Anul trecut Republica Moldova nu a valorificat suficient pieţele din UE

0

Agenţii economici din Moldova nu au valorificat în anul 2012 cotele la livrările scutite de taxe către UE, acordate republicii în cadrul preferinţelor comerciale autonome (PCA).

Potrivit raportului Ministerului Economiei, cea mai deficitară situație se înregistrează la livrările de grâu, furnizate într-o cantitate de numai 25,8 mii tone sau 51,66% din cota distribuită. Principalele direcţii de livrare sunt România, Marea Britanie și Italia. La zahăr, cota de export a fost realizată în proporţie de 82,58% (28 mii de tone). Principalii destinatari au fost România, Belgia şi Polonia.

Vinificatorii moldoveni au reuşit să livreze în anul 2012 în Uniunea Europeană 1,6 mln. decalitri de vin (90%). Majoritatea livrărilor au avut puncte de destinaţie în Republica Cehă, Germania, România, Lituania, Polonia, Slovacia. Timp de numai un an au fost eliberate circa 1300 de autorizaţii pentru exportul vinului, zahărului, grâului, porumbului şi orzului. Ministerul Economiei explică nivelul redus de utilizare a cotelor tarifare la exportul cerealelor prin preţurile reduse la aceste mărfuri pe pieţele mondiale, precum şi recolta proastă în ţară din cauza secetei anului 2012.

Regimul preferinţelor autonome în comerţul cu UE a fost acordat Moldovei de la 1 martie 2008 cu scopul dezvoltării economiei sale şi atragerii investiţiilor. Pentru o serie de poziţii sensibile, cum ar fi vinul, zahărul, cerealele, au fost distribuite cote. În total, UE este pregătită să acorde cote pentru 13 poziţii, din care Moldova valorifică doar cinci.

Regimul preferinţelor autonome va fi sistat după ce va intra în vigoare Acordul privind crearea Zonei de liber schimb dintre RM și UE, care este preconizat a fi semnat în toamna anului curent la summitul Parteneriatului Estic care se va desfăşura la Vilnius.

Sursa: timpul.md

Normele de utilizare a aditivilor alimentari au fost racordate la standardele europene

0

Condiţiile de utilizare a E-urilor în produsele alimentare fabricate în Republica Moldova au fost armonizate cu cele europene. Regulamentul aprobat de Guvern specifică categoriile de produse în care pot sau nu pot fi utilizaţi aditivi alimentari, precum şi cerinţele referitor la etichetarea aditivilor alimentari, transmite Info-Prim Neo.

Documentul include: Lista naţională a aditivilor alimentari autorizaţi, Lista substanţelor de suport în aromele alimentare şi în nutrienţi şi modul lor de utilizare.

Potrivit ministrului sănătăţii, Andrei Usatîi, aprobarea regulamentului în cauză va lichida vidul normativ ce există în acest domeniu, asigurând funcţionarea eficientă a pieţei interne, a unui nivel înalt de protecţie a sănătăţii populaţiei şi intereselor consumatorilor.

Datele Ministerului Sănătăţii denotă că ponderea medie republicană a probelor de produse alimentare necorespunzătoare normativelor sanitare prin conţinutul de aditivi alimentari a depăşit dozele maxime admise în 3,2% dintre probele investigate în 2010. În 2011 ponderea medie republicană a probelor de produse alimentare necorespunzătoare normativelor sanitare prin conţinutul de aditivi alimentari a constitui 3,3%.

Sursa: info-prim.md

O alternativă pentru agricultură, cultivarea de soia

0

„Forţa Americii depinde de faptul că acolo oferta de grâu la export depinde nu numai de rezultatele recoltei curente, dar şi de rezervele substanţiale, care datorită unei organizări solide comerciale se menţin la un nivel suficient pentru a compensa recoltele slabe. Rezervele completate în permanenţă servesc şi ca rezervoare pentru surplusurile recoltelor bogate”. P. H. Schwanebach, Reforma bănească şi economia naţională, Sankt-Petersburg, 1901.

Austriacul Petr Hristianovici Schwanebach, important om de stat şi cercetător din Rusia imperială, a îndeplinit un timp, în rang de ministru, funcţia de Controlor principal de stat, împuternicit să conducă Controlul de Stat care făcea parte din Cabinetul de miniştri şi exercita funcţiile de verificare – control şi observare a veniturilor, cheltuielilor şi păstrării capitalului bugetului de stat şi a bugetelor tuturor ministerelor şi departamentelor. Organul a fost fondat şi condus mai mult timp de suedezul Baltasar Baltasarovici von Campenhausen, incoruptibil şi, după câte spuneau contemporanii lui, onest până la naivitate.

Cu 110 ani în urmă, Schwanebach a înţeles factorii pricipali care determină poziţia unei ţări pe pieţele cerealiere (valabil şi pentru majoritatea celorlate pieţe mondiale), lucru pe care nu pot sau nu vor să-l înţeleagă astăzi protagoniştii ideilor de creare a unor OPEC – uri cerealiere, idei venite, de multe ori, din partea compatrioţilor actuali ai lui Petr Hristianovici. Din cele spuse, de asemenea, impresionează chibzuinţa, clarviziunea şi durabilitatea lucuruilor făcute de americani. La începutul secolului XX, la vre-o 40 de ani de la războiul de secesiune, America a creat structuri pe care unele ţări nu le au nici astăzi.

Subiectul lucrării de faţă va fi soia. Alegerea a fost întâmplătoare, deşi, de mai multă vreme, vroiam să scriu despre subiecte mai luminoase decăt economia subterană.

