‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum îşi prelucrează un fermier din Căuşeni cele 350 de ha de viţă de...

Cum îşi prelucrează un fermier din Căuşeni cele 350 de ha de viţă de vie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

De mai mult timp, autorităţile îşi propun modernizarea activă a agriculturii prin introducerea tehnicii şi utilajelor moderne, totuşi în republică mai sunt oameni care prelucrează pământul cu calul şi cu plugul. 

Cei care investesc însă milioane de lei în tehnică şi utilaje agricole spun că se pot face bani pe câmpurile noastre. Iar în lipsa forţei de muncă doar tehnica îi poate salva.

În raionul Căuşeni, printre fermierii care au demonstrat că se poate face agricultură de performanţă este şi Nicolae Panţa din satul Fârlădeni.

‹ adv ›

Bărbatul administrază circa 350 de hectare de viţă de vie de diferite soiuri şi peste 250 de hectare de teren arabil. Fermierul a investit în ultimii ani mii de euro în tehnica agricolă pentru a spori productivitatea la hectar.

Sistemul este unul costisitor dar care are un randament de 70 la sută mai mare la hectarul agricol. Potrivit lui Nicolae Panţa, „procesul de mecanizare în viticultură porneşte de la tăierea viţei de vie pe tulpina înaltă şi semi-înaltă. Aici un tractor merge printre rândurile de spaler şi taie viţa de vie la o dimensiune stabilită”.

Agricultorul spune că timp de o zi pot fi curăţate aproximativ 6 hectare de viţă de vie, totuşi, acest proces nu trece fără mîna omului. „Nu toate soiurile de viţă de vie pot fi curăţate cu tractorul, pentru a nu fi traumate, la soiurile de masă sunt aplicate metodele vechi adică curăţatul cu mîna, aici procedura este una diferită”, ne spune fermierul.

‹ adv ›

Cu 70 de angajaţi şi cu câteva zeci de tractoare, Nicolaie Panţa spune că scoate o producţie bună din cele peste 600 de hectare de pământ pe care le are. Tehnica modernă este introdusă la fiecare lucrare agricolă, chiar şi la introducerea îngrăşămintelor în sol. Fermierul spune că practic nu are nevoie de forţă de muncă suplimentară la prăşit pentru că există cultivatorul.

În timp ce unii caută să introducă cele mai moderne utilaje pentru a face agricultură de performanţă în ţara noastră, la polul opus există oamenii care continuă să folosească, la fel ca strămoşii lor, calul – ca forţă de tracţiune şi sapa ca unealtă de prăşit.

Serghei Delaborodica din satul Grigorievca, raionul Căuşeni, chiar dacă are în jur de 30 de ani, bărbatul zice că s-a obişnuit cu acest „echipament agricol” şi că nu-şi permite achiziţionarea unui utilaj performant ca să-şi prelucreze terenurile.

‹ adv ›

Până la urmă preţul unui tractor modern poate depăşi 50 de mii de euro.

Sursa: studio-l.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›