Sfaturi utile: cum să câştigaţi peste 40.000 de euro anual din cultivarea ciupercilor

0

Ştiaţi că ciupercile Champignon sunt printre puţinele ciuperci care pot fi consumate crude, fără a reprezenta riscuri pentru digestie? Dacă aveţi o pivniţă sau o construcţie mai veche, pe care nu o mai folosiţi şi vreţi să o valorificaţi, atunci trebuie să ştiţi că poate deveni mediul propice pentru o ciupercărie.

Vă vom descrie cum se derulează afacerea, cum se cultivă, cum se îngrijesc ciupercile. Pas cu pas.

Iată câteva dintre beneficiile pe care vi le aduce cultivarea ciupercilor Champignon:

  • cererea de ciuperci pe piaţă este foarte mare şi nu este acoperită de ofertă;
  • ciupercile sunt foarte gustoase şi recomandate de medici în afecţiuni precum anemia şi diabetul. De asemenea, sunt de mare ajutor atât pentru supraponderali, cat şi pentru vegetarieni;
  • ciupercile nu sunt pretenţioase ca spaţiu şi nu necesită suprafeţe mari de teren agricol;
  • pot fi cultivate în diverse spaţii: pivniţe, magazii, construcţii mai vechi, grajduri etc.;
  • substratul de cultură se obţine uşor din produse şi reziduuri vegetale şi animale;
  • substratul uzat poate fi reutilizat după folosire (el nu se aruncă);
  • se obţine profit aproape imediat de la demararea afacerii – în câteva săptămâni.

Cultivarea ciupercilor Champignon (Agaricus) a crescut, în ultimii 35 de ani, de nouă ori în SUA, de 9,2 ori în Franţa, de 5,8 ori în Anglia şi de 350 de ori în Olanda. Dar nu şi în Moldova. Aici încă sunteţi ferit de concurenţă şi aveţi toate şansele să vă dezvoltaţi o afacere frumoasă şi profitabilă.

Citește aici Cum să-ţi iniţiezi o afacere cu ciuperci.

În momentul de faţă (2010), consumul anual pe cap de locuitor în Moldova este sub 100g de ciuperci. Consumul normal ar fi de circa 2 kg/locuitor. Pentru început, aveţi nevoie de doar 50-60 metri pătraţi (un beci sau un garaj). Recolta va fi de 2.000-2.500 kg ciuperci/an din 3-4 cicluri de cultură.

Bugetul iniţial

Practic, primii paşi sunt:

  • amenajarea spaţiului de cultură (ciuperci);
  • achiziţionarea sporilor;
  • obţinerea autorizaţiilor.

Bugetul necesar pentru start variază, în funcţie de suprafaţa pe care doriţi să o cultivaţi cu ciuperci. Puteţi porni o ciupercărie cu 1.000 de euro sau cu 20.000 de euro.

Avantaje ale afacerii cu ciuperci

1. Investiţie iniţială modică.

2. Concurenţa redusă. Cererea de ciuperci este de 26 de ori mai mare decât oferta!

3. Derulare rapidă. La o cultură intensivă de ciuperci se obţin 5-6 recolte pe an! Nu uitaţi, este cultura cu cel mai mare randament pe metru pătrat!

4. Piaţa de desfacere pentru ciuperci este asigurată! Ciupercile Champignon sunt cele mai căutate ciuperci din Moldova.

5. Posibilităţi multiple de extindere şi export.

6. Nu necesită teren agricol. Un hambar, un beci sau un garaj bine amenajate sunt tot ceea de ce aveţi nevoie.

7. Materialele necesare sunt foarte ieftine şi uşor de procurat (cel mai bun sol pentru ciupercile Champignon este bălegarul!).

8. Se poate începe ca o afacere de familie.

Profit iniţial din cultivarea ciupercilor

Cu un spaţiu de cultură de 100 metri pătraţi (realizat prin supraetajare), obţineţi încasări de peste 40.000 euro/an. Or, de pe un singur metru pătrat se obţin 80-100 kg de ciuperci/an. Înmulţiţi cele 9.000 kg de ciuperci pe an cu aproximativ 15 lei (1 kg ciuperci – preţul en-gross). Rezultatul: 135.000 lei, reprezintă venitul obţinut de firma dvs. Şi asta numai după primul an!

Citește despre Cum menținem sub control bolile în agricultura ecologică.