Vorba este că banca daneză Saxo Bank publică periodic un clasament al celor mai extremale pronosticuri pentru anul în curs. Pentru 2013 pronosticul cu locul 4 se referă la soia. Se spune că, din cauză secetei de anul trecut, rezervele de acestă cultură în SUA au atins cota minimală din ultimii 10 ani. Acest factor, dar şi alte câteva lucruri, e.g. cererea din partea producătorilor de biocombustibil, ar putea ridica preţurile la boabele de soia cu 50 la sută. Deşi, a câta oară, comentatorii clasamentului spun că, din fericire, majoritatea prognozelor nu se realizează, oricum ele au importanţă pentru corectarea unor politici şi programe din domeniile vizate. Ţinând partea producătorului, în cazul soiei, de această dată nu-mi plac comentatorii. Ar fi un noroc pentru cei care cresc recolte, mai mari sau mai mici, că preţurile la roadele muncii lor să fie mari. Dar despre toate la vremea lor.

S-a vrut să fie că America să deţină întâietatea în producerea soiei. În SUA soia a fost recunoscută ca plantă de cultură la începutul secolului XX. Cultivată ca plantă oleaginoasă (din nefericire la noi ea a pierdut duelul cu floarea – soarelui) soia deţine categoric primul loc între principalele culturi din care se extrage ulei: arahida, floarea – soarelui, bumbacul, inul, palmierul cocotier şi cel oleaginos şi rapiţa. În sezonul 2011/2012 recolta globală de soia a atins cifra de 238 mil. tone. Iar sezonul trecut, cu adevărat, s-a dovedit a fi cel mai prost faţă de cele precedente. Recolta globală a scăzut cu peste 25 mil. tone faţă de sezonul 2010/2011.

Despre uleiul din soia şi despre multe alte produse din soia mai avem multe a vorbi, dar până atunci vă rog să împărtăşiţi cu mine acea stare de fascinaţie când te afli faţă în faţă cu rezultatele unei previziuni care s-a realizat sută la sută.

Povestea este următoarea. În 1923 (la numai 14 ani după recunoaşterea soiei ca plantă de cultură) doi cercetători americani în domeniul culturii respective – Paiper şi Morz – preziceau pentru soia unul din locurile de frunte printre plantele de cultură din SUA.

Astăzi soia deţine locul doi (28%) din vânzările de produse americane după porumb (29%) şi primul loc după valoarea exporturilor. „Ce minunaţi oameni sunt savanţii şi ce minunaţi oameni sunt ţăranii”, a excalamt vre-o 500 şi ceva de ani în urmă vestitul Michel Montaigne. Organizând cu cap creşterea soiei, SUA şi-a soluţionat totalmente acuta problemă a proteinei vegetale, devenind şi cel mai mare exportator de soia. Un singur lucru nu l-au putut prezice cu exactitate autorii citaţi. Vorba este despre produsul total de soia în SUA, estimat pentru anul 2000 la 81,7 mil. tone. Obiectivul estimat de cercetători a fost depăşit in sezonul agricol 2004/2005, recolta trecând peste 85 mln. tone.

SUA a sporit mult producţia de soia în condiţiile în care este actuală întrebarea despre sensul existenţei producerii agricole în ţară. America are suficiente resurse pentru a-şi satisface necesităţile alimentare, dar ea creşte recolte mari în condiţiile unor trenduri ascendente ale preţurilor la produsele agricole, soia fiind printre ele.

În linii generale, tendinţele producerii şi consumului soiei sunt reflectate în Tabelele 1 şi 2. Ca de obicei, vom face câteva comentarii de rigoare pe marginea lor. Vom începe cu cele minore. Rubrica „TOTAL” nu este suma indicatorilor resepctivi pentru ţările inculse în tabel. Mai sunt, desigur, şi alţi producători şi consumatori. În al doilea rând se observă un dezechilibru între producere şi consum, cauza căruia rezidă în diferenţa dintre anii agricoli şi de piaţă din diferite ţări. Dintre comentariile majore vom menţiona, în primul rând, o creştere constantă a producerii soiei deopotrivă cu sonsumul ei. Nu este, probail, cazul soiei să căutăm factorul determinat al trendului. Supremaţia o are consumul. În al treile rând se observă covârşitoarea dominaţie a consumului asupra producerii, în special, în ţările Uniunii Europene. Aş vrea să amintesc că Uniunea Europeană înseamnă Europa unde ne găsim şi noi. Lucrul acesta mă face să cred că cel puţin una din întrebările – Ce exportăm în Europa?- ar dispărea. Eu, unul, zic să exportăm soia, dacă o avem, desigur. Se mai cuvine a nota reducerea finală pentru anul agricol 2012/2013 în SUA. De altfel, povestea cu reducere stocurilor a şi fost, conform părerii multor observatori ai pieţei de soia, cauza ascensiunii preţurilor la ea şi, desigur, a plasării printre primele evenimente importante din anul 2013 din clasamentul celor de la Saxo Bank. Stocurile despre care vorbim sunt cele mai mici din ultimii 10 ani.

Ce s-a făcut, între timp, pe la noi în acest domeniu? Că soia nu era considerată cultură bună de luat în seamă ne-o demostrează Anuarul Statistic „Economia naţioanlă a RSSM” care, după părerea mea, este cea mai împlinită lucrare statistică de la noi. Zic aşa pentru că „Anuarul” reflectă (cu defectele inerente sistemului sistemului statistic şi de control de atunci) tabloul unei economii în zenitul ei. După aceea a fost declin şi reforme.

Sursa: Eco.md

Tăierile de formare la pomii fructiferi cultivaţi în sistem intensiv

0

Dintre formele de coroană cunoscute în prezent în practica pomicolă, avantaje economice mai mari, prezintă palmeta cu braţe înclinate.

