Șarpele de casă – benefic sau periculos în grădină

0

Șarpele de casă (Natrix natrix), numit și șarpe de apă sau șarpe cu urechi galbene, este unul dintre cel mai des întâlniți șerpi în regiunea nostră.

Este important să se cunoscă că nu este veninos sau periculos pentru oameni și animalele de companie. Dimpotrivă, acesta poate aduce beneficii dacă își duce traiul pe lângă casă.

În acest articol vom expune următoarele informații referitoare la șarpele de casă:

  • Cum arată un șarpe de casă;
  • Locul de trai preferat de șarpele de casă;
  • Beneficiile aflării unui șarpe de casă în curte;
  • Cum evităm vecinătatea cu șerpii de casă.

Cum arată șarpele de casă

O trăsătură distinctivă, caracteristică șarpelui de casă este prezența a două pete simetrice, pe partea posterioară a capului, la granița cu gâtul. Acestea au formă semicirculară și sunt de culoare galbenă, albicioasă sau alb-cenușie.

Cel mai des șarpele de casă are o lungime de 0,6-1 m. Uneori poate ajunge la 1,3-1,5 m și foarte rar la 2 m. Masculii sunt de regulă mai mici și firavi, iar femelele mai viguroase.

Culoarea corpului variază, spatele este de regulă în nuanțe de gri măsliniu, gri închis, uneori aproape negru. Pot fi prezente pete întunecate pe un fundal gri.

Abdomenul este deschis și are o dungă lungă întunecată, care se extinde până la gâtul șarpelui.

Șarpele de casă nu este veninos și nici constrictor (care ucide prada strângând-o și înădușind-o), ci imobilizează prada cu dinții, după care o înghite vie.

Are un stil de viață diurn, poate fi observat stând la soare în zone cu vegetație bogată.

Principalul mijloc de apărare este fuga, refugiindu-se în crăpături, găuri sau între rădăcinile arborilor. Fiind un bun înotător, dacă se află lângă mal, se târăște spre apă. Acesta înoată șerpuind, cu capul deasupra apei.

Dacă este atacat și nu are unde să se ascundă, se încolăcește, șuieră puternic, își lățește capul și lovește adversarul cu botul, fără a mușca însă, cu scopul de a intimida.

La fel poate să împroaște secrețiile glandelor anale, urât mirositoare, sau se preface mort până când simte că pericolul a trecut.

Se acuplează la sfârșitul lui aprilie – începutul lui mai, formând așa-numitele „gheme” (masculii se încolăcesc în jurul femelelor). În iulie-august depun 11-25 de ouă albe, lungi-ovoidale, lipite ciorchine,  îngropându-le în sol afânat, paie putrede, mușchi sau frunziș.

Puii ies după zece săptămâni, având lungimea de 16-19 cm.

Intră în hibernare în luna octombrie.

Citește și: Record pe agrobiznes.md și agrobiznes.ro: Circa 650 de mii de vizitatori unici în martie

Locul de trai preferat de șarpele de casă

Cel mai des, șarpele de casă populează malurile lacurilor, iazurilor, bălților și râurilor liniștite. Uneori se depărteaza de malul apei, fiind întâlnit și în păduri, în pajiști inundabile, în zone pietroase și uscate.

Și pentru că nu întâmplător sunt numiți șerpi de casă, aceștia obișnuiesc adesea să se stabilească lângă locuințele umane.

Ei își fac culcuș la rădăcinile și în scorburile copacilor, în scârte de fân, în vizuini, în grădini și livezi. Se pot stabili în subsoluri, pivnițe, hambare, grămezi de lemne sau în mormane de pietre și gunoaie.

Însă pe lângă animalele domestice mari (cai, vaci), care ar putea să-i strivească, șerpii aproape că nu se instalează.

Beneficiile aflării unui șarpe de casă în curte

Șarpele de casă de fapt este un animal destul de util. Se hrănește cu șoareci, șobolani, pentru aceasta este destul de respectat de grădinari.

Dacă casa și grădina este situată într-o zonă în care sunt mulți șerpi, inclusiv veninoși (de exemplu vipera), prezența șarpelui de casă pe teren va împedica apariția altor șerpi mai periculoși, deoarece aceștia își marchează foarte eficient teritoriul.