Desfacerea şi, deci, profitul sunt asigurate, deoarece cererea pe piaţă este mult mai mare decât oferta. Nu uitaţi că ciupercile sunt căutate pentru că au gust deosebit, conţinut de proteine apropiat de cel al cărnii şi calităţi terapeutice sau imunostimulente. În plus, în perioadele de post de peste an cererea înregistrează un salt remarcabil.

Sursa: flux.md

Cum îşi prelucrează un fermier din Căuşeni cele 350 de ha de viţă de vie

0

De mai mult timp, autorităţile îşi propun modernizarea activă a agriculturii prin introducerea tehnicii şi utilajelor moderne, totuşi în republică mai sunt oameni care prelucrează pământul cu calul şi cu plugul. 

Cei care investesc însă milioane de lei în tehnică şi utilaje agricole spun că se pot face bani pe câmpurile noastre. Iar în lipsa forţei de muncă doar tehnica îi poate salva.

În raionul Căuşeni, printre fermierii care au demonstrat că se poate face agricultură de performanţă este şi Nicolae Panţa din satul Fârlădeni.

Bărbatul administrază circa 350 de hectare de viţă de vie de diferite soiuri şi peste 250 de hectare de teren arabil. Fermierul a investit în ultimii ani mii de euro în tehnica agricolă pentru a spori productivitatea la hectar.

Sistemul este unul costisitor dar care are un randament de 70 la sută mai mare la hectarul agricol. Potrivit lui Nicolae Panţa, „procesul de mecanizare în viticultură porneşte de la tăierea viţei de vie pe tulpina înaltă şi semi-înaltă. Aici un tractor merge printre rândurile de spaler şi taie viţa de vie la o dimensiune stabilită”.

Agricultorul spune că timp de o zi pot fi curăţate aproximativ 6 hectare de viţă de vie, totuşi, acest proces nu trece fără mîna omului. „Nu toate soiurile de viţă de vie pot fi curăţate cu tractorul, pentru a nu fi traumate, la soiurile de masă sunt aplicate metodele vechi adică curăţatul cu mîna, aici procedura este una diferită”, ne spune fermierul.

Cu 70 de angajaţi şi cu câteva zeci de tractoare, Nicolaie Panţa spune că scoate o producţie bună din cele peste 600 de hectare de pământ pe care le are. Tehnica modernă este introdusă la fiecare lucrare agricolă, chiar şi la introducerea îngrăşămintelor în sol. Fermierul spune că practic nu are nevoie de forţă de muncă suplimentară la prăşit pentru că există cultivatorul.

În timp ce unii caută să introducă cele mai moderne utilaje pentru a face agricultură de performanţă în ţara noastră, la polul opus există oamenii care continuă să folosească, la fel ca strămoşii lor, calul – ca forţă de tracţiune şi sapa ca unealtă de prăşit.

Serghei Delaborodica din satul Grigorievca, raionul Căuşeni, chiar dacă are în jur de 30 de ani, bărbatul zice că s-a obişnuit cu acest „echipament agricol” şi că nu-şi permite achiziţionarea unui utilaj performant ca să-şi prelucreze terenurile.

Până la urmă preţul unui tractor modern poate depăşi 50 de mii de euro.

Sursa: studio-l.md

Polonia a interzis sacrificarea rituală a animalelor în comunităţile de evrei şi musulmani

0

O decizie recent aprobată de senatul polonez a fost etichetată drept „dezastruoasă pentru agricultură”, pentru că îi afectează grav pe producătorii locali.

Polonia a interzis sacrificarea rituală a animalelor destinate consumului în comunitățile de mulsumani şi evrei. În aceaste condiţii, carnea care îndeplineşte condiţiile religioase pentru a fi considerată „kosher” sau „halal” va fi importată din alte state. Piotr Kadlcik, preşedintele Uniunii Comunităţilor Evreieşti din Polonia, a explicat presei că rezervele de carne „kosher” mai ajung pentru maxim o lună.

La sfârşitul anului trecut, Curtea Supremă a Poloniei a decis că este neconstituţională exceptarea de la legea care prevede sacrificarea animalelor prin asomare a celor destinate consumului de către comunităţi religioase. Legea privind sacrificarea animalelor a intrat în vigoare în luna ianuarie a acestui an, ia crescătorii de animale care nu mai pot deservi o parte din piaţa locală se declară nemulţumiţi.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât Polonia, unul dintre statele puternic implicate în scandalul cărnii de cal, a înregistrat scăderi drastice ale exporturilor de carne. Reprezentanţi ai Asociaţiei Poloneze a Procesatorilor de Carne au declarat că exporturile au scăzut cu cel puţin o treime în primele două luni ale anului 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministrul Agriculturii din Polonia, Stanislaw Kalemba, a declarat că, în fiecare an, sacrificările rituale aduceau profituri anuale de sute de milioane de dolari. Interdicţia în această privinţă înseamnă un dezastru pentru crescătorii locali.

