De mâine, producătorii de uleiuri vor fi obligați să implementeze mecanismul de Responsabilitate Extinsă a Producătorului

0

Din 25 mai, producătorii de uleiuri vor fi obligați să implementeze mecanismul de Responsabilitate Extinsă a Producătorului. Anunțul a fost făcut de Ministerul Mediului, citat de Moldpres.

Potrivit ministerului, în Republica Moldova, gestionarea uleiului uzat este reglementat în Regulamentul privind gestionarea uleiurilor uzate, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 731 din 26 octombrie 2022, care va intra în vigoare la data de 25 mai 2023.

Conform acestui act normativ, prin uleiuri uzate se înțelege toate uleiurile minerale, lubrifianții sintetici sau uleiurile industriale care au devenit improprii folosinței pentru care au fost destinate inițial, cum ar fi uleiurile utilizate de la motoarele cu combustie și de la sistemele de transmisie, uleiurile lubrifiante, uleiurile pentru turbine și cele pentru sistemele hidraulice.

Astfel, cei care generează uleiuri uzate au obligația de a garanta colectarea diferențiată a uleiurilor. De asemenea, aceștia au obligația de a implementa principiul Responsabilității Extinse a Producătorului (REP), în mod individual sau colectiv, prin aderarea la un sistem colectiv autorizat de către Agenția de Mediu.

Una din etapele de implementare a REP este înregistrarea în Lista producătorilor de produse supuse reglementărilor de responsabilitate extinsă a producătorilor. Cererea de înregistrate în Lista producătorilor se va depune la Agenția de Mediu în format electronic, prin intermediul Sistemului informațional automatizat „Managementul deșeurilor”.

În același timp, consumatorii casnici care deţin în gospodărie uleiuri uzate au obligația de a preda gratuit uleiul uzat doar firmelor autorizate și specializate pentru astfel de activități.

Punctele de colectare a uleiurilor uzate create de sistemele individuale și/sau colective pe teritoriul locațiilor disponibile pentru schimbarea uleiurilor uzate precum benzinăriile, centrele de deservire auto, centre de gestionarea deșeurilor periculoase, vor fi echipate în mod obligatoriu cu recipiente speciale pentru colectare, etichetate cu marcajul „Uleiuri uzate”.

Ministerul reiterează că, se interzice depozitarea necorespunzătoare a uleiurilor uzate, precum și abandonarea necontrolată a reziduurilor rezultate și incinerarea acestora. Nerespectarea prevederilor legale atrage, după caz, răspunderea contravențională, civilă sau penală.

Sistemul de cercetare în domeniul agriculturii va fi reformat

0

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a inițiat procesul de modernizare a sistemului de cercetare în agricultură.

În acest scop, sunt întreprinși pași pentru reorganizarea Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția” din municipiul Bălți.

În vederea studierii necesităților pentru desfășurarea cercetărilor științifice, conducerea MAIA a efectuat o vizită de lucru în cadrul laboratoarelor, spațiilor de depozitare și câmpurilor experimentale pe care le gestionează institutul.

În discuțiile cu directorul institutului Boris Boincean, vicepremierul Vladimir Bolea a comunicat că, reformele inițiate vor avea impact pozitiv asupra dezvoltării întregului sector agricol.

„Avem ca scop să scoatem în evidență rezultatele științifice ale cercetătorilor noștri, fiindcă ne dorim ca Republica Moldova să devină, pe plan regional, producător de material semincer. Domeniul are un potențial sporit de competitivitate și orientare la export, în special dacă ne vom axa pe soiurile rezistente la secetă. Aceste eforturi sunt necesare, inclusiv, pentru integrarea măsurilor privind schimbările climatice”.

De asemenea, oficialul a menționat că reorganizarea institutului va crea premise pentru a fortifica și adapta activitățile de cercetare la necesitățile și realitățile pieței.

UE acordă un nou grant de 8 mln de euro pentru susținerea antreprenoriatului în Republica Moldova

0

Uniunea Europeană (UE) alocă 8 milioane de euro, sub formă de fonduri nerambursabile, pentru cofinanțarea a șapte programe de stat de sprijinire a antreprenoriatului, implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Contractul de grant a fost semnat miercuri, 24 mai, de către ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, și directorul ODA, Dumitru Pîntea.

Rezultatele preconizate ale proiectului vizează sprijinirea a cel puțin 300 de întreprinderi în eforturile lor de a-și crea, dezvolta, extinde sau internaționaliza afacerile, dintre care cel puțin 50% vor putea profita de noile oportunități în sectoare cu potențial ridicat de creștere, iar 80% vor acoperi zonele rurale.

Proiectul de asistență europeană va fi implementat de către ODA în perioada 2023-2026.

Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Economice și Digitizării, a mulțumit UE pentru susținerea dezvoltării antreprenoriatului în Republica Moldova, dezvoltarea infrastructurii de suport în regiuni, sustenabilitatea afacerilor și susținerea integrării în spațiul economic al UE.

„Această finanțare va contribui la îmbunătățirea climatului investițional, integrarea mai ușoară a oamenilor pe piața muncii și crearea unui mediu de afaceri favorabil pentru ÎMM-uri”, a declarat Dumitru Alaiba.

Janis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că IMM-urile puternice sunt esențiale pentru redresarea și creșterea economică a Republicii Moldova.

„UE pentru o economie durabilă, inovatoare, ecologică și competitivă” (EU4SMEs) va sprijini crearea de noi companii, va crește competitivitatea antreprenorilor autohtoni, precum și va promova cultura antreprenorială în Republica Moldova. Aceasta este o altă contribuție considerabilă a UE la dezvoltarea economică și la bunăstarea poporului moldovean”.