Se foloseşte în toate plantaţiile şi la toate speciile pomicole, nu numai la măr şi păr. La speciile sâmburoase (prun, cais, piersic, cireş) palmeta duce la grăbirea intrării pe rod a pomilor, producţii de fructe mari în primii ani de rodire; la nuc, în anul al 4-lea de la plantare, s-au obţinut 10-12 kg fructe pe pom, faţă de formele obişnuite de coroană, la care astfel de producţii se obţin abia după 8, chiar 12 ani.

Prin tăieri trebuie să determinăm la pomi un sistem de coroană corespunzător biologiei lor şi justificat economic. În acest caz, el trebuie să se realizeze uşor, cu puţină mână de lucru şi să permită mecanizarea largă a lucrărilor din livadă.

Practica a demonstrat că acestui scop îi corespunde îndeosebi palmeta cu braţele înclinate.

Este necesar să se precizeze că palmeta cu braţele înclinate nu este o formă obligată, rigidă de coroană, aşa cum sunt definite palmetele în general, în lucrările mai vechi de pomicultură, ci dimpotrivă, ea este o formă liberă căreia i se limitează însă expansiunea către intervalul dintre rândurile de pomi şi în comparaţie cu restul formelor de coroană poate fi realizată cu cele mai reduse intervenţii de tăieri.

Pomii se plantează în mod obişnuit, sub formă de vergi de un an, de la altoire.

Scurtarea vergilor în primul an

În anul I, primăvara devreme, înainte de pornirea în vegetaţie, vergile se scurtează astfel: • mărul altoit pe portaltoi de vigoare slabă M9 şi părul altoit pe gutui, se scurtează la 60 cm; • mărul altoit pe portaltoi de vigoare mijlocie sau pe portaltoi franc şi părul altoit pe franc, se scurtează la 80-90 m.

În felul acesta, etajul de bază se va forma la 70-80 cm înălţime de la sol, fapt ce va permite să se utilizeze cu mai multă uşurinţă maşinile pentru lucrarea terenului (cultivatoare, polidiscuri) până lângă pomi.

Se va evita lăsarea lăstarilor anticipaţi la plantare. Dacă aceştia există, axul se va scurta obligatoriu deasupra celor doi lăstari anticipaţi lăsaţi pentru etajul bazal; aceştia nu vor fi scurtaţi. În cazurile normale (pomii plantaţi fără lăstari anticipaţi) când lăstarii au ajuns la lungimea de 8-10 cm, se aleg cei care vor servi pentru formarea etajului.

Lăstarul de sus va servi pentru prelungirea axului. În caz că este necesar, acesta se va palisa de tutore sau de cep. Se aleg apoi alţi doi lăstari pe cât posibil opuşi, situaţi mai jos şi distanţaţi pe ax la 8-10 cm unul de altul. Toţi ceilalţi lăstari de pe ax vor fi ciupiţi foarte fin (se elimină numai vârful de creştere).

Prin această operaţiune se dă posibilitate ramurilor destinate pentru primul etaj să se dezvolte mai bine, neconcurate şi în cel mai bun echilibru.

Vara, când încetează creşterea activă (de regulă la seceratul grâului) se ciupeşte şi vârful axului, la înălţimea unde dorim să proiectăm etajul II. În felul acesta, într-un singur an putem realiza două etaje la pomii din livadă, iar până în toamnă nu se mai aplică nici o tăiere.

Lucrări în anul al II-lea

În anul al II-lea, primăvara, înainte de pornirea vegetaţiei, ramurile de pe trunchi, care au ajutat în anul trecut la îngroşarea acestuia se scot la inel. În cazul în care etajul II nu a fost proiectat prin lucrările în verde, se procedează la scurtarea axului pentru acest scop.

Pentru formarea etajului următor de regulă se lasă următoarele distanţe:

  • la soiurile viguroase de măr, altoiţi pe franc, 1,0-1,2 m, iar în cazul pomilor altoiţi pe portaltoi vegetativi de vigoare mijlocie, 80-100 cm;
  • la soiurile mai puţin viguroase de măr altoiţi pe franc, 100-110 m, iar la pomii altoiţi pe portaltoi vegetativi, 70-90 cm;
  • la soiurile viguroase de păr, altoite pe franc 90-100 cm, iar la cele altoite pe gutui de 70-80 cm;
  • la piersic, distanţa de 80-100 cm, în funcţie de vigoarea soiurilor;
  • la prun distanţa dintre etaje este de 80-90 cm;
  • la cireş, de 80-90 cm, în cazul pomilor altoiţi pe cireş sălbatic şi de 60-70 cm, în cazul pomilor altoiţi pe mahaleb.

În momentul în care lăstarii din zona de formare a etajului II au ajuns la 8-10 cm lungime, se aleg trei, unul pentru prelungirea axului şi ceilalţi doi pentru braţele etajului, după aceleaşi criterii ca pentru etajul principal.

Restul lăstarilor se ciupesc foarte fin pentru a crea condiţii de dezvoltare a celor aleşi. În vară, dacă creşterile ating lungimea necesară, se ciupeşte axul în zona unde dorim să proiectăm etajul al III-lea. La proiectarea etajului al III-lea, distanţa pe ax în toate cazurile este cu 12-15 m mai mică decât cea stabilită pentru etajul al II-lea.

În cursul anului II, nu se mai aplică în rest nici o altă lucrare de tăiere.

Realizarea echilibrului palmetelor

O măsură generală, de cea mai mare importanţă pentru realizarea echilibrului palmetelor este înclinarea variabilă a braţelor, în funcţie de vigoarea lor. Această măsură reprezintă în cazul palmetei, în ultimă instanţă singura problemă care depinde de măiestria pomicultorului.