Cum evităm vecinătatea cu șerpii de casă

Chiar dacă șarpele de casă aduce un șir de beneficii grădinii, nu toată lumea poate accepta această vecinătate. De aceea descriem în continuare cum putem evita apariția șarpelui în grădină.

Privați șarpele de adăpost

Șerpii se pot ascunde în iarba înaltă, butoaie vechi, grămezi de frunze și crengi. Le plac locurile umede și umbrite. De aceea este necesară tăierea regulată a ierbii (în plus, șerpii se tem de zgomotul echipamentelor de tuns iarba) și menținerea curățeniei.

Capcane pentru șerpi

În zilele noastre există o diversitate de dispozitive și capcane împotriva șerpilor. Acestea pot emana vibrații sau mirosuri neplăcute care sperie reptilele. Însă deseori rezultatul este mai puțin vizibil.

Mai pot fi utilizate granule speciale, cu ulei de camfor, care pot alunga șerpii, acestea au un miros și conținut foarte neplăcut pentru reptile.

De asemenea, mirosul unor plante nu este tolerat de șerpi, printre acestea se numără usturoiul și menta.

Vânătorii șarpelui de casă

Cunoaștem deja că rozătoarele sunt delicatese pentru șerpi. Astfel, dacă scăpăm de șoareci și șobolani, sunt foarte multe șanse ca șarpele de casă să plece în alt loc în căutarea hranei.

Un bun vânător de șerpi este ariciul. Află aici cum să atragi și cu ce este benefic un arici în grădină.

Dintre animalele domestice de un mare ajutor pot fi câinii, pisicile și găinile, care se pot descurca cu ușurință cu șerpii.

Ar putea să te intereseze Cârtița și orbetele – diferențe, daune și beneficii.

În 2022, Moldova a produs cu 12% mai mult vin, dar exporturile au fost cu 14% mai mici. Vezi obiectivele pentru 2023

0

Vinificatorii din Moldova s-au întrunit în cadrul ediției a șasea a Conferinței Naționale a Filierei Vitivinicole, organizată pe 31 martie curent de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USAID în calitate de partener strategic de dezvoltare, pentru a discuta provocările și rezultatele „Anului Vitivinicol 2022”.

Ediția din acest an a Conferinței este marcată de jubileul de 10 ani al brandului de țară Vinul Moldovei, conferința a prezentat perspective și evaluări de sustenabilitate pentru anul vitivinicol 2022.

În cadrul evenimentului, vinificatorii s-au referit în special la provocările cu care se confruntă sectorul vitivinicol din Moldova în contextul crizei provocate de războiul din regiune, dar și la noile tendințe mondiale de sustenabilitate în ceea ce privește domeniul vitivinicol și acțiunile necesare de întreprins pentru a crește vizibilitatea Vinului Moldovei pe piața internațională.

Potrivit informației prezentate de ONVV, recolta din anul 2022 a fost generoasă, iar volumul vinului produs a crescut cu 12% față de anul precedent, ajungând la o cantitate totală de 19 milioane de decalitri, inclusiv materie primă pentru distilate.

De asemenea, a crescut cantitatea de struguri procesată cu aproximativ 13%, ajungând la 280 mii tone de struguri, cu o recoltă medie de struguri pentru vin de circa 5,5 tone/struguri, variind între 4,0-14,5 tone/ha.

Totodată, ONVV a constatat că în 2022 exporturile de vin (vin vrac și vin îmbuteliat) au scăzut cu 14% față de anul anterior, ajungând la 10,4 milioane de decalitri, cel mai mic volum înregistrat în ultimii 10 ani.

Valoarea exportului de vin a scăzut cu 9%, ajungând la 2.790 miliarde de lei moldovenești.

Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV, a declarat că:

„Anul 2022 a continuat să fie un an provocator în toate domeniile, inclusiv pentru sectorul vitivinicol din Republica Moldova. Crizele globale, războiul din Ucraina, condițiile meteo nefavorabile ne-au făcut să găsim soluții ca să ne reinventăm și să căutăm oportunități pentru a promova valoarea mândriei naționale – Vinul Moldovei.