Proiectul „UE pentru IMM-uri” de susținere financiară în valoare de 8 milioane de euro vine să suplimenteze bugetul de stat a 7 programe de finanțare nerambursabilă: PARE 1+2, Start pentru Tineri, Programul de Ecologizare a IMM-urilor, Programul de Transformare Digitală, Programul de Retehnologizare și eficiență energetică, Programul de Susținere a Antreprenoriatului Feminin și Programul de Turism Rural.

Dumitru Pîntea, Directorul ODA, a făcut o scurtă prezentare a principalelor rezultate așteptate în urma sprijinului european pentru antreprenoriatul autohton.

„Sprijinul UE prin cofinanțarea programelor de stat va dubla numărul de companii sprijinite, în special în mediul rural, va permite creșterea investițiilor în modernizare și implementarea standardelor europene de mediu și de calitate, atragerea de investiții străine, creșterea rezilienței afacerilor și diminuarea fluxurilor de migrație din mediul rural în mediul urban sau în străinătate. IMM-urile vor deveni mai eficiente din punct de vedere energetic și mai prietenoase cu mediul și, nu în ultimul rând, va stimula abilitarea economică a tinerilor și a femeilor.”

Obiectivul general al proiectului „UE pentru IMM-uri” este de a contribui la o dezvoltare economică rezilientă, durabilă și favorabilă incluziunii și de a sprijini tranziția ecologică în Republica Moldova. 

Obiectivul specific al acestei acțiuni este de a îmbunătăți climatul investițional, capacitatea de angajare și un mediu de afaceri favorabil pentru IMM-uri, în special în zonele rurale.

ODA se va asigura că cel puțin 80% din beneficiari vor fi din aceste regiuni (practic toată țara, cu excepția Chișinăului).

Făinarea viței de vie. Cum recunoaștem patogenul, tratamente

0

Alături de mana viței de vie, făinarea este prezentă în toate arealele viticole din România și Republica Moldova. Detalii despre mana viței de vie pe acest link.

Este adevărat faptul că, datorită biologiei ciupercii Uncinula necator, prezența făinării este mult mai accentuată în podgoriile din sud față de cele din nord. 

Prin lecturarea acestui articol, doresc să reamintesc viticultorilor experimentați, dar și celor inițiați, câteva aspecte ce țin de simptomatica, recunoașterea agentului patogen, dar și măsuri de prevenire și combatere.

Daunele produse sunt destul de însemnate la majoritatea soiurilor de Vitis vinifera, dar sensibilitate ridicată o au soiurile Fetească albă, Băbească (Rară) neagră, Fetească neagră, Tămâioasă românească, Riesling italian, Neuburger, Chardonnay, Muscat de Hamburg, Afuz Ali, Moldova, Italia, Prima, etc.

De la un an la altul, ciuperca iernează sub formă de miceliu de rezistență pe lăstari, dar mai ales între solzii mugurilor de pe corzi, dar și sub formă de peritecii

Temperatura este factorul ce influențează dezvoltarea patogenului. Pragul inferior de dezvoltare al miceliului este de 5 °C, iar sporularea poate avea loc la  8°C, cu un optim de dezvoltare a ciupercii la 25-28°C și o inhibare a dezvoltării sporilor ca temperaturi ce depășesc 30°C, însă chiar letale pentru miceliu temperaturile ce depășesc 38°C. 

Umiditatea atmosferică prielnică dezvoltării ciupercii este de minim 20%, cu un optim cuprins între 50-65%. În funcție de temperatură, perioada de incubație variază între 5-7 zile apoi sub acțiunea vântului conidiile sun diseminate pe restul butucilor.

Germinația conidiilor este de doar 3-6 ore în condițiile optime specificate mai sus (T 25-28°C  și umiditate 50-65%).         

Simptomele bolii se prezintă sub formă de pâslă subțire alb-cenușie cu aspect făinos care se poate înlătura cu ușurință prin frecare și sesizarea unui miros specific de pește

Apare sub formă de pete nedelimitate precis și o înnegrire a nervurilor pe fața inferioară, în dreptul zonelor atacate, adesea ocupând integral suprafețele părților atacate.

Sunt supuse atacului toate organele aeriene ale butucului în stadiu de fenofază timpurie (lăstarii, frunzele, ciorchinii, florile și boabele).

Lăstarii atacați timpuriu rămân mai scurți și se pot identifica foarte ușor, aceștia luând acel aspect întâlnit în termen popular de steag (drapel) oblic, ce străbat peretele foliar mai afectat, foarte bine surprins acest aspect în imaginea de mai jos:

Frunzele prezintă pete sau atac generalizat pe ambele fețe ale limbului. În urma atacului, frunzele nu se mai dezvoltă normal, se deformează, cu tendința de răsucire a marginilor , apoi se usucă și cad. 

Ciorchinii, florile și apoi boabele sunt supuși în întregime atacului aproape toată perioada de vegetație, chiar și aflându-se în pârgă.

Atacul timpuriu în floare și imediat după înflorire produce brunificarea, apoi uscarea și căderea inflorescențelor.

Când boabele sunt mai mari, miceliul de pe suprafața pieliței împiedică creșterea uniformă a bobului și, ca urmare, se produc crăpături care prezintă un mediu favorabil pentru diferite mucegaiuri ce se dezvoltă și apoi compromit strugurele.

În cazul atacurilor târzii, în pâsla miceliană se observă puncte negricioase, ușor vizibile cu ochiul liber sau cu o lupă, acestea fiind periteciile.