După cum este cunoscut, o ramură va fi ponderată în creştere când se înclină şi favorizată, atunci când se aduce spre verticală.

De regulă, pentru un echilibru asigurat, cele trei ramuri ale etajului (braţele plus axul) trebuie să fie totdeauna egale ca grosime, iar înălţimea axului să nu depăşească pe aceea a braţelor.

Pentru a menţine acest echilibru sau a corecta anumite deficienţe în echilibru, cele două braţe trebuie înclinate şi aduse la verticală, astfel:

  • dacă axul este mai gros decât braţele, cele două ramuri se aduc la verticală şi se palisează de tutore;
  • dacă axul este mai subţire decât braţele, cele două ramuri se înclină uniform în timpul vegetaţiei, până la 30-40°;
  • dacă unul din braţe este mai puţin dezvoltat, se aduce la verticală, celălalt rămâne liber sau se înclină uşor.

Lucrări în anul al III-lea

În anul III, primăvara, înainte de pornirea în vegetaţie, se procedează la înclinarea celor două braţe ale primului etaj.

Înclinarea ramurilor este la rândul ei variabilă, în funcţie de specie şi soi, astfel:

  • în cazul soiurilor viguroase de măr, înclinarea este în general mai pronunţată, de 50-55° faţă de ax; la soiurile mai puţin viguroase fiind de 45-50° faţă de ax;
  • spre deosebire de celelalte specii, la piersic, înclinarea ramurilor de schelet ale primului etaj se realizează încă din primul an de vegetaţie, practicându-se un unghi larg, de 50-60°;
  • la speciile de prun, cireş şi cais, înclinarea ramurilor din etajul de bază se execută începând din primăvara anului al doilea de vegetaţie;
  • la restul speciilor, înclinarea generală a ramurilor este de 45-50°.

O altă lucrare care se execută simultan cu înclinarea este scurtarea axului pentru formarea etajului al 3-lea (în cazul că acest lucru nu s-a realizat în anul doi). Distanţa pe ax între etajele III şi IV trebuie să fie de asemenea cu 12-15 cm mai mică decât cea stabilită pentru etajul inferior. În anul trei o dată cu proiectarea etajului al IV-lea în vară, în mod normal se încheie formarea pomilor. Din punct de vedere practic, în cazul palmetelor, la toate speciile se efectuează 3-4 etaje (pomii ating în general înălţimea de 3,00-3,50 m).

O problemă deosebit de importantă este aceea ca înclinarea să se facă uniform, pe toată lungimea braţului, evitându-se arcuirea porţiunii bazale. Dacă îngroşarea braţului nu permite o înclinare uniformă, trebuie folosită metoda crestării în 2-3 locuri pe adâncimea de 25-30% din diametrul ramurii în zona de îndoire.

O dată cu înclinarea braţelor din etajul de la bază, se execută şi eliminarea ramurilor prea dese şi viguroase situate pe partea superioară a braţului, care tind să se transforme în ramuri lacome şi să dezechilibreze coroana. Se elimină de asemenea şi lăstarii prea viguroşi situaţi pe ax între etaje (de regulă pe ax rămân numai 1-2 lăstari slabi). Totodată, celelalte ramuri secundare situate de-a lungul braţelor şi pe ax se arcuiesc.

În ce priveşte arcuirea ramurilor de garnisire, s-a observat că arcuirea largă, uşoară, favorizează o mai mare şi mai uniformă diferenţiere a mugurilor floriferi în comparaţie cu arcuirea scurtă, energică.

Arcuirea lăstarilor de pe ramurile de schelet se face numai în afară, urmărind umplerea spaţiilor goale, lăstarii slabi de pe axul central se aduc de asemenea la orizontală spre a favoriza umbrirea axului şi formarea provizorie a organelor de rod.

Pentru înclinarea braţelor se foloseşte spalierul, prăjinile şi sfoara. Spalierul este necesar mai ales pentru livezile de măr altoite pe tipul M9 şi de păr, altoit pe gutui, având în vedere că aceşti portaltoi au o adâncime superficială în sol şi sunt uşor dezrădăcinaţi de vânt.

Pentru spalier, se recomandă să fie folosiţi stâlpi din ciment sau lemn de esenţă tare, lungi de 3,0-3,20 m. Pe rând, aceştia se pun la circa 2-4 m unul de altul. Sârma de spalier trebuie să aibă aceleaşi caracteristici ca cea folosită în viticultură. Spalierul va avea minimum două sârme, prima la înălţimea de 110-120 cm, iar a doua la 2,40-2,50 m de la pământ.

Pentru pomii altoiţi pe alţi portaltoi decât cei menţionaţi, spalierul nu este obligatoriu. În acest caz, el poate fi înlocuit prin folosirea unor prăjini lungi de 3,0-3,50 m puse în cruciş pe direcţia de înclinare a ramurilor de schelet. De asemenea, în cazul spalierului folosirea de şipci, beţe, etc., pentru dirijarea braţelor, rămâne obligatorie (în lipsa acestora, braţele nu se înclină uniform formând prin înclinare, mai ales la bază o curbură interioară).

Menţinerea prăjinilor pentru susţinerea braţelor din etaje este necesară în primii 3-4 ani de viaţă a pomilor. După aceasta, pomii au atins dezvoltarea maximă a coroanei şi prin legarea între ele a ramurilor învecinate, ei se susţin unul pe altul, formând un aşa-numit ,,zid verde”.