Sursa: recolta.eu

Laptele rusesc este în vizorul veterinarilor ucrainieni

0

Autorităţile din Ucraina au anunţat că serviciile sanitar-veterinare din această ţară intenţionează să efectueze o serie de controale la unităţile de procesare a laptelui din Rusia. Companiile ruseşti care trimit produse pe piaţa ucraineană vor primi atestări speciale.

O atenţie particulară va fi acordată calităţii brânzeturilor provenite de la producătorii ruşi, au declarat reprezentanţii Serviciului Veterinar şi Fitosanitar al Statului.

„Atestarea celor doi procesatori din Federaţia Rusă, cei care furnizează brânzeturi pe piaţa din Ucraina, va urmări modul în care aceştia respectă normele sanitar-veterinare în vigoare în Ucraina”, au declarat autorităţile ucrainene pentru presă. Sunt vizaţi de aceste acţiuni Karat, unul dintre cei mai importanţi producători de brânzeturi din Rusia şi Valio Russia, subsidiara locală a producătorului finlandez Valio.

În urmă cu un an, agenţia similară din Federaţia Rusă, Rosselkhoznadzor, a derulat o serie de verificări privind calitatea brânzeturilor provenite din Ucraina. La vremea respectivă, controalele au urmărit să determine dacă producătorii investigaţi folosesc ulei de palmier la producerea brânzeturilor. După ce s-a constatat absenţa uleiurilor vegetale din sortimentele de brânză produse în Ucraina, au fost reluate importurile, inițial sistate de către Rusia.

Sursa: recolta.eu

Urbanizarea ameninţă agricultura chineză

0

Urbanizarea galopantă riscă să afecteze securitatea alimentară a Chinei, o ţară cu peste 1,35 miliarde de locuitori pentru care necesarul de hrană creşte de la an la an într-un ritm accentuat.

La sfârșitul anului 2012, rata de urbanizare a Chinei a ajuns la 52,57%, cu 1,3 procente mai mare decât în 2011. Numai anul trecut 21 milioane de fermieri au devenit orășeni, sporind consumul de carne şi ouă în detrimentul producţiei.

„Dacă producția de cereale a țării nu se va accelera, posibila criză alimentară va pune în pericol dezvoltarea urbanizării”, avertizează autorităţile de la Beijing.

Din 2000 până în 2012, producția de carne de porc din China a crescut cu 14,94 milioane de tone metrice, cantitate egală cu 66 la sută din producția totală a Uniunii Europene. În acest an, producția de carne de porc a Chinei ar putea ajunge la aproximativ 51,6 milioane tone metrice, ceea ce reprezintă aproape jumătate din producția mondială.

În ceea ce priveşte producția de pui de carne, aceasta a înregistrat o creştere de 4,46 milioane tone metrice în ultimii 12 ani. Previziunile pentru acest an plasează China pe locul doi în lume, după SUA, cu o producţie estimată la 13,73 milioane tone metrice.

În ultimul an de comercializare, China a importat 849 miliarde banițe de soia din SUA. Cea mai mare cantitate a fost destinată sectorului zootehnic, pentru hrana animalelor. Pe de altă parte, din 1990 până în 2012, consumul de făină de soia a crescut de la 1.028 tone metrice la circa 51.000 tone metrice, o majorare de aproape 5.000%.

Sursa: agroinfo.ro

Experienţa italienilor – cheia spre o afacere de succes în sectorul agricol

0

Agricultura este un sector economic plin de contradicţii. Totuşi, analiza acestui domeniu relevă faptul că un exemplu bun pentru iniţierea afacerilor îl reprezintă activitatea agricultorilor italieni, de aceea, domnule Aurel Purice, o să vă relatez despre modalităţile de a iniţia şi dezvolta afaceri în agricultura italiană. 