Făinarea apare în plantațiile viticole întotdeauna la început în focare și nu generalizat. Tot mai des, viticultorii se folosesc de plantele gazdă mult mai sensibile la atacul de făinare, ce prevestesc apariția acestora.

Câteva tufe de trandafiri la capătul parcelei înfrumusețează, dar și avertizează apariția făinării.

Aplicarea lucrărilor și operațiunilor în verde la soiurile sensibile, dar cu precădere la soiurile pentru struguri de masă constituie o verigă importantă, deoarece se obțin efecte calitative net superioare, decât în cazul neaplicării lor.

Lucrările în verde ce se impun sunt: plivitul – prin îndepărtarea lăstarilor sterili, îndepărtarea frunzelor 1-3 până la inserția rodului, cârnitul lăstarilor, permit o ventilație mult mai bună a ciorchinilor, dar și o expunere mult mai bună pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare.

Efectul curativ al tratamentelor fitosanitare prin izolarea din toamnă a zonelor cu atac puternic de făinare, realizând aplicarea de zeamă sulfocalcică 20%, poate fi o combatere eficientă a patogenului.

De cele mai multe ori, după recoltarea strugurilor, viticultorii își pierd focusul asupra foliajului existent, iar până la căderea fiziologică a frunzelor și intrarea în perioada de repaus vegetativ, condițiile climatice favorabile sporulațiilor contribuie la extinderea generalizată a patogenului în întreaga plantație. 

Recoltatul mecanizat contribuie și el la multiplicarea și dezvoltarea ciupercilor prin rezerva de must de pe rahisul strugurilor și, din acest motiv, recomand fermierilor să aplice minim un tratament cu produse de contact (Karathane 0,5 lt/ha + produs cupric 2-2,5 lt/kg/ha)  la 7-10 zile de la recoltare, pentru distrugerea și izolarea rezervei de patogeni.  

Tratamente combatere făinare la vița de vie

La primul tratament la vița de vie (T1) corespunzător BBCH 12-13 (a doua/a treia frunzuliță vizibilă) recomand aplicarea a 0,5 l/ha Karathane EC, singurul produs de contact ce acționează la temperaturi joase, de la 4°C (temperaturi similare acestei perioade) când sulful este ineficient, fiind potrivit în cazul tratamentelor timpurii.

T2 – Anul acesta, ca urmare a primăverii răcoroase, fenofazele de creștere și dezvoltare se prelungesc și astfel impune un tratament intermediar pâna la tratamentul de înaintea înfloritului, BBCH 55 – Butonii florali sunt izolați(separați). 

În cazul neaplicării meptildinocapuluirecomand aplicarea unui mix de contact cu sistemic pentru a combate și preveni instalarea ciupercii. Produs pe bază de sulf în cazul în care temperaturile depășesc 18 °C + Talendo Extra 0,2 l/ha.  

 T3 (BBCH 60) – Înainte de înflorit: Talendo Extra 0, 3 lt/ha. Pentru a preîntâmpina arsura rahisului nu aplicați produse pe bază de sulf!

T4 (BBCH 69) – Sfârșitul înfloritului – T5 (BBCH 71) – Începutul dezvoltării boabelor Talendo 0,225 lt/ha sau Talendo Extra 0,3-0,4 lt/ha.

De la T6 (BBCH 79) – Compactarea ciorchinelui până la tratamentul T8 (BBCH 81) – Începutul coacerii boabelor la temperaturi ridicate când sulful este  fitotoxic provocând arsuri ale boabelor, apărând fenomenul de opărire a boabelor, vom aplica Karathane™ Gold 350 EC.

Atenție la respectarea timpului de pauză indicat de producător!

Este important să respectați instrucțiunile de pe eticheta produsului fitosanitar și să nu recoltați sau să nu consumați culturile înainte de expirarea timpului de pauză specificat pe etichetă. Timpul de pauză la produsele fitosanitare depinde de produsul folosit și de cultura la care se aplică.

Revitalizarea sectorului tutunului în Moldova ar putea genera venituri importante. MAIA va elabora noi politici

0

În anul curent, subiectul legat de revitalizarea sectorului de producere a tutunului a revenit în atenția autorităților responsabile, după ce, ani la rând, acesta a înregistrat o scădere continuă.

Tutunul este cultura ce a fost cultivată pe suprafețe extinse în toate raioanele țării până în anii `90, conform unor date, în anii `80 în Moldova se creștea tutun pe circa 60 de mii de hectare. 

În ultimii 30 de ani, însă, sectorul de producere a tutunului este într-un continuu declin. Conform datelor prezentate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), în prezent, tutunul este cultivat pe o suprafață de doar 300 – 400 de ha.

Motivele care au dus la apariția recesiunii profunde a ramurii au fost multiple și, din păcate, chiar dacă planta este înalt productivă și ar putea genera profituri mari pentru întreprinderi și acumulări la buget, statul nu a acordat atenția necesară și, cu atât mai puțin, susținere producătorilor autohtoni.

Tot aici, trebuie specificat și faptul că, această cultură necesită multe brațe de muncă, care, cu fiecare an, sunt tot mai puține din cauza migrării populației. Totodată, sectorul necesită elaborarea unor mecanisme fiscale favorabile activității agricole și susținerii financiare a ramurii prin intermediul subvențiilor din partea statului, spun antreprenorii care cultivă tutun.

În luna martie a acestui an, MAIA a anunțat că inițiază procesul de transformare a ramurii și în acest scop, va prelua experiența țărilor UE, inclusiv a României, pentru a îmbunătății accesul la finanțare al fermierilor de ramură.  