Înclinarea braţelor din etajul al II-lea se efectuează de regulă în toamna anului III sau în primăvara anului IV. De regulă, pentru a asigura dezvoltarea puternică a primului etaj, înclinarea ramurilor din etajul al II-lea trebuie făcută ceva mai pronunţat decât în cazul primului etaj.

Ca regulă generală, dacă pomul a realizat o dezvoltare puternică şi echilibrată a braţelor din primul etaj, iar etajul II are o subordonare normală în dezvoltarea sa faţă de primul etaj, formarea în continuare a pomului nu mai ridică probleme.

Sursa: Revista-ferma.ro

Rezistenţa speciilor pomicole la temperaturile joase

1

În perioada de repaus a pomilor fructiferi, ca urmare a unor scăderi de temperatură sub limita de rezistență a speciilor, apar efecte negative, concretizate în pierderi de muguri de rod, care în mod cert diminuează producția de fructe.

Pomii au intrat în repaus la sfârșitul lunii octombrie sau la începutul lunii noiembrie, în funcție de specie, soi, temperatură, umiditate și de zona de cultură. Pe timpul iernii, la pomii fructiferi procesele fiziologice au loc în mică măsură, acumulându-se amidon, zaharuri, uleiuri, taninuri. Perioada de repaus este precedată de o migrație a rezervelor de azot, fosfor și a compușilor hidrocarbonați din frunze și din celelalte organe.

O bună amplasare a plantațiilor pomicole, în funcție de zonă, dar și de regimul termic al acesteia, precum și alegerea cu grijă a soiurilor mai rezistente la ger și la iernare, pot diminua din efectul pagubelor cauzate de ger.

Pomicultorii trebuie să consulte cercetările efectuate de specialiștii în pomicultură și să țină cont de explicarea anumitor aspecte întâlnite la pomii afectați de gerurile peste limita de rezistență a soiului, în scopul evitării greșelilor în zonarea culturilor sau amplasarea plantațiilor pomicole și, mai ales, a pierderilor de recoltă.

Factorii care influenţează rezistenţa la ger

Încercăm să prezentăm câțiva dintre factorii care influențează, prin accentuare sau diminuare, efectele previzibile ale temperaturilor scăzute în funcție de specie, precum și limitele de rezistență la temperaturi scăzute a diverselor organe de rod și vegetative, pe specii pomicole.

Se înregistrează pierderea mugurilor de rod în procente mari și chiar pieirea prematură a pomilor la speciile cais și piersic, cu precădere, urmate de păr, prun, cireș și măr.

Dacă la evoluția temperaturilor de la intrarea și până la ieșirea din repaus a mugurilor floriferi se mai adaugă și gheața sau ploaia înghețată care poate persista pe ramuri mai multe zile, în unele cazuri chiar săptămâni, pericolul pieirii mugurilor de rod este mult mai accentuat.

La fel de dăunătoare sunt și oscilațiile de temperatură, care în cazul speciilor termofile, cais și piersic, în unele zone pot ajunge de la – 12 °C noaptea la +15 °C ziua, efectul lor asupra ramurilor de rod fiind identic cu cel al temperaturilor foarte scăzute, iar pierderile de muguri sunt cuprinse între 39 și 67%.

Caisul, piersicul şi nectarinul se află pe primul loc în ordinea sensibilității la ger, cele mai periculoase accidente climatice care pot să ducă la pierderea recoltei fiind:

  • șocurile de temperatură și amplitudinile mari în lunile februarie – martie (amplitudinile de temperatură pot ajunge uneori la +15 °C, fenomen des întâlnit în partea de sud a țării);
  • ieșirea timpurie din repaus și înflorirea foarte timpurie a unor soiuri;
  • cultivarea unor soiuri sensibile, comparativ cu cele mai rezistente la ger;
  • pregătirea slabă pentru iernare (pomii nu intră în iarnă suficient de căliți);
  • apariția unor brume timpurii și a unor înghețuri foarte târzii, în afara perioadei normale a zonei;
  • expoziția terenului.

La toți acești factori se pot adăuga și verigile agrotehnice, care în unele cazuri nu sunt optime, unele însușiri ale portaltoiului, apariția unor boli sau dăunători care pot sensibiliza mult rezistența la ger a pomilor.

La specia cais, rezistența maximă la îngheț o înregistrează mugurii floriferi în prima fază a repausului adânc. Mugurii floriferi rezistă până la -14 °C, perioadă ce coincide cu luna noiembrie, eventual începutul lunii decembrie, și până la -22 sau -25 °C (a doua parte a lunii decembrie – prima parte a lunii ianuarie).

La piersic și nectarin, primele brunificări ale mugurilor au fost semnalate imediat după căderea frunzelor, în special la sfârșit de octombrie și început de noiembrie, atunci când survin geruri bruște. Dacă temperaturile au scăzut treptat și pomii au fost pregătiți, din punct de vedere fiziologic, fiind în repusul adânc, mugurii de rod pot rezista în funcție de soi până la -23…-24 °C.

Sensibilitatea mugurilor de rod, în special la cele două specii termofile, caisul și piersicul, crește odată cu gradul lor de dezvoltare și cu poziția lor în coroană. Astfel, mugurii de pe ramurile de rod mai groase sunt mai rezistenți decât cei de pe ramurile subțiri, iar cei situați la baza coroanei sunt mult mai afectați decât cei situați la vârful coroanei. Pe de altă parte, se pare că la piersic mugurii situați pe ramuri salbe sau chiar pe buchete de mai sunt uneori mai rezistenți și pot asigura, în anii cu accidente climatice, rodul la unele soiuri (Southland, Veteran, Loring).

