Idei de afaceri din satele Uniunii Europene

0

În peisajul rural european, fermele zootehnice şi animalele din preajmă exprimă bogăţie şi valorificare superioară a resurselor naturale, reprezentate în principal de pajişti şi a culturilor agricole, reprezentate în special de cereale. În zonele cerealiere predomină complexele industriale de creştere a porcilor şi păsărilor, iar în zonele bogate în pajişti naturale, fermele de creştere a vacilor de lapte.

În cele mai grele condiţii de sol şi climă se cresc ovine şi caprine. Nu există zone în care creşte iarba sau se poate cultiva ceva folositor omului şi animalelor sale, care să fie abandonate. Am aflat că statele respective şi UE alocă fonduri însemnate pentru menţinerea fermelor în zone defavorizate cu handicapuri naturale în pericol de a fi abandonate, pentru a le conserva biodiversitatea şi pentru a menţine peisajul antropic existent din vechime.

Cu această gândire constructivă, clădită constant în secole de creştere a animalelor, nu este de mirare când întâlnim ferme de 300 de ani pe acelaşi amplasament, cu ziduri trainice, unde sub acelaşi acoperiş coexistă gospodarul cu familia lui, grajdul cu vaci de lapte din rase locale adaptate, podul plin cu fân şi remiza cu maşini agricole. Ce s-a schimbat în timp a fost furajarea raţională pentru creşterea producţiei de lapte, automatizarea furajării, însămânţările artificiale, introducerea şi generalizarea mulsului mecanic, mecanizarea evacuării şi împrăştierii dejecţiilor şi altele, între aceleaşi ziduri ale vechilor construcţii!

Furajele pentru animalele de fermă sunt sub şoproane, în silozuri sau baloţi mari în folie. Nimic nu este lăsat sub cerul liber, să se altereze. La fel, dejecţiile din grajduri sunt depozitate, cele solide pe platforme şi cele lichide şi semilichide în bazine mari, fără pierderi sau contact cu solul sau apa freatică.

Amenzile pentru protecţia mediului sunt extrem de mari şi pot falimenta o fermă care nu respectă legile. Întreaga cantitate de dejecţii se aplică pe terenul propriu, după care se completează cu îngrăşăminte chimice pentru pajişti şi culturile în arabil.

În ţările care au aderat mai recent la UE, se remarcă o dezvoltare a fermelor de creştere a porcilor şi păsărilor, care sunt puse să valorifice eficient producţia excedentară de cereale.

Livezile de pomi şi vii

De departe, în zonele de dealuri şi podiş, se remarcă suprafeţe compacte de plantaţii intensive de pomi fructiferi şi vii pe şpalier, foarte bine întreţinute. În zona de sud a Europei, pe ţărmul Mediteranei, sunt suprafeţe întinse terasate cu plantaţii tinere de pomi fructiferi şi măslini, care primesc subvenţii mari de la UE.

În apropierea lor sunt depozite pentru fructe şi centre de vinificaţie, în majoritate cooperative, care produc sub mărci proprii înregistrate. Totul este funcţional şi bine organizat, nu am văzut niciunde plantaţii în declin sau abandonate.

Sere, solarii şi culturi de legume

În apropierea marilor aglomerări urbane întâlneşti pretutindeni culturi de legume şi flori în spaţii protejate, care asigură necesarul de aceste produse pe tot parcursul anului.

Este aproape neverosimil să vezi culturi în solarii, în trepte, pe pantele abrupte ale Mediteranei, pe Coasta de Azur în special. Te întrebi, de unde aduc pământul fertil? Din terenurile agricole din apropiere sau chiar din import, altfel nu ar fi posibile culturile în sere şi solarii cocoţate pe stânci.

Pensiunile agroturistice

În ansamblul spaţiului rural european nu poţi să nu remarci prezenţa, aproape pretutindeni, în zona de munte mai ales, a unor pensiuni agroturistice. Construcţiile cochete nu se abat de la arhitectura locală şi, mai ales, nu depăşesc mărimea unor gospodării obişnuite din zonă. Se vede de la distanţă că aceste pensiuni sunt o activitate complementară creşterii animalelor, a căror produse se valorifică pe loc.

Pe dinafară, clădirile sunt rustice şi în interior predomină un mobilier simplu şi funcţional, concomitent cu o curăţenie şi deservire exemplare. Multe dintre aceste pensiuni practică agricultura ecologică şi cresc animale pentru agrement (ponei, asini, păsări decorative, peşti exotici, etc.).

