivelul de viață așa că mâna pe sapă! Asta pentru cei care nu muncesc, iar oamenii care sunt fermieri trebuiesc susținuți și de le urmat exemplul”, este de părere utilizatorul Victor.

 

„Ar fi binevenit, gospodăriile mari se descurcă destul de bine și așa. Chiar sunt de părerea că nici nu le-ar prea trebui fonduri adiționale de la stat. Cu toții vedem „liderii” așa ziși din fiecare localitate. Adevăratul ajutor ar trebui să meargă înspre gospodăriile de fermieri, așa zisele „gospodării țărănești”. E înjositor și absurd când cineva, care are și așa posibilități, poate să accseze fonduri de subvenționare, în timp ce gospodăriilor mici nu le este creată absolut nici o șansă spre apelarea acestora. Dar de la zis până la făcut e mult, în primul rând populația trebuie să fie informată și trebuie să fie create mecanisme reale spre îndeplinirea acestor activități. Experiența europeană e destul de neviabilă în privința Moldovei. Aceasta trebuie ajustată la cerințele și realitatea noastră”, crede Denis.

 

„Da este o propunere bună, deoarece pentru o mare parte din moldoveni este sursa de existență, sau mai bine zis, de supraviețuire. Cu o subvenție cât de mică, dar ar fi un impuls pentru sărmanul nostru țăran. Noi avem pământuri foarte bogate spre deosebire de alte țări, cum ar fi Marea Britanie. Ei au pământ galben ca lutul, dar cresc o gamă largă de legume și fructe. De ce importăm cartofi și varză din Macedonia sau roșii din Turcia, când sudul Moldovei este numai sere cât vezi cu ochii. Moldova tot poate fi o țară prosperă, dacă nu ar fi atâta birocrație, iar granturile și subvențiile care se acordă să fie accesibile pentru noi, fermierii, dar nu „cumătrilor”, scrie Olesea.

 

Materialul respectiv poate fi găsit urmând acest link.

Ne-ar plăcea foarte mult să stabilim o legătură între noi toți. Iată de ce, atunci când pe viitor vă vom solicita opiniile cu privire la diverse evenimente și legi, puteți comenta activ, iar noi ulterior vom publica opiniile. 

Moldova va prelua experiența Olandei în domeniul agriculturii. Ce proiecte urmează a fi lansate

0

Intenția a fost anunțată de premierul Iurie Leancă la întrevederea de la Haga cu ministrul Agriculturii al Regatului Ţărilor de Jos, Sharon Dijksma. Oficialii s-au pronunţat pentru inițierea unor proiecte comune în domeniul agricol și pentru intensificarea schimburilor comerciale, informează serviciul de presă al Guvernului.

„Republica Moldova şi Olanda, cel mai mare exportator de produse agricole al UE și al doilea la nivel mondial, după SUA, au un potenţial de colaborare enorm în domeniul agriculturii. Regimul de comerț liber pe care îl va obține în curând țara noastră cu Uniunea Europeană va crea noi oportunități pentru potențialii investitori olandezi în economia Moldovei și este un garant atât pentru investitor, cât și pentru consumator, odată ce este bazat pe siguranța și trasabilitatea alimentelor”, a spus Leancă.

Şeful Executivului a mulţumit Olandei pentru susţinerea exportului de vinuri moldoveneşti pe piaţa UE, prin eliminarea cotelor începând cu 1 ianuarie 2014.

De asemenea, oficialii au convenit asupra organizării, în Olanda, în toamna anului curent, a unui Forum moldo-olandez a oamenilor de afaceri.

Partea olandeză și-a exprimat intenția de a importa din țara noastră vinuri și produse agroalimentare, precum şi disponibilitatea de a transfera experiența în domeniul producerii și comercializării produselor de origine animală și vegetală.

„Moldova este un producător nou pentru consumatorul olandez. Apreciem calitatea vinului moldovenesc și suntem pregătiți să vă oferim suport în dezvoltarea sectorului agricol și în identificarea noilor piețe de desfacere”, a afirmat Sharon Dijksma.

Volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova şi Olanda cu produse agricole şi agroalimentare în primele 9 luni ale anului 2013 a constituit 13 milioane USD. Moldova exportă în Olanda produse de origine vegetală, tutun şi articole de tutun, și importă produse procesate de origine animală și vegetală.

Bumacov pleacă într-o vizită de lucru în Germania. Se va întâlni cu o serie de oficiali europeni

0

În perioada 16-19 ianuarie, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov întreprinde o vizită de lucru în Republica Federală Germania. 