Cu toate acestea, pot spune cu mândrie și admirație că în pofida provocărilor și a dificultăților cu care s-au confruntat viticultorii și vinificatorii din țară, calitatea vinurilor este excelentă. Prioritatea Oficiului Național al Viei și Vinului este de a finaliza înregistrarea parcelelor de viță de vie până la începutul campaniei de recoltare 2023. Acum este momentul să fim împreună, cu susținerea ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și USIAD, să ne unim eforturile să mergem împreună, pentru că doar așa vom depăși provocările prezentului.”

Sergiu Gherciu, Secretar de Stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare:

„Sectorul vitivinicol nu doar duce faima Republicii Moldova peste hotarele țării, demonstrat cu succes la ProWein, dar asigură și locuri de muncă pentru aproximativ 150 de mii de persoane. Ministerul va continua să ofere susținere acestui domeniu pentru a asigura o dezvoltare dinamică a industriei.”

John Riordan, Director Adjunct al misiunii USAID în Republica Moldova:

„La zece ani de la lansarea brandului de țară Vinul Moldovei, realizările obținute sunt o puternică dovadă a rezilienței, inovației și viitorului promițător pe care industria vitivinicolă a Moldovei este pregătită să-l atingă. La USAID, suntem impresionați de agilitatea și determinarea industriei de a transforma sectorul. Credem ferm în importanța consolidării parteneriatului public-privat excepțional al ONVV și al Consiliului de Coordonare care înțelege nevoia industriei de a crea un mediu favorabil de afaceri care să contribuie la dezvoltarea în conformitate cu Strategia de Dezvoltare a Sectorului Vitivinicol”.

Notă: Sectorul vitivinicol din țară rămâne a fi primul creator de locuri de muncă în mediul rural, iar numărul agenților economici care activează în acest domeniu și care sunt înscriși în Registrul Vitivinicol a ajuns la 58900. Cifra constituie o creștere cu aproximativ 12% față anul 2021.

Conferința Națională a Filierei Vitivinicole este un eveniment important pentru sectorul vitivinicol și a devenit unul de referință. În acest an brandul de țară Vinul Moldovei aniversează 10 ani de la lansare. Organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului.

VIDEO. Sekator Progress – erbicid la cereale eficient încă din toamna, recomandat și în primăvară

0

Sekator Progress este un erbicid cu preluare foliară rapidă în primele 2 ore de la aplicare, urmată de translocarea sistemică în întreaga plantă.

Temperaturile scăzute (4-5°C) înainte sau după aplicare nu reduc eficiența produsului.

Formularea dispersie în ulei mărește aderența și viteza de penetrare în frunze, Sekator nefiind spălat de precipitațiile care survin după mai mult de 2 ore de la aplicare.

În acest video, sunt prezentate diferențele în dezvoltarea culturii de grâu la aplicarea Sekator Progress din toamnă în cadrul unei întreprinderi agricole din Moldova.

Totodată, erbicidul Sekator Progress poate fi aplicat și primăvara. Mai multe detalii aflați vizionând video-ul.

Priam – fungicid indispensabil în protecția pomilor și viței-de-vie

0

Fungicidul Priam ce conține substanța activă ciprodinil asigură o protecție bună a plantațiilor pomicole și viticole de principalele boli fungice, cum ar fi putregaiul cenușiu la vița-de-vie, rapănul și monilioza la măr sau bășicarea frunzelor, clasterosporioza și monilioze la sâmburoase.

  • Substanță activă: ciprodinil, 250 g/l
  • Consum soluție de lucru: 1000 l/ha
  • Ambalaj: 10 l

Priam, EC, este recomandat a fi utilizat deoarece:

  • Asigură protecția mărului de rapăn într-un larg diapazon de temperatură (de la 3°С la 25°С și mai sus);
  • Are efect de protecție și combatere sporit, efect intensificat la temperaturi mai înalte şi în amestecuri cu triazoli.
  • Asigură controlul întregului complexul de putregaiuri al strugurilor;
  • Are solubilitate bună în apă rece.