Dumneavoastră aţi putea să preluaţi aceste metode pentru a avea succes în businessul pe care intenţionaţi să-l demaraţi sau chiar aţi putea deschide o afacere în Italia. De ce nu? În fiecare an scade numărul lucrătorilor, dar Italia se situează printre primii producători mondiali. Activitatea agricolă contribuie în proporţie de doar 2,92 la sută la formarea Produsului Intern Brut, dar în ultimul deceniu a fost înregistrată o creştere a productivităţii pământului şi a muncii. Astfel, agricultorii italieni continuă să dezvolte şi să descopere noi afaceri. Unele sfârşesc cât ai clipi, ca, de exemplu, creşterea râmelor, care a amăgit mulţi întreprinzători în a doua jumătate a anilor ’80. Altele continuă să-şi arate roadele, că în cazul agroturismului, al floriculturii şi al cultivării de kiwi.

Cine doreşte să investească în agricultură trebuie să ştie că nu se va putea îmbogăţi uşor

Agricultura este un sector care îşi are farmecul său şi care merită cunoscut pentru a vedea ce perspective oferă celor care doresc să iniţieze o afacere. „În ultimii 50 de ani, agricultura a înregistrat o redimensionare drastică a principalilor săi factori de producţie, adică a întreprinderilor, a suprafeţei cultivate şi a lucrătorilor”, se arată într-un raport al Centrului de studii al Confederaţiei Italiene a Agricultorilor (CIA). Astfel, pentru cine doreşte să activeze în acest sector, oportunităţi există, însă cu o singură condiţie: nu cădeţi victime iluziilor amăgitoare. „În primul rând, cine doreşte să investească în agricultură trebuie să ştie că nu se va putea îmbogăţi uşor. Apoi, trebuie să aibă cunoştinţe tehnice precise şi o anumită pasiune pentru ceea ce face. Să fie conştient de faptul că îşi va amortiza investiţia numai pe termen lung. Şi, în fine, să ştie că starea vremii va fi stăpâna. În consecinţă, riscurile de insucces ce caracterizează o activitate agricolă sunt mai mari decât în cazul iniţiativelor din alte sectoare ale economiei”, avertizează experţii.

Vă prezint mai jos câteva din afacerile care pot fi dezvoltate în sectorul agricol prin preluarea metodelor de lucru din ţările puternic dezvoltate:

1. Apicultura. Noua cultură alimentară şi dorinţa de a consuma produse naturale au condus la o creştere constantă a consumului de miere, care se situează în jurul a 400 de grame anuale pe cap de locuitor, cantitate din care numai jumătate este produsă de cei 80.000 de apicultori italieni. Pentru cei care doresc să iniţieze o astfel de afacere, trebuie, întâi de toate, să cunoască bine partea tehnică a acestui gen de activitate pentru a evita ca insectele să fie secerate de boli letale ca varora. Apoi, trebuie de făcut tot posibilul pentru a vinde produsul direct consumatorului final şi, în sfârşit, trebuie cunoscute bine legile igienico-sanitare. Este o afacere bună, deoarece consumul de miere este în creştere, iar activitatea presupune costuri de gestiune limitate, se desfăşoară în aer liber şi poate fi exercitată şi part-time. În acelaşi timp, această afacere poate aduce venituri nu numai din comercializarea mierii, dar şi a propolisului, lăptişorului de matcă şi ceară. Dacă vorbim de investiţii, atunci pentru a cumpăra 300 de stupi, dotările necesare pentru extragerea mierii din faguri şi un mijloc de transport sunt necesare resurse financiare în valoare de 50.000 de euro.

2. Creşterea nucilor. Odată plantat, nucul nu are nevoie de îngrijiri deosebite şi produce un lemn de mare preţ. De pe un hectar cultivat cu nuci se pot obţine 100 de metri cubi de lemn. Oportunităţile de câştig pentru cei care vor să se dedice acestei iniţiative nu lipsesc, însă trebuie să ştim că pomii de nuc pot fi tăiaţi numai după 30-40 de ani de la sădire. Astfel, se poate de câştigat atât din vânzarea lemnului, care este cel mai scump de pe piaţă, cât şi din cea a nucilor. Concurenţa este mică, deoarece, până astăzi, cine s-a dedicat cultivării nucului, a făcut-o numai pentru producerea nucilor, dar nu şi pentru cea a lemnului. Nucul pentru a se dezvolta nu cere nici condiţii climatice, nici terenuri deosebite, însă investiţia poate fi recuperată numai pe termen foarte lung. Cam 5.000 de euro sunt suficienţi pentru a pregăti o bucată de pământ cu suprafaţa de 1 hectar, pentru fertilizare şi achiziţionarea răsadului de nuc.