Păstrarea identităţii locale şi memoria înaintaşilor

În spaţiul rural european contemporan se caută pe toate căile şi mijloacele să se păstreze tot ce este autentic ca arhitectură, se reabilitează clădiri vechi, unele se reconstituie după gravuri sau fotografii. Într-un cuvânt, se păstrează, cu orice preţ, identitatea şi mândria locală.

La tot pasul, întâlneşti construcţii şi muzee care amintesc trecătorilor ce au fost şi cum au trăit înaintaşii acelor locuri, de cine şi când au fost ocupaţi, cum au luptat pentru libertate, cine le-au fost eroii. Dacă în acea localitate s-a născut şi a trăit o personalitate a neamului respectiv, atunci în toate locurile se aduce aminte de acesta pe lângă statuie şi casă memorială, toate în cinstea şi onoarea lui.

Sursa: Revista-ferma.ro

Hrana puilor în China – antibioticele

0

O echipă sub acoperire a televiziunii publice din China a realizat un reportaj într-o fermă de pui.

Păsările sunt hrănite intens şi sunt ţinute la lumină extrem de puternică. Astfel li se modifică bioritmul şi mănânca mult mai mult decât în mod normal. Mulţi pui însă nu rezistă şi mor. O altă practică răspândită este folosirea antibioticelor cu spectru larg.

„Folosim Amoxicilină, dar de la un moment dat microbii capătă rezistenţă şi medicamentul nu mai funcţionează. Trebuie să administrezi Cloramfenicol, efectul e mai bun”, au declarat îngrijitori de la fermă.

„Oamenii de ştiinţă spun că asemenea practici sunt un pericol uriaş: oamenii care mănâncă această carne ar putea să nu mai reacţioneze la antibiotice. Puii mănâncă antibiotice în fiecare zi şi devin rezistenţi. Pot chiar să producă microbi superrezistenţi, care trec la om după consumarea cărnii. Vedem atâţia pacienţi şi ne mirăm de ce nu putem să-i vindecăm. Credeam până acum că au luat medicamente arbitrar – dar poate că în multe cazuri mâncarea e de vină”, a declarat Yonghong Xiao, de la Spitalul Universitar Zhejiang.

Legea chineză prevede că administrarea de antibiotice trebuie întreruptă cu cel puţin 28 de zile înainte de sacrificarea animalelor.

Reporterii spun însă că puii sunt îndopaţi cu medicamente chiar şi până ajung la abator.

Sursa: recolta.eu

Micile ferme de porcine din Rusia sunt în preajma falimentului

0

Aderarea la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) continuă să aibă un impact negativ asupra fermierilor ruși care dețin ferme de porcine, susțin experții Sindicatului Național al Cărnii (SNC).

O creștere și mai mare a importurilor, în timp ce se preconizează că prețurile de pe piața internă vor scădea în prima jumătate a acestui an, va avea ca rezultat un val de falimente ale micilor fermieri proprietări de mici ferme de porcine.

„Cererea pur și simplu nu poate ține pasul cu oferta în creștere existentă pe piață, în special în Districtul Federal Central, unde se constată în acest moment o supraproducție”, avertizează liderul SNC, Serghei Yușin. „Ca urmare, în decembrie 2012, numărul de porci din Rusia crescuse cu 20% față de decembrie 2011”.

În consecință, prețurile pentru carnea de porc de pe piața internă cu au scăzut în ultimele trei luni cu 25%, ajungând la aproximativ 2,15 dolari/kg.

„În mod evident, anul trecut a fost împărțit în două părți distincte: înainte și după aderarea la OMC. În a doua jumătate a anului 2012, s-a constatat o creștere semnificativă a ratei importului”, arată Mikail Grigoriev, expert al agenției ruse de analiză ICAR.

„Producătorii ruși de carne de porc trebuie să facă față celei mai mari presiuni din cauza efectelor combinate ale scăderii taxelor vamale, ceea ce a generat o creștere a importurilor. Cu toate acestea, un număr de state, cum ar fi Brazilia și Chile au pus condiții semnificative referitoare la importurile de carne de porc ale Rusiei și plătesc doar 75% din taxele vamale pentru a intra pe această piață”, a adăugat Sergei Yushin.

Sursa: recolta.eu

Investitorii europeni interesaţi de agricultura Ucrainei şi Rusiei

0

Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene a declarat în cadrul celui de-al șaselea Forum European pentru Viitorul Agriculturii că este posibil ca agricultura continentului să vizeze şi produsele în alte zone geografice.

