Proceduri mai simple privind plasarea pe piață a produselor alimentare pentru micii producători – aprobate de Guvern

0

Procesul de eliberare a actelor permisive din domeniul siguranței alimentelor, inclusiv pentru micii producători, producătorii artizanali și pensiunile turistice va fi simplificat.

În același timp, va fi asigurată protecția sănătății consumatorilor prin plasarea pe piață a produselor alimentare sigure și calitative. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv.

Una dintre măsuri prevede excluderea obligativității autorizării sanitar-veterinare a unităților care prestează servicii de alimentație publică, piețelor agricole ce comercializează produse de origine vegetală, a tuturor activităților de comerț, precum și a producătorilor mici de produse alimentare de origine animală care comercializează produse pe piața internă.

Astfel, aceștia nu vor mai fi obligați să dețină un contract cu medicul veterinar, ceea ce simplifică, în mod semnificativ, procesul de obținere a actului permisiv, precum și activitatea agentului economic.

O altă prevedere reglementată de prezentul proiect de lege este înregistrarea în domeniul siguranței alimentelor. Procedura presupune eliberarea certificatului de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor – act permisiv emis de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care atestă activitățile de producție, procesare și depozitare, import și export al produselor alimentare de origine nonanimală, activitățile din domeniul alimentației publice și din domeniul comerțului cu alimente ce corespund reglementărilor din domeniul alimentar.

Guvernul a decis simplificarea procedurii de înregistrare a producătorilor de produse alimentare în cantități mici, inclusiv cele artizanale/tradiționale, stabilirea unor cerințe de igienă bazate pe bune practici de producție și bune practici de igienă, reducerea frecvenței prelevării de probe adaptată naturii și dimensiunii întreprinderii, cu condiția ca siguranța produselor alimentare să nu fie compromisă.

Este introdus Certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor și lista activităților care se supun înregistrării.

Proiectul aprobat vine și cu un șir de facilități, în special, pentru micii producători din domeniul alimentar, unitățile de comerț și alimentație publică care nu prelucrează alimente, fără a aduce atingere normelor de siguranță alimentară.

Astfel, în cadrul pensiunilor turistice și agroturistice cu servicii de pregătire și servire a mesei, vinul va fi produs din materia primă proprie și servit sau comercializat direct consumatorilor.

Drept urmare, aceștia nu vor mai fi obligați să implementeze întregul sistem HACCP (analiza pericolelor și stabilirii punctelor critice de control) costisitor și care necesită investiții majore, în schimb vor pune în aplicare ghidurile de bune practici de igienă care, însă, să nu afecteze siguranța alimentelor.

Prezentul proiect vine cu reglementări mai clare în cazul produselor alimentare neconforme.

Acesta stabilește, în mod clar, obligațiile operatorilor, precum și condițiile de retragere de pe piață a produselor neconforme, asigurându-se un înalt nivel de protecție a intereselor consumatorilor. 

Bloomberg: Egiptul negociază cumpărarea a un milion de tone de grâu din Rusia

0

Egiptul poartă discuţii pentru achiziţionarea unui milion de tone de grâu din Rusia pe baza unui acord de tip Guvern la Guvern, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar, scrie agrobiznes.ro.

Discuţiile vizează livrarea grâului în cursul sezonului actual, susţin sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul. Deocamdată nu este clar cât de aproape sunt cele două părţi de un acord.

Egiptul este unul dintre cei mai mari importatori mondiali de grâu iar achiziţiile sale sunt urmărite cu atenţie ca un indicator de referinţă pentru piaţa mondială.

Anul trecut, Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a început să cumpere anumite cantităţi de grâu pe baza unor contracte private, ceea ce reprezintă o tranziţie de la procesul tradiţional de achiziţionare de cereale la licitaţii, şi între timp a început să aprobe importuri de cereale şi uleiuri vegetale via acorduri de tip Guvern la Guvern.

Rusia a înregistrat două recolte consistente la grâu, ceea ce îi consolidează poziţia de cel mai mare exportator mondial. Cu toate acestea, unele vânzări recente de grâu rusesc în Egipt au fost complicate de eforturile Moscovei de a respecta un plafon neoficial de preţ pentru grâul rusesc.

Săptămâna trecută, oficialii GASC au informat că de la începutul lunii iulie şi până în prezent, Egiptul a importat o cantitate de aproximativ 2,140 milioane de tone de grâu, în principal din Rusia (1,550 milioane de tone) şi România (420.000 de tone). 