În cadrul unei discuții, Viaceslav Grigoriță, șef interimar al Direcției politici în sectorul vegetal din cadrul MAIA, a comunicat că, au fost constituite mai multe Consilii consultative, unde sunt abordate problemele cu care se confruntă diferite sectoare de producere, printre care și a tutunului.

„Dacă să facem referire la dezvoltarea economică, cu mai mulți ani în urmă, tutunul constituia circa 5% din PIB-ul Republicii Moldova. Cunoaștem cu toții că, pe parcursul anilor, sectorul a trecut prin mai multe faze, pornind cu anii 90, când a început perioada de stagnare. Ulterior, în anul 2000 a avut loc o încercare de a reanima sectorul, dar fără mari progrese. Odată cu adoptarea politicii de subvenționare, care a început în anul 2013, s-au oferit subvenții pentru toate culturile agricole, cu excepția tutunului.

Un impediment în realizarea acestui obiectiv a fost și sunt în continuare prevederile Legii nr. 278/2007 privind controlul tutunului, promovată de Ministerul Sănătății, care specifică că se interzice subvenționarea directă și indirectă, acordarea de alocații din fondurile publice sau stimularea de către stat în alt mod a activităților legate de cultivarea și prelucrarea tutunului, fabricarea și comercializarea produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora”.

Astfel, prin intermediul Consiliilor consultative, Ministerul este în proces de discuții cu toți factorii de decizie, în contextul eliminării barierelor în dezvoltarea acestei ramuri, ținând cont în paralel și de necesitatea îndeplinirii acțiunilor ce țin de reducerea fumătorilor, prin realizarea politicilor de către Ministerul Sănătății, a mai adăugat Viaceslav Grigoriță.

Ca urmare a elaborării și adoptării Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală a fost definitivată și promovată noua Lege privind subvenționarea în agricultură și mediul rural, inclusiv, urmează a fi elaborate noile regulamente de subvenționare pentru următorii 5 ani.

 „Ca și instituție responsabilă de sectorul agricol, MAIA comunică că își dorește să ofere suport tuturor producătorilor agricoli, la fel cum este în UE, unde spre exemplu în România este subvenționat masiv în ultimii ani creșterea tutunului. În campania 2022 a fost stabilit un cuantum de 5.254,6083 euro/ha, măsuri luate pentru revitalizarea ramurii”. 

De menționat că, tutunul se cultivă în prezent în 12 țări din UE. Principalii producători sunt Italia, Spania, Polonia, Grecia, Croația, Franța, Ungaria și Bulgaria, reprezentând 99% din producția de tutun a UE.

La fel, UE a importat aproximativ 420 000 de tone (tendință ascendentă) de tutun brut, care ar putea fi o nișă destul de importantă pentru producătorii locali și prim-procesatori, ce ar putea crește și produce tutunul fermentat în vederea exportului, reducând astfel și dependența de import în Republica Moldova.

De asemenea, cultura tutunului, pe lângă faptul că este o cultură destul de rentabilă, din punct de vedere economic, este și o cultură foarte bună în contextual formării unui asolament eficient.

Responsabilul de la ministerul Agriculturii a subliniat că, instituția este la etapa de elaborare a politicilor și îndeamnă producătorii agricoli, agenții economici să fortifice capacitățile Asociației – aceasta fiind un instrument viabil pentru a loba interesele membrilor, dar și pentru a veni cu propuneri de îmbunătățire a cadrului legal.

„Ne propunem desigur, de comun cu toți factorii interesați, să eliminăm barierele existente și să revedem politica de subvenționare pentru următorii ani, astfel încât să asigurăm adoptarea acelor principii europene de subvenționare, care pot fi încadrate și în politica noastră, iar în următorii ani, să putem revitaliza ramura de producere a tutunului. Cunoaștem că, atunci când există interes din partea statului, se oferă subvenționare putem fi mai competitivi, putem amortiza investițiile, inclusiv produsul finit, care merge spre prim-procesare și export poate fi mai ieftin, devenind mai competitivi”.

Viaceslav Grigoriță a menționat că, în anul 2020, aveam înregistrat un export neînsemnat de 200 de tone de tutun, iar în anul 2022 doar 90 de tone. Se observă o dinamică negativă a exportului.

„Cu toate acestea, credem că mai există șanse pentru reanimare. În context, trebuie să menționez că, avem mai multe subiecte care urmează a fi discutate și soluționate și mă refer aici inclusiv la Ministerul Sănătății și politicile aferente controlului tutunului. Urmează să purtăm discuții pentru a identifica soluții. Noi putem produce tutun, exporta și obține valoare adăugată în PIB de la această cultură, mai ales că avem tradiții de mai mulți ani, or tendința ultimilor ani ne arată că politicile ce țin de reducerea fumătorilor nu prea funcționează, iar numărul de fumători a crescut, în acest context impunând unele bariere fermierilor locali. Am obținut practic dispariția unei ramuri întregi și, concomitent, dependența de importul tutunului”.

Reprezentantul ministerului a comunicat că în anii 2000 exista problema procesării, care era una slab dezvoltată, respectiv producătorii nu erau asigurați cu etapa de post-recoltare, la moment, nu există această temere, pentru că prim-procesatorii și chiar procesatorii finali sunt interesați să diminueze, sau chiar să substituie total importurile de tutun.

„Decât să importăm tutun din Sri Lanka, Uganda și alte țări cu o logistică foarte scumpă, mai bine să producem local. Sperăm că, în următorii ani, vom înregistra succese, inclusiv o dinamică pozitivă în ceea ce ține de suprafețe și investiții, astfel ca producătorii să genereze profituri la întreprinderi, iar statul la buget”.

