Participă alături de zeci de fermieri, experți și savanți la Ziua Câmpului C.Î. Agrostoc

0

Pe 21 iunie 2023, Cooperativa de Întreprinzător Agrostoc invită toți fermierii doritori să participe la Ziua Câmpului.

În cadrul evenimentului, va avea loc prezentarea soiurilor de grâu și orz marca AGROSTOC, create de către:

  • Institutul de Selecție și Genetică din or. Odessa, Ucraina;
  • Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, România;
  • IFPG al Academiei de Științe din Ucraina.

În total, 29 de soiuri de grâu și orz și loturile semincere ale cooperativei vor putea fi apreciate în cadrul evenimentului. Totodată, specialiștii C.Î. Agrostoc vor prezenta pachetele tehnologice recomandate.

Participanții la eveniment vor avea ocazia să discute cu invitații speciali, care vor împărtăși experiența și vor oferi sfaturi utile:

  • Lucian Buzdugan – doctor și consilier în agricultură, România.
  • Pompiliu Mustățea – dr., ing,. Director General INCDA Fundulea, România.
  • Veaceslav Sokolov – Institutul de Selecție și Genetică din or. Odessa, Ucraina.

Pentru mai multe detalii, apelați la 069 079 039.

Rusia: Exportul de grâu ar putea înregistra un nou record, o creștere de până la 23%

0

Rusia anunță stocuri promițătoare de grâu din sezonul precedent, o estimare favorabilă a recoltei din acest sezon, iar analiștii ruși prezintă estimări optimiste ale exporturilor: acestea ar putea fi cu 23% mai mari decât media ultimilor ani.

Potrivit Rosstat (Serviciul Federal de Stat de Statistică din Rusia), până la 1 mai, stocurile de grâu din organizațiile agricole rusești se ridicau la 12 milioane de tone, cifrele de anul acesta fiind de două ori mai mari decât media din ultimii cinci ani.

Stocurile au crescut în urma unei recolte record și a exporturilor relativ lente la începutul sezonului. Stocurile de grâu din regiunea Volga, care sunt estimate la 2,7 milioane de tone, adică cu 108% mai mari decât cu un an în urmă, depășesc cel mai mult indicatorii de anul trecut.

Stocurile de grâu din partea centrală a Rusiei sunt estimate la 3,9 milioane de tone, ceea ce este cu 95% mai mare decât anul trecut. Stocurile de grâu din Sud sunt de 2,9 milioane de tone – cu 45% mai mult decât anul trecut.

Centrul Analitic rusesc „SovEcon” se așteaptă la valori record ale exporturilor de grâu rusesc în acest sezon: acesta ar putea atinge 44,5 milioane de tone, cu 23% mai mult decât media multianuală, se menționează în analiza SovEcon.

În același timp, analiștii remarcă faptul că volumele de export de grâu în sezonul 2022/23 au fost restrânse din cauza taxelor înalte pentru nave, întărirea rublei și taxelor de export.

Fermierii ruși se așteaptă la creșterea prețului grâului, în contextul în care a fost schimbat modul de calcul al taxelor de export. Pe de altă parte, oficialii nu susțin această idee, indicând drept argument stocurile și estimările privind noua recoltă, notează Agroinvestor.ru.

Noile taxe de export pentru cereale, care vor fi calculate pe baza prețului limită ajustat, vor fi publicate pe 2 iunie și vor intra în vigoare pe 7 iunie.

La moment, Rusia oferă unele dintre cele mai bune oferte de preț în Bazinul Mării Negre, iar originea rusească este cea care influențează prețurile în regiune.

CSE impune un control riguros privind exportul de zahăr

0

Comisia Situații Excepționale impune control riguros la exportul de zahăr. Decizia a fost luată la ședința de azi, 31 mai.

Conform dispoziției nr. 72, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va monitoriza fluxul de export al zahărului, în conformitate cu datele prezentate de Serviciul Vamal o dată la trei zile, de la aprobarea prezentei dispoziții și va propune, după caz, măsuri de intervenție în scopul asigurării securității alimentare a țării.

Menționăm că, deciziile aprobate în cadrul CSE intră în vigoare din momentul emiterii.

Marketingul fructelor moi – lucruri importante de luat în calcul

0

Ne aflăm în perioada în care, în special căpșunele, zmeura și murele se vor găsi curând în toate magazinele și piețele, fiind unele dintre cele mai apreciate fructe de sezon.