Eveniment de încheiere a Programului USAID F2F, implementat de CNFA Moldova

0

Un eveniment de încheiere a Programului USAID „Farmer-to-Farmer” (F2F), implementat de CNFA Moldova, a avut loc marţi, 26 septembrie, la Chişinău.

Actuala fază a programului, care a demarat în octombrie 2018, s-a axat pe susținerea și promovarea agriculturii ecologice și a sectorului zootehnic prin acordarea de consultanță de afaceri pe bază de voluntariat și de instruire în aspecte în care există insuficiență de cunoștințe. 

Pe parcursul celor cinci ani de implementare, în cadrul F2F au fost selectaţi prin concurs 43 de experți din SUA cu experiență bogată în prestarea serviciilor de extensiune.

Voluntarii au efectuat vizite în țara noastră cu durata de până la trei săptămâni sau au conlucrat cu beneficiari moldoveni de la distanță, din cauza pandemiei de COVID-19. 

Astfel, în cadrul F2F au fost asistate 12 organizații beneficiare și instruite peste 1.212 persoane, au fost oferite peste 180 de recomandări, realizate cinci studii, evaluări sau platforme online și au fost elaborate opt ghiduri de buzunar cu recomandări tehnologice.   

Asistența acordată în cadrul F2F s-a axat în principal pe dezvoltarea asociațiilor, comunicarea internă și externă, advocacy, marketing, extensiune, siguranța și calitatea alimentelor, producerea furajelor.

Voluntarii s-au concentrat și asupra unor aspecte legate de planificarea strategică, marketing, managementul financiar, îmbunătăţirea serviciilor veterinare, modernizarea curriculelor şi a metodelor de instruire. 

Printre beneficiarii programului se numără: Asociaţia Obștească „MOVCA”, Cooperativa „Agrostoc”, Institutul „Selecția” din Bălți, platforma AGROBIZNES, Asociaţia Fermierilor-Producători de Lapte din Nord, Katalyst -Incubator de afaceri, precum și unele instituții de învățământ superior din Chișinău și Bălți.

Programul „Farmer-to-Farmer” a fost implementat în țara noastră începând din 1993 și a avut mai multe faze cu unele întreruperi între ele. 

CEHTA din Țaul anunță parteneriate cu trei incubatoare de afaceri

0

În premieră, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, a anunțat o colaborare cu patru incubatoare de afaceri din patru raioane ale republicii (Sîngerei, Dubăsari, Călărași și Ștefan-Vodă) al cărei scop este să identifice probleme și soluții privind cunoașterea nevoilor pieții muncii, încurajarea pentru instruirea în sistem dual, deschiderea propriilor afaceri, precum și validarea competențelor profesionale în vederea angajării în câmpul muncii.  

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional tehnic în cadrul căruia instruirea teoretică se realizează în instituția de învățământ profesional tehnic, iar cea practică – la unitate/agentul economic.

O dovadă a succesului acestei forme de instruire este rata înaltă de angajare în câmpul muncii a  absolvenților acestor programe – peste 70% dintre absolvenți sunt angajați imediat după finalizarea studiilor.

Activitatea s-a desfășurat pe data de 24 septembrie 2023 la Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul. În cadrul unei mese rotunde, directoarea-adjunctă a Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul (CEHTA) Iurcișin Ludmila a prezentat infrastructura instituției de învățământ și oferta educațională de moment. 

CEHTA și-a împărtășit experiența privind învățământul dual și povestea de succes a absolventei de la meseria „Cultivator de legume și fructe”, Bejenari Angela.

Aceasta are o afacere în domeniul creșterii legumelor și pomușoarelor și după absolvirea cursurilor a reușit să-și certifice ECO producția. În acest an, identificând nevoia de formare continuă, antreprenoarea își continuă studiile la specialitatea „Legumicultură și pomicultură”.

Mai nou, CEHTA a devenit Centru de validare a competențelor profesionale. Celor prezenți, doamna directoare-adjunctă le-a explicat ce este un proces de validare a competențelor profesionale.

Acesta contribuie la identificarea, documentarea, evaluarea și certificarea unei/unor competențe, care face posibilă obținerea unei calificări parțiale sau complete. Acest lucru poate spori șansele cetățenilor pe piața forței de muncă și le poate oferi noi oportunități profesionale.

