Fermieri: Prețurile la cereale și oleaginoase scad continuu. Solicităm urgent intervenția statului

0

În această dimineață au fost publicate noi prețuri indicative pentru achiziționarea semințelor de floarea-soarelui de către unul dintre cei mai importanți lideri în exportul de cereale și semințe oleaginoase în Europa Centrală și de Est.

Conform informației, acestea variază între 5923-6280 lei moldovenești (aproximativ 309 – 328 euro)/tonă în funcție de locație. În doar trei zile, prețurile au înregistrat o scădere importantă, pe data de 15 septembrie se ofereau prețuri de 6360-6555 de lei moldovenești (332,5 – 342,7 euro) /tonă.

În Grupul Agrobiznes Trade, fermieri din diferite regiuni ale țării au menționat că prețul a scăzut considerabil. Aceștia susțin că soluția ar fi ca statul să intervină și să interzică temporar tranzitul cerealelor din Ucraina.

Victor Banuh are în gestiune circa 200 de ha de teren agricol în raionul Edineț. Producătorul spune că a început recoltarea la floarea-soarelui pe data de 9 septembrie, iar recolta a fost depozitată la un elevator din raionul Dondușeni, deoarece propriul depozit este plin cu grâul recoltat anterior. 

„Am semnat contractul de comercializare pentru 140 de tone de floarea-soarelui pe data de 12 septembrie. Prețul era de 6,52 lei/kg. La distanța de numai o zi, prețul a scăzut până la 6,10 lei/kg. Pe data de 15 septembrie, am revenit cu un apel către conducerea elevatorului ca să fie întocmită factura pentru cele 40 de tone care erau deja depozitate și mi s-a comunicat că prețul a ajuns la 6,10 lei/kg. Astăzi, 18 septembrie, am fost anunțat că factura a fost înregistrată cu prețul de 6,10 lei/kg”.

Fermierul ne-a comunicat că în anul curent a semănat circa 60 de ha de floarea-soarelui și a obținut o recoltă de aproximativ 2,7 tone/ha. Până la moment, a recoltat circa 170 de tone de semințe de floarea-soarelui. 

„Suntem nevoiți să comercializăm acum floarea-soarelui pentru că nu avem unde să o depozităm, dar cel mai important, avem nevoie de bani pentru a achita ratele la creditele pe care le-am accesat de la bănci, cât și fertilizanții, semințele pe care l-am achiziționat de la furnizori, tehnica agricolă. În această situație așteptăm intervenția statului ca să fie oprit monopolul de pe piața cerealelor. Depozitele noastre sunt pline cu grâu, iar prețul care ni se oferă nu ne ajunge nici să acoperim cheltuielile pe care le avem, nu mai vorbim de profit”. 

La moment, prețurile indicative de achiziție a grâului, orzului, porumbului și soiei (recolta 2023) sunt următoarele:

Condiții de livrare – DAP PIL Giurgiulești (*Prețurile nu includ TVA (TVA la cota zero):

  • Grâu alimentar – 155 dolari.
  • Grâu furajer – 150 dolari.
  • Porumb – 150 dolari.
  • Soia – 370 dolari.

Condiții de livrare – DAP Ungheni (Cereale Prut SA):

  • Grâu alimentar – 140 dolari.
  • Grâu furajer – 135 dolari.

Ținând cont de recoltele obținute de majoritatea fermierilor, acestea nu acoperă costurile de producere.

Alți fermieri au specificat că unica soluție este de a nu comercializa floarea-soarelui până ce Guvernul nu va interzice temportat tranzitul cerealelor din Ucraina. 

„Cu prețurile care ni se oferă la moment, nu putem să ne acoperim nici costul de producere, nici nu ne gândim la profit”. 

Amintim că, Polonia, Ungaria și Slovacia au anunțat că vor continua să interzică unilateral importurile de cereale ucrainene, în ciuda deciziei Comisiei Europene de a pune capăt restricțiilor. 

Ucraina se pregăteşte să dea în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia din cauza restricţiilor la importurile de alimente

0

Ucraina intenţionează să dea în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia din cauza restricţiilor pe care aceste state le-au impus pentru importurile de produse alimentare ucrainene, a declarat reprezentantul pentru comerţ al Ucrainei, Taras Kachka, într-un interviu publicat luni de Politico şi preluat de Reuters, scrie agrobiznes.ro.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat pe 15 septembrie.

Însă, PoloniaSlovacia şi Ungaria au anunţat vineri că vor păstra propriile lor restricţii cu privire la importurile de cereale ucrainene, în pofida deciziei Comisiei. Autorităţile de la Varşovia, Bratislava şi Budapesta susţin că acţionează în interesele economiilor lor şi că deciziilor lor sunt destinate să protejeze fermierii lor de afluxul de produse ucrainene.

„Este important să dovedim că aceste acţiuni sunt greşite din punct de vedere legal. Şi de aceea vom începe mâine să demarăm procedurile legale”, a declarat Kachka.

Oficialul ucrainean a adăugat că autorităţile de la Kiev ar putea introduce măsuri de retorsiune împotriva Poloniei dacă autorităţile de la Varşovia nu renunţă la măsurile lor suplimentare.

„Vom fi forţaţi să reacţionăm prin măsuri care să vizeze noi produse şi vom interzice importurile de fructe şi legume din Polonia”, a spus Taras Kachka.

Autorităţile de la Kiev au avertizat anterior că ar putea demara o procedură de arbitraj internaţional ca răspuns la restricţiile impuse exporturilor de cereale.

Comisia Europeană a pus punct vineri interdicţiei introduse de cinci state membre UE cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine.

Taras Kachka a precizat că Kievul este pregătit să „îşi asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în ţările vecine” şi că va introduce un sistem de licenţe de export „în timp real” pentru cereale.

Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de cereale, înainte ca invazia rusească din 2022 să îi reducă capacitatea de a expedia produse agricole prin porturile sale de la Marea Neagră.

De atunci încoace, fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile realizate prin ţările vecine, inclusiv prin România. Cu toate acestea, afluxul de cereale şi oleaginoase ucrainene în ţările vecine a afectat veniturile fermierilor est-europeni astfel că guvernele din regiune au interzis importurile de produse agricole din Ucraina.

Conform autorităţii portuare, în primele opt luni ale anului 2023, Ucraina a exportat 9,2 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa, însă ritmul livrărilor a încetinit, pe măsură ce atacurile ruseşti asupra porturilor de la Dunăre s-au intensificat. Comparativ, pe tot parcursul anului 2022, Ucraina a expediat 8,6 milioane de tone de cereale prin Portul Constanţa.

Tratamentul semințelor cu PRIMSEED – soluție indispensabilă pentru creșterea randamentului culturilor

0

Tratamentul semințelor reprezintă un aspect esențial al agriculturii moderne, deoarece influențează direct rezultatele producției agricole și calitatea recoltei.

Alegerea unui tratament adecvat pentru semințe este o decizie importantă, iar selecția produselor potrivite poate face diferența în obținerea unei culturi sănătoase și a unei recolte bogate.

Este crucial să se înțeleagă că nu toate produsele destinate tratamentului semințelor sunt identice, iar ele pot avea efecte variate asupra plantelor și procesului de creștere.

În perioada de germinare, plantele se află într-o fază de creștere rapidă și au nevoie de o sursă suplimentară de nutrienți pentru a se dezvolta corespunzător. Plantele folosesc substanțele nutritive și energia stocată în endospermul seminței pentru a începe procesul de creștere.

Cu toate acestea, creșterea rapidă a tinerelor plante necesită o aprovizionare suplimentară cu elemente nutritive. Pentru dezvoltarea corespunzătoare în perioada de încolțire, planta are nevoie să i se asigure forme de nutrienți care pot fi ușor absorbiți și care se află în imediata apropiere a rădăcinii tinere.

PRIMSEED: O Sursă Esențială de Nutrienți pentru Semințe

Aici intervine PRIMSEED, un îngrășământ în suspensie, special creat pentru tratarea semințelor, îmbogățit cu un complex biostimulator care sprijină rezistența plantelor la secetă și stimulează dezvoltarea sistemului lor radicular.

Aceste caracteristici ajută plantele să facă față mai bine condițiilor de mediu și să crească mai repede și mai sănătos.

Ce conținut are PRIMSEED? 

Bor 2, 4 g/l + Cupru 2, 4 g/l + Fier 9, 5 g/l + Mangan 3, 5 g/l + Molibden 0, 7 g/l + Zinc 5, 9 g/l.

Dozare:

Care sunt avantajele utilizării produsului PRIMSEED? 

  • Furnizează seminţelor care se află în curs de germinare substanţele nutritive esenţiale;
  • Mărește puterea și energia de germinare a seminţelor;
  • Accelerează dezvoltarea plantelor răsărite;
  • Determină o mai bună înrădăcinare și atingerea rapidă a straturilor fertile de sol;
  • Mărește rezistenţa culturii la stresul hidric;
  • Conținut de nutrienți total solubili în apă;
  • Stabilitate într-un spectru larg de pH 3-7.

În concluzie, PRIMSEED este un produs esențial pentru tratarea semințelor, ajutând la îmbunătățirea procesului de germinare și dezvoltare a plantelor, contribuind astfel la obținerea unor randamente mai mari și a unei recolte de calitate superioară.

Bioprotect  – distribuitor exclusiv al produselor Intermag în Moldova.

Diareea la păsări – cum este influențată de hrană, ce probleme provoacă

0

Diareea la păsări este una dintre problemele cu care se pot confrunta crescătorii de păsări. În acest articol, ce face parte din ciclul de articole dedicate nutriției păsărilor, discutăm despre factorii nutriționali ce pot provoca afecțiuni ale tractului gastrointestinal (diaree).

Diareea, la rândul ei, poate afecta calitatea așternutului, iar o problemă majoră care poate apărea drept consecință a așternutului umed este reprezentată de afecțiunile podale – arsuri a picioarelor și a pieptului:  

În general, diareile pot fi provocate de un șir de factori cum ar fi diferite boli infecțioase de origine bacteriană sau provocate de virusuri, boli de origine parazitară (de ex. coccidioza), microclimat defectuos, nutriție, ș.a. În acest articol vom discuta cauzele diareilor de origine nutrițională care includ:

Compoziția furajului la păsări

Asigurarea unei rații echilibrate și corespunzătoare pentru păsări este crucială pentru menținerea calității așternutului. Aceasta implică furnizarea tuturor nutrienților esențiali în cantitățile necesare.

Unele furaje pot include ingrediente în exces, cum ar fi tărâțe de grâu, grâu, sau boabe de porumb, toate acestea au efecte laxative care contribuie la producerea diareilor.

Prin urmare, aceste ingrediente ar trebui să fie bine echilibrate cu altele care au un caracter pentru a atenua astfel de efecte fiziologice asupra păsărilor.

Trebuie de respectat rata de includere în rația alimitară a păsărilor. De exemplu, nu este recomandată includerea a mai mult de 20 % de grâu (acest % poate fi mărit cu condiția includerii enzimelor furajere de ex. Axtra® XB, producător Danisco Animal Nutrition), 10 % tărâțe și 60 % de porumb.

La fel, o problemă majoră ar fi includerea grâului proaspăt recoltat

Medicamentele de uz veterinar

Furajele care conțin medicamente, cum ar fi coccidiostaticele, sunt asociate cu modificări metabolice care duc, de asemenea, la apariția diareilor.