Fructele moi sunt delicii tot mai populare, astfel că tot mai mulți antreprenori se aventurează să investească într-o astfel de afacere.

Totuși, pe lângă asigurarea tehnologiei astfel încât să avem fructe de calitate la recoltare, o verigă și mai importantă este comercializarea profitabilă a acestora.

În primul rând, ținând cont de faptul că majoritatea fructelor moi sunt fructe foarte ușor perisabile, este foarte importantă recoltarea la timp și transportarea pomușoarelor în spații unde acestea ar putea fi supuse prerăcirii sau ar fi mai puțin afectate de căldură, decât razele directe întâlnite în câmp.

Atunci când vorbim de perioada optimă de recoltare, trebuie să luați în calcul faptul că fructele nu se recoltează dacă sunt maturate excesiv, altfel vor apărea scurgeri și vor avea o perioadă de valabilitate redusă.

Recoltarea fructelor moi se face dimineaţa sau seara, pe timp mai răcoros, evitându-se perioadele cu umiditate excesivă, roua și ploile. De asemenea, se va evita recoltarea atunci când temperaturile înalte vor afecta semnificativ calitatea fructelor.

Totodată, recoltarea trebuie realizată corect, astfel încât integritatea fructelor să nu fie afectată. Spre exemplu, atunci când vorbim de recoltarea căpșunului, este recomandată următoarea manipulare a fructelor în timpul recoltării:

  • Fructul trebuie cules prin prinderea pedunculului cu degetul mare și cel arătător cu 0,5-1,0 cm mai sus de caliciul și rupt printr-o strângere între degete a pedunculului și mișcare circulară.
  • Degetele în niciun caz nu trebuie să atingă suprafața fructului, în caz contrar ele pot fi deformate sau strivite.
  • Fructul se manipulează doar o singură dată.
  • Fructele destinate consumului în stare proaspătă trebuie recoltate cu caliciul anexat; se admite pedunculul foarte scurt și se sortează pe categorii de calitate în timpul recoltării.
  • Recoltarea se efectuează eșalonat, la interval de 2-3 zile.

Alegerea ambajalului corect

Un aspect nu mai puțin important în promovarea pomușoarelor îl joacă ambalajul. Ținând cont de tendințele pieței, acesta ar trebui să se deosebească de multitudinea de ambalaje utilizate de obicei, astfel încât să capteze rapid atenția cumpărătorului.

Totodată, preferabile sunt ambalajele reciclabile, din materii prime cu impact minim asupra mediului.

Specialiștii recomandă:

  • Adăugarea unei informații obligatorii pe ambalaj despre avantajele produsului
  • Alegerea corectă a dimensiunii ambalajului, pentru a evita afectarea integrității fructelor, strivirea acestora în timpul transportării
  • Utilizarea mesajelor persuasive.

De obicei, fructele se recoltează în caserole de plastic sau carton de diferite capacităţi 125-500 g, ulterior caserolele se plasează în lăzi de carton, plastic sau lemn.

Recoltarea în lădiţe de carton sau lemn de 4-5 kg afectează calitatea fructelor din cauza presiunii pe care o exercită acestea unele asupra altora.

Designul cutiilor în care sunt ambalate caserolele trebuie să permită trecerea fluxului de aer în timpul procesului de prerăcire.

Pentru caserole, este de asemenea recomandat să fie perforate (găurite) pentru a favoriza ventilarea optimă a fructelor și evitarea creării condensatului în interiorul caserolei.

Identificarea canalului de promovare și comercializare

La moment, producătorul poate opta pentru mai multe opțiuni pentru a-și face vizibil și cunoscut produsul:

  • participând activ la târguri și expoziții;
  • utilizând campanii de publicitate;
  • realizând comercializarea direct – pentru a colecta feedback-ul consumatorului și a ajusta produsul conform acestuia;
  • optând pentru resursele disponibile online.

Atunci când dezvoltați modele și concepte vizuale pentru viitoarele materiale promoționale și/sau ambalaje, asigurați-vă că ați verificat posibilitățile Dvs. reale de producere a acestora.

Nu toate ideile creative pot fi implementate sau realizate în viața reală. Nu toate materialele oferite vă vor fi de folos în realitate. Orientați-vă mereu la planul real de lucru, la nevoile și așteptările clienților.