La fel, mai sunt și alte impedimente, menționate de către producătorii de tutun, cum ar fi egalarea accizelor pentru țigări și cigarillos, care au fost egalate.

Citește și istoria Unicii companii din Moldova specializată în producerea și prim-procesarea tutunului.

Amintim că, la data de 5 mai curent, agenții economici implicați în cultivarea și prelucrarea tutunului au discutat cu conducerea MAIA, reprezentanții Ministerului Sănătății și Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, despre perspectivele revitalizării ramurii.

În cadrul ședinței, producătorii și-au exprimat certitudinea că revitalizarea ramurii va prezenta interes pentru companiile străine. Astfel, aceștia estimează că, potențialul de export a materiei prime ar putea ajunge la circa 27 de mii de tone de frunze de tutun, echivalentul monetar fiind de peste 1 miliard de lei.

Studiu: Îngrășămintele verzi vs gunoiul de grajd – ce nutrienți oferă solului

0

Fertilitatea solului este capacitatea solului de a satisface nevoile plantelor cu nutrienți, umiditate și aer, precum și de a oferi condiții pentru creșterea și dezvoltarea lor normală și influențează direct producerea de recolte vegetale.

Există mai multe tipuri de fertilitate a solului, în acest studiu, realizat de către Petru Zolotariov, specialist în agricultura ecologică, vom aborda fertilitatea: potențială și eficientă. 

Fertilitatea potențială (naturală) este determinată de stocul total de nutrienți, umidității din sol și a altor factori din viața plantei. Fertilitatea potenţială reprezintă capacitatea maximă a unui sol de a asigura plantele de cultură cu apă, substanţe nutritive, căldură şi aer.

Fertilitatea efectivă (economică) este posibilitatea utilizării elementelor de fertilitate de către plante într-un an. Depinde în primul rând de implementarea întregului complex de măsuri agrotehnice.

Cu un potențial ridicat al fertilității solului, eficiența poate fi mică și, dimpotrivă, pentru solurile slab fertile, utilizând practici agrotehnice adecvate, se poate obține o fertilitate efectivă înaltă.

Fertilitatea efectivă este o proprietate foarte dinamică a solului care se poate modifica rapid sub influența condițiilor naturale, a practicilor agricole și a stării mediului. 

Cei mai importanți factori pentru o fertilitate efectivă sunt:

  • conținutul de substanțe nutritive necesare plantelor într-o formă ușor accesibilă;
  • asigurarea umidității în cantități suficiente;
  • aerarea ridicată a solului ca o condiție importantă pentru dezvoltarea sistemelor radiculare;
  • prezența microorganismelor care asigură descompunerea masei vegetale și asimilarea nutrienților;
  • compoziţia mecanică şi structura solurilor.

Suma acestor proprietăți determină nivelul stării generale a solului. Toate elementele fertilității solului sunt interdependente și depind de factorii de formare a solului, în special de condițiile climatice ale zonei, rocile care formează solul, vegetația naturală și cea cultivată, relieful, intensitatea utilizării terenurilor arabile și ecologie.

Potrivit unor oameni de știință, oboseala solului apare ca urmare a eliminării unilaterale a nutrienților, a lipsei de materie organice diferite, a încălcării regimului de nutriție a solului, a distrugerii structurii și a diferitelor proprietăți ale solului, a dezvoltării microflorei fitopatogene, acidificarea soluției de sol și acumularea de substanțe fitotoxice în sol.

Prin urmare, oboseala solului poate fi considerată ca rezultat al încălcării echilibrului ecologic în sistemul „sol-plantă” sau ca un factor complex negativ în reducerea fertilității efective a solului.

Oboseala solului ca fenomen multifactorial de dezechilibru ecologic se manifestă cel mai adesea în agrocenoze.

Cunoașterea mecanismului de apariție și dezvoltarea metodelor de eliminare a oboselii solului sunt esențiale în rezolvarea problemei creșterii randamentelor culturilor și reproducerii potențialului și fertilității efective a solului.

În agricultura modernă, cultivarea îngrășămintelor verzi, este una dintre modalitățile importante de reglare a indicatorilor fertilității efective a solului și poate fi o măsură importantă în combaterea oboselii solului.

Ca îngrășământ verde, pot fi folosite plante mono-bianuale, cu un sistem radicular puternic și o masă vegetală bogată. Îngrășămintele verzi, îmbogățesc solul în primul rând cu materie organică, macro și microelemente.

În ceea ce privește eficiența, acestea nu sunt inferioare îngrășămintelor organice clasice – gunoi de grajd, compost.

În ultimii ani, folosirea îngrășământului verde a devenit un mijloc din ce în ce mai popular de suprimare a principalilor factori de reducere a fertilității efective, îmbogățind semnificativ solul cu materie organică proaspătă, ce ușor se descompune, care nu necesită costuri financiare semnificative și efort fizic pentru cultivarea lor.

Știința și cele mai bune practici, au propus multe tipuri de îngrășăminte verzi, a căror utilizare, în funcție de zonă, are un efect diferit asupra principalilor indicatori ai fertilității solului.

Pentru a evalua efectul diferitelor îngrășăminte verzi asupra factorilor individuali de fertilitate eficientă și revenirea la o stare stabilă a sistemului ecologic „sol – plante”, a fost realizat un studiu reflectat în acest articol.

Materialele pentru cercetare au fost diverse îngrășăminte verzi studiate și experimentate în câmp. Solurile parcelei experimentale sunt cernoziomuri levigate, lutoase grele.