Lasalocidul de sodiu ar fi unul din aceste cocidiostatice. Includerea în furaj a acestuia trebuie făcută cu atenție. La fel, unele antibiotice pot afecta compoziția microflorei intestinale, ceea ce la rândul său duce la dereglarea activității intestinale și drept consecință – diaree. 

Atenție! Administrarea produselor de uz veterinar trebuie făcută numai la indicația medicului veterinar. 

Forma fizică și sistemul de hrănire

Hrănirea păsărilor cu hrană granulată a dus la o umiditate mai mare și la o calitate mai slabă a așternutului decât păsările furajate cu hrană negranulată.

Acest lucru, probabil, apare din cauza că păsările hrănite cu nutreț granulat consumă mai bine furajul (eficiența furajeră este mai mare). În același timp, crește și consumul de apă, ceea ce poate provoca eliminarea maselor fecale mai hidratate.

Restricția hrănirii (de obicei utilizată în creșterea formelor parentale) a dus, de asemenea, la niveluri mai ridicate de umiditate a așternutului.

Probabil, aportul de apă a fost crescut, deoarece păsările s-au simțit flămânde în timpul restricției de hrană și au consumat apă în exces.

Proteina furajeră

S-a constatat că creșterea cu 1 punct procentual a nivelului de proteine crește consumul de apă cu 3%, rezultând o creștere a excreției de apă, ceea ce afectează negativ calitatea așternutului.

Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care șrotul de soia este utilizat ca sursă principală de proteine în furaj, datorită prezenței anumitor componente care pot fi responsabile pentru un aport și o excreție mai mare de apă, cum ar fi fibrele, zaharurile fermentabile și potasiul.

Hrănirea cu furaje cu conținut redus de proteine (de exemplu, -2%) ajută la reducerea aportului și excreției de apă și, prin urmare, menține calitatea așternutului. Acest lucru poate reduce, de asemenea, excreția de N cu o reducere de până la 24% a emisiilor de amoniac. 

Totuși, scăderea nivelului de proteine din furaje va necesita, includerea tuturor aminoacizilor esențiali, de obicei de origine sintetică, echilibrat pentru a evita afectarea performanței puiului.

Citiți aici și despre Importanța proteinelor în nutriția păsărilor.

Grăsimile furajere

Grăsimile de slabă calitate, oxidate sau cu aciditatea ridicată duc adesea la apariția diareilor. În cazul grăsimilor alimentare de calitate scăzută, adică acizi grași mai saturați și mai puțin nesaturați, cu un conținut ridicat de săpun (săruri ale acizilor grași).

Conținutul ridicat de săpun poate ridica umiditatea excrementelor din cauza unei iritații a mucoasei intestinale și, prin urmare, poate reduce absorbția apei în intestin și provoacă diareea. 

În plus, excesul de grăsimi incluse în furaj duce la un consum ridicat de apă, ceea ce duce la creșterea umidității dejecțiilor.

La fel, conținutul mare de grăsimi din dejecții are un impact negativ asupra capacității de legare a apei. De asemenea, poate afecta proprietățile de uscare ale amestecului de dejecții și așternut datorită formării unui strat care acoperă excrementele umede și prevenind astfel evaporarea.

Nivelul de energie din furaj

Un aport adecvat de energie în nutrețul păsărilor este crucial pentru menținerea sănătății animalelor și pentru calitatea așternutului. Excesul de energie provoacă afecțiuni ale tractului gastrointestinal și afectează negativ calitatea așternutului. 

Suplimentele minerale pentru păsări

Creșterea nivelului alimentar de sodiu (Na) poate crește conținutul de umiditate al așternutului și poate provoca diaree. În același timp, efectele sodiului asupra calității așternutului sunt mai pronunțate în timpul iernii, decât în timpul verii.

De asemenea, creșterea nivelului alimentar de potasiu și magneziu duce la creșterea raportului apă-hrană, la afectarea calității așternutului și excrementelor și a umidității așternutului. 

Aportul de apă

Cantitatea adecvată de apă în dietă este esențială pentru digestie și pentru menținerea consistenței așternutului. Excesul consumului de apă duce la apariția diareilor și deteriorarea calității așternutului. 

Mai detaliat despre rolul substanțelor minerale și apei vom veni în articolele ulterioare.

Nivelul de fibre – celuloza din furaj influențează calitatea așternutului. Atât insuficiența cât și excesul de fibră afectează calitatea dejecțiilor și cantitatea de apă din acestea. Pentru tineretul avicol nu se recomandă un nivel mai mare de 4 % de celuloză din rație, la păsările adulte poate fi până la 6 %. 

Soluții pentru prevenirea diareilor la păsări:

  1. Echilibrarea rațiilor furajere după conținutul de proteină, grăsime, energie, celuloză.
  2. Utilizarea ingredientelor furajere de calitate.
  3. Suplimentarea rațiilor furajere cu vitamine și minerale.
  4. Utilizarea aditivilor furajeri cum ar fi enzimele furajere, acidifianți, probiotice, ș.a. 

Nematozii, dăunători ce provoacă ofilirea plantelor, formarea galelor pe rădăcini

0

Nematozii includ un număr mare de specii, care pot fi atât utile în controlul unor dăunători, cât și dăunători importanți ai plantelor. Ca urmare a activității speciilor dăunătoare de nematozi (atât în ​​teren deschis, cât și în spații protejate), plantele sunt grav afectate.

Cei mai des întâlniți nematozi dăunători sunt cei din genul Meloidogyne spp. – nematozi galicoli ai rădăcinilor (Meloidogyne hapla, M. arenariaM. incognita). Alți nematozi-dăunători importanți sunt Nematodul rădăcinilor (Pratylenchus penetrans), Nematodul tulpinilor şi tuberculilor de cartof (Ditylenchus destructor), Nematodul auriu și cel palid al cartofului (Globodera rostochiensisGlobodera pallida).