Evoluția agriculturii poate constitui una dinte bazele dezvoltării economice durabile ale Uniunii Europene. În acest context, Ucraina şi Rusia ar putea să descopere că se află printre regiunile interesante pentru Europa, pentru producțiile lor agricole, a arătat Barroso.

Preşedintele CE a subliniat că situația a devenit mai complicată, din cauza planurilor UE de a reduce subvențiile guvernamentale pentru agricultori. În acest caz, este posibil ca fermierii europeni să caute oportunități de investiții în afara Europei.

Cu aceeași ocazie, Barroso a ținut să atragă atenţia asupra aspectelor sensibile privind agricultura europeană. Un subiect aparte l-a constituit urgența adoptării măsurilor pentru o agricultură „verde”.

„Momentul pentru acțiune este acum: calitatea din ce în ce mai scăzută a solului, fenomenele meteo extreme din cele mai multe părți ale Europei, cum ar fi secetă, inundații sau apariția unor noi dăunători şi boli, reprezintă dovezi zilnice în acest sens”, a declarat Barroso.

Sursa: recolta.eu

Franţa şi-a propus să devină liderul european al agroecologiei

0

După 50 de ani de Politică Agricolă Comună, Franța şi-a propus să lase în urmă tradiția productivismului adoptat după al doilea război mondial şi se pregătește să devină liderul european al agroecologiei, a declarat recent ministrul Agriculturii din Franța, Stéphane Le Foll.

Le Foll pregătește o Lege pentru Viitorul Agriculturii, care are ca obiectiv reducerea impactului agriculturii asupra mediului. „Agroecologia”, termen folosit frecvent în discursurile publice ale ministrului francez, înseamnă „obținerea de producții agricole cât mai mari, folosind cât mai puțin combustibil, mai puține insecticide şi mai puține îngrășăminte (artificiale). Întoarcerea la bogăția resurselor naturale este mai profitabilă pentru fermieri şi mai bună pentru mediu”, a subliniat Le Foll.

Recent, ministrul francez al agriculturii a semnat un parteneriat cu Bleu Blanc Coeur, asociaţie din care fac parte fermierii care cultivă culturi furajere bogate în omega 3, producătorii din sectorul zootehnic ale căror animale sunt hrănite cu nutreț provenit de pe piaţa locală, dar şi procesatori.

Sursa: recolta.eu

Verdeţurile şi legumele încep să umple pieţele din Chişinău. Vezi care sunt preţurile

0

Primăvara totul prinde viaţă, inclusiv pofta noastră de mâncare. Motiv pentru care trebuie sa acordăm mai multă atenţie alimentaţiei. Din fericire, tarabele din pieţe încep să se umple cu legume şi verdeţuri, excelente pentru organism.

Comercianţii au umplut tarabele cu verdeţuri iar oamenii dornici cumpără cu plăcere legume pentru a diversifica meniul meselor de peste zi.

Nutriţioniştii recomandă oamenilor să recurgă primăvara la cure de detoxifiere. „Leurda conţine un ferment, cum ar fi adenozina, care este foarte important în problemele anticolesterol, adică, împotriva formării plăcilor aterosclerotice. Unul din cele mai importante produse, cum ar fi urzica, care conţine cea mai mare cantitate, din toate plantele, de fier. Se asociază foarte bine cu vitamina C”.

În pieţele agroalimentare din Capitală, o legătură de ridiche ajunge, în medie, la 15 lei. Pentru o legătură de mărar, pătrunjel sau leurdă va trebui să scoateţi din buzunar trei lei, în timp ce o legătura de urzică ajunge până la cinci lei. În funcţie de calitate şi de ţara de origine, legătura de frunze de salată costă între şapte şi 15 lei.

Sursa: publika.md

Agricultura, în declin: Tot mai puţini moldoveni aleg să lucreze pământul

0

Tot mai puţini moldoveni aleg să lucreze pământul. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, numărul agricultorilor a scăzut cu 16 la sută, în ultimul trimestru al anului trecut, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.

Statistica arată că în lunile octombrie-decembrie 2012, în sectorul agricol activau aproximativ 240 de mii de persoane. Cu toate acestea, agricultura rămâne principalul domeniu de activitate al moldovenilor, ocupând 21 la sută din piaţa forţei de muncă.

În acelaşi timp, ponderea persoanelor ocupate în construcţii a crescut cu 1,4 la sută, constituind aproximativ şapte la sută din numărul total al persoanelor ocupate în câmpul muncii.

O creştere de 3 la sută a înregistrat şi numărul persoanelor din sfera serviciilor.