Efectul diferitelor îngrășăminte verzi a fost studiat în comparație cu gunoiul de grajd. Drept model de comparație a servit pârloaga fără îngrășăminte.

Pentru a crea o bază de scădere semnificativă a fertilităţii efective, a fost cultivat orzul, ca monocultură, timp de trei ani înainte de începerea experimentelor.

Contabilitatea anuală selectivă a parcelei acestei culturi a arătat că randamentul mediu a scăzut de-a lungul anilor și a fost: 1 an – 3,02 t/ha, al 2-lea an – 2,16 t/ha și al 3-lea an – 1,56 t/ha. Efectiv, timp de trei ani de monocultură, randamentul a scăzut de aproape două ori (cu 49,5%). 

Se știe că diferite plante aparținând unor familii diferite și care diferă în biologie și compoziție chimică pot fi folosite ca îngrășăminte verzi, prin urmare, au fost selectate și incluse în experiment, nu doar culturile leguminoasele, bogate în azot, ci și culturile crucifere care formează o bună biomasă.

Schema experimentului:

  1. Pârloagă (control).
  2. Pârloagă + gunoi de grajd 50 t/ha.
  3. Îngrășământ verde (trifoi).
  4. Îngrășământ verde (sparceta).
  5. Îngrășământ verde (ridiche oleginoasă).
  6. Îngrășământ verde (rapiță).
  7. Îngrășământ verde (mazăre).
  8. Îngrășământ verde (amestec de măzăriche-ovăz). 

Organizarea experimentelor de teren, a observațiilor și a analizelor de laborator s-a realizat conform metodelor general acceptate.

Este cunoscut faptul că unul dintre principalii indicatori, care caracterizează gradul de modificare a fertilității efective, este scăderea activității biologice a solului. 

Biomasa culturilor îngrășămintelor verzi a fost divizată în  parcele cu dimensiunea de 50 m2. După înregistrare, întreaga masă de îngrășământ verde a fost mărunțită cu grape cu discuri și încorporată cu plugul.

Cantitatea de reziduuri de rădăcină a fost evaluată prin spălarea monoliților prelevați la adâncimea de 0–30 cm. Datorită importanței rolului masei vegetale în stare proaspătă a îngrășămintelor verzi în reglarea procesului de modificare a fertilității efective, a fost determinată nu numai cantitatea acestora, ci și compoziția lor chimică.

În laboratorul agrochimic, conform metodelor general acceptate de analiză, au fost luate mostre de îngrășăminte verzi în care s-a depistat, conținut de substanță uscată și principalele elemente de nutriție minerală a plantelor, ce caracterizează fertilitatea efectivă a solului.

Rezultate

Etapa actuală de dezvoltare a agriculturii în regiune este caracterizată de un dezechilibru al materiei organice în utilizarea terenurilor. Relațiile de piață stabilite la această etapă nu au oferit condiții favorabile pentru creșterea productivității culturilor agricole.

Cererea ridicată pentru unele culturi a dus la utilizarea intensivă a produselor chimice de protecție, nu s-a ținut cont de asolament, iar ca rezultat s-a ajuns la degradarea solului într-o perioadă scurtă de timp, contribuind la deteriorarea proprietăților fizice ale solului, la acumularea de buruieni, la scăderea fertilității efective și la manifestarea proceselor de oboseală a solului.

Astăzi, devine evident că singura cale de ieșire din impasul actual, este utilizarea îngrășămintelor verzi, cu ajutorul cărora putem soluționa problemele legate de reglarea nivelului de fertilitate efectivă, oboseală a solului și îmbunătățirea mediului în sistemul „sol – plante” cu costuri reduse ale resurselor.

Studiile au arătat că în timpul sezonului de vegetație al îngrășămintelor verzi, se formează cantități diferite de biomasă. În medie, pe parcursul a trei ani de cercetare, cel mai mare randament de biomasă uscată a fost oferit de sparcetă – 7,0 t/ha, incl. 5,8 t/ha – masă vegetală, 1,2 t/ha – reziduuri radiculare.

Trifoiul dulce, ridichea oleaginoasă, rapiță, mazăre, amestec de măzăriche – ovăz prevăzut 6,3, respectiv; 5,7; 3,8; 5,1; 5,7 t/ha, inclusiv 5,1; 4,8; 3,0; 4,2; 4.7 – masa supraterana și 1,2; 0,9; 0,8; 0,9; 1,0 t/ha – masa rădăcinoasă la adâncimea de lucru a plugului (Tabelul 1).

După cum se vede în tabelul 1, în masa biologică totală, ponderea reziduurilor de rădăcină la adâncimea de lucru a plugului este de 18,9–26,6%. În general, în ceea ce privește acumularea masei radiculare, diferite culturi, diferă semnificativ. În acest sens, avantajul rămâne cu trifoiul dulce și sparceta.

Formarea biomasei la diferite culturi semănate ca îngrășăminte verzi:

Împreună cu biomasa îngrășămintelor verzi din diferite culturi, în sol ajung 60–138 kg/ha de azot, 23–57 kg/ha de fosfor și 166–333 kg/ha de potasiu. Pe primele locuri se clasează sparceta și trifoiul dulce, care îmbogățesc solul cu 136–138 kg/ha azot, 37–58 kg/ha fosfor, 288–326 kg/ha potasiu (următorul tabel).