Pe parcursul zilei, ministrul va participa la inaugurarea oficială a Expoziţiei Internaţionale „Grune Woche (Săptămâna Verde) Berlin 2014” la lucrările Forumului Global pentru Agricultură şi Alimentaţie în cadrul căruia va avea loc şi Summitul Miniştrilor Agriculturii -2014.

La Berlin, Ministrul Agriculturii va avea întrevederi cu Dacian Cioloş, Comisar European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dr. Hans-Peter Friedrich Ministrul Federal al Agriculturii din ţara-gazdă, precum şi cu omologii săi din Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Rusia şi România.

Agrobiznes.md înregistrează un nou record – aproape 1.400 de vizitatori unici într-o singură zi

0

Ieri, 15 ianuarie, la exact 10 luni de la lansare, am reușit să batem un nou record de audiență pe site. 

Conform contorului Google Analytics*, site-ul www.agrobiznes.md a fost accesat ieri de 1.391 de vizitatori unici absoluți și a înregistrat 3.283 de afișări de pagină.

Vechiul record a fost stabilit pe 21 octombrie 2013. Atunci, Agrobiznes.md fusese vizitat de 1.186 de persoane într-o singură zi.

De la lansarea pe 15 martie anul trecut, audiența Agrobiznes.md a fost în continuă creștere și în prezent trece de 15 mii de vizitatori unici lunar, fiind cel mai popular site agricol din Moldova.

Vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi și că ne recomandați prietenilor. 

*Google Analytics este un serviciu pus la dispoziție de Google și are rolul de a oferi statistici cu privire la vizitatorii unui site. Este cel mai corect contor care oferă astfel de informații. 

Autehton Grup – instalații frigorifice pentru fructe și legume

0

(P) Compania „Autehton Grup” SRL oferă consultații tehnice în domeniul implementării și utilizări tehnologiilor moderne de refrigerare și păstrare la frig a producției din industria alimentară autohtonă.

1. Ce oferim

Serviciile noastre includ:
– selectarea tehnologiilor de tratare și păstrare la rece
– alegerea echipamentului de refrigerare
– proiectarea soluției tehnice
– elaborarea planului de afaceri pentru valorificarea și recuperarea investiției.

2. Avantajele oferite

Soluțiile complexe de refrigerare, oferite de compania noastră, asigură sporirea competitivității producției prin:

– Ridicarea eficienții de cost – soluțiile propuse urmăresc optimizarea costurilor generate de consumul de energie și mentenanță a echipamentului. În același timp, prețul și tipul echipamentului de refrigerare livrat este selectat în așa mod încât să prezinte soluția optimă de investiție pentru configurația și capacitatea de producere și păstrare dorite de client;

– Păstrarea aspectului proaspăt al produsului – tehnologiile propuse sunt selectate în conformitate cu cerințele specifice de păstrare a produselor clientului, astfel încât perioada de păstrare să fie extinsă la maximum, iar aspectul exterior al produsului să fie unul proaspăt;

– Conformarea normelor internaționale privind securitatea alimentului – specialiștii companiei sunt certificați în standardele internaționale de calitate și securitate a alimentului, fapt care ne permite să vă oferim soluții conforme acestor cerințe.

Compania ”Autehton Grup” SRL grație echipei sale de specialiști înalt calificați și experienței mare de lucru vă oferă:

– Informații corecte și complete cu privire la posibilitățile tehnice ale echipamentului de refrigerare selectat;
– O evaluare cuprinzătoare a implicațiilor financiare pentru echipamentul selectat: costuri de operare;
– Garanții cu privire la rezultatul final urmărit prin investiția în echipamentul de refrigerare;
– Economie de timp și cost în implementarea proiectului de modernizare, construcție, echipare și mentenanță a spațiilor de producere și păstrare a producției.

3. Cine suntem

Portofoliul companiei:
– Specialistii nostrii sunt angajati in calitate de experti, de catre organizatiile internationale, unde caobiectiv principal este sporirea succeselor sectorului agroindustrial.
– Proiecte realizate (Terminal logistic, depozit specializat pentru răcirea intensivă a fructelor, depozite frigorifice pentru păstrare pe termen lung, etc.)

Pentru mai multe detalii și informații de contact vizitați www.autehton.md.

Afacere în familie: O fermă cu peste 2.000 de iepuri

0

Fermierul rus Alexandr Surovîi crește iepuri de 5 ani. Și-a început afacerea de familie într-un sătuc în care infrastructura era slab dezvoltată, dar a reușit să construiască o afacere de succes. Cu ajutorul membrilor familiei, în număr de aproape 20 de oameni, au grijă de 200 ha de teren arabil pe care se cultivă furaje, dar și pe care cresc peste 2000 de iepuri de diferite specii. Carnea este realizată on-line și este vândută chiar și la 450 de km de ferma propriu-zisă.