„Recent am sărbătorit 10 ani de la fondarea incubatorului Sîngerei. Ne mândrim cu cei peste 120 de rezidenți, care au devenit deja antreprenori cu acte în regulă. Grație acestei instituții, tinerii care vor să-și pună pe roate o afacere pot primi consiliere și ajutor din partea celor mai pricepuți”, a declarat Liudmila Prociuc, directoarea Incubatorului de afaceri Sîngerei.

„Instituția noastră are o experiență de colaborare de un an cu incubatorul de afaceri Sîngere. În cadrul acestui parteneriat valoros au fost identificate oportunități de  instruire pentru tineri cu scopul pregătirii acestora pentru piața muncii sau deschiderea propriei afaceri”, a declarat Ludmila Iurcișin, directoarea adjunctă a Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul.

Activitatea a fost organizată în cadrul programului „Instrument de susținere pentru dezvoltarea Rețelei Incubatoarelor de Afaceri din Moldova” susținut și coordonat de către Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în consorțiu alături de Incubatorul de Afaceri Sîngerei, Incubatorul de Afaceri din Ștefan Vodă, Incubatorul de Afaceri Raionul Călărași și Incubatorul de Afaceri Raionul Dubăsari.

29 septembrie – data limită de solicitare a ajutorului pentru fermierii afectați de secetă și consecințele crizelor din anul 2022

0

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) informează fermierii micro și mici solicitanți ai ajutorului pentru fermierii afectați de secetă și consecințele crizelor din anul 2022, că termenul limită de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului conform Regulamentelor aprobate prin Hotărârile Guvernului nr. 602 și 603 din 14 august 2023, este 29 septembrie 2023.

Astfel, conform Regulamentului cu privire la stabilirea modului de acordare a ajutorului pentru fermierii afectați de consecințele crizelor din anul 2022, aprobat prin HG nr. 602/2023 în scopul obținerii ajutorului, solicitantul trebuie să întrunească următoarele condiții de eligibilitate:

  • să facă dovada însămânțării cu culturi cerealiere din prima grupă pentru recolta anului 2023;
  • să dețină în proprietate, folosință sau să exercite posesiunea asupra terenului cu destinație agricolă;
  • suprafața indivizibilă să nu fie mai mică de 0,5 ha pentru toate culturile eligibile;
  • să nu fie intentată față de acesta procedura falimentului, procedura simplificată a falimentului sau procedura de dizolvare sau lichidare;
  • să nu fie în inclus în Lista de interdicție a subiecților subvenționării;
  • să dispună de un cont banca în monedă națională (lei).

Totodată, conform Regulamentului privind stabilirea cuantumului de motorină din ajutorul umanitar extern, destinat suportului agricultorilor afectați de seceta din anul 2022, aprobat prin HG nr. 603/2023, în scopul obținerii ajutorului, solicitantul trebuie să întrunească următoarele condiții de eligibilitate:

  • deține în proprietate, folosință sau exercită posesiunea asupra suprafețelor de teren însămânțate cu culturi de fitotehnie pentru recolta anului 2022;
  • a suferit prejudiciu ca urmare a secetei înregistrate în anul 2022 la culturile de fitotehnie.

Notă: Regulamentele și actele necesare pentru depunerea cererii de acordare a ajutoarelor le găsiți pe pagina oficială web a AIPA la compartimentul „Intervenții ale Guvernului”, rubricile „Ajutor financiar – 2023″ și Ajutor umanitar – 2023 „ sau accesați acest link.

Reuters: Un nou atac cu drone asupra portului Izmail

0

Rusia a atacat luni noaptea cu drone iraniene Shahed portul Izmail din Ucraina, informează aviaţia militară ucraineană şi guvernatorul regiunii Odessa, conform Reuters şi AFP, scrie agrobiznes.ro.

Atacul, care a durat peste două ore, a avariat o clădire din port, depozite şi peste 30 de camioane şi autoturisme, a anunţat pe Telegram guvernatorul Oleh Kiper. Doi şoferi de camion au fost răniţi, unul din ei având nevoie de îngrijiri în spital.

Apărarea antiaeriană ucraineană afirmă că a doborât 26 din cele 38 de drone lansate de ruşi.

Portul Izmail de la Dunăre, la frontiera cu România, este una din cele mai importante rute de export al cerealelor ucrainene, după ce Rusia a refuzat în iulie să prelungească acordul privind transportul pe Marea Neagră.