Prezența online poate fi asigurată nu doar de un site web. Cu cât mai multe canale online veți utiliza, cu atât va fi mai bună comunicarea cu clienții și cu atât mai credibilă va fi compania. Asigurați-vă că imaginea companiei pe toate canalele online corespunde normelor, standardelor și culturii de brand.

Mai multe detalii aflați în următoarea instruire realizată de UCIP IFAD:

Acest articol a fost elaborat cu suportul financiar al Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agricolă (IFAD) în cadrul proiectelor implementate de către Unitatea Consolidată pentru implementarea Programelor IFAD.

Dmitrii Pliușciov: Creștem 15 specii de microplante în sistem hidroponic – o oportunitate de a realiza investiții corecte

0

Dmitrii Pliușciov este un tânăr ambițios, care de aproximativ 5 ani se ocupă cu creșterea microplantelor în sistem hidroponic. Ideea de a dezvolta din aceasta o afacere a apărut după ce a revenit din SUA, unde a văzut pentru prima dată cum se cresc microverdețurile și a înțeles care sunt beneficiile lor.

„Recunosc, fac parte din categoria de oameni cărora le place să vadă imediat sau foarte rapid rezultatul muncii sale, astfel că acest segment mi s-a părut potrivit pentru mine. Microverdețurile sunt bogate în vitamine, nutrienți, antioxidanți, ceea ce le face să fie un produs ce nu trebuie să lipsească de pe masa fiecărui om. Inițial, am testat în condiții casnice această metodă de creștere, după care, văzând rezultatul, am decis să fac din acest hobby un business”.

Tânărul povestește că a studiat bine piața și a înțeles că are unde crește și se dezvolta, cu atât mai mult cu cât de produsul său s-au arătat interesați cei din segmentul Horeca, dar și restaurantele din Chișinău.

„Atunci când am identificat piața de desfacere am certificat producția noastră, am elaborat standardele tehnologice de producere. Altfel spus, am început businessul nostru corect, respectând toate cerințele. Acum, suntem cei mai mari producători de microverdețuri din țara noastră. Suprafața totală a complexului de producere este de circa 210 m.p. și creștem aproximativ 15-16 mii de boxe cu microverdețuri pe lună. Avantajul cel mai mare al sistemului hidroponic este faptul că, putem să ne extindem foarte rapid. Dispunem de spațiu cu o microclimă stabilă, respectiv, putem crește cantitatea de microverdețuri în funcție de cererea de pe piață”.

Compania lui Dmitrii, Papa’s Greens, la moment, propune salate din mixuri de microverdețuri sub brandul „Sălătate”, dar și flori comestibile. 

„Sunt de părerea că, produsele sănătoase nu trebuie să fie importate, dar trebuie să fie crescute aici, acasă. Pentru viitor, ne propunem să extindem sortimentul de microverdețuri pe care le vom distribui prin intermediul rețelelor cu care colaborăm. Ne dorim ca fiecare cetățean al țării noastre să aibă posibilitatea să consume zilnic produse sănătoase, folositoare și atât de necesare pentru sănătate, la un preț accesibil pe tot parcursul anului”.

Dmitrii susține că prin exemplu propriu vrea să demonstreze și altor fermieri din țara noastră că sistemul hidroponic este o oportunitate de a realiza investiții corecte.

„Exemplul meu, sper că va motiva și alți producători să nu le fie frică să investească în sistemul hidroponic. Desigur că există riscuri, dar așteptând și fiindu-ne frică, viața poate trece pe lângă noi”. 

Microplantele sunt plante tinere, aflate în primul stadiu de dezvoltare (7-10 zile). Fiind în acest stadiu al creșterii, ele sunt mult mai aromate, intense la gust, cât și mult mai bogate în nutrienți față de planta ajunsă la maturitate, chiar și până la 40 de ori mai mult, a mai adăugat Dmitrii Pliușciov. 

Actualmente, Papa’s Greens crește 15 specii de microplante cum ar fi floarea-soarelui, mazăre, ridiche, broccoli, ș.a.

Fertilizarea la ceapă cu îngrăşământul foliar Agroleaf Power

Fertilizarea foliară aplicată în etapa corectă a vegetației este cel mai rapid și eficient mod de a asigura nutrienții care sunt ușor de asimilat de către plantă. Utilizarea îngrășământului foliar Agroleaf Power în fazele corespunzătoare de dezvoltare elimină efectele negative ale lipsei de macro- și microelemente.