Cantitatea de elemente biofile de bază care ajung în sol la administrarea ​​gunoiului de grajd și biomasei de îngrășăminte verzi:

Astfel, s-a stabilit că îngrășămintele verzi: sparceta, trifoiul dulce, ridichea oleaginoasă, rapița, mazărea și amestecul de măzăriche și ovăz – într-un sezon de vegetație scurt sunt capabile să acumuleze 3,8–7,0 t/ha de masă uscată cu care ajung în sol 344–520 kg/ha de nutrienți, îmbunătățind fertilitatea efectivă a solului.

Aceasta corespunde cu aplicarea a 16–30 t/ha gunoi de grajd semidescompus.

Este cunoscut că aportul de materie organică proaspătă este însoțit de activarea microflorei solului. Cu toate acestea, intensitatea descompunerii materiei organice depinde de raportul dintre azot și carbon din masa plantei: cu cât este mai mic, cu atât materia organică se descompune mai intens.

De exemplu, leguminoasele au acest avantaj. Descompunerea masei organice a îngrășămintelor verzi se desfășoară pe parcursul mai multor ani: primii doi ani de la încorporarea lor în sol sunt cei mai intenși, iar apoi scade.

O condiție importantă pentru utilizarea îngrășămintelor verzi este obținerea masei celei mai mari cu raportul optim de carbon și azot (20:1), care asigură descompunerea rapidă a acestor culturi. În acest sens, cele mai bune îngrășăminte verzi sunt leguminoasele.

Potrivit unor cercetători, cea mai mare acumulare de biomasă este asigurată de culturi precum trifoiul, trifoiul dulce și lupinul, ale căror biomasă totală este de 1,2–1,8 t/ha de masă uscată, din care 40–50% este explicată de proporția de reziduuri de rădăcină, unde raportul dintre carbon și azot este în limitele optime.

Îngrășămintele verzi sunt considerate o sursă importantă de azot în agricultură. Se știe că îngrășămintele verzi îmbogățesc într-o anumită măsură solul nu numai cu azot, ci și cu alte elemente chimice importante.

După cum reiese din rezultatele analizelor probelor de sol prelevate înainte și după adăugarea în rotație a îngrășămintelor verzi, principalii indicatori agrochimici s-au îmbunătățit considerabil.  

Concluzii:

1. Îngrășăminte verzi: sparceta, trifoiul dulce, ridichea oleaginoasă, rapița, mazărea și amestecul de măzăriche-ovăz – în perioada de vegetație acumulează de la 3,8 până la 7,0 t/ha de masă uscată la aer, iar în sol ajung 344–520 kg/ha de nutrienți, care îmbunătățesc indicatorii fertilității efective a solului.

2. Creșterea rezervelor de materie organică, creșterea fertilității efective și reducerea semnelor de oboseală a solului merită o atenție deosebită prin utilizarea leguminoaselor ca îngrășăminte organice: trifoiul dulce, sparceta care asigură 6,3–7,0 t/ha de masă uscată având un raport optim de carbon și azot.

Cultivarea și arătura, care nu necesită cheltuieli mari, predetermină eliminarea cauzelor pierderii fertilității efective și apariția oboselii solului.

3. Asigurarea creșterii fertilității efective și reducerea fenomenelor negative de oboseală a solului în mod ecologic este un factor de reglare a compoziției și structurii ecosistemelor și de readucere la starea stabilă a sistemului „sol-plantă”.

Cu utilizarea suplimentară a resurselor și energiei sub formă de îngrășăminte verzi, este posibil să se crească culturi fără efecte negative în condițiile agriculturii moderne.

Meteorologii au emis Cod galben de instabilitate atmosferică. Sunt posibile ploi cu descărcări electrice și vijelie

0

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod galben de instabilitate atmosferică.

Codul galben este valabil pe parcursul zilei de astăzi, 23 mai, începând cu ora 13.30 și până la ora 18:00.

Astfel, în raioanele din sudul și centrul țării se prevăd ploi de scurtă durată, cu descărcări electrice, izolat cu vijelie în rafale de până la 15-18 m/s.

Noile semănători AMAZONE Precea 9000-TCC și 12000-TCC, disponibile la Agromotor Premium

0

AMAZONE își extinde gama de echipamente de semănat de precizie, cu utilajele tractate Precea 9000-TCC și 12000-TCC, cu lățime de lucru de 9 și 12 m.

Versiunea special dezvoltată pentru ferme mari, impresionează prin dozarea puternică prin suprapresiune, dimensiunea mare a buncărului și sistemul inovator de alimentare centrală cu semințe Central Seed Supply.

Plasarea precisă a semințelor asigură o răsărire uniforma, chiar și la viteze de lucru mari, de până la 15 km/h.

Concept cu buncăr central – dozare pe fiecare rând

Pentru o performanță deosebit de mare, noile Precea-TCC au un buncăr central pentru semințe, cu o capacitate de 2.000 l, care se poate umple foarte rapid, capacitatea buncărului fiind de doi saci de tip Big bags.

Cu noul sistem de alimentare centrală cu semințe (Central Seed Supply), semințele sunt împinse cu aer din buncărul central către secțiile de semănat.

Acolo, semințele sunt depozitate intermediar pe fiecare rând, într-un mic rezervor. Când se atinge nivelul maxim de umplere în această unitate de admisie, fluxul de aer și, prin urmare, alimentarea ulterioară este întreruptă automat de semințe.

Când nivelul de umplere scade din nou, fluxul de aer pornește automat și alimentează cu semințe din buncărul principal rândurile individuale.

Datorită acestei ghidări inteligente a aerului realizată de Central Seed Supply, fiecare secție de semănat este alimentată independent cu semințe, fără ca sistemul să necesite o tehnologie complexă de senzori sau control electronic.