Totodată, ponderea persoanelor ocupate în industrie a înregistrat o reducere de 0,3 la sută.

Comparativ cu ultimul trimestru al anului 2011, în 2012, numărul şomerilor s-a redus cu 0,3 la sută.

Sursa: publika.md

„Barza Albă” face faţă crizei! Profitul obţinut în 2012 a crescut cu peste 14%

0

Societatea pe Acţiuni „Barza Albă” a obţinut în 2012 un profit net de 5 milioane 324,427 mii de lei, marcând o creştere de 747,643 mii de lei sau de 14,04% comparativ cu profitul înregistrat în 2011.

Potrivit rezultatelor financiare prezentate de compania Barza Albă, vânzările nete au constituit anul trecut 75 milioane 839,630 mii de lei, valoarea acestora fiind în diminuare cu 7 milioane 760,431 mii de lei comparativ cu 2011. Profitul brut obţinut de Barza Albă a însumat 17 milioane 265,355 mii de lei, profitul din investiţii a fost de 270,483 mii de lei, iar din activitatea economico-financiară – 6 milioane 743,316 mii de lei. Profitul net a crescut cu 14,04% şi a valorat 5 milioane 324,427 mii de lei.

Suma impozitului pe venit achitată de societate a constituit un milion 418,889 mii de lei. Capitalul social al companiei a însumat anul trecut 135,535 milioane de lei, fiind mai mare cu 3,483 milioane de lei decât în 2011. Singurul acţionar al societăţii este Agenţia Proprietăţii Publice care deţine un milion 355,350 mii de acţiuni sau 100% în totalul acţiunilor.

Fondată în 1944, societatea pe acţiuni Barza Albă este unul dintre cei mai mari producători de Divinuri şi Brandy din Republica Moldova.

Sursa: eco.md

Companii din 9 ţări şi-au prezentat produsele la Expoziţia Internaţională Specializată „MOLDAGROTECH”

0

Peste 110 companii din Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Polonia, R. Moldova, România, SUA şi Ucraina participă la Expoziţia Internaţională Specializată de primăvară de maşini, echipamente şi tehnologii pentru sectorul agroindustrial MOLDAGROTECH, ediţia a XXIV-a, care se va desfăşura în perioada 13 – 16 martie, la Centrul „Moldexpo” din Chişinău.

Evenimentul este organizat de instituţia-gazdă în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, informează MOLDPRES.

Prezent la inaugurarea expoziţiei, Prim-ministrul în exerciţiu al R. Moldova Vlad Filat, a apreciat desfăşurarea de două ori pe an a acestei manifestări importante şi prestigioase, care oferă tehnologii avansate, inovaţii, echipamente şi utilaje performante pentru dezvoltarea complexului agroindustrial al Moldovei. „Privesc cu încredere dezvoltarea sectorului agroindustrial în Republica Moldova. Anul curent se arată a fi unul bun pentru agricultori, care au nevoie de echipamente şi utilaje moderne şi sper că vom avea o roadă bună în acest an”, a subliniat Vlad Filat.

Participanţii la expoziţie oferă cele mai cunoscute branduri locale şi internaţionale pe toate domeniile sectorului agroindustrial – tehnică agricolă, sisteme de irigare şi alimentare cu apă în agricultură, tehnică pentru lucrări de ameliorare, hidroinstalaţii, echipamente pentru industria alimentară şi prelucrătoare, fertilizanţi şi mijloace de protecţie a plantelor, tehnologii de cultivare intensivă a plantelor agricole, etc.

De asemenea, este prezentată o mare varietate de material semincer şi săditor, răsaduri de legume, puieţi de pomi fructiferi, plante medicinale şi decorative, unelte de grădinărit, ş.a.

Pe parcursul perioadei sus-menţionate, conform tradiţiei, în cadrul expoziţiei va fi organizat Concursul internaţional „Util pentru Moldova”, scopul căruia este de a contribui la dotarea tehnică şi tehnologică a sectorului agroindustrial din ţară. În cadrul lui, producătorilor şi distribuitorilor celor mai performante mostre de tehnică agricolă, produse fitosanitare şi de îngrăşăminte, li se vor decerna Marele Premiu, medalii de aur, argint şi bronz, precum şi diplome ale Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Totodată, vor avea loc un şir de seminare şi mese rotunde, în cadrul cărora se vor purta discuţii axate pe cele mai importante teme ce vizează sectorul agroindustrial al ţării, notează MOLDPRES.

Sursa: moldpres.md