Pentru îmbunătățirea stării nutriționale a culturilor, este necesar să utilizați produse adecvate specifice pentru cultura respectivă. Pentru a avea parte de cele mai bune rezultate în cazul culturii de ceapă, citiți cu atenție informațiile și recomandările furnizate de ICL.

Ceapa este o cultură care necesită potasiu în aceeași proporție ca și azotul. Trebuie să se aplice și calciu în cantități mari. Disponibilitatea nutrienților este foarte importantă pentru formarea bulbilor.

În această etapă, sunt necesare doze mari de azot și potasiu. Aroma specifică se obține prin aplicarea îngrășămintelor cu sulf, dar care au o cantitate mică de azot amoniacal.

Sistemul radicular este slab dezvoltat la această cultură, astfel încât îngrășămintele trebuie aplicate la 10-15 cm sub semințe. Rețeta corectă de îngrășăminte pentru cultivarea cepei este una care conține îngrășăminte cu eliberare controlată și îngrășăminte foliare.

În unele zone se utilizează, de asemenea, fertilizarea cu îngrășăminte solubile în apă.

Fertilizarea foliară la ceapă

*Recomandările prezentate în această fișă informativă au la bază condiții specifice. Alegeți ratele de aplicare în funcție de analiza solului și de administrarea îngrășămintelor. Pentru mai multe informații despre produsele noastre, vă rugăm să contactați reprezentantul ICL SF!

Sfaturi privind aplicarea îngrășămintelor foliare

  • pulverizați la o concentrație de 1-1,5%, respectând doza recomandată pe hectar
  • pulverizați dimineața sau după-amiază, dacă temperatura aerului este sub 25 °C
  • evitați pulverizarea plantelor supuse stresului sau în condiții climatice nefavorabile
  • adăugați un agent de umectare în soluție pentru o mai bună lipire a soluției pulverizate pe frunze
  • produsele Agroleaf Power se pot amesteca cu pesticide și alte îngrășăminte – discutați cu consultanții noștri tehnici despre anumite produse.

Producţie mai mare şi calitate superioară a recoltei? Se poate: cu îngrășămintele foliare superioare ICL!

Pentru mai multe detalii:

Bugetul de stat, rectificat. FNDAMR va fi majorat cu 100 de milioane de lei

0

Bugetul de stat pentru anul 2023 a fost rectificat de Guvern. Fondul național pentru dezvoltarea agriculturii și a mediului rural va fi majorat cu 100 de milioane de lei.

Potrivit documentului, atât veniturile, cât și cheltuielile bugetului de stat se majorează cu 1,406 miliarde de lei. 

Respectiv, veniturile bugetului de stat cresc cu 2,2% și vor constitui 66,274 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 1,7% și vor constitui 84,602 miliarde de lei. În același timp, deficitul bugetar rămâne de 18,3 miliarde de lei.

Modificarea bugetului a fost determinată de majorarea intrărilor de granturi externe pentru suport bugetar în sumă de 94 de milioane de dolari, resurse ce au fost direcționate în mare parte pentru dezvoltarea economiei naționale.

Principalele măsuri de ordin economic, vizează alocarea suplimentară de resurse pentru infrastructură și dezvoltare locală:

  • majorarea Fondului rutier pentru lucrări de reparație și întreținere a drumurilor publice naționale;
  • susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, inclusiv programul „373”, prin programele ODA;
  • majorarea Fondului național de dezvoltare regională și locală pentru implementarea proiectelor în cadrul programului „Satul European”;
  • majorarea Fondului național pentru dezvoltarea agriculturii și a mediului rural.

Sunt prevăzute și majorări de cheltuieli pentru implementarea măsurilor în domeniile: cultură, sport și tineret; educație; ocrotirea sănătății.

Rectificarea presupune și majorarea salariilor pentru unele categorii de bugetari, care lucrează în administrația publică centrală, începând cu 1 iulie curent. Pentru această măsură au fost alocate 89,8 milioane de lei.

Cine mănâncă căpșunele? Trei dăunători frecvent întâlniți

0

Pe lângă bolile și dăunătorii întâlniți până la formarea și coacerea căpșunelor, până și în perioada imediat apropiată de recoltare poate fi pusă în pericol viitoarea recoltă. Limacșii, furnicile sau păsările sunt printre principalii pretendenți de a se delecta cu căpșunele gustoase.