De obicei, plantele atacate de nematozi au germinație redusă, creșterea și dezvoltarea încetinește, se formează deformări multiple, înflorirea și fructificarea sunt foarte slăbite, rezistența la majoritatea bolilor scade, multe dintre plantele tinere pur și simplu nu supraviețuiesc.

Printre simptomele caracteristici ale prezenței nematozilor se mai numără:

  • ofilirea plantelor – partea de la suprafaţa solului este ofilită, rămasă în creștere și în proces de uscare treptată a frunzelor, apoi a plantei întregi;
  • prezența rănilor – la smulgerea plantei din sol se observă rosături și rupturi de cuticulă pe rădăcini, pete maronii-roșiatice, sau negre. Rănile necrotice sunt dificil de a le deosebi de simptomele unor agenţi patogeni;
  • înmuiere – în tot cortexul rădăcinilor infectate se formează ţesut mort;
  • ramificarea excesivă a rădăcinii principale și apariţia unui număr mare de radicele denumită „bărboşire”;
  • formarea galelor – număr mare de gale ovale sau rotunde mici și mari de 10-12 mm în diametru care seamănă cu mărgelele.

Important! Plantele atacate de nematozi, din cauza rănilor, sunt mai susceptibile la boli. Nematozii sunt purtători de organisme fitopatogene, facilitând pătrunderea lor în țesuturile plantelor prin deteriorarea rezultată.

Printre bolile legumelor ce pot fi transmise de nematozi se numără fuzarioza, verticilioza, virusuri cum ar fi boala petelor de bronz la tomate și altele.

Nematozii pot fi întâlniți pe rădăcini ca ectoparaziți sau pătrund în interiorul plantei prin organele sistemului radicular – endoparaziți ai frunzelor și tulpinilor.
În acest sens, nematozii sunt împărțiți în trei categorii:

  • Nematozi ai rădăcinilor sunt denumiți astfel, deoarece parazitează sistemul radicular al plantelor, formând pe acesta gale de diferite dimensiuni și forme, împiedicând alimentația normală și absorbția apei, în urma căreia plantele se ofilesc și mor.
  • Nematozi ai tulpinilor – de exemplu nematodul parazit de tulpină (Ditylenchus dipsaci) sunt deosebit de dăunători culturilor de legume și florilor. În procesul de hrănire, eliberează în mod activ toxine, afectând vasele plantei și afectează grav tulpinile, frunzele, mugurii și florile.

Le puteți observa prezența prin crăparea și deformarea tulpinii, îngroșări în formă de fus, încrețituri și pete întunecate ale frunzelor. Preferatele acestora sunt florile, cum ar fi zambilele, begoniile, narcisul, garoafele, lalelele, dar și ceapa, usturoiul, roșiile, castraveții, pătrunjelul.

  • Nematozi ai frunzelor sunt endoparaziți cu mișcare rapidă. Activitatea lor este recunoscută prin apariția petelor galben pal, subțierea, înroșirea, uscarea și moartea frunzelor. Atacă o varietate mare de plante decorative, căpșunul (de ex. nematodul căpșunului Aphelenchoides fragariae), crizantemele.

În acest articol prezentăm mai multe recomandări privind controlul nematozilor galicoli ai rădăcinilor și recomandări generale pentru controlul nematozilor.

Combaterea nematozilor – cum poate fi realizată eficient

Nematozii se hrănesc și se reproduc extrem de activ, creând colonii întregi. Și particularitățile dezvoltării lor biologice (mai multe forme intermediare cu caracteristici foarte diferite) duc la faptul, că pesticidele convenționale pot să nu aibă efectul scontat.

Nematozii pot fi transferați de la un câmp la altul prin intermediul materialului săditor, echipamentelor sau solului. Motiv din care, este recomandat să curățați și dezinfectați echipamentele după realizarea lucrărilor, să optați pentru material săditor liber de nematozi și să evitați mutarea solului dintr-un loc în altul al grădinii.

Printre măsurile preventive de control al nematozilor se numără:

  • Optați pentru soiuri și hibrizi care sunt toleranți/rezistenți la atacul nematozilor.
  • Selectați material săditor/de plantat sănătos.
  • Dezinfectați bulbii și rizomii la temperaturi înalte, înainte de plantare, timp de 15 minute, la aproximativ 45-50°C sau 3-5 minute la 55-60°C.
  • Îngrijiți regulat plantele – plivitul și rărirea sunt recomandate.
  • Dacă se detectează infecția în timpul sezonului de vegetație – înlăturați la timp plantele afectate și slăbite.
  • După recoltare, îndepărtați toate resturile de plante de pe teren, inclusiv rădăcinile – pentru a evita asigurarea hrănii nematozilor.
  • Evitați trifoiul, leguminoasele drept culturi premergătoare pe terenurile infestate cu nematozi galicoli de rădăcină. Cerealele, pentru acestea, sunt o bună cultură premergătoare.

Fertilizarea și irigarea solului infestat cu nematozi

Nematozii preferă soluri ușoare, cu un conținut scăzut de materie organică, cu o erbicidare intensă și temperaturi ridicate ale solului.

Puteți adăuga diverse amendamente organice în sol pentru a reduce efectul nematozilor asupra plantelor de cultură. Aceste amendamente – care includ turbă, gunoi de grajd și composturi – sunt utile pentru creșterea capacității solului de a reține apă și nutrienți, în special în cazul solurilor nisipoase.

Deoarece nematozii deteriorează mai ușor plantele care sunt stresate din cauza lipsei de apă, creșterea capacității solului de a reține apă poate atenua efectele daunelor cauzate de nematozi.

De asemenea, o irigare mai frecventă poate ajuta la reducerea daunelor cauzate de nematozi. În ambele cazuri, veți avea tot atât de mulți nematozi în sol, dar aceștia vor provoca mai puține daune.