3.Cultivarea produselor biologice, adică obţinute fără utilizarea pesticidelor şi exploatând tehnicile agronomice bazate pe interacţiunea naturală dintre organismele vii şi mediul înconjurător. Pe parcursul a câţiva ani, consumul produselor biologice s-a transformat din fenomen de elită în fenomen de masă. Întreprinderile specializate în acest gen de activitatea apar în Italia ca ciupercile după ploaie. În urmă cu 10 ani erau mai puţin de 5.000, iar astăzi numărul lor depăşeşte 10.000. Cifra lor de afaceri a depăşit 1 miliard de euro, reuşind să satisfacă numai în parte cererea internă. Deci, putem vorbi de o afacere bună, dar numai dacă stăpânim bine tehnicile şi ne împăcăm cu ideea că banii vor începe să vină doar după câţiva ani de la demararea activităţii. Trecerea de la culturile tradiţionale la cele biologice nu este imediată: pentru „însănătoşirea” terenului trebuie să aşteptaţi cel puţin doi ani. Faţă de culturile tradiţionale, cele biologice cer un număr mai mare de lucrători şi costuri mai mari de gestiune, de până la 30 la sută. Pentru a reuşi să obţineţi produse de bună calitate, trebuie să cunoaşteţi la perfecţie tehnicile de cultivare. Investiţia variază în funcţie de dimensiunile întreprinderii şi de produsele obţinute. Pentru o întreprindere care are în gestiune zece hectare cultivate cu grâu şi pentru a cumpăra utilajele de bază pot fi suficiente 25.000 de euro. Nu trebuie să uitaţi de existenţa programelor comunitare care prevăd finanţări pentru sectorul agricol.

4. Cultivarea florilor. Plante de ghiveci, plante ornamentale de interior şi de grădină, jerbe şi flori tăiate. Calitatea produselor floricole italiene, ce cresc într-un teren deosebit de favorabil şi se bucură de clima foarte bună, este apreciată pretutindeni. Astfel, cu 22.000 de întreprinderi specializate şi aproape 14.000 de hectare de teren cultivat, Italia este unul din cei mai mari producători floricoli mondiali, fiind depăşita doar de Olanda, care dispune de o reţea comercială mai eficientă. Înainte de a demara activitatea, trebuie să faceţi o atentă analiză de piaţă la nivel local. Ceea ce l-ar determina pe un floricultor să cultive o anumită specie de flori nu trebuie să fie preţul pe care-l poate cere la vânzarea propriilor produse, dar cererea clienţilor, cum ar fi, alţi floricultori, angrosişti, florari, pe care-i poate cunoaşte frecventând piaţa locală de flori sau adresându-se asociaţilor de profil ale agricultorilor care acţionează la nivel provincial. Cererea este în creştere constantă şi puteţi dezvolta afaceri colaterale, cum ar fi, vânzarea răsadurilor, seminţelor şi utilajelor pentru grădinărit şi puteţi oferi consultanţă pentru proiectarea grădinilor.

Pe de altă parte, cunoştinţele tehnice necesare pentru a vă putea dedica acestei activităţi nu sunt uşor de dobândit: oamenii de afaceri din acest sector le păzesc cu străşnicie şi le transmit din generaţie în generaţie. Producţia trebuie programată cu atenţie pentru a nu ajunge nepregătiţi în perioadele care preced marile sărbători (Paşte, Crăciun) când cererea este mai mare. În cazul în care nu dispuneţi de sere foarte costisitoare, activitatea este dependentă de condiţiile atmosferice. Investiţia variază în funcţie de dimensiunile întreprinderii şi de speciile cultivate. Pentru cumpărarea unui motocultivator şi a uneltelor mărunte, pot fi suficiente şi 10.000 de euro, iar dacă doriţi amenajarea unei sere trebuie să aveţi în vedere o cheltuială ce poate oscila între 60 şi 130 de euro pe metrul pătrat.

Sfaturi pentru aspiranţii la statutul de agricultor

Secretele celor care se dedică unei activităţi agricole se transmit adesea din generaţie în generaţie. Pentru a cunoaşte cât mai multe, este bine să vă specializaţi într-un sector anume şi să încercaţi să-l aprofundaţi, frecventând cursuri de formare, citind publicaţii de specialitate şi, mai ales, căpătând experienţă.