Tot la piersic, mugurii situați în vârful ramurilor de rod cu lungimi ce depășesc 60-70 cm prezintă o rezistență mărită față de cei aflați la mijlocul ramurii sau de cei situați pe formațiunile fructifere mai scurte (salbe).

De multe ori, la cais s-a observat că mugurii de pe valul doi și trei de creștere pot fi mai rezistenți (Dacia, Litoral, Olimp). Pentru a evita apariția valurilor doi și trei de creștere, care duc la formarea unor fructe mici și de slabă calitate, nu se recomandă tăieri în verde mai târziu de luna iunie.

Cireşul şi vişinul manifestă o rezistență relativ mai mare la frig și la iernare comparativ cu caisul și piersicul, putând fi cultivate într-un areal mai extins. Zonele de deal, ușor umede, dar nu foarte friguroase, sunt propice pentru cultivarea acestor specii, aici fiind recomandate la cultivare și soiurile cu înflorire târzie și cu rezistență mai mare la ger.

La vișin, rezistența la ger și la iernare a mugurilor de rod depinde de gradul de diferențiere al acestora, cei aflați într-un grad mai înaintat de diferențiere putând fi afectați de temperaturile negative de la începutul iernii.

La măr, păr şi prun se consideră că efectele negative ale temperaturilor scăzute, în funcție de specie, soi, organul atins și de fenofaza în care se află acesta, sunt accentuate sau diminuate de următorii factori:

  • cultivarea unor soiuri sensibile – deci se recomandă soiuri mai rezistente;
  • vârsta pomilor și starea lor fitosanitară are o mare importanță în rezistența la ger;
  • trebuie alese zone de cultură în care soiurile să se poată adapta, iar temperaturile să nu fie foarte scăzute sub limita de cultură recomandată speciei și soiului;
  • la înflorit sau la legarea fructelor, când sensibilitatea este foarte mare, trebuie aplicate metode clasice de prevenire a pierderilor;
  • este recomandat ca plantarea speciilor și a soiurilor să nu se facă în zone nerecomandate;
  • se vor cere datele meteorologice din zonele în care vrem să facem noile plantații, pentru a cunoaște data apariției primelor brume și a înghețurilor foarte târzii;

Alți factori care pot perturba desfășurarea ciclului biologic al pomilor sunt accidentele climatice de excepție (devansarea intrării în vegetație cu 20-25 zile concomitent cu scăderea temperaturii sub posibilitățile de rezistență ale speciei sau soiului, șocurile de temperatură apărute chiar în stadii fenologice de sensibilitate maximă (imediat după legarea fructelor, în cazul nectarinului), desfășurarea incompletă a călirii lemnului, gerurile timpurii survenite în toamnă, alternanța temperaturilor ridicate și foarte scăzute în timpul repausului de iarnă sau la începutul primăverii.

Speciile de sâmburoase precum mărul și părul sunt mai adaptate la temperaturile din timpul iernii. S-a constatat că în anii cu temperaturi foarte scăzute o perioadă mai lungă de timp, soiurile de păr pot fi afectate, mugurii floriferi pierind într-un procent mare.
La prun s-a constatat o corelație pozitivă între rezistența mugurilor la ger și precocitatea căderii frunzelor.

Comportarea la ger a mugurilor este strâns legată de intrarea și ieșirea din repaus a soiurilor; soiurile cu intrare târzie în repaus pot fi afectate de scăderea bruscă a temperaturilor devreme în toamnă, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani în zona de sud a țării.

La arbuştii fructiferi şi căpşun, cea mai mare importanță în rezistență la temperaturile scăzute din perioada de repaus o prezintă călirea organelor de rod pentru iernare.

Atenţie la gerurile târzii de primăvară!

Trebuie să menționăm că sensibilitatea cea mai mare o au organele florale în faza înfloritului deplin și în cea de creștere a fructelor tinere, abia formate, când de altfel se produc și pagube însemnate la cea mai mică scădere de temperatură sub limitele de rezistență ale speciei.

Este momentul în care cea mai mare parte a producției poate fi pierdută dacă nu se iau măsuri agrotehnice specifice.

Controlul biologic

Pe timp de iarnă, se recomandată efectuarea controlului biologic privind rezistența mugurilor de rod la toate speciile și soiurile existente în plantații, indiferent de vârstă.

Acest control se va face atât în perioada de repaus, cât și la ieșirea din repaus a pomilor, până la începutul intrării în vegetație. Doar în acest mod se va cunoaște starea pomilor, a rezistenței lor la ger și la iernare, pe soiuri și specii și, în consecință, se vor putea lua deciziile cele mai bune asupra modului în care vor fi executate tăierile.

Sursa: Infoaliment.ro      

Cultivarea secarei – combaterea bolilor şi dăunătorilor şi tratamentul seminţelor la secară

0

Cel mai periculos dăunator în culturile de secară este gândacul ghebos – Zabrus tenebrioides. Apariţia acestuia în cultura secarei este legată de lipsa rotaţiei corespunzătoare a culturilor de secară. Pagube importante mai produc şi gândacii pocnitori – Agriotes – specie polifagă, favorizată de solurile grele, reci, umede.

Dintre ciupercile fitopatogene, merită menţionate speciile Tilletia secalis, T. caries, T. foetida – malura şi Fusarium, care provoacă fusarioza.

Măsurile de prevenire şi combatere sunt în primul rând agrofitotehnice, alături de care se impun tratamentele fitosanitare, preventive sau la avertizare. Obligatoriu, la înfiinţarea culturilor vor fi utilizate seminţe tratate cu insectofungicide omologate.

Secara se cultivă după plante care se recoltează până la sfârşitul lunii august, cum sunt: leguminoasele anuale şi perene, borceagurile, rapiţa, cartofii timpurii, floarea soarelui, hibrizii timpurii de porumb.