Priam pătrunde rapid în țesutul vegetal, are o bună translocație acropetală și laminară. Priam® pătrunde în plantă în decurs de 2 ore după tratament. Perioada de protecție este de la 7  până la 10 zile, în funcție de condițiile meteorologice și gradul de dezvoltare a bolii.

 Efectul curativ este asigurat în 36 de ore de la debutul infecției.

Se efectuează până la două tratamente la pomii de măr în timpul sezonului de vegetație, începând din fază sfârșitului înfloririi până în fenofaza creșterii fructelor.

Pentru a obține un „efect de stopare a bolii” se repetă al doilea tratament când fructele ating dimensiunea unei nuci. Interval între tratamente – 7 – 10 zile. 

Se recomandă alternarea utilizării Priam® cu produse din alte clase chimice.

Pentru piersic, prun, cireș, vișin  se recomandă a fi efectuate două pulverizări în timpul perioadei de vegetație: 

  • prima – când apar primele simptome ale bolii; 
  • a doua – nu mai târziu de 20 zile înainte de recoltare.

Pulverizarea viței de vie se realizează în 3 faze: 

  1. înmugurire – începutul înfloririi;
  2. înainte de formarea boabelor în ciorchini; 
  3. începerea colorării boabelor. 

Pentru a proteja cultura de putregaiul cenușiu, având și efect bun în controlul agenților patogeni (Penicillium, Aspergillus, Rhizopus, Cladosporium, Alternaria, Trichothecium) se recomandă utilizarea unei combinații Priam® 2,1 l/ha + Cleimor (fludioxonil) 1,5 l/ha.

Perioada de așteptare: 

  • pentru măr – 59 de zile;
  • pentru piersic, cireș, prun, vișin – 20 de zile;
  • struguri – 19 zile. 

Sunt permise 3 tratamente pe sezon la struguri și 2 – la alte culturi.

Pentru a evita dezvoltarea rezistenței la agenții patogeni, se recomandă alternarea aplicarării fungicidului în tratamente cu fungicide din alte clase chimice.

Priam® este compatibil cu alte pesticide, cu excepția celor, care au reacție puternic alcalină sau puternic acidă.

Detalii despre disponibilitatea produsului, aflați de la Distribuitorii Oficiali ai companiei „Avgust” în Republica Moldova.

Compania Diolsem a participat la expoziția European Coatings Show (ECS)

0

European Coatings Show (ECS), cel mai mare și mai important eveniment din lume pentru industria vopselelor, s-a desfășurat în perioada 28-30 martie în Germania, adunând reprezentanți de top ai industriei.

Pentru a explora noi produse, dar și analiza noile tehnologii disponibile în acest sector, echipa Diolsem a organizat o vizită de informare la expoziție.

Printre principalele obiective urmărite au fost:

  • Examinarea noilor utilaje și tehnologii din industria agricolă;
  • Urmărirea celor mai bune soluții pentru clienții companiei;
  • Îmbunătățirea formulărilor existente de fertilizanți și produse de uz fitosanitar.
  • Colaborarea și stabilirea comenzilor cu furnizorii existenți.

„Este o experiență valoroasă pentru compania Diolsem, deoarece ne oferă oportunitatea de a ne îmbunătăți în permanență, de a îmbunătăți tehnologiile implementate și să aducem cele mai bune produse și soluții în Moldova”, specifică reprezentanții companiei Diolsem.

Proiectul de lege cu privire la subvenționarea în agricultură – adoptat

1

Proiectul de lege cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural a fost adoptat, astăzi, în lectura a doua, cu votul a 62 de deputați.

Noua lege stabilește principiile politicii statului de subvenționare în agricultură și mediul rural; atribuțiile autorităților administrației publice în domeniul subvenționării în agricultură și mediul rural; formele și condițiile generale de subvenționare; particularitățile procedurii de recepționare și examinare a cererilor de subvenționare.

Măsurile și condițiile de subvenționare urmează a fi stabilite de către Guvern.

De subvenționare vor putea beneficia fermierii, persoanele fizice sau juridice care desfășoară activitate în mediul rural sau în agricultură, altele decât fermierii, unitățile administrativ-teritoriale, grupurile de acțiune locală, organizațiile din domeniul cercetării și inovării, precum și instituțiile de învățământ cu profil agroindustrial.