În activitatea de agricultor trebuie să ţineţi cont de faptul că valoarea terenurilor variază mult în funcţie de expunerea şi de compoziţia solului. Pentru a limita costurile amortizărilor, trebuie să „potriviţi” cu atenţie, pe baza exigenţelor propriei întreprinderi, dimensiunile utilajelor şi ale dotărilor necesare pentru desfăşurarea activităţii. Adeziunea la asociaţiile de profil este un lucru bun pentru oricine doreşte să întreprindă ceva în acest sector, deoarece asociaţiile sunt în măsură să ofere sfaturi preţioase şi sugestii celor care doresc să investească bani şi resurse în acest domeniu. Meseria de agricultor este, cu siguranţă, cel mai greu de improvizat. Pentru a vă dedica oricărei activităţi de producţie, aveţi nevoie de experienţă în alte întreprinderi agricole. În lipsa acestei experienţe, trebuie să aveţi în vedere o pierdere iniţială, care reprezintă preţul învăţării directe pe teren.

Investiţiile necesare pentru începerea unei activităţi agricole se recuperează pe parcursul unei perioade mai lungi decât în alt domeniu. Spre deosebire de ceea ce se crede în mod obişnuit, administrarea unei întreprinderi agricole, din punct de vedere birocratic şi administrativ, este complexă. Este bine deci să prevedeţi anual o sumă pentru a plăti un consultant comercial. Sau, în special, dacă întreprinderea are dimensiuni limitate, să vă înscrieţi la una din asociaţiile de profil pentru a încredinţa experţilor rezolvarea tuturor problemelor.

Celor care încep o activitate în domeniul agriculturii, expertul în domeniu, Fabrizio Cortina, vine cu o sugestie: „Stabiliţi acorduri de colaborare cu terţi”. Aceştia sunt operatori agricoli care sunt dispuşi să vă împrumute utilaj agricol ca urmare a faptului că volumul acestora depăşeşte necesităţile de activitate. Avantajele? Agricultorii nu trebuie să facă investiţii serioase în cumpărarea utilajelor, iar terţii vor avea oportunitatea să exploateze sută la sută propriile utilaje, făcându-le astfel pe deplin productive.

Sursa: flux.md

Creşterea şi întreţinerea curcanilor – sfaturi utile

0

Creşterea puilor de curcă în propria gospodărie, se face cu cloşti (pot fi curci sau găini), iar durata este de 45-60 zile, până când puii se pot descurca singuri şi cloştile îi părăsesc. 

Faţă de puii de găină, puii de curcă sunt puţin mai sensibili la condiţiile de mediu, iar pentru dezvoltare au nevoie de o hrană mai bogată în proteine, minerale şi vitamine.

De la eclozare şi până în a zecea zi puii vor fi ţinuţi, împreună cu cloştile, în încăperi încălzite, şi vor fi hrăniţi intens cu furaje concentrate speciale pentru puii de curcă sau cu mălai, brânză proaspată de vaci, ouă fierte, urzici opărite şi răcite sau funze de ceapă verde, tocate fin.

Creşterea curcanilor

Nu se recomandă hrănirea doar cu mălai, acesta neputând asigura necesarul zilnic de substanţe nutritive necesare creşterii dezvoltării puilor de curcă.

Porţia zilnică la 10-15 pui de curcă este de 2-3 linguri de brânză, o cană de urzici şi un ou fiert. Totul se toacă mărunt şi se amestecă bine cu mălai.

Hrana se prepară numai atât cât este necesară la un tain şi se pune în hrănitori câte puţin şi des. Dacă puneţi în hrănitori o cantitate mai mare decât s-ar consuma în mod normal la un tain, puii de curcă o va călca în picioare şi o va bătătorii, iar apoi vor refuza să o mai mănânce.

Mai există şi riscul consumării de hrană umedă şi alterată, care poate produce puilor intocsicaţii alimentare şi boli.

În primele zile de viaţă (3-4 zile), cloşca şi puii vor fi hrăniţi cu aceeaşi mâncare, pentru ca ea să-i cheme şi să-i înveţe să se hrănească, după care se va închide într-o cutie specială, care să permită ieşirea şi intrarea în voie a puilor.

Adăpătoarea şi hrana cloştii vor fi amplasate în faţa cuştii, iar la o distanţă de 80-90 cm de cuşcă se vor pune adăpătorile şi hrănitorile puiilor de curcă.

Dimensiunea cuştii pentru cloşcă este de 90×90 cm.

Cam din a 11-a zi, puii încep să ciugulească firişoare crude de iarbă, deci pot fi scoşi afară, dar şi cu cloşca, în mici voliere cofecţionate din plasă de sârmă, care să nu permită pătrunderea în interior a păsărilor mai mari de curte, păsări salbatice sau a prădătorilor, dar nici ieşirea acestora din colieră.