Sămânţa de secară folosită la semănat trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe minime de calitate: puritatea de 98 %, germinaţia de 92% şi lipsa sclerotilor de Claviceps purpurea. Epoca optimă de semănat este în funcţie de zona de cultură între 15-20 septembrie, în zonele nordice şi 1-10 octombrie în zonele sudice.

Densitatea optimă este de 500-600 boabe germinabile/m2, distanţa între rânduri de 12,5 cm, iar adâncimea de semănat de 4-5 cm. Norma de semănat este de 160- 200 kg/ha.

Tratamentul seminţelor pentru cultura de secară

AMIRAL PROFFY 6 FS produs de Alchimex este un produs cu acţiune fungicidă care conţine 60 g tebuconazol/litru, condiţionat sub formă de suspensie apoasă, de culoare roşie. La depozitare prelungită, pot apărea depuneri care însă, printr-o uşoară agitare, revin în suspensie.

Amiral Proffy 6S se foloseşte pentru tratamentul seminţelor de grâu, secară, triticale, orz şi orzoaică, destinate însămânţărilor. Produsul acţionează ca un fungicid sistemic, cu acţiune preventivă şi curativă asupra unui spectru larg de agenţi fitopatogeni care se transmit prin seminţe şi sol.

În timpul germinării şi creşterii plantutelor, substanţa activă este absorbită prin rădăcini şi este distribuită prin toate organele plantelor, protejându-le faţă de unele din cele mai păgubitoare boli cu infecţie internă şi externă care se întâlnesc în culturile de cereale păioase netratate.

La secară, este omolgat pentru MALURA şi FUSARIOZA. Tratamentul se efectuează în doze de 0,5 l / tona de sămânţă.

Tratamentul seminţelor se face cu echipamente corespunzătoare, prevăzute cu sisteme de agitare continuă a soluţiei de tratat, asigurându-se respectarea dozei recomandate şi o acoperire uniformă a seminţelor. înainte de golire, ambalajul se agită bine pentru omogenizarea conţinutului. După golire, ambalajul se clăteşte bine (de 3 ori) cu apa care se adaugă în rezervorul cu soluţia de tratat.

În funcţie de caracteristicile şi performanţa tehnică a echipamentelor din dotare, produsul se diluează în 3-5 litri apă /0,5 litri produs/tonă de seminţe (luându-se iîn calcul şi apa rezultată din clătirea ambalajului) sau se poate dilua mai mult (până la 10 litri apa/0,5 litri produs/1 tonă de seminţe), cu condiţia ca semănatul să se facă imediat după tratamentul seminţei.

La însăcuirea seminţelor tratate, mai ales a celor tratate cu adaos de apă, care se depozitează în vederea însămânţării, nu se vor folosi saci din folie de plastic, iar depozitarea până la însămânţare se va face în spaţii uscate, bine ventilate, separat de samânţa destinată consumului.

Sămânţa tratată nu se poate folosi de la un an la altul. Este interzisă folosirea seminţelor tratate în hrana oamenilor, a animalelor sau în alte scopuri decât pentru semănat.

Sursa: Agroromania.manager.ro

În Polonia şi România însămânţările cu grâu moale ar putea să crească semnificativ

0

Fermierii din Uniunea Europeană (UE) ar putea să-și majoreze suprafețele cultivate cu grâu moale cu până la trei procente în total, cea mai mare probabilitate de creștere urmând să se înregistreze în Polonia și România, sunt de părere specialiștii FranceAgriMer.

Cultura de grâu moale ar putea fi recoltată anul acesta de pe o suprafață de teren de 23,8 milioane hectare, față de cele 23 de milioane ha cât s-au însămânțat în 2012, potrivit unui document al celor de la FranceAgriMer, raport care a intrat în posesia presei cu ocazia unei conferințe care a avut loc recent în Montreiul-sous-Bois din Franța.

Anul trecut, fermierii din Polonia, Franța și Germania au întors prin arat importante suprafețe cultivate cu grâu, după ce înghețul le-a distrus plantațiile, în timp ce producătorii românii au avut de suferit de pe urma secetei. Și asta în timp ce în UE este produsă o cantitate de 20 la sută din totalul de grâu realizat la nivel global.

„Prețurile mari la grâu, înregistrate pe piețe mondiale începând cu luna iunie 2012, i-au determinat pe fermierii europeni să majoreze suprafețele însămânțate”, sunt de părere cei de la FranceAgriMer. Potrivit calculelor, terenul arabil însămânțat cu grâu moale va crește cu doi la sută în Franța, în timp ce în Germania, suprafața cultivată s-ar putea majora cu trei procente. În paralel, conform aceleiași case, FranceAgriMer, în Polonia, suprafața cultivată ar putea crește chiar și cu 10%, în timp ce în România, aceasta s-ar putea mări cu 9 la sută.

„Principalii producători – Franța și Germania – ar putea să cunoască majorări ale suprafețelor cultivate”, scriu în document cei de la FranceAgriMer. „Polonia și România ar putea să aibă și ele creșteri semnificative, însă totul este în perspectivă. Trebuie să ținem cont de rezultatele slabe înregistrate în sezonul agricol anterior de către cele două state, din cauza fenomenelor meteo nefavorabile care s-ar putea repeta”.

Fermierii spanioli ar putea și ei să-și crească suprafețe însămânțate cu grâu moale, cu până la cinci procente, în timp ce italienii ar putea crește nivelul de culturi cu până la 11%, potrivit cifrelor vehiculate de cei de la FranceAgriMer. Nici ungurii nu stau mai prejos. Și ei și-ar putea majora producția cu 3 la sută.