Nu sunt eligibili pentru subvenționare persoanele juridice ai căror fondatori, acţionari, asociaţi, administratori sau beneficiari efectivi sunt înregistraţi sau au reşedinţa în jurisdicţii care nu implementează standarde internaţionale de transparenţă.

Principala sursă de finanțare va fi Fondul național pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural, valoarea căruia, pentru anul în curs, constituie 1,5 miliarde de lei.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură va fi autoritatea responsabilă de gestionarea și controlul mijloacelor financiare din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, precum și a celor provenite de la partenerii de dezvoltare.

Proiectul, care a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, are ca scop sporirea competitivității sectorului agroindustrial, asigurarea gestionării raționale a resurselor naturale și dezvoltarea socio-economică a zonelor rurale.

În acest sens, statul va susține facilitarea accesului la piețele de capital pentru fermieri, implementarea unor practici moderne de gestionare a resurselor naturale, precum și va contribui la creșterea valorii adăugate în sectorul agroindustrial prin dezvoltarea infrastructurii de prelucrare primară și finită.

Proiectul de lege cu privire la subvenționarea în agricultură și mediul rural disponibil pe acest link.

La Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, fosta UASM, a început plantarea unei livezi superintensive

0

Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului din cadrul UTM (Universitatea Tehnica a Moldovei) a început noi lucrări de restructurare, renovare și înființare a loturilor demonstrative implementând tehnologii performante, în scopul îmbunătățirii calității studiilor și asigurării unor specialiști adaptați cerințelor pieței.

Astăzi, 31 martie, pe loturile demonstrative aferente FȘASM au început lucrările de plantare a unei livezi superintensive, ce va fi dotată cu sistem antigrindină, antiploaie, sistem de irigare și include toate speciile pomicole caracteristice climei temperate, dar și două specii noi pentru Moldova.

„Această plantație este extrem de importantă pentru asigurarea calității studiilor, mai ales că, la moment, FȘASM se află într-un proces amplu de îmbunătățire a calității învățământului. Plantația va include toate speciile din zona temperată, dar și două specii subtropicale: kiwi și actinidia. Urmează instalarea sistemului de susținere, irigarea, sistemului antigrindină, antiploaie, astfel încât să avem o plantație model performantă”, a menționat pentru Agrobiznes Sergiu Popa, decanul Facultății de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM.

Mai mult, urmează și înființarea unei plantații vitivinicole pe sisteme cum ar fi Gable, Pergola, diferite forme de butuc, dar și înființarea loturilor de culturi pomicole bacifere.

„Scopul este de a crea o zonă modernă, adaptată cerințelor actuale ale sectorului, de unde studenții vor putea prelua cele mai bune practici”, a conchis Sergiu Popa.

La moment, în cadrul facultății are loc renovarea blocurilor de studii, dotarea laboratoarelor cu echipamente performante, astfel încât până la inițierea noului an de studii tinerii să aibă acces la cele mai performante tehnologii.

Profilaxia bolilor respiratorii la viței – 10 sfaturi utile

0

Prevenirea bolilor respiratorii la viței joacă un rol important în menținerea sănătății acestora. În continuare, prezint câteva sfaturi practice utile în prevenirea acestora:

  1. Asigurarea imunității colostrale de înaltă calitate.
  2. Asigurarea de așternut uscat și suficient într-o „boxă” individuală și neapărat să fie măcar un perete despărțitor (dar este de dorit să existe trei astfel de pereți).

3. Creșterea vițeilor în primele 60 de zile de viață este recomandat a fi făcută individual, fără țarcuri de grup (dacă creșteți în grup, rata îmbolnăvirii este mult mai mare).

4. Asigurarea cu lapte pasteurizat în cantitate suficientă și hrănirea cu lapte să fie realizată la intervale egale de timp.

5. Vaccinarea împotriva bolilor respiratorii trebuie efectuată NU mai devreme de a 28-a zi de viață (adică după vârsta de 4 săptămâni).

6. Monitorizarea constantă a simptomelor și nu numai legate de patologia respiratorie.

7. Stimularea consumului unei cantități suficiente de granule, de preferință de producerea proprie, o atenție deosebită trebuie acordată conținutului de proteine, energie, minerale și vitamine. Dacă vițeii mănâncă suficiente granule potrivite, ei nu se vor îmbolnăvi.

