De mai bine de 20 ani în raionul Criuleni activează unica companie specializată în producerea și procesarea tutunului, care anual cultivă circa 300 ha de tutun și produce peste 8-9 milioane de fire de răsad pentru piața internă și externă – Agos Green.
Deși compania investește sume enorme în construcția serelor moderne adaptate conform standardelor europene, cumpără utilaje și tehnică de ultimă generație, achită salarii competitive și oferă posibilitatea unui număr destul de mare de oameni de a-și câștiga existența acasă, aceasta nu are nici un suport financiar din partea statului. Statul puțin se implică, iar politica de subvenționare existentă nu prevede niciun ajutor financiar pentru fermierii care cultivă tutun.
Sevastian Ivan, administratorul companiei Agos Green, povestește că, tot ceea ce a reușit să construiască, până la moment, se datorează entuziasmului și speranței că instituțiile responsabile vor realiza importanța și necesitatea acestui segment de producere și vor revizui mai multe acte legislative care pun piedici în dezvoltarea sectorului.
‹ adv ›
Conform datelor statistice europene, tutunul contribuie la creșterea economiei naționale și aduce venituri substanțiale țărilor producătoare și exportatoare, dar acest lucru este posibil doar în cazul unui sprijin legislativ și financiar din partea statului.
Chiar dacă, pe parcursul anilor, au fost câteva încercări de revitalizare a sectorului, acestea s-au finalizat cu insucces. Antreprenorul a menționat despre necesitatea elaborării unor mecanisme fiscale favorabile activității agricole și susținerii financiare a ramurii prin intermediul subvențiilor din partea statului.
În primul rând, agricultorii duc lipsa de forță de muncă. În cadrul companiei activează zilnic peste 100 de persoane, care vin din diferite raioane ale țării, însă, numărul acestora se completează cu lucrători sezonieri, pe care, cu fiecare an, este tot mai complicat de găsit.
‹ adv ›
Din aceste motiv, este necesar de investit sume exorbitante pentru modernizarea utilajelor, iar împreună cu alte cheltuieli, agricultorii nu mai pot obține rezultate profitabile.
În timpul vizitei, muncitorii erau antrenați la diverse etape de producere a răsadului în 30 de sere, pornind de la semănatul seminței de tutun, udarea, terotarea, plivitul și pregătirea răsadului pentru plantare.
În secția cu tehnică, mai mulți muncitori pregăteau utilajele necesare pentru plantarea răsadului în câmp. Acum este perioada cu cele mai multe provocări pentru agricultori deoarece toate lucrările trebuie realizate la timp, urmărind continuu prognozele meteorologice. Orice zi pierdută poate influența roada finală.
La moment, compania gestionează, în total, 30 de sere pentru producerea răsadului de tutun, fiecare dintre ele fiind adaptată atât pentru creșterea răsadului, cât și pentru pregătirea pentru condițiile climaterice naturale, aici se dezvoltă sistemul radicular și se mărește rezistența.
În perspectivă, întreprinderea intenționează să mai construiască câteva sere moderne, dar și să extindă suprafețele cultivate cu tutun.
Administratorul susține că dispun de teren pentru extindere, dar cu părere de rău, în ultimii ani, fermierii au decis să cultive mai mult cereale, decât tutunul, care este o cultură ce permite să obții valoare adăugată.
În cadrul companiei se folosesc două tipuri de uscare a tutunului: naturală sau solară, care este folosită în cazul soiurilor moldovenești și uscarea cu aparate electrice, ce utilizează curentul electric și gazele.
În anul 2022 au fost supuse uscării, cu aparate electrice, peste 400 de tone de frunze de tutun, în cele peste 55 de blocuri de uscare conectate la gaz.
Una dintre probleme majore este prețul excesiv pentru servicii lunare de apă, gaz și căldură, în special luând în considerare că durata sezonul de semănare în caserole începe în perioada rece a anului – ianuarie și februarie.
Deși costul de menținerea a serilor este destul de mare, acesta nici nu se compară cu cheltuielile pe care le suportă producătorii de tutun pentru procesul de uscare de sezon a masei verde.
Cheltuielile excesive suportate pe servicii în sezonul rece 2022-2023 au un impact negativ asupra tuturor producătorilor, iar sumele achitate ajung la cifre record, dacă e să comparăm cu ultimii ani.
În anul curent, compania a investit în construcția a patru blocuri de sere moderne, adaptate conform tehnologiilor europene.
Sevastian Ivan a explicat că tehnica pentru plantarea în câmp, la fel, a fost importată din Italia și a fost ajustată conform cerințelor înaintate de companie.
Aceste utilaje permit o economie destul de mare la apa pe care o utilizează la plantare. Dacă anterior se foloseau circa 70 de tone de apă, acum folosesc doar 4,5-5 tone de apă.
În cadrul companiei au loc cele mai importante procese din producerea tutunului și anume creșterea răsadului, a tutunului și prim-procesarea.
După recoltare, frunzele de tutun sunt depuse în camerele de uscare și fermentare. Fermentare are loc pe parcursul a 15 zile. Atunci când are loc fermentarea, se îmbunătățesc calitățile gustative și se uniformizează umiditatea frunzelor, ceea ce permite ca acestea să se păstreze o perioadă mai îndelungată de timp.
Produsul final, frunzele de tutun, sunt exportate în Germania, cu care compania colaborează de mai bine de 7-8 ani.
Inclusiv, administratorul subliniază despre modificările operate în Legislația muncii, care îngreunează angajarea personalului suplimentar.
Sevastian Ivan a mai amintit că, pentru reanimarea sectorului de producere a tutunului este nevoie de mai multe investiții pornind de la producerea de răsad, construcția serelor, modernizarea utilajelor și tehnicii pentru creșterea tutunului în câmp, cum ar fi cultivatoare, combine, stropitori, construcția căsuțelor pentru uscarea tutunului la soare, construcția blocurilor de uscare pe bază de foc, etc.
Un impediment major în dezvoltarea sectorul îl constituie și majorarea accizelor la produsele din tutun, care, după cum specifică reprezentanții companiei Agos Green, nu fac altceva decât să încurajeze importul materiei prime și să distrugă și ultimele hectare cu tutun autohton.
Amintim aici că, tutunul este cultura ce a fost cultivată pe suprafețe extinse în toate raioanele țării până în anii `90.
În ultimii 30 de ani, sectorul de producere a tutunului este într-un continuu declin. Investițiile majore și lipsa profiturilor influențează alte companii agricole să investească în cereale și alte culturi.
Conform datelor prezentate de MAIA, încă de la începutul anilor 1990, suprafețele productive de tutun din Moldova au început să scadă semnificativ, iar în prezent ocupă circa 300 de hectare.
În anii 80 ai secolului XX, Moldova era cel mai mare producător de tutun brut din Europa de est și cel mai mare furnizor al acestui produs din URSS. La mijlocul anilor 70 și 80 ai secolului trecut, în producția de tutun erau implicate 55-65 de mii de persoane în cadrul a 450-530 de gospodării.
Comentarii