Pe de altă parte, veștile nu sunt bune pentru Marea Britanie, cel de-al treilea producător ca mărime în UE. Anul acesta, suprafața însămânțată cu grâu moale ar putea să scadă cu până la 11 procente.
„În Anglia, progresul însămânțărilor este ținut în loc de ploile abundente, în mod special de cele care cad în estul țării”, au mai arătat în document cei de la FranceAgriMer.

Sursa: recolta.eu

În SUA o densitate mai mare a plantelor contribuie la creşterea producţiilor de porumb

0

Potrivit unui recent raport al cercetătorilor care lucrează în cadrul Grupului Internațional Rabobank pentru Cercetare în domeniul Alimentației și Agribusiness, creșterea densității plantelor din culturile de porumb este crucială pentru creșterea producției recoltelor de porumb.

Fermierii americani, însă, deși sunt interesați să aibă recolte mai bogate, sunt supuși contrângerilor economice, care i-ar putea împiedica să obţină o densitate mai mare a culturilor.

Raportul Rabobank, intitulat „Suprapopularea culturilor”, avertizează că este posibil să constatăm în următorii doi ani stagnarea densității de plante la hectar, din cauza atât a prețurilor mari ale inputurilor cât și a solului secetos din SUA.

„Creșterea producției de porumb în SUA se apropie de un prag critic, pe măsură ce tendința de creștere a populației plantelor este supusă provocărilor ridicate de noile procese tehnologice”, observă Sterling Liddell, vicepreședinte al grupului de cercetători de la Rabobank.

„Suntem conștienți că limitările impuse de echipamentele și tehnicile de producție își vor pune până la urmă amprenta asupra capacității fermierilor americani de a susține trendul istoric de creștere a producțiilor. Tendințele actuale ale evoluției populației sunt presante”.

Una dintre concluziile raportului este aceea că principalele probleme care încep să fie sesizate în unele regiuni unde se practică creşterea densităţii la hectar sunt legate de lipsa preciziei utilajelor care fac însămânțarea precum şi de imprecizia echipamentelor de fertilizare care pot contribui la o creștere neuniformă a plantelor.

Analizat în parte, fiecare dintre acești factori nu poate genera singur probleme serioase în ceea ce privește creșterea pe termen lung a producției de porumb. Dacă luăm în considerare efectul cumulat al acestor obstacole, ar trebui ca pe termen lung să ne așteptăm la stagnarea producției de porumb.
„Schimbările tehnologiilor de producție au loc treptat”, explică Liddell. „Pe măsură ce aceste schimbări sunt implementate, cultivatorii devin tot mai conștienți de creșterea prețurilor pentru inputuri și pentru terenul arabil, ceea ce face fiecare decizie să aibă o importanță critică asupra menținerii profitabilității”.

O mare parte din echipamentul necesar pentru a împinge agricultura către standardele unei schimbări structurale există deja. Aspectul mai delicat al creșterii producțiilor de porumb este strâns legat de motivația fermierilor de a produce o schimbare reală, mai ales că acești agricultori sunt la rândul lor supuși constrângerilor economice.

Ca urmare a dezvoltării tehnologiilor din ultimii ani, producătorii de hibrizi și utilaje și-au exprimat convingerea că în următoarea decadă rata de creștere a producțiilor de porumb se va dubla. Deși tehnologiile s-au dezvoltat, specialiștii arată că singura cale sigură de creștere a producțiile este dublarea densității plantelor în culturi.

Sursa: recolta.eu

Concursul Naţional de Business Planuri pentru Tineri, ediţia a IX-a

0

Concursul naţional de Business Planuri pentru Tineri (CBP) 2013 Vă oferă şansa să cîştigaţi o sumă importantă, care poate să vă ajute la lansarea sau dezvoltarea afacerii Dvs. Beneficiile băneşti CBP 2013 sunt următoarele:

Locul I – 100 000 lei – 1 persoana
Locul II – 70 000 lei – 3 persoane
Locul III – 50 000 lei – 4 persoane

Participînd la CBP 2013, veţi putea primi şi multe alte cadouri și beneficii, inclusiv:

Posibilitate de investiţii
La prezentarea finală a Business planurilor vor fi invitaţi oameni de afaceri, care ar putea fi interesaţi de ideea Dvs de afaceri. Chiar nefiind câştigător al Concursului veţi putea să găsiţi un investitor. Deasemenea, ideile Dvs de afaceri vor fi expuse pe site-ul CBP 2013, unde cei interesaţi de investiţii vor putea să vă apeleze pentru a vă propune parteneriate de afaceri.

Formare profesională
Veţi putea să vă instruiţi în elaborarea planului de afaceri, aspectele legale ale afacerii, marketing, finanţarea afacerii şi prezentare eficientă. Traning-ul va fi dus de specialişti profesionişti în domeniu.
De asemenea, cei care vor trece la etapa de instruire, vor avea posibilitatea să fie susținuți și informați pe parcursul unui an după finalizarea concursului.

Experienţă
Participând la Concurs, veţi primi o experienţă importantă în iniţierea unei afaceri, care vă va fi de folos în cariera Dvs de businessman.

Lista persoane câștigătoare a premiilor bănești in 2012

Morari Aliona – Premiul Mare – 10 000 EURO
Leahu Gheorghe – Premiul I – 7000 EURO + 1000 EURO premiul Primului Ministru
Marcov Alexei – Premiul I – 7000 EURO+ 1000 EURO premiul Primului Ministru
Struc Andrei – Premiul I – 7000 EURO+ 1000 EURO premiul Primului Ministru

Mai multe detalii privind organizarea concursului pot fi găsite aici