În acest articol, discutăm despre principalii dăunători ai căpșunului în perioada de coacere a fructelor și cum putem limita prezența acestora în parcele.

1. Limacșii și melcii

Vremea umedă și ploioasă oferă o invazie masivă a melcilor și limacșilor. Limacșii prezintă un pericol serios, deoarece aceste creaturi pare că se mișcă încet, însă mănâncă fructele aromate foarte repede.

Deseori, căpșunele și varza devin victime ale melcilor și limacșilor, dar nu numai ele, dar și cartofii, roșiile, castraveții, mazărea, fasolea și alte culturi sunt ușor delectate de limacși.

Simptome de atac ale limacșilor:

Ce va ajuta la salvarea plantelor de invazia melcilor și limacșilor?

Locul de plantare ales corect. Limacșilor nu le place căldura și lumina directă a soarelui, așa că trebuie alese zone deschise și bine luminate pentru plantarea căpșunilor.

Creați o barieră naturală. Limacșii și melcii se vor teme să-și rănească „burta gingașă”. Dacă aveți suprafețe mici și împrăștiați zaț uscat de cafea, mulci de conifere, coji de nuci zdrobite sau coji de ouă între rândurile de plante, acestea vor ține la distanță limacșii.

În plantații pe suprafețe mari, este recomandată limitarea irigărilor, pentru a evita excesul de umiditate, utilizarea capcanelor cu momeală și a moluscocidelor (de obicei prin împrăștiere pe suprafața solului).

Pentru a evita impactul negativ asupra mediului, pot fi utilizate moluscocide pe bază de roca.

Plantați „plante respingătoare” pentru limacși. Dacă este posibil, înconjurați parcela de căpșuni cu plante precum salvia, cimbrul, busuiocul, oregano, lavanda, trifoiul alb, pătrunjelul sau orice altă plantă cu miros puternic.

Capcane. Dacă sunt prea mulți melci și limacși, încercați să folosiți recipiente cu bere sau produse ce conțin lapte acru – din motive inexplicabile, dăunătorii sunt pasionați de mirosurile acestor lichide.

Înjghebați un fel de casă din două cărămizi și o scândură așezată pe ele, ca limacșii să poată urca. Seara, plasați capcanele în jurul palierelor, iar dimineața veți putea strânge o „recoltă” decentă de melci și limacși din ele.

Capcane limacși:

2. Furnicile

Furnicile sunt un element important al ecosistemului oricărei zone, astfel că dispariția instantanee a întregii populații va duce la o creștere bruscă a numărului altor insecte.

Pe de altă parte, dacă familia furnicilor crește prea mult, se transformă într-un adevărat dezastru pentru plantele dvs., deci, e nevoie de a menține un echilibru.

Mijloacele tradiționale de combatere a furnicilor, cum ar fi amplasarea de respingătoare cu miros puternic, nu doar vor alunga furnicile, ci vor afecta negativ gustul fructelor, așa că va trebui să căutați noi mijloace de a scăpa de furnici.

Plante cu miros puternic. Pelinul, pătrunjelul, usturoiul, melisa, menta, vetricea, rozmarinul și alte specii mirositoare plantate în jurul parcelei vor ajuta la îndepărtarea insectelor din parcelele cu căpșuni.

Mutarea mușuroiului. Dacă insectele nu au găsit nimic mai bun decât să-și construiască locuințele în imediata apropiere a căpșunilor, este logic să luăm măsuri. De exemplu, prin a evacua vecinii nedoriți de pe teritoriul parcelei.

Pentru a face acest lucru, seara, săpați furnicarul și mutați-l, împreună cu pământul și toți locuitorii săi, cât mai departe posibil de parcelă, apoi turnați apă clocotită peste gaură și așezați cârpe cu miros puternic. De îndată ce observați că noi insecte au început să apară în locul vechiului furnicar, repetați procedura din nou.

Evitați fertilizările excesive cu azot. Plantele fertilizate cu azot sunt atractive pentru afide, iar furnicile vin pentru a consuma roua de miere produsă de acestea.