Plante ce reduc numărul nematozilor din sol

Pentru terenurile noi, solicitați ca parcelele să fie inspectate pentru depistarea nematozilor galicoli ai rădăcinilor cel târziu în anul precedent sau verificați dacă plantele potențiale gazde, cum ar fi cruciferele și plantele compozite (Asteraceae), prezintă umflături specifice ale rădăcinilor.

Dacă sunt prea mulți nematozi, reduceți numărul acestora prin cultivarea cerealelor, prin lăsarea terenului în repaus vegetativ sau prin fertilizarea cu îngrășăminte verzi cu specii de graminee, cum ar fi iarba de Sudan/sorg (Sorghum sudanense) sau ovăzul brazilian (Avena strigosa).

Pentru a crește fertilitatea și a distruge parțial nematozii, suprafața eliberată după recoltare în august – începutul lunii septembrie ar trebui să fie semănată cu cereale în calitate de îngrășăminte verzi (de preferință de toamnă).

Anumite soiuri de gălbenele, din genul Tagetes, suprimă mai multe specii de nematozi. Gălbenelele franceze (varietățile includ Nemagold, Petite Blanc, Queen Sophia și Tangerine) sunt cele mai eficiente.

Evitați gălbenelele de tip T. signata sau T. tenuifolia, deoarece nematozii se vor hrăni și se vor reproduce pe acestea. Gălbenelele nu funcționează bine împotriva nematodului Meloidogyne hapla,

Efectul gălbenelelor este cel mai mare atunci când le creștem în calitate de cultură principală pentru un sezon întreg. Atunci când sunt cultivate împreună cu legume anuale sau sub pomi sau viță de vie (cultivare intercalată), controlul nematozilor de obicei nu este foarte bun.

Ca și în cazul altor metode culturale de control, populațiile de nematozi vor crește rapid imediat ce veți cultiva din nou plante susceptibile.

Lăsați solul să se odihnească pe parcelele puternic infestate

Lăsarea solului necultivat timp de cel puțin un an poate reduce mult infestarea cu nematozi, iar dacă solul nu este utilizat timp de doi ani și mai mult numărul acestora scade drastic. În această perioadă, este important să mențineți solul umed pentru a induce eclozarea ouălor și și să înlăturați buruienile pe care nematozii pot supraviețui.

Ca urmare, ouăle vor ecloza, dar nematozii vor muri dacă nu există nimic cu ce să se hrănească.

Ajustați termenul de plantare/semănat pe terenurile infestate

Majoritatea speciilor de nematozi sunt active în lunile calde de vară și nu pot penetra rădăcinile la temperaturi ale solului sub 17°C.

Odată ce nematozii infestează o zonă sau o cultură, încercați să minimizați daunele ajustând perioadele de plantare la perioadele mai reci ale sezonului, când nematozii sunt mai puțin activi.

Prin urmare, puteți reduce daunele la culturile precum morcovi, salată, spanac și mazăre, cultivându-le când solul are temperaturi mai mici de cea indicată.

Plantați legumele cât mai devreme posibil în primăvară, înainte ca nematozii să devină activi. Plantele cu sisteme radiculare mai mari, chiar dacă sunt infestate de nematozi, ar putea să rămână productive pentru o perioadă mai lungă.

Solarizarea și dezinfecția solului infestat de nematozi

Printre remediile populare pe suprafețe mici se numără tratarea solului cu apă fierbinte. Temperaturile ridicate sunt dăunătoare pentru mulți patogeni, iar după o astfel de procedură, numărul lor scade.

Pentru un efect real, solul trebuie să fie saturat cu apă fierbinte, de o temperatură de cel puțin 50-55°C la o adâncime de cel puțin 15-20 cm. După aceea, poate fi acoperit cu polietilenă și lăsat să se răcească mai încet.

Totodată, se mai practică tratamentul solului cu aburi sau solarizarea solului pentru a reduce numărul nematozilor.

Pentru o solarizare eficientă, udați solul, apoi acoperiți-l cu o prelată de plastic transparentă. Lăsați prelata timp de 4 până la 6 săptămâni în cea mai caldă perioadă a verii. Nematozii de rădăcină, inclusiv ouăle, mor atunci când temperatura solului depășește 50°C timp de 30 de minute sau 55°C) timp de 5 minute. Eficiența solarizării este redusă în zonele răcoroase, unde temperaturile de vară rămân adesea scăzute.

Pe lângă sol, bulbii plantelor pot fi tratați înainte de plantare. Bulbii se spală de sol și apoi se înmoaie în apă fierbinte (45-50°C) timp de 10-30 minute.

Citiți mai multe despre Dezinfecția solului în solar și sere – sfaturi utile.

Produse utilizate pentru combaterea nematozilor

În mai multe țări se utilizează produse biologice care sunt create fie pe baza ciupercilor nematofage (Arthrobotris, Paecilomyces), fie a activității unor microorganisme, fie a extractelor de plante (usturoi, gălbenele, gălbenele, neem).

V-ar putea plăcea și articolul despre Trichoderma – ciuperca ce stimulează creșterea culturilor și combate bolile.

Pentru dezinfecția solului pot fi utilizate produse special concepute, de exemplu Nemasol 510. Un produs ce poate fi utilizat pe parcursul perioadei de vegetație este Tervigo (pe bază de abamectin) ce asigură controlul Meloidogyne spp. în culturile de legume.

Viticultori: Prețurile de achiziție ale strugurilor sunt sub costul de producție. Nu are rost să recoltăm

3

În cadrul ședinței Consiliului pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin și produse procesate” au fost prezentate calculele preventive privind cheltuielile de îngrijire a plantațiilor viticole în anul 2023, efectuate (de către ONVV) în baza datelor livrate de mai mulți viticultori. Astfel, prețul de cost al strugurilor (la o recoltă de cca 8,0 tone/ha) constituia cca 6,5 lei/kg.