Cum a început?

„Douăzeci de ani în urmă familia mea s-a mutat în satul „Staroe Kaplino”, Breansk, Rusia. Acolo activam în așa-zisele „colhozuri”. Dar după ce au fost destrămate am plecat în lumea mare pentru a ne găsi de lucru. Soțiile au rămas acasă cu copii, dar noi lucram pe unde apucam: ba prin Moscova, ba prin Siberia. A fost destul de greu. Dar iată că în toamna anului 2009, nepotul meu m-a convins că ar fi bine să revenim și să încercăm să facem ceva la noi în sat. E timpul să lucrăm pentru noi!”, își amintește Alexandr Surovîi despre cum și-a început viața de fermier.

Prin ordinul gubernatorului regiunii Breansk a fost construit drumul către ferma, care inițial era doar o încăpere de 9 metri pătrați, fără electricitate, apă și fără surse de încălzire.

De ce iepuri?

Alexandr Surovii susține că înainte de a începe afacerea a făcut investigații pe piața alimentară și a depistat deficitul cărnii de iepure pe rafturile magazinelor.

„Cunicultura este o afacere profitabilă. Carnea de iepure este dietică, este săracă în grăsimi, este destul de ușoară, savuroasă și are un gust deosebit de celelalte feluri de carne pe care le consumăm zi de zi”, adaugă fermierul.

Au acumulat experiența vizitând diferite ferme de creștere a animalelor. Și s-au oprit la iepuri. „Poate nu atât iepurii ne-au întrat în suflet, dar cât cuștile în care aceștia habitau. Sunt atât de complicate, au peste 600 de piese. Este vorba despre vestitele „Cuști Mihailov”, pe care orice crescător de iepuri din Rusia le cunoaște,” mai povestește fermierul.

Au început cu doar două astfel de cuști, iar acum au peste 200 și tot atâtea mai urmează încă să construiască. „Sunt constructor de profesie, deja le pot face și fără instrucțiuni”.

Cuștile au fost inventate de savantul rus Igor Mihailov și mai sunt numite „iurta. Au o culoare roșie – albă, care parcă amintesc de culorile ambulanțelor.

Inițial, ferma avea doar câțiva ari de teren, ca în final să ajungă la circa 200 de ha de teren arabil și pășuni, pe care, pe lângă cele 2000 de specii de iepuri, mai cresc și alte animale: oi, gâște, rațe, găini, porci, viței. Și toate sunt hrănite cu furaje, grâu, secară, cartofi, tot ce crește pe teritoriul fermei.

Mascota fermei

Ferma are și o mascotă. Un iepure „sălbatic”. A fugit când era micuț din cușca sa și nimeni nu i-a raportat absența. Abia peste câteva luni l-au observat. O zi întreagă au încercat să-l prindă, dar în zadar. L-au lăsat în pace. Acum locuiește pe teritoriul fermei, și doar seara poate fi observat, când se apropie de vreo cușcă ca să mănânce.

Afacere de familie

Ferma este întreținută de 20 de lucrători, în mare parte rudele fermierului. Iată ce povestește acesta.

„Avem o afacere de familie. Bunăoară, tractoristul este fratele meu mai mare Serghei, finul meu Arteom construiește cuștele pentru iepuri, iar Petru, un alt frate, este sudor. Sora mea Ludmila curăță și hrănește animalele, iar soția mea Elena s-a recalificat din paramedic în medic-veterinar și are grijă de sănătatea animalelor. Fiul meu Pavel se ocupă de logistica fermei, iar fiica mea Iulia, din Moscova, promovează intens activitatea fermei pe rețelele de socializare și administrează site-ul fermei noastre. Și eu am urmat niște cursuri cu specialitate agricolă. Supraveghez activitatea fermei și iau decizii. De lucru avem mereu, în special vara. Uneori ducem lipsă de brațe de muncă pentru că ne extindem, dar ne descurcăm!”.

Sursa: lavkagazeta.com

Traducere și adaptare: S. Tataru

Moldova va negocia cu Rusia un nou acord privind siguranţa produselor de origine vegetală

0

Executivul a decis, în cadrul şedinţei de astăzi, să înceapă negocierea unui acord cu Federaţia Rusă privind siguranţa produselor de origine vegetală. 

Partea moldovenească, prin Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, va îmbunătăţi calitatea şi inofensivitatea produselor exportate în Rusia. Totodată, şase centre de standardizare subordonate Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Sănătăţii şi Economiei vor fi antrenate în verificarea şi certificarea inofensivităţii produselor de origine vegetală destinate exportului pe piaţa rusească.