Dozare precisă, pe fiecare rând

Pentru distribuirea semințelor, AMAZONE se bazează pe secțiile de semănat PreTeC, de precizie înaltă, care lucrează după principiul suprapresiunii. Astfel, semințele sunt presate pe discul de divizare cu aer comprimat.

Garnitura de etanșare se rotește odată cu discul de separare, ceea ce asigură un consum de energie semnificativ mai mic al acționărilor electrice pe un singur rând. Prin sistemul SmartControl de reglare automată a răzuitorilor, cuplat cu senzori optici, se previn lipsuri și dublările de semințe.

Discul de semințe acționat electric se rotește în funcție de viteza de deplasare și de cantitatea de semințe dorită și transportă semințele în direcția conductei de împușcare. În acest punct, presiunea de presare este întreruptă și boabele sunt distribuite cu precizie în brazda de însămânțare, apoi oprite de rola de captare și plasate în siguranță.

Dispozitivul de formare a brazdelor asigură plasarea exactă a semințelor. Două role portante și presiunea ridicată a brăzdarului, care poate fi reglată hidraulic, asigură controlul uniform al adâncimii. Pentru și mai mult confort, AMAZONE
oferă sistemul automat de reglare a presiunii brăzdarului SmartForce.

Acest lucru asigură o aderență constantă la forța de contact stabilită și, astfel, o plasare uniformă a semințelor, în special în condiții variate de sol.

Unitatea electrică de dozare ElectricDrive, permite reglarea foarte confortabilă a cantității de semințe dorite prin terminalul ISOBUS și reprezintă baza pentru respectarea precisă a reglării cantităților specifice fiecărei suprafețe în parte, prin GPS și harta zonei de câmp.

În plus, în special în cazul lățimilor mari de lucru, GPS SectionControl economisește în mod activ semințe în straturile intermediare pe fiecare rând individual și la capăt de parcelă și oferă, de exemplu, cele mai bune premise pentru combaterea mecanică a buruienilor cu ajutorul prășitorii.

CurveControl ‒ Plasarea optimizată a semințelor la deplasările în curbe

Acționarea electrică pe un singur rând permite menținerea constantă a distanțelor de plasare, chiar și la deplasările în curbe. Se utilizează un senzor de girație pentru a determina diferența dintre viteza de înaintare în interiorul și în afara curbei.

Astfel, sistemul inovator CurveControl ajustează în mod
corespunzător vitezele discurilor de distribuție, astfel încât distanța dintre semințe să rămână aceeași chiar și în curbe. Distanțele uniforme permit asigurarea plantelor cu substanțe nutritive, în cantitate suficientă.

Astfel, se obțin culturi omogene și se asigură maturizarea uniformă.

Rezervor cu două camere pentru îngrășăminte

Pentru aplicarea simultană a îngrășămintelor, Precea-TCC este echipat cu un rezervor cu două camere, ușor accesibil pentru un volum total de 6.000 l.

Fiecare rezervor are propria unitate de dozare electrică, fiecare dintre acestea fiind cuplată la un turn de distribuție, asigurând comutarea parțială ca standard.

Îngrășământul este aplicat prin intermediul brăzdarului pentru îngrășăminte FerTeC twin HD. Valoarea delta dintre adâncimea de plasare a îngrășământului și semințe, este setată o singură dată.

În cazul în care adâncimea de semănare se schimbă ulterior, brăzdarul pentru îngrășăminte ajustează în mod automat
adâncimea, în același raport cu adâncimea de semănare.

Șasiu telescopic

Precea TCC este disponibilă cu 12 sau 16 rânduri pentru lățimi dintre rânduri de 70, 75 și 80 cm. Pentru șasiul Precea este disponibilă o axă telescopică. În exploatarea în câmp, aceasta permite deplasarea anvelopelor mari, astfel încât roțile să ruleze între rândurile de semințe și să se evite compactarea.

Cu roțile retrase telescopic, Precea-TCC, cu o lățime totală de 3 m, poate fi transportată confortabil pe drumurile publice. Pe termen mediu, noile modele vor fi disponibile, de asemenea, pentru culturi semănate în rânduri mai înguste, cum ar fi sfecla, rapița sau soia, cu lățimi de 45 și 50 cm, cu 18 sau 24 de rânduri, completând astfel gama.

Noua semănătoare prășitoare de precizie tractată Precea-TCC stabilește standarde înalte de precizie, impact puternic și operare intuitivă.

Mai multe detalii puteți obține accesând Agromotor Premium, Dealer-ul oficial AMAZONE pe teritoriul Republicii Moldova.

BioFood.md – platformă dedicată comercializării produselor eco, donată Asociației MOVCA

0

Platforma de vânzări online BioFood.md, creată cu suportul Programului USAID „Farmer-to-Farmer”, implementat de CNFA Moldova, a fost donată Asociației MOVCA, pentru utilizare conform necesităților și misiunii acesteia.

Un acord de donare a BioFood.md a fost semnat luni, 22 mai 2023, de directorul CNFA Moldova, Vasile Bumacov, și directorul executiv al Asociației MOVCA, Vadim Curmei.

Platforma a fost înființată la solicitarea membrilor MOVCA cu scopul de a facilita legătura directă dintre producătorii și consumatorii de produse ecologice.

Pe platformă sunt expuse spre vânzare produse ecologice, precum cereale, fructe, legume, miere, alune, migdale, semințe, făină, uleiuri terapeutice și alimentare, ceaiuri din ierburi, săpunuri etc.

BioFood.md a fost lansată la mijlocul anului trecut.