Membrii Consiliului pe produs al filierei vitivinicole au considerat oportun ca prețurile orientative de achiziție a strugurilor de soiuri europene pentru vin să fie, cel puțin, la nivelul prețurilor de cost al acestora, adică de cca 6,5 lei/kg

La data de 14 septembrie, în cadrul unei intervenții, Andrian Digolean, secretar de stat MAIA, a comunicat că inițial, prețul estimativ de comercializare a strugurilor a fost de 6,5 lei per kg. 

„Toate aceste componente vor duce la achiziționarea strugurilor la prețuri diferite. În prezent, se operează cu prețuri ce variază între 4,5 – 5,5 lei per kg. Am vizitat procesatori care au stabilite contracte de lungă durată de achiziție a strugurilor și prețurile sunt de 5 – 5,5 lei per kg”.

În Grupul Agrobiznes Viticultură, producătorii de struguri au venit cu mai multe comentarii în care au specificat că, fabricile de vin oferă și prețuri de 3,20 – 3,80 de lei/kg de struguri soiuri albe, iar în regiunea de sud a țării, acestea nu cumpără struguri de la viticultori, motivând că au stocuri de vin din anii precedenți.

Am discutat cu câțiva dintre acești producători. Anatol Răscoală deține 14 ha de viță-de-vie, iar recent a mai plantat alte 8 ha, în satul Vorniceni din raionul Strășeni. Acesta susține că fabricile își bat joc de viticultorii.

„O parte dintre fabricile de vin dețin propriile plantații de viță-de-vie, respectiv sunt asigurate cu anumite cantități de struguri și mai puțin sunt cointeresate în a achiziționa de la fermieri. Totuși, cred că, în următorii 2-3 ani, mai multe fabrici vor renunța la plantații pentru că este destul de complicat de a îngriji o vie și mai ales că lipsesc brațele de muncă. Costul de producere al strugurilor ajunge la 5,50 – 6,50 lei/kg, unde mai includem și prețul pentru cules. După fișa de producere pe care am elaborat-o pentru propria plantație costul de producere ajunge la 5,50 lei/kg pentru soiul Chardonnay, la care se adaugă un leu per kg la cules, respectiv ajungem la un cost de 6,50 lei/kg.

La moment, fabricile oferă 6,20 lei pentru un kg de struguri, soiul Chardonnay. Apare întrebarea logică, despre ce fel de profit putem să vorbim? Nu așteptăm profituri exagerate, dar cel puțin să putem să ne asigurăm cu resurse pentru a le investi în anul următor. Din păcate, în fiecare an avem aceeași situație, când ajungem la comercializare, prețurile care ni se oferă sunt exagerat de mici, din câte înțelegem este vorba despre o înțelegere dintre fabrici, ca să se ofere așa prețuri. Vedem la mai multe vinării că la sfârșit de an înregistrează creșteri la profit, dar noi viticultorii rămânem cu prețurile care nici nu acoperă cheltuielile de producere. Sunt de părerea că, ar trebui să existe o conlucrare, colaborare dintre fabricile de vin și viticultori. Ne dorim ca să fie respectată și apreciată munca noastră și să putem avea un venit din ceea ce facem”.

Anatol a mai adăugat că, o altă problemă cu care se confruntă unii producători, este legată faptul că dețin o suprafață foarte mică se viță-de-vie, 0,1-0,2 ha, și nu sunt înregistrați în Registrul viei și vinului, respectiv fabricile nu cumpără strugurii de la ei.

Producătorul mai spune că, în funcție de soi, prețul care ar trebui să se ofere pentru struguri este de 8 lei pentru un kg de Viorica, Feteasca, Chardonnay, iar în ceea ce ține de soiurile Sauvignon, Aligote, Bianca – circa 6 lei.

„Aceste prețuri ne-ar oferi posibilitatea, cel puțin, să acoperim costurile de producere și să rămânem cu ceva profit ca să achităm creditele pe care le-am contractat și să lucrăm în continuare plantațiile. Personal, am identificat o soluție de a exporta strugurii noștri în Serbia, la prețul de 8 lei/kg și consider că acest preț este unul mai real pentru noi”.

Un alt producător din raionul Basarabeasca a menționat că, în regiunea data, mai multe fabrici nu achiziționează struguri, cum ar fi fabrica de vin din Tomai, Comrat, Cantemir motivând că au stocuri mari de vin.

„La moment, în zona în care activez, nu am unde să comercializez strugurii, deoarece fabricile de vin nu cumpără, spunând că au stocuri de vin. Din cauza că fabricile nu achiziționează strugurii, se găsesc persoane care oferă prețuri foarte mici. Din informațiile pe care le dețin, Tvardița primește strugurii alb oferind 3,80 lei/kg. Și vorbim aici de fabricile mari, care nu au plantațiile proprii și se bazează, în mare parte, pe strugurii pe care îi cumpără de la producători. Aceasta este o problemă foarte mare pentru viticultori, deoarece prețul pe care îl achită pentru cules este unul destul de mare și dacă scădem din cei 3,80 lei/kg prețul pentru cules, cu ce rămâne producătorul?

Totodată, micii vinificatori, sunt gata să achite pentru strugurii calitativi un preț relativ bun, doar că cantitățile de care au ei nevoie sunt foarte mici. Motiv din care, fabricile mari rămân principalii cumpărători.

„Suntem în situația în care nu putem solicita mai mult de la fabricile de vin, pentru că ei nu au mare nevoie de struguri. În opinia mea, fabricile mari, asigurându-se cu materie primă achiziționând de la producători, ar trebui să manifeste un respect față de viticultori, pentru că foarte mulți dintre cei care dețin suprafețe mai mici nu mai au interes în a face acest business. Cu regret, această situație se repetă an de an, dar în anul curent problema s-a agravat. Presupun că, Merlot-ul pe care îl cultiv, va rămâne pe câmp. Nu am niciun interes să culeg acești struguri și să-i vând cu 3 lei/kg, dintre care doar culesul mă costă un leu”.