Marţi, un alt atac a produs pagube la o firmă locală din oraşul Krivoi Rog din regiunea Dnepropetrovsk din sudul Ucrainei; primarul localităţii, Oleksandr Vilkul, a declarat că nu s-au raportat imediat victime. Reuters nu a fost în măsură să confirme informaţia din surse independente, iar Rusia nu a comentat. Primele rapoarte arată că a fost vorba de o rachetă balistică.

Vilkul a afirmat că ruşii au lovit şi districtul Nikopol.

Ucrainenii au atacat la rândul lor cu drone regiunea Kursk din Rusia, întrerupând alimentarea cu energie electrică în şapte localităţi, a anunţat guvernatorul regiunii, Roman Starovoit, precizând că nimeni nu a fost rănit sau ucis.

Ministerul rus al Apărării anunţase deja că apărarea antiaeriană a distrus o dronă lansată de ucraineni în Kursk, la ora locală 05:30 (02:30 GMT), după ce anterior apăruseră informaţii despre doborârea mai multor drone în regiunea respectivă, vecină cu Ucraina.

Atenționare ANSA: Risc de contaminare a păsărilor cu gripa aviară

0

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) recomandă populației să țină închise păsările în gospodării pe perioada migrării păsărilor călătoare.

Analizând situația epidemiologică actuală de la nivelul Uniunii Europene, privind evoluția Gripei aviare, precum și înregistrarea la începutul anului a unui focar în Republica Moldova, riscul cel mai ridicat de introducere a Gripei aviare este prin intermediul culoarele de migrație a păsărilor sălbatice.

Lunca Prutului, lunca Nistrului, bazinul Costești-Stînca, satul Otaci-Holoșnița, lacuri de acumulare Ghidighici, Cuciurgan, Sălaș, Ialpug, Congaz sunt locațiile în care, în Republica Moldova, există cea mai mare densitate de păsări sălbatice, și anume specii de păsări cuibăresc, specii de păsări sălbatice de apă, specii care migrează prin aceste locații.

Păsările sălbatice, în special cele acvatice, care sunt considerate rezervorul natural de virus pentru gripa aviară, pot transporta virusurile în tractul respirator sau intestinal.

Virusul Gripei aviare se transmite de la păsările migratoare, păsările bolnave, cadavrele, secrețiile și excrețiile păsărilor infectate, apă, furaje, echipamente, adăposturile și mijloacele de transport care au fost în contact cu virusul.

Pentru prevenirea apariției gripei aviare, crescătorii și deținătorii de păsări (gospodării ale populației) sunt obligați să ia o serie de măsuri de biosecuritate:

  • păsările vor fi menținute în interiorul curților, fără a fi lăsate libere în afara acestora;
  • interzicerea adăpării păsărilor domestice din rezervoarele de apă de suprafață accesibile păsărilor sălbatice;
  • limitarea perimetrului din interiorul curții la care au acces păsările fiind menținute în adăposturi închise sau cel puțin în spații îngrădite;
  • se interzice accesul păsărilor domestice, în special al rațelor și gâștelor, la luciuri de apă, lacuri, bălți, râuri și orice altă amenajare hidrologică artificială sau naturală;
  • hrănirea păsărilor se va face în spații închise/acoperite la care nu au acces păsările sălbatice;
  • hrana folosită va fi depozitată în spații închise evitându-se accesul păsărilor sălbatice, inclusiv al “speciilor punte” ( vrăbii, ciori, porumbei, coțofene, etc.);
  • interzicerea intrării mai multor persoane în zona de exploatare a păsărilor domestice. Mișcările se vor limita la o singură persoană;
  • prevenirea contactului cu mamiferele, inclusiv animale de companie;
  • toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau mamifere, din curtea proprie, vor fi anunțate fără întârziere medicului veterinar din circumscripțiile sanitar- veterinare teritoriale;
  • separarea curții păsărilor de adăposturile pentru porci, deoarece transmiterea virusului gripal de la păsări la om se face printr-o gazdă intermediară, care se presupune că este porcul;
  • distribuirea păsărilor resturilor furajere de la porci și invers este interzisă;

Semnele clinice a bolii:

  • păsările bolnave nu mai consumă hrană, nu mai beau apă;
  • respirație dificilă, tuse, febră;
  • eliminări seromucoase din cioc;
  • inflamația crestei și a bărbițelor;
  • pete de sânge pe pielea picioarelor;
  • diaree (găinaț lichid);
  • paralizii ale picioarelor și aripilor, răsucirea gâtului;
  • scăderea ouatului și schimbarea formei oului (coajă moale, deformată, pigmentație neuniformă).