Acordul va stabili principiile de siguranţă pentru sănătatea umană a produselor alimentare de origine vegetală (în partea ce ţine de reziduurile de pesticide şi conţinutul de nitraţi), în conformitate cu prevederile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Acordului privind zona de liber schimb din cadrul CSI şi Programului de colaborare economică între Republica Moldova şi Federaţia Rusă pentru anii 2009-2020.

Documentul vine să sporească volumul exporturilor produselor agroalimentare în Federaţia Rusă şi să impulsioneze relaţiile economice dintre cele două ţări.

Rusia este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova. În primul trimestru al anului trecut, volumul comerţului exterior a crescut cu 24,3% faţa de perioada similară a anului 2012 şi a totalizat 183,5 mil. dolari.

Cantitate record de zahăr la Südzucker Moldova

0

În anul 213, compania Südzucker Moldova a produs 99,5 mii tone de zahăr – cea mai mare cantitate de la înfiinţarea sa în anul 2001.

Acest volum de producţie a fost extras din 692,2 mii tone de sfeclă de zahăr, cultivată de pe 16,4 mii ha de plantaţie, subcontractate de Südzucker Moldova pentru recolta anului 2013. Suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr de către agricultori, în baza contractelor încheiate cu compania în anul trecut, s-au păstrat la nivelul anului precedent, însă indicatorii de randament ai materiei prime au crescut simţitor. Astfel, în anul 2013, productivitatea medie a sfeclei de zahăr de pe suprafeţele de materie primă ale Südzucker Moldova a depăşit 40 t/ha, conţinutul de zahăr al rădăcinilor – 17 %, randamentul zahărului – 14 %. În consecinţă, compania Südzucker Moldova a petrecut unul din cele mai lungi, în istoria industriei de sfeclă de zahăr din RM, sezoane de procesare – 100 de zile, relatează Infotag.

Recolta bună de sfeclă de zahăr a fost condiţionată, în linii generale, de condiţiile climaterice favorabile din sezonul agricol trecut. Cu toate acestea, şi în anul trecut, cultivatorii de sfeclă şi producătorii de zahăr au întâmpinat unele dificultăţi. În special, din cauza temperaturilor înalte din a doua jumătate a lunii iulie, în unele zone de cultivare a sfeclei de zahăr, colectarea sfeclei a fost începută deja în luna august – cu o lună mai devreme de termenul planificat, ceea ce a determinat conducerea companiei să ia decizia de pornire anticipată a fabricii din Făleşti, pentru a evita pierderile de materie primă. Ulterior, ca rezultat al faptului că pe teritoriul ţării a căzut o cantitate mare de precipitaţii, funcţionarea acestei fabrici a trebuit să fie suspendată, ceea ce a generat pierderi financiare pentru companie. Cu toate acestea, în cea mai mare parte a timpului campaniei de recoltare a anului 2013, vremea a favorizat păstrarea şi chiar îmbunătăţirea calităţii recoltei de sfeclă de zahăr. În aceste condiţii, departamentul de materie primă a Südzucker Moldova a optimizat procesul de logistică de materiei prime – s-a stabilit un orar fix de furnizare a sfeclei de pe câmpuri la fabrici, a optimizat rezervele de sfeclă pe câmpurile de depozitare, ceea ce a condus la o reducere radicală a pierderilor.

De rând cu condiţiile favorabile climaterice, a fost posibil atingerea unui rezultat record şi datorită implementării în procesul de cultivare a sfeclei de zahăr a unui sistem de conservare a prelucrării terenurilor agricole – tehnologia de economisire „mini-till” se foloseşte pe mai mult de jumătate din plantaţiile de sfeclă de zahăr Südzucker Moldova.

În sezonul agricol 2013, graţie unei productivităţi bune şi preţurilor mai înalte de realizare în raport cu preţurile regionale (mai mult de 700 Lei/tona), sfecla de zahăr a devenit cea mai rentabilă cultură de câmp în RM. În condiţiile unui nivel maximal al costurilor de producţie (max. 20 mii Lei/ha), venitul brut al gospodăriilor agricole de pe 1 ha de plantaţie de sfeclă de zahăr a constituit aproximativ 7-8 mii Lei.