Producătorul a ținut să remarce că, nu crede că e o soluție bună să se ceară permanent de la stat subvenții, pentru că există o economie de piață care trebuie să funcționeze corect, iar atunci când statul intervine permanent cu ajutor, se distorsionează piața, care înseamnă producători și consumatorii. În cazul dat, consumatorii fiind fabricile de vin.

„Ne-am dori ca fabricile mari să fie mai deschise spre colaborare. Sunt sigur că vor veni timpuri în care acestea vor avea nevoie de materie primă, dar nu va mai fi cine să le-o ofere, producătorii mici se vor dezice de această activitate. Susțin ideea cooperării și creării asociațiilor, doar că atunci când vorbim de asociere, înțelegem cu toții că este vorba despre achitarea unor cotizații, care, în cazul micilor producători, ar fi o povară suplimentară. Nu știu dacă toți ar face față acestor cerințe. O altă problemă pe care am identificat-o în anul curent este legată de certificarea strugurilor, care este un proces destul de costisitor, eu am achitat pentru două probe 1300 de lei și suntem nevoiți să merge în alte raioane ca să le putem face. Pentru producătorii mari aceste cheltuieli nu sunt atât de semnificative, dar pentru micii producători este costisitor”.

Simion Mocanu, producător din satul Fundul Galbenei, raionul Hâncești, care deține 1,50 ha de viță-de-vie, susține de asemenea că, prețul care este oferit de fabrici este unul foarte mic, care nu acoperă nici măcar cheltuielile de producere.

„Am încercat să prelucrez suprafața de plantație pe care o dețin, dar am fost nevoit să vând atât tractorul, cât și utilajele pe care le dețineam, pentru că aveam doar cheltuieli și nimic mai mult. Era nevoie să lucrez în alt domeniu ca să asigur cheltuielile pentru vița-de-vie. Luând în considerare faptul că, cheltuielile au crescut foarte mult, iar prețul oferit este de doar 3,50 lei/kg, din care trebuie să mai achiți și pentru cules, nu rămâi cu nimic, doar cu datorii. Săptămâna trecută, fabrica de la Bardar oferea 6 lei/kg, ca numai peste jumătate de zi să ajungă la circa 3 lei/kg. Cred că ar fi oportun să existe o Asociație care să fie cointeresată să discute prețurile pe care le oferă fabricile. Marea majoritate a micilor producători ajung să-și vândă recolta la marginea traseului Chișinău-Hâncești, după ce un an întreg și-au lucrat plantația”.

Menționăm că, conform datelor prezentate în cadrul Conferinței Naționale „Recolta strugurilor 2023”, se preconizează o recoltă de struguri cu o productivitate de 6 -14 tone pe hectar și, estimativ, vor fi procesate 260 000 de tone de struguri.

Evoluția prețului la uleiul de floarea soarelui în septembrie: factori determinanți și impactul în piață

0

În prima săptămână a lunii septembrie, consumatorii din Moldova au fost martorii unei scăderi notabile a prețului uleiului de floarea soarelui, prețul a înregistrat o scădere de 12,2%, de la 29,50 lei/sticlă la 25,90 lei/sticlă.

O asemenea evoluție merită analizată pentru a înțelege factorii care au stat la baza acestei modificări și impactul lor asupra economiei.

Principala cauză este determinată de scăderea prețului de achiziție la floarea soarelui. Acesta a cunoscut un declin de la 7,50-8 lei/kg în lunile aprilie – august la 6,80 lei/kg în luna septembrie (preț TVA inclus la porțile fabricii producătoare).

Micșorarea respectivă a determinat diminuarea costului de producție. Astfel, ținând cont de actualul preț de achiziție pentru floarea soarelui, costul de producție la ulei brut (nerafinat) este de aproximativ 11,5 lei/kg. Din acest cost:

  • 85%-90% reprezintă cheltuielile pentru materia primă;
  • 4% sunt destinate energiei electrice și termice;
  • 3% – salarii și impozite pe acestea.

Cost estimativ de producere la fabrică la 1 kg de ulei brut (nerafinat, în vrac)

Cu toate acestea, procesul de obținere a uleiului rafinat, pe care majoritatea consumatorilor îl achiziționează, implică și alte costuri:

  • Procedura de rafinare adaugă un cost suplimentar de 1,50 lei/kg;
  • Îmbutelierea uleiului implică costuri de 2,50 lei/kg;
  • Sunt, de asemenea, incluse și alte costuri și cheltuieli, de natură comercială și administrativă. La actualul preț de achiziție pentru materia primă, costul de producere a unei sticle de ulei rafinat de 0,955 l este estimat la 14,8-15 lei/kg.

Cost estimativ de producere la fabrică la 1 sticlă de ulei 0,955 kg

Piața uleiului de floarea soarelui a cunoscut variații interesante în 2023, atrăgând atenția economiștilor și a analiștilor de piață. Deși prețul de achiziție la floarea soarelui a înregistrat o scădere de 11% în perioada martie-septembrie 2023, de la 7083 lei/tonă fără TVA la 6282 lei/tonă fără TVA, surpriza vine din partea prețului de vânzare a uleiului pentru consumatori.

Acesta a scăzut într-o proporție chiar mai mare, de 12,2%, de la 24,6 lei/sticlă fără TVA la 21,60 lei/sticlă fără TVA. Cu toate acestea, costurile de producție al uzinei au avut o scădere mai modestă, de doar 7%, de la 15,8 lei/sticlă la 14,8 lei/sticlă.

Raport reducere preț floarea soarelui, preț vânzare 1 sticlă 955 ml și cost estimativ de producere la fabrică

Totodată, deși prețul scade într-o măsură mai mare decât costul de producere, rentabilitatea producătorului oricum rămâne una intersantă – de peste 30%.