8. Orice stare de febră la viței trebuie tratată urgent. De aceea, este recomandată monitorizarea temperaturii.

9. Dacă apar simptome de boli respiratorie, atunci tratamentul poate fi realizat cu un antibiotic, dar nu cu cele care se folosesc la vacile adulte, și nici acele antibiotice care afectează negativ productivitatea ulterioară. În niciun caz NU folosiți antibiotice în scop profilactic.

10. Și, încă o dată despre importanța colostrului, pentru că de la imunitatea colostrală adecvată va depinde nu numai sănătatea vițelei, junincii, ci și productivitatea ei când ea o să devină o vacă în lactație.

V-ar putea plăcea și articolul despre Cetoza alimentară a vacilor – boala managementului defectuos.

Bloomberg: Scumpirea zahărului reprezintă un nou pericol la adresa inflației produselor alimentare

0

Zahărul, utilizat în foarte multe produse, devine din ce în ce mai scump, ceea ce crește costurile pentru industria alimentară şi pune noi presiuni la adresa inflaţiei mondiale a produselor alimentare, transmite Agrobiznes.ro.

Preţurile la zahărul rafinat au atins, în această săptămână, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu şi sunt pe cale să înregistreze un salt de 11% numai pe parcursul lunii martie, cel mai puternic avans lunar de după 2021.

De asemenea, zahărul nerafinat este aproape de cel mai scump nivel din ultimii şase ani. Livrările globale devin din ce în ce mai limitate, în principal ca urmare a deciziei Indiei, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali, de a-şi reduce exporturile după ce sezonul furtunilor a afectat recolta de trestie de zahăr şi autorităţile au decis să direcţioneze o parte mai mare din culturile de trestie de zahăr spre producţia de biocarburanţi.

Potrivit unui sondaj efectuat de Bloomberg în rândul traderilor şi analiştilor, exporturile de zahăr ale Indiei ar urma să se reducă la jumătate, până la şase milioane de tone, în anul agricol care se va încheia în luna septembrie 2023, de la aproximativ 11 milioane de tone în exerciţiul anterior, şi ar putea să coboare şi mai mult, până la patru milioane de tone în sezonul următor.

Aceasta înseamnă o reducere şi mai semnificativă a ofertei pe piaţă care, potrivit firmelor de consultanţă Green Pool şi Covrig Analytics, era deja prognozată să înregistreze un deficit anul viitor.

„Dacă India va exporta mai puţin zahăr decât se preconiza în următorul sezon, preţurile vor trebui să crească pentru a extrage zahăr din alte părţi ale lumii”, spune Henrique Akamine, specialist pe zahăr şi etanol la Tropical Research Services.

India este responsabilă pentru aproximativ şase milioane de tone în bilanţul nostru privind comerţul internaţional cu zahăr în 2023-24, susţine Akamine.

„Dacă elimini pur şi simplu chiar şi jumătate din această cantitate, balanţa comercială va înregistra un deficit”, avertizează specialistul.

Chiar dacă Brazilia, cel mai mare exportator mondial de zahăr, se aşteaptă la o recoltă consistentă de trestie de zahăr, ploile au întârziat recoltatul şi capacităţile portuare ar putea limita livrările pe piaţa mondială, în condiţiile în care ţara sud-americană recoltează în acelaşi timp şi o producţie record de soia boabe.

Producţia de trestie de zahăr în Thailanda, un alt mare exportator mondial, este prognozată şi ea să nu se ridice la înălţimea aşteptărilor în acest an.

O creştere constantă a consumului global de zahăr şi diminuarea stocurilor au făcut ca livrările din India să fie şi mai importante pentru piaţa mondială.

O dovadă în acest sens a venit în luna ianuarie, când preţurile mondiale la zahăr au urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani, pe fondul îngrijorărilor că autorităţile din India nu vor aproba mai multe exporturi în acest sezon.

Ulterior, după ce Guvernul de la New Delhi a semnalat că ar putea aproba mai multe exporturi, preţurile mondiale au scăzut.