În acelaşi timp, datorită calităţii înalte a materiei prime, reducerii pierderilor de producţie şi majorării eficienţei energetice la fabricile de zahăr Südzucker Moldova, un cost relativ redus al zahărului, a asigurat competitivitatea producţiei companii nu numai pe pieţele UE, unde preţurile la zahăr sunt înalte, dar şi pe pieţele Federaţiei Ruse şi Republicii Belarus. La majorarea competitivităţii zahărului moldovenesc a contribuit, de asemenea, reducerea cotei TVA la acest produs cu 8 %. La momentul actual, preţul mediu al zahărului pe piaţa Republicii Moldova (cca 790 USD/tona) este considerabil mai mic decât cel la nivel regional – în Ucraina şi România (830-840 USD/tona).

Pe parcursul activităţii sale în Republica Moldova, compania Südzucker Moldova SA a investit în producerea de sfeclă de zahăr peste 600 de mln. Lei. În rezultat, cheltuielile de energie ale întreprinderii s-au diminuat cu mai mult de două ori. Calitatea zahărului a crescut esenţial, astfel în anul 2008, ÎM Südzucker Moldova SA a fost certificată conform standardelor internaţionale ISO 9001:2000 şi HACCP. Acţionarul principal al companiei este concernul european Südzucker AG – cel mai mare producător de zahăr din lume. În componenţa acestuia întră fabrici de zahăr amplasate în Germania, Belgia, Bosnia şi Herzegovina, Franţa, Austria, Polonia, România, Ungaria, Cehia şi Slovacia, precum şi rafinării, fabrici de producere a bio-etanolului, pizzei, aditivilor alimentari, concentratelor de fructe şi produselor intermediare.

Actualmente, pe piaţa zahărului din Moldova activează trei operatori: „Magt-Vest” SRL (fabricile din Glodeni şi Donduşeni, capacitatea lor de producţie constituie circa 32% din întreaga capacitate a ramurii), „Moldova-Zahar” SRL (fabrica din Cupcini, 29% din capacitatea totală de producţie) şi ÎM „Südzucker Moldova” SA (fabricile din Drochia şi Făleşti, 39% din capacitatea totală de producţie).

Buruienile – o problemă nu doar pentru Moldova. Americanii nu pot scăpa de ele nici cu erbicidele

0

Fermierii americani sunt puși în fața unei noi probleme, cauzate – conform unor organizații nonguvernamentale din SUA – de utilizarea excesivă a erbicidelor (în special al glifosatului): buruienile rezistente la acestea. Conform unor cercetători, în unele părți din țară buruienile rezistente la glifosat se regăsesc în majoritatea terenurilor pe care se cultivă boabe de soia și porumb – 90% dintre ele fiind modificate genetic. 

Multe grupuri și persoane asociază proliferarea culturilor transgenice și utilizarea într-un grad fără precedent a erbicidelor pe baza de glifosat cu apariția buruienilor rezistente la aceasta. Un studiu publicat acum circa un an de compania de cercetare Stratus din SUA, rapoartele privind „buruienile rezistente la glifosat” au crescut cu 34% în doar un singur an.

Industria producătoare de semințe transgenice, rezistente la glifosat, nu își asumă responsabilitatea pentru această problemă, susținând că buruienile rezistente la glifosat au fost prezente în natură încă dinaintea lansării primelor semințe de acest fel, în 1996. Conform unui reprezentant USDA, fenomenul rezistenței la erbicide este prezent de decenii – plantele dezvoltă rezistență în timp, prin selecție naturală la orice sistem de erbicide.

Reprezentantul ONG-ului local Anti-GMO Center for Food Safety, este de părere însă că fenomenul dezvoltării rezistenței la erbicide a fost accelerat serios de proliferarea semințelor rezistente transgenice. Un studiu publicat de Pioneer, subsidiara producătorului de semințe GMO DuPont, pare să confirme această idee: glifosatul a fost folosit de două decenii în momentul lansării semințelor GMO rezistente la el, iar problema cu buruienile rezistente a apărut în urma utilizării repetate a glifosatului în același sezon pe aceeași suprafață agricolă, timp de mai mulți ani de zile.

Conform USDA, problema nu este cauzată de semințele GMO, ci mai degrabă de practicile alese de fermieri, care au adoptat într-o mare măsură sistemul de erbicide și semințe vândute de companiile de biotehnologie. Aceștia s-au bazat într-o prea mare măsură pe aceste sisteme, uneori chiar abuzând de ele, negăsind nici o alternativă.

Apariția superburuienilor este un cerc vicios, susține Dr. Charles Benbrook, expert în politica aplicării pesticidelor. Apariția buruienilor rezistente la erbicide duce la creșterea utilizării acestora de către fermieri, chiar și cu 25% anual. Conform unor experți americani, autorizarea unor semințe rezistente la mai multe erbicide va crește gradul de utilizare a acestora cu cel puțin 50%.

Sursa: Agrobroker.ro