Modificări la păsările sacrificate:

  • hemoragii cu acumulări de lichid gelatinos sub piele în regiunile capului, gâtului;
  • căile respiratorii (plămânii, mucoasa laringelui, mucoasa traheei) și intestinele sunt inflamate cu hemoragii sub formă de pete;
  • pe pancreas, rinichi și inimă pot fi observate hemoragii (pete de sânge).

Măsurile efectuate după confirmarea bolii:

  • păsările din exploatație se sacrifică, iar cadavrele acestora inclusiv ouăle se distrug;
  • furajele, așternutul, gunoiul de grajd se distrug;
  • spațiile considerate infectate se supun unei curățări și dezinfecții riguroase.

Gripa aviară este o boală transmisibilă și la om!

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă următoarele măsuri de prevenire:

  • respectarea normele de igienă veterinară în adăposturile păsărilor și animalelor domestice;
  • respectarea igienei personale;
  • spălarea mâinilor cu apă caldă și săpun după fiecare contact cu păsările;
  • spălarea suprafețelor contaminate și utilizarea de antiseptice și dezinfectante, ceea ce asigură distrugerea virusului gripal în decurs de câteva minute;
  • procurarea cărnii de pasăre, ouă și produse din carne de pasăre numai din magazinele autorizate;
  • vânzarea cărnii, produselor din carne, inclusiv a ouălor în spații neautorizate (comerț stradal ilicit ) este interzisă;

Toate cazurile de suspiciune, morbiditate și mortalitate a păsărilor domestice sau sălbatice vor fi anunțate medicului veterinar sau administrației publice locale.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, acordă despăgubiri proprietarilor a căror păsări au fost nimicite din cauza gripei aviare. Gripa aviară nu se tratează!

Tăieri la zmeur și mur după recoltare, toamna – avantaje

0

Zmeurul și murul sunt unele dintre cele mai populare specii de arbuști fructiferi crescute atât în gospodării individuale, cât și plantații comerciale. Lucrările de întreținere sunt asemănătoare, datorită faptului că ambele specii fac parte din același gen – Rubus.

Atunci când vorbim de tăierile la zmeur și mur, perioada indicată este după recoltarea fructelor. Amânarea acestora nu este oportună, deoarece lăstarii de doi ani lasă frunzele destul de târziu, astfel împiedică pătrunderea luminii solare și aerația tufei, limitând maturizarea lăstarilor și lemnificarea tulpinilor anuale.

În plus, tulpinile lăsate consumă elemente nutritive inutil și ar putea deveni o sursă de infecție cu boli și dăunători pentru restul plantei. Motiv din care, după finalizarea recoltării ar fi bine să realizăm tăierile la zmeur și mur.

În funcție de tipul de soiuri (remontante, sezoniere) pe care le cultivați, tăierile au unele particularități.

La soiurile sezoniere tulpinile sunt bienale, adică au o durată de viață de doi ani. În primul an tulpinile cresc din mugurii de la baza tulpinilor existente, coletului sau rădăcinii în funcție de soi, iar în al doilea pe tulpini din muguri micști vor apărea lăstari laterali fructiferi.

După fructificare, aceste tulpini mor și trebuie înlăturate.

Soiurile remontante de zmeur și mur produc fructe pe vârful tulpinilor de un an, vara târziu până la sfârșitul toamnei. Dacă sunt lăsate peste iarnă, aceste tulpini vor produce din nou în anul următor, vara devreme, pe partea inferioară a tulpinilor.

De obicei, calitatea fructelor pe tulpinile de doi ani este mai inferioară și recoltarea dificilă din cauza intercalării tulpinilor de doi ani cu cele de un an care sunt în creștere. De asemenea, când păstrăm tulpinile în anul al doilea, cele care cresc sunt mai subțiri și mai înalte, deci recoltarea este mai dificilă și în toamnă.

În plantațiile profesionale de zmeur și mur remontant se păstrează doar roada de pe tulpinile anuale. În acest caz, după recoltarea fructelor toate tulpinile se taie la nivelul solului. Tulpinile noi vor crește în fiecare an și vor produce în perioada august-octombrie (în teren protejat perioada de fructificare se extinde până în decembrie).