Mai puteți împrăștia pământ de diatomee în jurul plantelor sau mulci de rumeguș de cedru, pulveriza plantele cu soluție de piper negru (părți egale de apă și pulbere de piper) pulverizate în jurul plantei sau pe poteci sau utiliza coji de portocală tocată și împrăștiată în jurul plantelor.

Studiile realizate de mai multe universități au demonstrat eficiența piperului și a extractelor volatile din cojile de portocală în menținerea la distanță a insectelor cum ar fi furnici.

3. Păsările

La fel ca furnicile, păsările sunt vecine frecvente. Pe de o parte, salvând parcela de dăunători, păsările asigură de mare beneficiu, iar pe de altă parte, destul de ciudat, ele înșiși acționează ca aceiași dăunători atunci, când încep să se ospăteze cu fructele crescute.

De aceea, în timp ce unii încearcă să atragă păsările, alții nu știu cum să le alunge.

Este deosebit de dificil pentru proprietarii de parcele situate în apropierea pădurilor sau aproape de fâșii de protecție să nu fie afectați de prezența păsărilor. Luați în considerare cele mai populare mijloace de combatere a păsărilor:

Repelente emițătoare de sunet. Utilizarea dispozitivelor moderne emițătoare de sunete este eficientă în menținerea la distanță a păsărilor. Acestea pot fi achiziționate din magazinele de profil.

Dispozitive cu ultrasunete. Realizările științei moderne au făcut posibilă dezvoltarea unor dispozitive speciale care să emită sunete, care nu sunt auzite de oameni, dar în același timp fac păsările să se simtă extrem de incomod.

Obiecte strălucitoare. Obiectele care strălucesc la soare, cum ar fi bucăți de folie care flutură în vânt sau CD-uri atârnate pe un fir de pescuit, creează iluzia de mișcare, în urma căreia păsărilor li se pare că este cineva pe parcelă, motiv pentru care nu îndrăznesc să zboare până la căpșune.

Plasă fină. Una dintre cele mai eficiente metode care va proteja căpșunele de păsări este întinderea plaselor speciale. Deși nu sperie păsările, ele protejează plantațiile de „dușmanul extern”.

Principalul avantaj al plasei este că nu creează obstacole nici pentru lumina soarelui, nici pentru umezeală, așa că o puteți lăsa în siguranță pe căpșuni chiar și în zilele în care sunteți departe de casă.

Păsările sunt creaturi foarte inteligente și, prin urmare, își dau seama rapid de trucurile la care recurgeți pentru a le alunga de pe parcele. De aceea, în căutarea unor noi modalități de a lupta împotriva păsărilor, va trebui nu numai să combinați diferite metode de a le speria, ci și să le modificați constant, astfel încât să nu aibă timp să se obișnuiască cu ele.

Mai multe detalii despre Dăunătorii căpșunului: cum să-i recunoști. Tratamente.

55 milioane de dolari vor fi investiți în dezvoltarea agriculturii

0

Un nou program de finanțare a sectorului agricol, cu o valoare de circa 55 milioane de dolari SUA, va fi lansat în țara noastră.

În acest sens, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind semnarea Acordului de împrumut dintre țara noastră și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare pentru realizarea proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură” (AGGRI). 

„Obiectivele strategice ale proiectului sunt aliniate la documentele de politici strategice ale statului. Prin implementarea proiectului, vom stimula dezvoltarea subsectoarelor care nu înregistrează performanțe. Proiectul va genera mai multe beneficii economice. Avem certitudinea că, agricultorii care vor accesa acest suport își vor crește veniturile. De asemenea, vor fi create noi locuri de muncă și oportunități de piață, vor fi implementate practici agricole inteligente și promovată producția ecologică”, a opinat Vladimir Bolea. 

Proiectul va fi implementat până în anul 2029. În această perioadă, se preconizează ca circa 21 de milioane de dolari SUA să fie acordați agricultorilor sub formă de granturi, pentru stimularea inițiativelor de promovare și dezvoltare a sectorului zootehnic și horticol.

Alte 25 de milioane de dolari vor fi direcționate pentru reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigații.

Totodată, circa 6.5 milioane sunt planificate pentru fortificarea capacităților AIPA și ANSA, precum și pentru a sprijini înființarea Centrului de Consultanță în Agricultură și a Centrelor de Excelență Veterinară.

Circa 2.5 milioane de dolari vor fi utilizate pentru managementul proiectului.