Cloşca se va scoate afară cu tot cu propria cuşcă. Timpul petrecut afară, pentru acomodare va fi de:

  • 10-15 minute – prima zi;
  • 20 minute – doua zi;
  • 30 minute – treia zi.

După ce puii se obişnuiesc cu mediul exterior se pot ţine afară în volieră, de dimineaţă până seara, dacă vremea este favorabilă. Puii de curcă se vor scoate dimineaţa după ora 10, când iarba este zvântată, iar temperatura aerului să fie de cel puţin 20 grade C.

Creșterea curcilor – hrana și întreținerea 

Ţarcurile vor fi amplasate pe păşuni, mutându-se din loc în loc, o dată la caâteva zile. Reintroducerea puilor în adăpost se va face seara sau când intervine vreme nefavorabilă în cursul zilei. Volierele se vor feri de bătaia directă a soarelui sau acestea vor fi asigurate cu un umbrar. Apă proaspătă şi furaje trebuie asigurate în permanenţă.

Necesitatea volierelor este valabilă în primele 3-4 săptămâni, pentru ca puii să fie ţinuţi aproape de hrănitori, având în acest fel la discreţie atât masa verde proaspată (trifoi sau lucernă), viermişori, gaze, cât şi furaje concentrate. Volierele sunt bune protectoare de păsările şi animalele prădătoare, puii nu se rătăcesc, iar când simt nevoia să se încălzească, au posibilitatea să intre sub aripile cloştilor.

Libertatea totală survine după 30 de zile, aceştia devenind suficient de mari pentru a fi lăsaţi în libertate împreună cu cloşca, astfel şi cutiile pentru cloşti se vor desvînta.

Puii de curcă pot fi scoşi pe pajişti numai după ce s-a ridicat roua şi solul şi iarba s-au uscat după o eventuală ploaie.

În perioadele umede şi reci puii de curcă nu vor fi scoşi la păşune, aceştia primind în adăpost furaje concentrate, dar şi masă verde tocată mărunt.

Tot după 30 de zile hrana poate fi formată din 50% porumb, 30% orz şi 20% grâu şi ovăz, măcinate şi suplimentate cu masă verde.

Amestecul de cereale va fi măcinat la dimensiuni mai mari, urmând ca din a şaptea săptămână sau a opta să poată fi hrăniţi cu grăunte întregi.

Dacă nu aveţi posibilitatea de a achiziţiona adăpători speciale din plastic pentru creştere de curcani, puteţi folosi farfurii sau castroane în care se pune câte un borcan cu apă, întors cu gura în jos.

Borcanul se va umple cu apă, se va aşeza deasupra farfuriei sau castronului, cu gura în jos, şi se întoarce ţinând cu o mână farfuria sau castronul şi cu una fundul borcanului, astfel puii vor putea consuma apa care se scurge în farfurie, făra a exista posibilitatea să intre cu picioarele în ea să se ude pe puf sau să o murdarească.

După ce cresc mai mari, se pot folosi jgheaburi cu apă, care se vor acoperi cu grătare, să permită puiilor de curcă doar să bage ciocurile şi să se adape, dar să nu aibă posibilitatea să intre cu picioarele în jgheab. Hrănitorile şi adăpătorile se vor amplasa aproape una de cealaltă, pentru ca puii să nu fie nevoiţi să alerge în căutarea apei.

Vezi mai multe despre creșterea puilor de curcă.

Creşterea curcilor

După o perioadă de timp, puii de curcă vor creşte şi vor căuta să se caţere pentru a se odihni. Se recomandă ca la vârsta de 20 de zile să se amplaseze în adăposturile acestora pături pentru dormit.

Ele vor fi formate din stinghii de lemn aşezate la o distanţă de 30-40 cm înălţime faţă de pardoseală şi la cca. 20-30 cm una faţă de alta, astfel încât toţi puii de curcă să aibă loc în paturi.

Din această perioadă cloştile pot fi separate de pui. După puţin timp ele îşi vor începe ouatul sau se vor îngrăşa pentru sacrificare. Chiar dacă nu le veţi separa de pui, cloştile îi vor părăsi, prezenţa acestora în adăposturi devenind inutilă.

Dacă ţineţi toate păsările în curte, în libertate, şi servesc aceeaşi hrană, nu mai este necesară separarea cloştilor, pentru că acestea vor începe să ouă şi îşi vor relua ciclul normal de viaţă.