Rentabilitatea înaltă a producătorului de ulei ambalat, chiar și în contextul unei scăderi a prețurilor, evidențiază faptul că producția locală are un rol vital în generarea valorii adăugate pentru o țară.

Rentabilitatea înaltă este un indicator al capacității producătorului de a genera această valoare adăugată în mod eficient și sustenabil.

Această valoare adăugată contribuie nu doar la prosperitatea economică, dar și la consolidarea structurilor socio-economice.

Mai mult ca atât, cu cât un produs parcurge mai multe faze tehnologice, cu atât valoarea lui adăugată crește, ce este valabil și pentru uleiul îmbuteliat, mai rentabil în vânzări comparativ cu uleiul brut în vrac.

Legume crescute direct în supermarketuri – o premieră pentru Moldova

0

Fermele verticale devin tot mai populare, inclusiv în țara noastră, datorită sustenabilității și durabilității acestora. În fermele verticale, este profitabilă creşterea culturilor cu un ciclu de producţie scurt, cum ar fi verdețurile proaspete, microplantele, ș.a.

Un concept deosebit de creștere a legumelor proaspete direct în supermarketuri, datorită avantajelor oferite de fermele verticale, devine disponibil și în Republica Moldova.

Astfel, pentru prima dată, consumatorii vor putea cumpăra legume proaspete recoltate chiar de ei în momentul realizării cumpărăturilor, datorită tehnologiei hidroponice.

Agricultura Verticală în Inima Orașului 

Gândiți-vă la un raft de supermarket unde, în loc să vedeți legume ambalate, vedeți plante verzi și proaspete crescând în fața ochilor dvs.

Aceasta este avantajul agriculturii verticale – o metodă inovatoare de a crește plante fără a avea nevoie de sol sau soare, direct în interiorul spațiilor comerciale. CityFarm a adus această metodă în Moldova, transformând modul în care ne gândim la cumpărăturile zilnice. 

Cum funcționează? 

Rafturile hidroponice cu diferite specii de salate sunt instalate direct în magazine. Acestea nu numai că oferă un spectacol vizual atrăgător, dar și permit plantelor să crească în cele mai bune condiții, fără pesticide.

Când doriți să cumpărați, pur și simplu alegeți legumele proaspete direct de pe raft și le adăugați în coș.

Beneficii pentru Consumatori 

Această abordare aduce numeroase avantaje: 

  • Prospețime: Legumele rămân proaspete pentru săptămâni, nu doar zile. 
  • Calitate: Produsele sunt nutritive, delicioase, la creșterea acestora nu sunt utilizate pesticide. 
  • Experiență unică: Cumpărăturile devin o experiență interactivă și educativă. 

O Premieră pentru Moldova 

Deși conceptul a început să câștige popularitate în alte părți ale lumii, în Moldova o astfel de idee pentru prima dată este implementată. Astfel, în rețeaua de supermarketuri Nr1 devin disponibile cele mai proaspete legume ce ar putea fi cumpărate.

Polonia extinde unilateral interdicţia asupra importului de cereale ucrainene

0

Polonia a anunţat vineri seară că prelungeşte unilateral începând de la miezul nopţii interdicţia asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a prelungi această măsură.

„Vom extinde această interdicţie, în pofida refuzului lor, în pofida refuzului Comisiei Europene”, a confirmat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters.

„O vom face pentru că este in interesul fermierului polonez”, a adăugat el.

Guvernul polonez a transmis deja în mod repetat că, indiferent de decizia Comisiei Europene, va prelungi unilateral această interdicţie, provocând proteste din partea guvernului ucrainean, care a ameninţat că se va adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

Dar Polonia a atenţionat Ucraina că nu este îndreptăţită să se adreseze OMC, întrucât intrarea liberă a produselor ucrainene pe piaţa UE „a fost un gest unilateral de bunăvoinţă din partea Uniunii, nu o obligaţie legală bilaterală pe care Ucraina să o poată reclama prin mijloace legale”.

Pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia contra acestei ţări în februarie anul trecut, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare.

În acest timp, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin „coridoarele de solidaritate” (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

Toate acestea au distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisiei Europeană.

După ce Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, Comisia Europeană a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor „măsuri excepţionale de salvgardare” aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui, acord care a expirat pe 15 septembrie.

Cele cinci ţări ceruseră Comisiei Europene prelungirea acestei interdicţii, solicitare în final respinsă vineri de Bruxelles, care a motivat că „distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre care sunt vecine cu Ucraina au dispărut”.

Potrivit Comisiei, Ucraina a promis că va introduce în termen de 30 de zile „măsuri legale”, cum ar fi un sistem de licenţe la export, „cu scopul de a evita orice distorsiune a pieţei” în ţările vecine membre ale UE.

Până când aceste iniţiative vor intra în vigoare, Ucraina a promis de asemenea că va aplica începând de sâmbătă „măsuri efective pentru controlul exporturilor” respectivelor patru produse agricole, pentru „e evita orice distorsiune a pieţei” în statele sale vecine membre ale UE (Polonia, România, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria).

De asemenea, adaugă Comisia, Kievul va trebui să prezinte până luni un plan de acţiune pe platforma de coordonare ce reuneşte executivul comunitar, Ucraina şi cele cinci state vecine membre ale UE, platformă pe care vor fi abordate problemele ce rezultă din creşterea exporturilor ucrainene. Comisia Europeană şi Ucraina vor monitoriza situaţia în cadrul acestei platforme „pentru a putea reacţiona în faţa oricărei situaţii neprevăzute”, mai afirmă executivul comunitar.

În schimbul acestor angajamente ale Ucrainei, „Comisia Europeană se va abţine să impună orice restricţie în timp ce măsurile efective ale Ucrainei sunt în vigoare şi funcţionează deplin”.