Grădinarii amatori mai practică înlăturarea vârfului tulpinii de un an care a rodit, după maturarea fructelor din prima recoltă. Aceasta se face cu scopul obținerii unei recolte timpurii pe lăstarii de 2 ani.

Absolut la toate soiurile de zmeur și mur este foarte  important ca tulpinile sa fie tăiate cât mai aproape de suprafața solului.

Ciclul de viață și perioada realizării tăierilor la soiurile remontante:

La soiurile sezoniere, încă din primul an de viaţa, adică imediat după plantare, tulpinile se scurtează la 2-4 muguri la suprafața solului.

Dacă materialul săditor are mai mult de 2-3 mlădiţe se păstrează cea mai robustă, celelalte se taie complet, cât mai aproape de nivelul coletului. Lăstarii apăruţi pe parcursul vegetaţiei se conduc şi se palisează pe spalier.

În anul 2 se aleg pentru fructificare 1-3 tulpini bine dezvoltate, care se scurtează la aproximativ 1,2 m, pentru a limita fructificarea și a permite dezvoltarea sistemului radicular.

În anii următori, după frutificare, tulpinile de doi ani se înlătură. În timpul lucrării de tăiere, se înlătură și tulpinile slabe și bolnave.

La mur se păstrează 3-6 tulpini pentru fructificare, care se scurtează printr-o tăietură oblică deasupra mugurelui la înălțimea de 1,8-2,0. Iar 4-5 ramuri laterale, sunt scurtate la 3-5 muguri. Creșterile laterale situate mai jos de 50 cm față de sol se îndepărtează.

Vezi și Mulcirea la zmeur – perioade, materiale recomandate.

Este importantă realizarea corectă a tăierii deasupra mugurelui, cu o porțiune suficientă din lăstar lăsată. 

Tăierea nu trebuie să neglijeze circuitul substanțelor nutritive către mugure sau să permită dezvoltarea bolilor pe o porțiune lăsată mai lungă, dar să permită cicatrizarea. Distanța dintre tulpini pe rând trebuie să fie de minim 15 cm.

În cazul când tulpinile zmeurului sau murului care au fructificat nu au fost înlăturate toamna, acest lucru se realizează primăvara devreme în paralel cu tăierile sanitare.

După efectuarea tăierilor, pentru cicatrizare și prevenirea bolilor fungice se aplică 1-2 stropiri cu fungicide pe bază de cupru.

V-ar putea fi util și articolul Plantarea și îngrijirea murului – sfaturi utile.

Programul AgriMBA – o nouă etapă în dezvoltarea agriculturii Moldovei

0

Vicepremierul Vladimir Bolea a participat, astăzi, la lansarea programului de formare profesională continuă în domeniu „Management în Agribusiness”.

La AgriMBA au fost înscriși 31 de masteranzi. Disciplinele de studiu vor fi livrate de către profesori din Universitățile UE, Universitatea Tehnică a Moldovei și de experți practicieni din cadrul companiilor de succes din Moldova.

În mesajul de salut, Vladimir Bolea a menționat că:

„Programul AgriMBA este menit să aducă schimbări semnificative în sectorul agricol. Agricultura are nevoie de manageri care să gestioneze eficient afacerile din acest domeniu. Programul dat este un pas important în susținerea și dezvoltarea sectorului, în formarea viitorilor lideri. Sunt sigur că, vom avea parte de specialiști care vor promova agricultura performantă, care ulterior va genera valoare adăugată. Ne dorim să folosiți oportunitatea unor studii avansate și  specializate în domeniul agriculturii  și afacerii  pentru a prospera,” a menționat oficialul.

În cadrul programului, masteranzii vor interacționa cu mentori locali și străini, reprezentanți ai mediului de afaceri, astfel, încât să aibă acces la cele mai bune practici și instrumente pentru a-și îmbunătăți și dezvolta afacerile.

Durata studiilor este de 2 ani și vor avea loc în regim online și cu prezență fizică. Predarea va fi în limba engleză. La finalizarea programului, absolvenții vor obține și o diplomă de MBA, eliberată de Universitatea de Științe ale Vieții din Varșovia, Polonia.

Programul este finanțat de proiectul Optim și Erasmus și implementat de către UTM în parteneriat cu ADMA și în coordonare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.