După vârsta de 60 de zile, puii vor deveni independenţi de mame şi trec la categoria tineret. Aceştia se vor ţine în curte, în libertate, pe păşuni, în timpul zilei, iar seara vor fi readuşi în adăposturi, pot fi cele în care au stat împreună cu cloştile înainte de a fi părăsiţi de acestea.

Pentru fiecare pasăre se va asigura un spaţiu de circa 40 cm lungime de stinghie din patul de dormit, urmând ca treptat să fie ridicate până la 50-70 cm înălţime faţă de sol. Puii trebuie să aibă spaţiu suficient, astfel încât să nu se înghesuie şi să cadă de pe pat în timpul nopţii.

Creşterea curcanilor se practică până la vârsta de 28-32 săptămâni, când se vor livra pentru sacrificare.

Sursa: animalesipasari.com. 

Agricultorii moldoveni au aflat cum să gestioneze riscurile în pomicultură şi viticultură cu ajutorul staţiilor meteo

0

Proiectul Competitivitatea Agricolă și Dezvoltarea Întreprinderilor (ACED), finanțat de USAID și MCC, în parteneriat cu PNUD Moldova, Agenția pentru Cooperare în Dezvoltare a Austriei, Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova-Fruct”, Asociația Producătorilor de Fructe din Moldova, a organizat, în perioada 3-4 aprilie 2013, seminarul național „Managementul riscurilor în pomicultură și viticultură cu ajutorul staţiilor meteo.”

Evenimentul, care a întrunit 86 de participanți – producători de fructe și struguri, consultanți pentru probleme agricole, furnizori de servicii în agricultură, specialiști meteo, savanți, s-a axat pe determinarea momentelor critice pentru protecția plantelor și optimizarea irigării cu ajutorul stațiilor meteo moderne.

Acestea asigură un grad înalt de predictibilitate a condițiilor meteo și stării mediului (solului, apei, aerului, nivelul radiației solare, etc.) și permit o reacție adecvată pentru a reduce dependența de hazardurile naturii și a combate dăunătorii și bolile plantelor, a declarat în cadrul seminarului Gottfried J. Pessl, directorul general al companiei austriece Pessl Instruments GmbH. „Agricultura Republicii Moldova, afectată în anii trecuți de numeroase calamități, are un nivel înalt de expunere la riscuri, iar obținerea unor prognoze veritabile reprezintă provocări majore pentru fermierii moldoveni în contextul schimbărilor climatice globale,” a subliniat el.

Până în prezent compania austriacă a livrat 40 de stații meteo iMetos fermierilor din Republica Moldova și intenționează să livreze alte 160 de stații până la sfârșitul anului. O stație de acest fel costă între 3 mii și 5 mii euro, și poate fi dotată cu până la 80 de senzori și poate dezvolta modele complexe de evoluție a stării mediului și plantelor, datele fiind actualizate peste fiecare 15-60 minute și transmise producătorilor de fructe, prin internet, în formă de tabele și diagrame.

Seminarul „Managementul riscurilor în pomicultură și viticultură cu ajutorul staţiilor meteo” face parte din programului de asistență tehnică și instruire al Proiectului ACED, misiunea căruia este sporirea competitivității producătorilor de fructe și struguri de masă din Republica Moldova, inclusiv prin ajutor la îmbunătățirea capacităților de management și planificare și stimularea investițiilor în agricultura de valoare înaltă.

Sursa: aced.md

Producătorii agricoli din Republica Moldova sunt invitaţi la expoziţia „Tallinn Food Fair 2013”. Vezi detalii despre eveniment

0

Ambasada Republicii Moldova în Estonia invită producătorii autohtoni de vinuri și produse agricole să participe la cea mai mare expoziție specializată din statele baltice – Tallinn Food Fair 2013 care va avea loc în perioada 30 Octombrie – 1 Noiembrie 2013, Tallinn.

Expoziția va avea următoarele sectoare principale: produse alimentare și băuturi, produse de tutungerie, produse, echipamente și utilaje pentru magazine, restaurante și bucătării, tehnologii în domeniul industriei de procesare, echipamente și materiale de ambalaj, igienă și alte produse și servicii conexe.

Detalii suplimentare despre expoziție: http://www.profexpo.ee/foodfair/ 

Prețurile promoționale pentru oferte sunt valabile până la 15 Mai 2013.

Intenționăm negocierea suplimentară a unor prețuri promoționale pentru participanți. Rog să nu ezitați să ne contactați. Informaţii despre ediția din 2012 pot fi accesate aici: http://guzun.md/?p=2366

Sursa: guzun.md